Ekonomický propad USA

Napsat příspěvek
Velikost písma:
909
26.6.14 10:21

Ad Obamacare - dekuji vsem, kdo se vyjadrili. Pokud to chapu spravne, problem je v tom, ze nektere skupiny obyvatel jsou nuceny do systemu prispivat castkami, ktere jsou pro ne vysoke vzhledem k prijmum, ale mohou cerpat jen v omezene mire - je to tak? Muzu se jeste zeptat, v cem byl predchozi system lepsi? Drive meli zamestnavatele povinnost zprostredkovat zamestnancum zdravotni pojisteni? A jakto, ze se stavalo, ze nekteri pracujici pojisteni nebyli-vubec? To jsem slysela, ale mozna mam spatne informace nebo si to uplne dobre nepamatuji… je to uz leta, co jsem byla v USA naposled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Virginian
26.6.14 12:50

Predchozi systém nebyl dobrý ale ten nový je ještě horší. Základní rozdíl proti Čechám je v tom, že člověk jako jedinec a firma jako zástupce mnoha člověků si kupuje rozdílné pojištění. Firma má výhodu, zastupuje více lidí a může si vydyndat lepší cenu, zatímco třeba OVČ je sám a tak má smůlu.

Pokud vím, tak v Čechách si i nezaměstnaný může platit pojištění, které je stejné - v poplatcích a pokrytí - jako kdyby to měl přes zaměstnavatele. Jestli kecám, tak mne opravte.

My jsme si platili pojištění sami asi dva roky, protože jsem dělal systémem Švarc a byla to mizerie. Vysoké platby a malé pokrytí, v podstatě to byla pojistka, že nás choroba úplně nezhuntuje.

Obamacare aby fungovalo, musí mít velké množství lidí, kteří platí víc než konzumují - přeloženo mladí lidé musí převažovat nad důchodci. To se ovšem překvapivě nedaří zajistit. Obamacare zrušilo pojistky několika milionům lidí, údajně z důvodu že nebyly dost dobré ale ve skutečnosti právě proto, aby tyto lidi - OVČ - donutili platit víc. Paradoxně z nich hodně volilo obamu :mrgreen: a teď fnukaj, že samozřejmě pojištění pro všechny, ale ať to platí stát a ne oni. Tak je to s demokratama pořád, huba plná ideálů ale do šrajtofle šáhnout už jim tak dobře nejde.

A to, že ta část zdravotního pojištění kterou za mne platí zaměstnavatel bude za rok, za dva můj zdanitelnej příjem, tak to je vyloženě sviňárna.

Je to na dlouhou debatu ale základem je to, že současná administrativa je přesvědčená, že tu bude ráj na zemi, pokud přijmou dostatek zákonů a vyberou dostatek daní aby je mohli přerozdělovat. To že vysoké daně škrtí ekonomiku to už je jim u perdele, protože jejich hlavní zájem je mít voliče.

USA je již ve fázi, kdy voliči vědí, že si mohou odhlasovat peníze od státu a to už v době římské republiky bylo považováno za konec demokracie.

• Citovat
  • Upravit
6021
26.6.14 13:44
@Virginian píše:
Predchozi systém nebyl dobrý ale ten nový je ještě horší. Základní rozdíl proti Čechám je v tom, že člověk jako jedinec a firma jako zástupce mnoha člověků si kupuje rozdílné pojištění. Firma má výhodu, zastupuje více lidí a může si vydyndat lepší cenu, zatímco třeba OVČ je sám a tak má smůlu.

(1.) Pokud vím, tak v Čechách si i nezaměstnaný může platit pojištění, které je stejné - v poplatcích a pokrytí - jako kdyby to měl přes zaměstnavatele. Jestli kecám, tak mne opravte.

My jsme si platili pojištění sami asi dva roky, protože jsem dělal systémem Švarc a byla to mizerie. Vysoké platby a malé pokrytí, v podstatě to byla pojistka, že nás choroba úplně nezhuntuje.

Obamacare aby fungovalo, musí mít velké množství lidí, kteří platí víc než konzumují - přeloženo mladí lidé musí převažovat nad důchodci. To se ovšem překvapivě nedaří zajistit. Obamacare zrušilo pojistky několika milionům lidí, údajně z důvodu že nebyly dost dobré ale ve skutečnosti právě proto, aby tyto lidi - OVČ - donutili platit víc. Paradoxně z nich hodně volilo obamu :mrgreen: a teď fnukaj, že samozřejmě pojištění pro všechny, ale ať to platí stát a ne oni. Tak je to s demokratama pořád, huba plná ideálů ale do šrajtofle šáhnout už jim tak dobře nejde.

(2.) A to, že ta část zdravotního pojištění kterou za mne platí zaměstnavatel bude za rok, za dva můj zdanitelnej příjem, tak to je vyloženě sviňárna.

