Endometrióza

• Fotoalbum (7)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
2455
12.6.15 15:06

@madola
Ahoj, tak nějaké z Tvých příznaků jsem měla také. Hlavně to píchání, občas mě píchlo vlevo a pak to zase zmizelo. Já jsem netušila, že mám endometrózu na vaječníku. Jinak jsem měla i mírné krvácení uprostřed cyklu, ale nevím, zda to s tím souviselo. Co ale jednoznačně s endometriózou souviselo, byla zhoršující se menstruace. Bolesti se stupňovaly a také krvácení bylo mnohem silnější než kdy dříve. Též jsem měla někdy bolesti při milování. Na ultrazvuku u mě nic vidět nebylo, přišlo se na to až při laparoskopii.

Laparoskopie jsem se hodně bála a musím Ti napsat, že jsem se bála naprosto zbytečně. Mně moc pomohla v tom, že se přišlo na endometriózu, kterou teď léčíme. A snad budeme mít po léčbě i větší šanci na miminko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
21.7.15 22:31

Můj život s endometriozou

Ve 26 letech mi při laparoskopii, na kterou mě doslova dotlačil doktor, při hospitalizaci ve FN, pro neustálé silné bolesti v podbřišku při menstruaci se zjistila rozsáhlá peritoneální endometrioza, kdy byli zasaženy přilehlé vazy.Na otázku zda mám průchodné vejcovody jsem dostala odpověď, že to nebylo součástí operace. Pravda neptala jsem se doktora, co mě operoval, ale jen na vizitě. Vnitřně jsem se říkala, že kdyby nebyli, tak to mám ve zprávě. Ve FN jsem si nechala napsat Visane, kterej mi doporučila maminka mé kolegině. Ty driáky jsem vydržela brát tři měsíce. Ale asi jsem tím trochu tu potvoru endometriozu vyhladověla. Do té doby jsem se dostala k jedné výborné gynekoložce. Ta mě řekla, že stejnou službu jako Visane by mi udělala antikoncepce, která se užívá kontinuálně. Na dotaz těhotenství. Mě řekla jedině IVF. Zeptala jsem se ji jestli má nějakou pacientku, která počala přirozeně a ona, že jednu a dokonce má za sebou dva porody. Když jsem to řekla přítelovi, tak mi odpověděl, že budu druhá…No nic po Visanu jsem měla děsně rozházenou mestruaci.Na to mě jiná kolegině doporučila pít Kontrihel.Po něm sem měla krásnej pravidelnej cyklus, suprovou ovulaci a teď už jen otěhotnět. Řeknu to upřímně těch čajů jsem vypila hodně. Ale víc než v těle to bylo v hlavě. Až když jsem už celá zoufalá dala přítelovi kopačky. Pač on chtěl děti a nám to nešlo, tak jsem ho nechtěla u sebe už držet, tak byl samozřejmě usmiřovací sex.No a světe div se.Sem otěhotněla. Synovi je rok a půl a právě jsem v 7 týdnu těhotenství. A to hned první měsíc, co jsme se snažili:)Prostě průchodný vejcovody je už půl vítězství:)Tohle sem sice nepatří, ale při synovi jsem prodělala na 38tt Hellp syndrom. Všichni znaj preklampsii, ale mám pocit, že díky nevědomosti pořád v těhotenství pár holek zbytečně zařve. Nechci tím nikoho strašit. Přítel říká, že jsem vyhrála v loterii. Akorát jsem si vsadila blbou sportku. Jinak jak se říká, kdo se bojí nesmí do lesa a proto jsme se rozhodli pro druhé mimi.Pro všechny Hellp syndrom je akutní selhání organismu v těhotenství, když se to rozjede, tak maj 24 hodin na to, aby vám zachránili život. Bohužel, některý ženský nemaj ani jeden příznak. Mě vždy cca na hodinu vylítl tlak do děsných výšek a než jsme dojeli do nemocnice, tak bylo zase vše OK a měla jsem děsně nateklý nohy. Naštěstí mé gynekoložce se to při běžné prohlídce nezdálo a vzala mě krev. Výsledek šílenej. Hodnoty jaterních testů byli vysoký a zato destiček jsem měla poskromnu.Po císaři jsem brala dva měsíce láky na játra a tlak. Naštěstí jsem bojovnice a dostala jsem se z toho. Takže teď mi držte pěsti, aby jsem si nedala repete:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2455
22.7.15 08:39

@DMdi Děkuji Ti za Tvůj příběh :hug:. Gratuluji k prvnímu děťátku a druhému těhotenství :kytka:. Držím palce, aby bylo druhé těhotenství bez komplikací.

