Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@lucie.edgar Já na zázrak zatím čekám
. Také mám teď endometriotickou cystu a nevím, co vlastně bude. Beru Visanne a pomalu se blíží kontrola. Tušíte někdo, co pozitivního bych se mohla dozvědět (negativní varianty si snad radši nechci připouštět). Může mi doktorka říci, že léčba zabrala a máme zelenou k IVF? Nebo i když léčba bude fungovat, tak se bude muset pokračovat nějakým dalším lékem? Jsem z toho trochu zmatená. Doktorka říkala, že na začátku 2016 bychom mohli na IVF, ale já pořád nevím, co bude s tou cystou
.
@Veverka X Ta cysta tam může zůstat,„to nevadí“ hlavní je, aby se tam neudělali další. Já jsem to měla tak, že jsem brala sprej do nosu(Synarel) umělý přechod-neměla jsem MS, po půl roce jsem dostala stimulační injekce a pak se šlo na to. Vydělali mi vajíčka a za 5 dní jsme šly na embriotransfér. Moc ti budu držet palečky. Jediné co by ti mohla říct je, že tě pošle na laparo aby se vyčistilo bříško od cyst a srůstů a potom hned ivf.
Ještě před tím vší koloběhem jsem byla na laparu, kde mi vše odstranili co se dalo.
@lucie.edgar Moc děkuji za odpověď. Já jsem byla na laparce v květnu a neměla jsem naštěstí žádné srůsty, jen tam našla ta malá ložiska endometriózy. Celkově mám pocit, že to bylo asi nějaké podceněné, když jsem měla přechod jen na dva měsíce, ale upřímně nevím, jak bych tehdy přijala léčbu na delší dobu. Po přechodu mi doktorka dala léky na vyvolání ovulace a udělala se tahle cysta… Teď jen nevím, co bude, jestli nemám raději chtít Visanne na další 3 měsíce. Uvidíme podle výsledků, doktorka říkala, že když to bude dobré (což asi přesně nevím, co v tomhle případě znamená), tak máme přejít ke stimulaci k IVF. Do další laparky se doktorce samotné moc nechtělo. Říkala, že při řešení té cysty je riziko poškození vaječníku. Každopádně jsem si už všimla, že ta moje doktorka je především „hormonální“ a věří hlavně na krevní testy a hormonální léčbu…
@Veverka X Tak jestli máš po laparce, tak to bude ok. Mě se tam taky po laparce udělala cysta. Brala jsem K-blok a ten mi normální cysty vyčistil. Potom jsem podstoupila stimulaci atd. Neboj, bude to v pohodě. Hlavně buď v klidu!!!
@lucie.edgar Moc Ti děkuji, něco takového jsem potřebovala slyšet. Normální cysty se mi udělaly jen na začátku umělého přechodu, ale samy zmizely. Tahle mě děsí, ale tak snad to nebude tak horké
.
Klid hledám, v tom jsi se opravdu trefila. Jsem z toho celého hodně překvapená a vylekaná. Vím, že pohoda je nejdůležitější, Tvůj příspěvek mi ji trochu dodal
.
@Veverka X To jsem ráda. A vůbec se neboj toho odebírání vajíček, nic to není. Uspí tě na chvilinku tak 10min a budeš to mít hotové. Já jsem měla potom takový nepříjemný pocit uvnitř, ale to je normální. Hlavní je fakt být v klidu a nestresovat se. Ona ta psychika hraje velikou roly.
Ahoj holky. Pred tydnem mi diagnostikovali endometriozu pri lapadoskopii.
Jelikoz na to existuje jediny dostupny lek Visanne a temer zadne informace, chci se nejdrive poradit s nekym nez se rozhodnu, jestli ho budu uzivat.
Osobne se mi do toho nechce a jelikoz radeji resim nemoci alternativni cestou, premyslim nad pricinou endometriozy. Jestlize si vsechny nemoci vytvarime svou hlavou- svymi myslenkami, tak jaka je pricina?
Proto se vas chci se zeptat:
1. Kolik je vam let? (Me je 31let)
2. Brali jste nekdy antikoncepci? Pokud ano-jak dlouho? (Brala jsem7 let- od 18let do 25let a bez problemu)
3. Jaka je vase profese a pracujete s muzi i zenami-a v jakem pomeru? (Jsem kosmeticka a 95%klientely jsou zeny)
4. Mate staleho partnera? a jste ve vztahu stastne? (Bez staleho partnera jsem skoro 7let)
5. Chcete nebo chteli jste vzdycky mit deti nebo se to meni s vekem-vas naror na to mit deti? (Nevim jestli deti chci, ale to zalezi asi na tom, jestli budu mit partnera a nevim, jestli chci mit deti sama)
6. Pracujete nejak na sve zenske strance? Na endometriozu se nedoporucuje hormonalni joga, protoze se tam pracuje na sposteni estrogenu. (Ja na sve zenske strance pracuji uz asi 3roky, ale mozna je to ten problem..nevim)
7. Verite doktorum, kdyz vam davaji lek, ktery je jen nejakou chvili po testech? (Ja moc ne no…ale vlastni zkusenost nemam no)
8. Pomohl vam ten lek?
Prosim vas o nazory a odpovedi, abych se mohla lepe rozhodnout. Dekuji Evca
7. Verite doktorum, kdyz vam davaji lek, ktery je jen nejakou chvili po testech? (Ja moc ne no…ale vlastni zkusenost nemam no)
8. Pomohl vam ten lek?
Budu rada za vase postrehy a odpovedi a popripade zkusenosti s alternativni lecbou endometriozy. Dekuji Evca
Zdar, Evčo!
máš zajímavý přístup a doufám, že se ti podaří najít odpovědi a pomoc. jestli ti to k něčemu bude, odpovídám:
6)nějak nevim, co to je ženská stránka. pohlaví moc neřešim…
já jsem dost konzervativec a sem tam vím, jak věci fungují (v biologii), takže pokud mi přijde logické, jak který preparát funguje a jak funguje nemoc, po zvážení vedlejších účinků do toho jdu. endometrióza je ale velký otazník, protože se zatím nikomu nepovedlo jednoznačně odhalit, jak vzniká a proč se vrací. čili přístup alternativní léčby se mi zdá zajímavý. tak jsem zvědavá, co z toho vyvodíš. ať se daří!
LO
Ahoj Luci.. Dekuji za reakci…
Kdyz nad tim premyslim, tak mi mozna me telo rika at mam dite…
haha
Ale jedu na rok na Novy Zeland a partnera nemam…
Synarel je co?
@Ewolla
Ahoj no tak muzu napsat o endosce o me a me kamaradce…ja ji mam tedy mensi nez ona…
Ja : 1)Je mi 31 endosku mi potvrdili po laparce ale to uz jsem vedela tak rok ze to bude ona…cca od 25 jsem zacala mit vetsi a vetsi bolesti…osobne si myslim ze ja to mam ze stresu v praci
Mam endosku v podbrisnici a duglasove prostoru (hlubokou ) na kterou ta jejich lecba moc nezabira nez do sebe rvat hormony abych to nemela a endoska se zmensila nebo ztratila nez zacnu krvacet -ne dekuji radeji se pul roku budu snazit o mimi kdyz to jde
-
Kamaradka Misa :
4)ma partnera 10 let jsou spolu s jednim mensim rozchodem 5)deti vzdy chtela
Otehotnila a endoska se po porodu a od prvni MS cca po 4mesici ji zacali bolesti…
No tak jsem zvedava na na dalsi prispevky… ![]()
Zajímavé… Je to různorodé…
Z čeho myslíte, že to vzniká?
Je to jídlem? Hormony v mase, GMO v potravinách? Dříve nic takového nebylo…
Nevím co si o tom myslet…
@Ewolla já osobně si myslím, že to je tady už dlouho…třeba ja i kamarádka máme zahnutou dělohu ona víc…u me si proste myslím ( třeba je to blbost) ale mám sedavou práci kolikrát je problém zajít si na WC…pluse ten stres…to si myslím že byl spouštěč…možná i částečne i antikoncepce…jako civilizační nemoc se ted označuje skoro vše…prý se to dědí…já vím že moje babicka měla taky bolestivou menstruaci, mela jedno díte v dost pozdním věku…třeba jí taky měla…má teta 65 let mi taky říkala že měla problémy jak bolesti tak i bolesti při sexu…asi se to tolik neřešilo…
Pravdou je, že mě dva roky gyndař taky tvrdil, že ženský toho nadělaj…na laparoskopii jsme se vlastne vnutila..
já doufám, že jak přišla tak odejde…no snad…Kde jí máš? Pro mě je tedy nejhorší ložisko na střevě to je hrozná bolest…
ted podstupuji IUI a dostávám utrogestan (nahrazuje hormon co produkuje žluté tělísko) a musím říct že z 5 MS byli 4 ůplně v pohodě…ae zase se mi dějě to, že dřív jsem měla MS 4 dny dva masakr a 2 ok…a pak utrum.
Zato ted mám 2 dny masakr pak 3 den jako když utne a pak se za dva dny zase rozkrvácím ( tu pauzu nechápu
)
Jak to máte s MS vy ostatní?
@Ewolla píše:Synarel je sprej do nosu, který působí přímo na hypofýzu (myslim) a blokuje receptory pro spouštění vylučování hormonu, kterej říká vaječníkům, aby v nich dozrávaly vajíčka. tudíž synarel navozuje umělý přechod. má vedlejší účinky jako přechod u starších žen - návaly horka (to jsem měla, ale dělala jsem si z toho srandu, ponivač proti těm bolestem to byla brnkačka) a při dlouhodobém (asi v řádu let, já to brala asi 8 měsíců) užívání je zvýšené riziko osteoporózy (prostě jako u žen v menopauze). další nevýhoda je, že je drahý, a proto se tak často nepředepisuje.
Ahoj Luci.. Dekuji za reakci…
Kdyz nad tim premyslim, tak mi mozna me telo rika at mam dite…![]()
haha
Ale jedu na rok na Novy Zeland a partnera nemam… tyjo, NZ, to bych brala hnedleSynarel je co?
a co se týče názoru, že dříve to nebylo - to jistě není pravda, naopak. moje babička mi vyprávěla (ještě dřív, než jsem endometriózu měla), že trpěla při MS takovými bolestmi, že musela ležet v posteli. což při tom, že byla jediná dcera na statku a v řeznictví, takže se nezastavila, muselo bejt maso. taky měla problémy s otěhotněním, čili si myslím, že endo měla. vůbec diagnostika dost pokulhává - já jsem obešla fůru doktorů, posílali mě k psychologovi, předepsali antidepresiva… 2× mi mobilizovali kostrč, cvičila jsem mojžíšovou… prostě i dnes se to moc nediagnostikuje. ale lepší se to, za těch pár let od mé diagnózy je i víc odborných článků na toto téma. co se týče vzniku, naše moderní škodící technologie na to podle mě vliv nemají.
@lucky one ano musim souhlasit i v dnešní době se špatně endometrioza diagnostikuje mě taky doktorka pořad tvrdila že jsem mladá a zdravá a operaci jsem si vydupala kde se endoska potvrdila. Je blbe že se to dá potvrdit pouze laparoskopii ale pro to otěhotnění to stalo a dokonce jen četla že Marilyn Monroe měla taky endometriozu proto neměla děti.