Je to na dlouhou debatu ale základem je to, že současná administrativa je přesvědčená, že tu bude ráj na zemi, pokud přijmou dostatek zákonů a vyberou dostatek daní aby je mohli přerozdělovat. To že vysoké daně škrtí ekonomiku to už je jim u perdele, protože jejich hlavní zájem je mít voliče.

USA je již ve fázi, kdy voliči vědí, že si mohou odhlasovat peníze od státu a to už v době římské republiky bylo považováno za konec demokracie.

1. Za nezaměstnaného odvádí v ČR pojistné stát. Samozřejmě, když by chtěl být samoplátcem, tak mu to asi umožní, ale moc takových lidí asi není.

2. v ČR to takhle ale je. :nevim:

Tím samozřejmě neříkám, že když to máme tady blbě, tak ať to mají stejně blbě i v Americe :lol: To jen pro porovnání, že zrovna tohle u nás taky není dobrý…

Mně osobně tady vadí, že je jedná prakticky o zdravotní daň, víc bereš, víc platíš, služby dostaneš stejné jako nemakačenko, a ještě se kolikrát na pacienta koukají, jako na někoho, kdo je otravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
26.6.14 14:13
Mně osobně tady vadí, že je jedná prakticky o zdravotní daň, víc bereš, víc platíš, služby dostaneš stejné jako nemakačenko, a ještě se kolikrát na pacienta koukají, jako na někoho, kdo je otravuje.

Stačí, pokud by jsi onemocněla vážnou chorobou typu rakovina a ta péče je tak drahá, že bys na ni za celý život na zdravotním pojištění nikdy neodvedla. A kvůli tomu, že někdo má nižší mzdu, tak ho přece nenecháme zemřít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
26.6.14 14:18
@Kaliopa píše:Stačí, pokud by jsi onemocněla vážnou chorobou typu rakovina a ta péče je tak drahá, že bys na ni za celý život na zdravotním pojištění nikdy neodvedla.A kvůli tomu, že někdo má nižší mzdu, tak ho přece nenecháme zemřít.

Proboha, to jsem někde napsala? Kde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
26.6.14 14:54

No tak jak si představuješ tu péči „podle zásluh“? Pojištění je prostě založeno na solidárním přístupu s tím, že někdo si částky vybere a někdo ne. Proto je to pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
26.6.14 15:11

@Kaliopa Jak „podle zásluh“? Solidární přístup v pojišťovnictví je o něčem jiném, než o tom, že za stejnou službu platí každý jinak. To máš jak s pojištěním baráku, co si vybereš, to si platíš, a náhrady se taky odvíjí od toho. Neříkám, že zdravotní pojištění má být čistě komerční, i když zažila jsem i to, a nebylo to špatný. Spíš bych volila kombinaci nižší „zdravotní daně“ a komerčního připojištění. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3641
26.6.14 15:40
@J_Doe píše:
@Kaliopa Jak „podle zásluh“? Solidární přístup v pojišťovnictví je o něčem jiném, než o tom, že za stejnou službu platí každý jinak. To máš jak s pojištěním baráku, co si vybereš, to si platíš, a náhrady se taky odvíjí od toho. Neříkám, že zdravotní pojištění má být čistě komerční, i když zažila jsem i to, a nebylo to špatný. Spíš bych volila kombinaci nižší „zdravotní daně“ a komerčního připojištění. :nevim:

Aha, máš tedy na mysli zvolit si různou výši pojištění podle nabízených služeb? Tedy, že by si Ti s vyšším příjmem platili více a měli potom lepší služby? To by bylo snad určité řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
26.6.14 16:15

@Kaliopa V hrubých rysech, ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.6.14 20:08

@Virginian Jen drobná poznámka k tomu zdravotnímu pojištění v ČR: nezaměstnaný samoplátce má vyměřený poplatek stejný jako OSVČ, tuším je to 1100,– Kč měsíčně (ale nevím to na stopro…) Zdravotní pojištění, které za zaměstnance platí firma, úřad, státní organizace atd., je o pár stokorun nižší. A jak tu někdo psal, že v ČR je ZP zdanitelným příjmem, tak to teda není… Je to část hrubé mezdy, ale tato část se nezdaňuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6021
26.6.14 20:32

@Jura007 Nezdaňuje? Ale ano, prakticky jo. Daň se počítá tak, že se ku hrubé mzdě připočítají odvody zaměstnavatele do sociální i zdravotní pojišťovny, (tzv. superhrubá mzda) a z toho se vypočítá 15% daň, takže platíme i daň z důchodu. Nebo se pletu?

OSVČ má odvody 1100,–Kč stanovených buď jako minimální odvod, nebo jako odvod v době, kdy není možné jej vypočítat z předchozího období. Pak je samozřejmě vyšší, počítá se procentem z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová