Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
@Karleon to byl vtip?výměna partnera nepřipadá v úvahu, jen nevím jak to řešit v takovém věku. Navíc už vidím jak si zoufale hledám chlapa kvůli dítěti a pak nebudu šťastná
… ehm.. skoro žádný kluk netouží sám od sebe v takovém věku plánovaně mí dítě, když ještě studuje..
musím říct, že s @Karleon souhlaím a vtip to není! Tvůj partner by měl vzít v úvahu, že jeho partnerka je nemocná, resp její plodnost je v ohrožení! A to je realita! Co konkrétního vede lékaře k nasazení hormonální léčby - máš bolestivou menstruaci? Ne každá endometrioza působí obtíže úměrně rozsahu, každá je jinak rozpínavá
Pokud máš bolesti nebo ti napadá reprodukční orgány, tak tě opravdu tlačí čas
Hormonální léčba endometriozy není bez vedlejších účonků - v podstatě ti uměle vyvolá přechod
Poté, co se ti zas cyklus dostane do normálu, opravdu není nač čekat ![]()
Pokud máš pocit, že je třeba se přizpůsobit partnerově vizi, věz, že jsi to ty, kdo riskuje bezdětnost ![]()
@LadyWinnie píše:
Vím že nemyslela zlekaždopádně spíše nevím jak diskuzi s přítelem vést. Nechtěla jsem se dostat do situace, kdy bych ho k tomu musela přimět a on by to udělal pro nás přestože by uvnitř to dělal jen pro mě. Nechci ho vystavit takové situaci a pak to s ním raději ani řešit nechci zatím.
pokud tě přítel má rád a chce s tebou děti, měl by akceptovat, že nejsi reprodukčně zcela zdravá! A že tě tlačí čas! To není dostatečný argument?
@Anonymní píše:
Ahoj,
Je mi 22 let a mám trochu problematickou situaci. Jsem po druhé laparoskopii při které mi diagnostikovali endometriozu (při první mi sebrali skoro celý levý vaječník) a dostala jsem hormonalni léčbu Visanne cca na pul roku. Otázka zní… co Vám lékaři řekli po tom co jste léčbu ukončili? Děti ještě nemám a bohužel plánovat ještě ani nemůžu, kvůli partnerovi a také i protože chceme stavět baráček a to bychom pak asi finančně neutáhli. Pořád jen čtu příbehy jak se už páry snaží otěhotnět, ale mám strach nějak čekat pár let a cpát do sebe buhvi co než se partner sám od sebe rozhodne chtít to aspoň zkoušet.… a předpokládám že s takovou diagnozou extra čekat neni vhodný. Máte zkušenosti některá s podobnou situací? Případně jak to řešit s partnerem, když chce děti až ve 30ti letech?
Ahoj, napíšu Ti svůj příběh. První operace vaječníků v 16. Měla jsem na levem vaječníku dermoid, vzali mi většinu vaječníku. V 21 druhá operace. Z důvodu neodhalene endometriózy mi přirostly veškeré reprodukční orgány k břichu. Vzali mi pravý vaječník a pravý vejcovod. Doporučili mi abych co nejrychleji otěhotněla, protože endometriózy se nezastaví před ničím. Měla jsem štěstí, že už jsem v té době byla spolu se svým současným manželem a on v tom neviděl problém. Po půl roce snažení nic, tak nastoupilo umělé oplodnění. Po čase se zadařilo a narodila se nám první dcera. Pak spousta let snažení o sourozence dva potraty a nic. No a když už jsme přestávali doufat, tak se zadařilo přirozeně a navíc dvojčata
Takže i když to nejprve v těch 21 letech vypadalo nemozne, máme tři krásné zdravé děti ![]()
Tvůj partner má na výběr. Buď děti dříve než si plánoval a s Tebou, nebo si najdeš někoho jinýho, protože s endometriózu nikdy nevíš.
Jinak co se zmírnění příznaků týče, zkoušela jsem všechny možné léky, bylinky, alternativu, cvičení, regrese, no všechno možný. Taky mi někdo říkal, že ta nemoc je dána špatným vztahem s matkou a všechno možné… Z léků ani bylin mi nepomohlo nic. Šílené menstruace a bolesti břicha jsem měla bohužel i po porodech. Nakonec jsem to dočasně vyřešila tělískem, ale to Ti píšu spíš do budoucna. Endometrióza léčit nejde, bohužel.
Přeji hodně štěstí a ať se zadaří, až budete chtít miminko. ![]()
@LadyWinnie tak jasný. Každý to má jinak. My měli školu, cestování, práci a byt. A i když mám za sebou 3×laparo tak to vyšlo. Ale s endo je to hrozně individuální. Mně ms ha udržela a proto mi pomohla. Problémy jsem po ní neměla ani při ní.
@Anonymní píše:
@Karleon to byl vtip?výměna partnera nepřipadá v úvahu, jen nevím jak to řešit v takovém věku. Navíc už vidím jak si zoufale hledám chlapa kvůli dítěti a pak nebudu šťastná
… ehm.. skoro žádný kluk netouží sám od sebe v takovém věku plánovaně mí dítě, když ještě studuje..
Ne, to nebyl vtip, proč máš ten pocit? Životního partnera si vybíráme podle toho, že máme stejné priority a jsme odhodláni řešit společné problémy. Tak teď má šanci se ukázat.
@pe-terka píše:
Co konkrétního vede lékaře k nasazení hormonální léčby - máš bolestivou menstruaci? Ne každá endometrioza působí obtíže úměrně rozsahu, každá je jinak rozpínavá
@LadyWinnie píše:
@pe-terka měla jsem bolesti při pohybu, třeba jen při rychlé chůzi, ms bolestivá ale říkala jsem si, že to asi neni nic neobvyklého. Hodně mě bolela ovu a tím pádem jsem i mohla sledovat že ji mám jen na pravé straně. Doktorka mi dávala nesmyslně antibiotika, která mi i v té době kdy jsme to nevěděli přišla zbytečná, na základě toho jsem změnila doktora, který mi nabídl laparo, šla jsem a tadá.. endoška .. proto mi tuto léčbu nasadil s tím že HA je také řešení ale nezabírá tak dobře jako léky zmíněny v hlavním příspěvku. O dětech mi jen řekl že mi nemůže říct asi nic, že se to prostě neví jak to bude, ale doporučení žádné.
Tak tomu rozumím a nasazení okamžité léčby je nutné, abys netrpěla
Jen počítej, že ty léky jsou hodně silné a obnova cyklu nemusí naskočit hned
Taže ani početí nemusí vyjít hned, jak je přestaneš užívat - tělo se musí dát dokupy ![]()
Stran partnerova postoje už to tu padlo několikrát - pokud mu na tobě záleží, tvůj zdravotní stav by pro něj měl být prioritní ![]()
Může se brát Visanne a antibiotika na zánět močáku současně? Obvoďák nevěděl, lékárník že to vůbec nevadí a v popisu visanne nebylo o antibiotikach nic a vzhledem k tomu, že je zánět močáku v méně častých nežádoucích účincích tak se mi asi potvrdilo, že to neva.. neví někdo? ![]()
Holky prosím jakou kliniku doporučujete
dcera má problémy od 14 let ale až teď v 19 letech ji odoperovali cystu a zjistili endimetriozu
jsme už zoufalí předávají si jí jak horký brambor
jsme pořád v nemocnici ale žádná pořádná léčba od lékařů ![]()
@Dagmar Vávrová píše:
Holky prosím jakou kliniku doporučujetedcera má problémy od 14 let ale až teď v 19 letech ji odoperovali cystu a zjistili endimetriozu
jsme už zoufalí předávají si jí jak horký brambor
jsme pořád v nemocnici ale žádná pořádná léčba od lékařů
já vím, že v Brně je specializovaný pracoviště a v Praze určitě taky.
Zdravím, tak mám přesně 64 dní do dobrání Visanne a uz se opravdu těším až to budu mít za sebou. S partnerem jsme rozhodnuti ihned zkoušet otěhotnět ale mám pár zmatků asi v hlavě… první 3 měsíce celkem ušly ale jakmile jsem začala brát druhou krabičku, psychika mi hodně klesla.. nemám nikoho komu bych se vypovídala a už vůbec ne kdo by mi rozumněl! Mám teď néco přes 2 týdny různé bolesti a protože mi každý tluče do hlavy “to není normální, běž k doktorovi” tak jsem se teda nechala přemluvit a šla jsem… no výsledky kontroly a krve a moči dle lékaře “jste naprosto zdravá” takže opět hamba, že zbytečně prudim s bolestma… tak fakt nevim… dokonce mi ani neřekl nic takového že bych neměla s dětma čekat a že by se mi to za par let uz nemuselo povest vubec… vtipné je, že to řekl mému bratrovi, který mi to přetlumočil (znají se) tak jaký na to máte názor?? Na bolesti jsem zvyklá ale bylo by fajn jít někdy na procházku bez nějakých problémů při chuzi! ![]()
@LadyWinnie píše:
Zdravím, tak mám přesně 64 dní do dobrání Visanne a uz se opravdu těším až to budu mít za sebou. S partnerem jsme rozhodnuti ihned zkoušet otěhotnět ale mám pár zmatků asi v hlavě… první 3 měsíce celkem ušly ale jakmile jsem začala brát druhou krabičku, psychika mi hodně klesla.. nemám nikoho komu bych se vypovídala a už vůbec ne kdo by mi rozumněl! Mám teď néco přes 2 týdny různé bolesti a protože mi každý tluče do hlavy “to není normální, běž k doktorovi” tak jsem se teda nechala přemluvit a šla jsem… no výsledky kontroly a krve a moči dle lékaře “jste naprosto zdravá” takže opět hamba, že zbytečně prudim s bolestma… tak fakt nevim… dokonce mi ani neřekl nic takového že bych neměla s dětma čekat a že by se mi to za par let uz nemuselo povest vubec… vtipné je, že to řekl mému bratrovi, který mi to přetlumočil (znají se) tak jaký na to máte názor?? Na bolesti jsem zvyklá ale bylo by fajn jít někdy na procházku bez nějakých problémů při chuzi!
Tvůj doktor probírá tvůj zdravotní stav s tvými příbuznými?
už jen z toho důvodu bych toho vola vyměnila
@Lalelale píše:
Tvůj doktor probírá tvůj zdravotní stav s tvými příbuznými?už jen z toho důvodu bych toho vola vyměnila
Joo to jsem taky dost koukala..... ale je tu vyhlášený, nepřijmal a vzal mě z doporučení a je jedinej kdo mi aspoň na endometriozu přišel + přímo on mi dělal laparoskopii. Ale vážně už nevím co si o tom myslet! Jako žít se s tim dá.. občas proste zabolí, to přežiju.. ale zdravá? Neee to si opravdu nepřipadám a už mám odpor jen volat jakémukoliv doktorovi abych náhodou neotravovala, když mi nic není… ![]()
@LadyWinnie na visanne jsem celý půl rok krvacela, spinila a měla bolesti.
@lachtanice86 a jak probíhaly kontroly? (Myslím výsledky) Já ze začátku 2 týdny krvácela a pak nic a pak trochu špinila a teď dlouho nic. Každopádně co doktor na ty bolesti?