Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Anonymní píše:
Zdravím holky, ženy a dívky se zkušenostmi s endometriozou. Má některá z vás zkušenost, že by se endometrioza nepotvrdila ani při laparoskopii? Rok jsem navštěvovala gynekologa s urputnými bolestmi i mimo menstruační cyklus (bolestivou menstruaci jsem měla vždy a už jsem si na to zvykla). Po roce mě odeslal na kontrolní laparoskopii s podezřením na endometriozu, která se ale nepotvrdila. Bohužel bolesti stále mám a veškerá ostatní vyšetření byla negativní. Bojím se proto, jestli někdo něco nezanedbal a chci se zeptat, zda se někomu stalo něco podobného. Moc děkuji za každý názor.
Ahoj…ja jsem trpela bolestma 2 roky vedela jsem ze je to endoska doktor mi tvrdil ze to je normalni…pak jsem si vyhadala laparku nasli mi mensi loziska na strevech a podbrisnici…gynekolog mi do dnes tvrdi ze to neni 100%endometrioza ze to muze byt i neco jineho…ale poradne mi to nedokazal vysvetlit co jineho by to meli byt…je mi divny ze by to tam nenasli…tu operaci planuji tak aby ty loziska byly videt…tusim ze jsem tam sla tyden po ms
rozhodne patrej dal ty bolesti normalni nejsou!!!
Ahoj holky, je tu někdo, kdo byl po operaci endomezriozy v lázních? Mohu se zeptat jaké jste měly procedury? Překvapilo mě, ze jsem nedostala skoro žádné gyn. procedury.
Ahoj, já sice endometriozu nemám ale má sestřenice ano.. a přesto má syna díky bylinkám.. je to sice hrozně dlouhé ale stojí to zato si to přečíst..je to o ní a endometrioze a jak se vyléčila dám vám sem odkaz dělá různé kurzy..myslím si že to stojí zato se na to kouknout(pokud nejste pro bylinky za se nato dívat nemusíte) odkaz:http://magazin.aktualne.cz/…025900fea04/
@demy ahoj. V laznich jsem byla po druhe operaci edo. cysty. Jedine co je zakazane je slatina, jelikoz to endometriozu po te operaci spise rozdrazdi. Ale jinak jsou vseobecne lazne brane jako takovy odpocinek a balzam na dusi a ten je kolikrat dulezitejsi nez kde jaka procedura
preji hodne sil v boji s endometriozou ![]()
Ahoj, je to dva měsíce, co mi byla zjištěna endometrioza - ložisko velké cca 8cm. Nyní mám termín operace a přijdu prý o jeden vaječník a poté mám podstoupit hormonální léčbu. O dítě se snažíme rok. Dnes mi bylo od lékaře řečeno, že má šance na to, mít děti je naprosto minimální. Máte některá zkušenosti s odstraněním vaječníku pro endometriozu a případným těhotenstvím?? Jsem z toho naprosto nešťastná, protože děti moc chceme. Je mi teď čerstvě 29.
@Jarulik ahoj
jaruliku me odebrali vajecnik i vejcovod kvuli edometriozni cyste (9 cm) kdyz mi bylo 23 let. Nasledoval umely prechod a pak sem dalsich temer pet let nevzala jedinej hormon do ust..zmenila stravu, sebe i sve mysleni a dite i tak neprislo, za to prisla druha operace a diky plzenske fakultni nemocnici jsem jeste plodna. Stejny problem jako tehdy, jen s tim rozdilem, ze tentokrat mi vajecnik zachranili..Jsem z Chebu a kdybych se nechala podruhe operovat tady, deti uz mit nemuzu (podepsala jsem reverz a ve 4 rano se sbalila a jela do plzne). Po operaci nasledoval pobyt v laznich a pak rovnou prvni IVF-tedy umele oplodneni. Se svou pulkou vajecniku jsem dostavala opravdu vysoke davky hormonu a dost injekci dokupovala, jiste si dovedes predstavit moje psychicke rozpolozeni, kdyz jsem si pet let nevzala temer ibalgin..natoz nejake hormony. Cely proces trval neco kolem jednoho a pul mesice. Stal nas neco pres 40 tisic. Vysledek byl 3 oplodnena vajicka, do transferu (5 dni) prezilo jen jedno. Bohuzel ani to nedopadlo. Pobrecela sem si a hodila jsem to za hlavu, protoze ten kolotoc doktoru trval celkem dlouho a ja chtela mit uz chvilku klid. Hned mesic na to, jsem cekala az to dostanu abych si jela nechat pichnout depotni injekci na zastaveni cyklu na 3 mesice a jako na potvoru se mi mrcha nekde courala, chystali jsme se na dovcu…jen tak pro vylouceni, protoze by se me na to doktorka ptala jsem si udelala test. Byl pozitivni…ted budu koncit 11 tyden. Jeste nemam vyhrano..samozrejme…chci ti jen rict, abys nepropadala panice, mela strizlivy usudek a verila sama sobe ale nechala si pripadne od doktoru i pomoct, a neni na skodu mit nazor od nekolika lekaru a na zaklade toho se rozhodnout. To co rekne doktor nemusi nutne 100% platit. Ja se uplne sekla a nechtela zadnou chemii a skoncila skoro neplodna. Na druhou stranu, doktorka se divila ze s mym nalezem jsem vydrzela pet let bez medikace, takze i ta ma snaha k necemu byla. No a tvrdili mi ze muj vejcovod je nepruchozi, tudiz sance na prirozene tehotenstvi jsou nulove..a ja jim po tech letech neuspechu i verila. Ted uz vim, ze kdybych zkusila treba po nejake dobe te sve ocisty hormony na podporu otehotneni..mozna bych nemusela absolvovat takovej kus cesty, protoze me urtcite ty hormony po takove dobe nakoply a ja otehotnela prirozene. Neboj se, nejsi v tom sama a je treba stat pevne nohama na zemi a verit hlavne sobe a svymu telu. Dneska dokazou pomoct temer kazdemu k vytouzenemu ditku a ty rozhodne nestojis na te horni hranici veku aby jsi nemela cas na to se poradne rozhodnout, mimochodem me bude za par dni taky 29
preju opravdu hodne sil a stesti
a hlavu vzhuru devce…pada ti korunka ![]()
Suesan : moooc gratuluji miminku a přeji ať vše klape jak má
docela mi tohle dalo naději. Včera jsem totiž odcházela z nemocnice v šoku a brečela jsem celý den a noc. Lékař mě tam poslal s tím, že to bude laparoskopie - takový v podstatě lehký zákrok a že pak se miminko povede a v nemocnici pak najednou tohle. Odcházela jsem s tím, že budu bez vaječníku a pravděpodobně neplodná. Přemýšlím, jestli ještě nezajít do jiné nemocnice se poradit, jestli mi ho opravdu je nutné vzít a nejde ho zachránit..
mám ale omezený čas, protože už mám termín operace… ![]()
@Jarulik dekuju moc. Modlim se aby bylo vse ok. Prijde mi to jako zazrak po tech letech
.. ja nejsem samozrejme doktor, nicmene me tady v nemocnici rekli ze z toho vajecniku nic nezbylo a ze musi ven. Kdyby to tak bylo, nemela bych normalne menstruaci (ted mluvim o druhe cyste, kdyz jsem uz mela jen ten jeden vajecnik) a ted bych teda logicky uz nebyla ani tehotna kdyby teda nefungoval. Netusim ani jestli mas cystu nebo nejake lozisko u vajecniku..ale pokud te poslali domu a dali ti termin tak to uplne akutni nebylo. Ja poprve sla na pohotovost v pul pate vecer a v pul sedme jsem uz lezela na sale. S druhou cystou by to bylo to same. Jen me o den dyl operovali v te plzni. Rikam, nevim jaky mas nalez, ale treba by to nemuselo byt jinde v nemocnici tak radikalni jako tam kam se chystas na operaci. Moje kamaradka mela to same, ale cystu 11 cm a taky ji to tady hned vzali. Mas nejake bolesti? At to bude jak chce, i s jednim vajecnikem se da otehotnet..dokonce i s pulkou, takze se nenech vystrasit, pokud ti to nepotvrdi 10 doktoru tak bych se moc nevzrusovala
tady posilam na povzbuzeni obrazek i pres ty jejich katastrofalni prognozy ![]()
@Jarulik ahoj, hlavně hlavu vzhůru!!! Já mám endošku 3.stupně, odstraněn levý vaječník i vejcovod a půlka pravého. Moje naděje na těhu minimální. Po umělém přechodu a stimulaci jsme měli jen 6 vajíček z toho po oplodnění zůstali jen 2, které jsem si nechala vložit. Zůstalo jedno a jmenuje se Kubíček a jsou mu 2 roky
takže moooc se drž a hlavně se snaž být co nejvíce v klidu. Držím palečky.
@Suesan vám se to povedlo!!! Ježiši to je nááádhera…to je skvělí…mooooc gratuluju!!!
@Suesan, @lucie.edgar - holky jste užasné, díky vám zase vidím svět trošku růžověji
![]()
Suesan - tohle je nejkrásnější obrázek co jsem kdy viděla
držím ti pěsti. Já bolesti žádné nemám, pouze bolestivou menstruaci, ale ta už je taková od 14 let co jsem ji dostala. Je pravda, že od poslední menstruace občas cítím menší tlak, ale to je jen občas. Když mi doktor řekl, že tam taková cysta je, koukala jsem na něj jak puk, páč jsem nechápala, že mám něco tak velkého v těle a ani to nevím.
každopádně je to prý důvod proč se nám miminko zatím nedaří.
Ahoj holky, tak jsem dnes byla u svého gynekologa - je zajímavé jak skoro stejná zpráva může znít uplně jinak, když vám to lékař pořádně vysvětlí a hlavně vám dá naději!!! Říkal že tam má i pacientku, která je na tom stejně jak já a teď rodila.
Myslím, že ta naděje, co vám doktor může dát nebo naopak vzít má na psychiku velký vliv - a co si budeme říkat, psychika dělá hodně. Teď mám víru, že všechno může mít dobrý konec…
@Jarulik psychika je to nejdůležitější. Je to hodně těžké být v klidu, moc dobře to vím, ale ty to zvládneš ![]()
Holky víte co nechápu…doktor řekl, že mám jednu velkou cystu endometriozy na jedné straně a druhá strana je v pořádku - když mám teda jeden vaječník v pořádku, proč se mi teď s ním miminko nedaří a pak by se zadařit mělo?? Vždyť je pořád stejná situace - jeden funkční vaječník…?
nerozumím tomu
Zdravím holky, ženy a dívky se zkušenostmi s endometriozou. Má některá z vás zkušenost, že by se endometrioza nepotvrdila ani při laparoskopii? Rok jsem navštěvovala gynekologa s urputnými bolestmi i mimo menstruační cyklus (bolestivou menstruaci jsem měla vždy a už jsem si na to zvykla). Po roce mě odeslal na kontrolní laparoskopii s podezřením na endometriozu, která se ale nepotvrdila. Bohužel bolesti stále mám a veškerá ostatní vyšetření byla negativní. Bojím se proto, jestli někdo něco nezanedbal a chci se zeptat, zda se někomu stalo něco podobného. Moc děkuji za každý názor.