Jsi pro nás tady skvělý příklad, že i s endometriózou se otěhotnět dá!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
28.7.15 14:40

Sem ráda, že se článek líbí a doufám, že se víc holek vydá stejnou cestou než hnedka běžet na IVF či se nechávat stimulovat hormony na vypuzení vajíček. Trochu jsem čekala na reakci pač ten příběh má pokračování. Mám mladší sestru a ta měla diagnostikovanou před lety ovarialní endometriozu, ale s průchodnými vejcovody. Miminko chtěla hned, takže si nechala píchat hormony na vypuzení vajíček. Výsledek žádnej a ještě se ji víc rozjela endometrioza. Slepila jí vejcovody a naskočila i na střeva. Šla na umělé a vyšlo to. Dvě embria jedno dítě. Teď mu je dva a půl roku. Bohužel, nekojila. Prostě řekla, že ji to bolí a sedmý den po porodu to vzadala. Objevila se menstruace, opět se ozvala endometrioza, další IVF, ale tentokrát nezdárně. Bohužel, pro ni se endometriozá rozjela, tak masivně, že jestli jí do roka další IVF nevyjde, tak ji budou muset vybrakovat. I tak to může skončit. Tím chci říct, že každá jsme originál a co funguje na jednuna druhou nemusí…Podle mě se stačí řídit selským rozumem. Pokud mám průchodné vejcovody a je mi nabídnuta IVF, tak to jde i přirozeně. Pač oni to embrio taky musej někam umístit. Prostě to chce tomu dát čas. Ona endometrioza taky nenaroste za týden, ale pár let jí to trvá, než vám způsobí neplodnost. Proto spíš apeluji na holky, co maj průchodné vejcovody, aby tomu dali čas a zkusili to přorozeně a nehnali se hned na IVF.Pak chce jen na to nemyslet, že se snažíte o mimi a neudělat ze sexu steretyp na oplodnění, ale stále si ho umět užít. A to je kolikrát větší nepřítel přirozeného oplodnění. Pač vás trápí čas na rozdíl od zdravých žen. A sama za sebe jsem tuhle část nezvládla. nebejt těch kopaček a sexu na usmíření. Ani nechci domyslet…Ale pokud by se některá z vás vydala stejnou cestou jako já. Tak ji přeju hodně štěstí a ať nás je víc a ukážeme těm doktorům, že to taky jde. A poslední rada na závěr. Pokud budete čekat miminko, tak po porodu kojte. Bolí to, ale při intenzivním kojení nemestruujete. Tím pádem i nadále nedáváte šanci endometrioze se rozjet a dýl ji hladovíte. Kojila jsem 10 měsíců a poprvé jsem menstruovala po půl roce po porodu a to jen tak slabě. Po té, co jsem odkojila se mě vrátil můj původní cyklus.Jo a než jsem znovu otěhotněla jsem nevěděla, co to jsou menstruační bolesti :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
29.7.15 10:06

Téma endometrioza se již rozebíralo na mnoha diskusích, tak se mi nechce zakládat novou a s dovolením se přidávám k této již rozjeté.
Prosím o radu - minulý rok mi byla diagnostikována endometrioza, měla jsem 12 cm velkou cystu na vaječníku. Nebylo mi řečeno, jakého stupně (při laparoskopii mi vyndali cystu a odstranili ložiska endometriozy), ale prý jsem „tam toho měla fakt hodně“, takže první ani druhý stupeň to nebyl, předpokládám. Otěhotnění prý nepůjde, navíc jsem přišla i o vaječník… no ale po třech měsících se zadařilo a nyní máme miminko. Bohužel, i přes kojení, se mi rozjel menstuační cyklus ihned po šestinedělí a já přemýšlím, co dál. Doktorka mi nabídla jen variantu - hormonální tělísko, tuším že Mirena, prý to „odstraní menstruaci“ a není-li menstruace, není ani endometrioza. Jenomže my plánujeme ještě jedno miminko, chtěli bychom na tom začít pracovat zhruba za rok a půl. No a to se Mirena moc nevyplatí - na rok a půl, to je asi nesmysl. Tak co teď? Je velká pravděpodobnost, že se endometrioza po porodu zase vrátí? Dle doktorky ano… Jaké jsou přírodní preparáty, kterými bych mohla znemožnit návrat endometriozy? Nebo myslíte jít do hormonální antikoncepce? Vůbec nevím, co s tím. Mám strach, aby se mi během těch cca dvou let nerozjela endometrioza tak, že už pak neotěhotním. Je mi už přes 35 let a vím, že potom už nebudu mít na otěhotnění moc času, páč rodit ve 40 fakt nechci (nic proti těm, kteří ve 40 nebo i déle rodí, jen já si to takhle nepřeji).
Moc díky za jakékoli rady. Moje doktorka není příliš sdílná, vůbec tohle téma se mnou nechtěla řešit, přemýšlím i o změně gynekoložky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
29.7.15 15:22

Čao, mně byla nabídnuta gestagenní antikoncepce braná nepřetržitě do doby, než budu chtít zase otěhotnět. zatím váhám, pořád nemám ms, i když bude malé 10m (stále kojím 5× během 24hod, což je v mém případě evidentně dostačující pro absenci cyklu). jakmile se ale rozhodnu ukončit noční kojení, asi už cyklus naběhne a já si pro HA dojdu. ty bolesti a všechno kolem bych už znova nechtěla zažít. a nemíním riskovat, že se mi endometrióza zase probudí. ideálně zvládnu ještě 2 děti (když pámbu dá) a pak, když to nebude dobrý, si nechám vyndat vnitřek. muhaha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
29.7.15 19:38

@lucky one Aha, gestagenní antikoncepce, tak moje doktorka mluvila jen o té Mireně. A ta gestagenní antikoncepce - ta se bere bez přestávky, takže menstruace se vůbec nedostaví a tudíž endometrioza nehrozí? Je to tak? A cenově to je zhruba jak?
Díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
29.7.15 19:52

No gestagenní proto, že simuluje těhotenství - tvoří se hustý hlen znemožňující průnik spermií do dělohy a také nedochází k ovulaci. pokud se bere bez přestání, nedochází k menzesu (ale to ani u klasické HA). oproti klasické HA ji ale některé ženy nesnášejí dobře. zas ale nehrozí riziko embolií, jako u klasické HA s progesteronem. endometrioza, pokud je cyklus zastavený, neroste. cenově ale nevím, ještě jsem to nezjišťovala. furt ale lepší, než blbý tělísko, pokud chceš ještě děcko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
29.7.15 19:54

Já mám endometriozu 3.stupně. Odstraněn jeden vaječník i vejcovod a část i z druhého vaječníku. Měla jsem to prý šílené v celém břichu :roll:
Po „uzdravení“ po operaci jsem chodila do poradny pro neplodné, začala brát hormony…umělý přechod přes půl roku a potom ivf. Dobré jsem měla jen 2 vajíčka z 5. Chytlo se jedno na první pokus a máme krásného Kubíčka. Všichni nám říkali, že je to zázrak. Kojím pořád, ale menstruaci jsem dostala už 2 měsíce po porodu :zed: křeče nemám zdaleka takové jaké jsem měla, když jsem se bolestí plazila po zemi 2 dny v kuse nadopovaná několika ibalginama denně. Teď to je pohoda a bez prášků. Doktorka mi říkala, že nemám počítat, že mi ta endoška zmizí. Už mám zase nějakou cystu na vaječníku, ale zatím, když kojím to nebudeme řešit a na operaci mě pošle pokud to bude hodně potřeba, protože to nejsou vůbec lehké operace a nikdo to moc nechce dělat skrz celká rizika…podle mé doktorky.
Antikoncepci jsem brala Eveline, protože kojím, ale musela jsem vysadit, protože jsem měla měsíčky měsíc v kuse místo abych je neměla nebo minimálně :zed: já mám všechno extra, takže jsem se tomu ani nedivila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
29.7.15 20:05

@lucie.edgar Tak nějak podobně jsem na tom byla s endometriozou já - také jsem přišla o vaječník a vejcovod, při operaci prý ani nešla všechna ložiska odstranit, že prý jich tam bylo moc a některá dost nepřístpná. Bolesti šílené, nejen při menstruaci. Bylo mi řečeno, že jedinou šanci na miminko představuje IVF, jenže já už měla dvě děti a říkala jsem si - tak prostě s dětmi končíme, zůstaneme u dvou. I když jsem to samozřejmě oplakala. Ale po dvou měsících šíleného smutku jsem se s tím smířila a přestala na to myslet. V myšlení jsem se přeprogramovala na úplně jinou kolej - že to je vlastně dobře, že budeme mít s manželem čas pro sebe, že nebudeme řešit další výdaje okolo miminka a tak. No a v tuhle chvíli, kdy jsem vlastně o miminko už nestála, se to povedlo. Takže u mě se potvrdilo, jak je psychika mocná - když se žena uklidní, začne myslet jinak a na dítě nemyslí - tak je mnohem větší šance na otěhotnění.
Pochopila jsem to správně, že endometriozu teď nijak „hormonálně“ neřešíš, ani tu cystu? A nějaké přírodní preparáty, vitamíny, bylinky? A další miminko plánujete? Předem moc díky za odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
30.7.15 12:47

@Tóňa2 já teď nic neberu, protože mi to nedělalo dobře. Ta cysta je malá a bude ji hlídat. Nechce mě posílat na operaci pokud to není nutné, protože jak jsem řekla, je to riskantní. Hrozní protržení střev, umělý vývod a spousta dalších. Já jsem to měla v hrozném stavu, všechno jsem měla seškvařené k sobě a nebylo tam vůbec vidět, tak proto mi to museli vzít. To se mi ještě doktor co mě operoval omlouval, ale že to opravdu jinak nešlo. A to jsem šla jen na půl hodinovou operaci s obič. cystou a nakonec jsem byla na sále 3,5 hodiny :roll:

Další miminko by jsme klidně chtěli, ale pro nás se stal už jeden zázrak, takže to necháme být a pokud se to podaří jak jsi psala ty přirozeně, tak budeme jen šťasní. Teď tu mám 10.měsíčního koblížka a vše ostatní jde bokem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
30.7.15 12:50

@Tóňa2 Omlouvám se za chyby. Teď jak na to koukám, tak jich tam pár mám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
4.8.15 17:42

Může to být endometrioza?

Ahoj. Moc ráda bych se chtěla poradit. Doktor u mě zvažuje endometriozu, já mám z operace hrůzu a moc nerada bych na operaci šla zbytečně. Jeden gynekolog mi totiž řekl, že ty moje problémy nevypadají na gynekologické, ale jen od páteře. Tak pokud jste měli nebo máte podobné problémy, prosím písněte mi. Bolestmi trpím asi 7 let. Nejhorší to bývá při vyprazdňování při menstruaci. Trápívají mě ale i bolesti mimo cyklus, když potřebuji na malou, ale už jsem si zvykla, ty nejsou tak hrozný. Taky mám dva roky skoro co 3 měsíce antibiotika. Po antibiotikách, se i to břicho uklidní, vydrží to měsíc, pak se bolest postupně v břiše zhoršuje - hlavně na levé straně a ten třetí měsíc už mám bolesti větší a dostanu většinou do toho vždy angínu, mívám i průjmy a atb to zase vše zklidní na čas. To může taky dělat u endometriozy?
Teď ty dva předešlé měsíce byly při menzes katastrofa. Nejhorší je to v noci, měla jsem přes hodinu příšerné bolesti, protože jsem nemohla na malou. Tlačilo se mi tam vše - menzes, stolice - no prostě šílený, už jsem po hodině chtěla naprosto vyčerpaná volat sanitu, ale nakonec se to dalo, pak to přes den s prášky nějak dám, tak šílený už to není. Tento měsíc to při menzes bylo lepší, tak jsem rozhodnutí odložila, ale nevím.
Kolísá bolestivost u endometriozy? Moc děkuji za radu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
115
4.8.15 19:41

Může a nemusí… myslím, že se operace nemusíš bát, je to svým způsobem vysvobození, přinejmenším člověk ví, že to tam je. já jsem byla v Motole a tam to viděli i na sonu, tak bylo jasno. a při menzes (ale někdy i mimo něj), jsem na záchodě skoro omdlívala, kvílela jsem bolestí. a byla to endometrióza rektovaginálního septa. hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
4.8.15 20:04

Moc díky za odpověď. A operace ti pomohla?
Taky mívám šílený křeče ve střevech prakticky každý den. To s tím ale možná nesouvisí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí