Endometrióza

• Fotoalbum (7)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
17
16.8.15 20:43

Ahojky. Promiň, že píšu až teď, ale užívala jsem si rodinnou dovolenou:)Spíš bych měla dotaz. Léčila jsi se na PCO a pokud ano s jakým úspěchem. Pochopila jsem z tvého příspěvku, že menstruuješ, ale nepravidelně…Otázkou je v jaké fázi máš jak PCO, tak endometriozu. Vzhledem k tomu, že chceš otěhotnět, tak asi nic nebereš…Nebudu ti říkat, co máš dělat. Každé rozhodnutí má vyjít z naše vnitřního přesvědčení, že jednáme správně. Pokud chce jít někdo na IVF, tak ať jde a naopak budu ráda za každou z vás, která i přes překážky počne přirozeně. Pokud to chceš zkusit aspoň nějakou dobu přirozeně, tak bych ti doporučila ten Kontryhel. Pač obě onemocnění jsou hormonálního typu a on hormony upravuje.Pila jsem do dvakrát denně a když se dostavila menstruace, tak jsem ho vysadila. Jestli to chceš zkusit, vřele doporučuji. Já tvrdím, že nebít Kontryhelu, tak nemám ani jedno z dětí. Mě hormonálně dost pomohl a gynekoložka, co mi u prvního prcka dělala velkej ultrazvuk ho taky pila, když chtěla otěhotnět( má syna ) a obě jsme se shodli, že je to suprová bylina. Pokud bys ji začala užívat a tvůj stav se naopak zhoršil, tak vysadit a asi bych popřemýšlela nad tím si nechat vyvolávat vajíčka či IVF. Záleží jen na tobě, jestli se cítíš na to zkoušet to přirozeně nebo se vydáš rovnou cestou umělého oplodnění. Přeji ti šťastnou volbu a ať to vyjde…P. S…Jestli to budeš zkoušet přirozeně, tak počítej rok a déle. Není to běh na krátkou trať a pokud to máš stále chuť zkusit, tak hlavně přestat se pokoušet o mimi touto cestou pokud se ti zhoršej příznaky spojené s endometriozou jako větší bolesti při menstruaci, bolest střev, žaludku atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
16.8.15 20:44

Odpověď pro Veverku X:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
17.8.15 09:10

@DMdi Nevadí, doufám, že jsi měla krásnou dovolenou :).

Ke mně - menstruaci jsem před léčbou endometriózy měla jako hodinky (po léčbě jsem měla zatím jen jednu, tak se z toho nic usoudit nedá). Problém byl, že jsem neměla skoro vůbec ovulaci. PCO jako takové mi lékařka neléčila. Mnohokrát jsem se jí ptala na to, zda mám opravdu PCO, ale odpovědi jsou takové nejasné a vyhýbavé. Po laparospkopii mi řekla, že to „vypadá jako PCO“, ale z krve mi PCO také nepotvrdila a ostatní příznaky moc nemám. A též nemám na vaječnících typický „perlový náhrdelník“, tak si trochu myslím, že mám poruchu ovulace, kterou prostě klasifikuje jako PCO. Obvulaci jsem nepotvrdila ani měřením BT a ani ovulačními testy. Doktorka mi léčí zvýšený prolaktin (byl zvýšený opravdu jen malinko, ale už je v normě) a lehce sníženou funkci štítné žlázy. Kromě početí jsem neměla fyzické potíže. Ani nadváhou netrpím.

V tomhle cyklu neberu nic, ale ten předchozí jsme stimulovali Puregonem (velmi nízké dávky), pak byl Pregnyl a Utrogestan. Ovulaci jsem určitě měla (podle UZ).

Kontryhel jsem pila v prvním roce snažení a žel nepomohl. Jinak ta má endometrióza byla prý malá (na jednom vaječníku). Lékařka se dušuje, že je to vyléčené, ale já si tím nejsem jistá. Já bych to viděla spíše jako druh autoimunitního onemocnění, jelikož imunitní systém nezlikviduje endometrium na místě, kde nemá být.

Jinak není to jen můj boj, ale i mého manžela. Ten má právě pocit, že přirozených pokusů s bylinkami už bylo dost a věří konzervativní medicíně. Je pro mě těžké se rozhodnout… Na jednu stranu bych nejraději nebrala žádné léky, na druhou stranu vím, že manžel má pravdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
17.8.15 21:35

Je dost maminek, které mají první dítě z IVF a druhé počali přirozeně. Za prvé má člověk dost práce s prvním dítětem a nemyslí na to, že by se mohlo zadařit a navíc jak já říkám, tak je ženská projetá a jde to prostě o dost snáž než u prvního:)Zase to ber tak, že manžel měl taky trpělivost a podporoval tě v přirozeném početí, tak možná by teď stálo za to to zkusit uměle. Navíc 4 embria jsou hrazená, tak proč to nezkusit. Ségra si dala pokaždé po dvou embrií. Důležité je po umělém fakt ležet 14 dnů nejméně a nejlépe tři týdny. Nepřepínat se, nezvedat nic těžkého. Oproti přirozenému počnutí si tělo musí zabudovat embrio do dělohy a zvyknout si na něj, když to napíšu úplně lajcky:)Zpět k tý ségře. Poprvé ležela a chytlo se jedno embrio a po druhé se na to vyprdla a přišla o to…Vzhledem k tomu, že máš evidentně problém s hormonama a pokud by se IVF zadařila, tak je možné, že po porodu se hormony sami líp urovnají…Ber to tak, že otěhotnět sama bez chlapa nemůžeš a navíc vztah je o důvěře, naslouchání a řešení problémů společně. A když partner už dál nechce se snažit přirozenou cestou, tak bych mu dopřála a šla na umělé. Tedy na ty 4 hrazená embria. Když se zadaří super, když né, tak se vždy můžeš vrátit k původní variantě. Navíc, tam bude zklamání z toho, že to nevyšlo a třeba když se člověk bude míň snažit, tak se nějak zadaří samo:)Příroda je v tomhle směru nevyzpytatelná a navíc velmi mocná čarodějka:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
17.8.15 21:59

A ještě takovej hnusnej dotaz. Seš si jistá, že tvá gynekoložka je dost dobrá? A seš s ní spokojená? Já jsem takhle si nebyla jistá svou původní a až když byl problém ji opustila a našla si podle diskuze na těchto stránkách novou.Nohy bych jí zulíbala a dokaď bude ordinovat, tak se mě nezbaví:)Super je, že navíc stále jeden den v týdnu dělá v nemocnici, takže je v kontaktu s komplikovanými porody či pacientkami s potížemi a je to fakt dost znát, když dělá lékař v nemocnici nebo má jen soukromou ordinaci. Navíc, lékaři v nemocnici jsou o dost víc vzdělávány v novinkách a to i v lécích a dokážou těchto informací flexibilně využít…Pokud se opravdu rozhodněš pro IVF, tak se mrkni i po kvalitním středisku. Pokud vím, tak v Kostelci nad Orlicí si to chválej, anebo v Olomouci či Ostravě, myslím, že to bylo při fakultní nemocnici, tak tam dokonce sledujou embria pod kamerou a díky tomu viděj, zda se embrio vyvíjí či ne a tím je větší šance na uchycení. Jinak je to jen o oku člověka, který to embrio vybírá. To jsou informace, které jsem nasbírala v době, kdy jsem taky o IVF uvažovala, ale můj partner se chtěl snažit přirozeně, takže jsem si to zjišťovala dopředu, kdyby k tomu ze zdravotních důvodů muselo dojít a chtěla jsem to mít jako tutovku. Vím, že se mě děsně líbila ta možnost s tou kamerou, ale tenkrát to měli teprve v plenkách a dočetla jsem se o tom v nějakým odborným časopise a to je už dlouho, takže by to mohli mít už dost vychytaný. Na internetu se dneska dozvíš vše a snadno se dohledá téměř cokoliv:)Tak hodně štěstí:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
18.8.15 08:47

@DMdi Moc děkuji za rady. Všechno asi nevyužiji, protože žiji a pracuji v zahraničí. Nemám ani české zdravotní pojištění a ani dovolenou, abych si mohla IVF dovolit v Čechách. Nemám to ještě přesně zjištěné, kolik pokusů nám budou hradit tady, tuším, že dva, ale fakt nevím. Každopádně jsme v EU a zdravotnictví je i tady u nás špičkové, tak není důvod se obávat. Byla jsem tady na laparoskopii a opravdu jsem se divila, jak krásná nemocnice to byla (z dětství jsem si pamatovala Motol a do nemocnice šla s velkými obavami). Nás teď čekají podle plánu doktorky 2 cykly s Puregonem a domácím snažením a pak 3 cykly IUI, to určitě chceme zkusit ještě před IVF. Vím, že IVF má větší úspěšnost, ale IUI není taková zátěž.

S lékařkou sama váhám. Manžel je přesvědčený, že je opravdu dobrá. Laparoskopii dělala ona sama, má smlouvu s nemocnicí, kde má několik dní v měsíci operace. Jezdí i na kongresy a také je zároveň porodník, takže je pak i u porodu. Na mě je možná trochu moc skeptická k alternativám a málo mi vysvětluje další postup, ale má věčně narvanou čekárnu. Jinak já chtěla doktorku na doporučení. Získala jsem od známých několik doporučení a tohle byla jediná lékařka, která brala pacientky. Někde mě rovnou odmítli a jinde mi nabídli termín za rok a čtvrt :nevim:. Další výhoda je i to, že je pro mě dopravně dostupná. Své návštěvy doktorky si musím napracovat, nedostanu na to v práci volno. I u těch stimulací Puregonem musím párkrát jet na ultrazvuk :roll:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
18.8.15 12:25

To je to co mi vadilo v předchozí zprávě, že neznáte přesně svá vyšetření, ale to asi bude spíš její povahou.Moje gynekoložka taky nerada vše rozebírá dopodrobna, pač má pocit, že nastávající maminka má být v klidu. A v tom má pravdu, ale já vím, na co se ptát a vždy mě odpoví. Ale určitě bych ji za to neměnila. Pokud je porodník, tak se to hodí a třeba vás jednou bude sama rodit:)…Tak hodně štěstí a ať brzo můžete napsat pozitivní příspěvek:)Jestli se vám zadaří, tak se mrkněte po epinu.Je to balonek na roztahování hrazdy před porodem, aby vás pak nemuseli nastřihovat. Kámoška byla u prvního dítěte nastřižená a a u druhého ne. Prý bez nástřihu super a za pár hodin nevěděla, že rodila. Pokud budu moct tentokrát rodit přirozeně, tak do toho chci jít:)Jen téma k budoucímu zamyšlení:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
13.10.15 09:19

Ahoj holky :mavam:.

Koukám, že aktivita tady nějak ustala. Mně se po léčbě dekapeptylem endometrióza rychle vrátila :cert:. Udělala se dokonce endometriózní cysta. Jsem z toho dost zoufalá a bolesti jsou příšerný. Začala jsem s Visanne na 3 měsíce, ale možná na 6. Uvidí se, jak to bude zabírat.

Má někdo nějaké pozitivní zprávy? Když já evidentně ne :think:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
13.10.15 11:07

@Veverka X ahoj, já jsem po těhotenství zatím v pohodě, musím to zaťukat, cyklus pravidelný a bez bolesti. Dokonce MS bez kousků. Doufám, že jsem se ty mrchy zbavila nadobro :-) Stále jsem doufala, že pokud kojím nebudu mít MS aspoň ještě rok, samozřejmě jak na potvoru po šestinedělí :-( jsem to hned dostala, zrovna já, když se to kvůli té potovře endošce nehodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
13.10.15 12:14

@Mallorka Držím pěsti, ať se Ti ta potvora už nikdy nevrátí :hug:.

To je mrzuté, že Ti MS tak rychle naskočila :cert:.

Já bych tak strašně ráda brala tuhle léčbu endometriózy (těhotenství), ale asi má ta mrcha lví podíl na našem neúspěchu :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
13.10.15 13:25

@Veverka X já jsem dělala pokusy hokusy, nevyšlo IUI ani 1× ivf, pak jsem si vydupala imunologii, dostala jsem Prednison a otěhotněla jsem přirozně, 1× to nedopadlo za 3 měsíce těhotná znovu. Lví podíl na tom měl Prednison. Jestli jsi neměla ještě imunol. vyšetření, tak si ho vyžádej.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
13.10.15 13:51

@Mallorka Já bych i chtěla, ale manžel už další vyšetření nechce, jeho reakce byla, jestli mi snad nestačí to, co už mám :pocitac:. Nějaké úplně základní imuno testy nám ale myslím dělali.

Doktorka je přesvědčená, že je neúspěch kvůli PCO a endometrióze, také víc dělat nechce :nevim:. Já bych chtěla raději vyšetřit pořádně i imuno, ale jak jsem s tím názorem sama, tak se mi to těžko prosazuje :think:. On si s doktorkou totiž docela notuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4535
13.10.15 17:24

@Veverka X však tam on nemusí :-), stačí, abys šla ty Immunia Praha, ale musíš mít žádanku teda, u ty end. jsou většinou nk bunky zvýšené a ty zabýjí embrya i spermie. Pokud tam jsou a něčím se neutlumí, tak není valná naděje. Já bych do toho šla. Je to zdarma a už pro ten pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4155
13.10.15 20:19

Ahoj zdravím,

jsem tu nová…bohužel u mě taky našli endometriozu, ale nebýt toho, že si tím prošla kamarádka a já netlačila na doktora, aby mi udělala laparoskopii, tak by to nechal být…
Když jsem za doktorem poslední tři roky chodila, že mám šílené bolesti, tak mi řekl, že toho ženský nadělaj…no nakonec jsem letos byla na laparoskopii a byla tam mrcha…
V prosinci mi bude 31 let a bohužel miminko nikde…minulý pátek jsme šli do CAR v Motole…nemáte s ním někdo zkušenosti?

Diskuzí na nedometriozu je tu hodně než to pročtu ;) hlavně heldám nějakou aktivní skupinu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
14.10.15 09:32

@Lentilanek Mrzí mě, že Ti to taky našli :(.

Já šla na laparoskopii, protože se nám nedařilo otěhotnět :nevim:. Tam mi našli tuhle potvoru. Bolesti jsem měla, ale kvůli těm by mě doktorka na laparoskopii asi neposlala :nevim:. Radila mi, ať si vezmu prášek proti bolesti :cert:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí