Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@rampepurda57 píše:
ale tak to také je. Dlužníkovi vždy zůstane nezabavitelné minimum, což je přesně zákonem daná částka a na tu mu exekutor v žádném případě nesáhne, i když mu chodí plat na jeho vlastní účet
jo, ale pokud má třeba dvě, tak si jeden exe vleze na mzdu, druhý na účet a dlužník se může jít pást pod most.
@drewlet píše:
jo, ale pokud má třeba dvě, tak si jeden exe vleze na mzdu, druhý na účet a dlužník se může jít pást pod most.
Ani takhle to nefunguje. Exekuce se splácí jedna po druhé, přesně jak vznikly, ale vždycky jen jedna, po splacení nastupuje další.
Zakladatelko na váš účet nikdo sáhnout nesmí. Ale aby to bylo košer, navrhla bych bratrovi, že vypocitame nezabavitelnou částku a tu at si zkusi nechat v práci na váš účet. Zbytek ať pošlou na obvyklý účet. Když dojde za mzdovkou a hezky poprosi, třeba s čokoládou v ruce, vysvětlí situaci a ona uvidí, že nechce podvádět, tak mu možná vyhoví A tu jednu dvě výplaty mu rozdělí na 2 účty.
Mozna mu to i sama při zpracování mezd spočítá přesně. Já jsem to takhle našim zanestnancum udělala když přišli s tím, že mají blokly účet. To není nic proti ničemu rozdělit aposlat mzdu na dva účty. A dlužník nebude za podvodníka.
@rampepurda57 píše:
Ani takhle to nefunguje. Exekuce se splácí jedna po druhé, přesně jak vznikly, ale vždycky jen jedna, po splacení nastupuje další.
No, to je možná krásná teorie, v praxi to funguje malinko jinak a proto taky spousta dlužníků řeší ten cizí účet… ano, splácet se má, ale na druhou stranu, ony si z toho některé firmy dělají dost slušný byznys a exekutoři se taky dost často nechovají zrovna jak by měli.
Řešila jsem toto minulý týden, kdy přišla moje exekuce na účet mého přítele, kde jsem si nechala posílat rodičák. K účtu mám pouze kartu a banka ani neinformovala majitele účtu, ale rovnou napsala sama, že jsem pouze disponent s kartou a tím se exekuce okamžitě zrušila. Trvalo to asi 3 dny než přišlo zrušení a k žádné blokaci vůbec nedošlo. Ale je pravda, že ten rodičák tam chodil tak před rokem od té doby nic a pouze mi tam přítel přeposílá peníze na provoz domácnosti, takže to nelze brát jako jakýkoliv můj pravidelný příjem.
@rampepurda57 píše:
ale tak to také je. Dlužníkovi vždy zůstane nezabavitelné minimum, což je přesně zákonem daná částka a na tu mu exekutor v žádném případě nesáhne, i když mu chodí plat na jeho vlastní účet
No, byla jsem v pozici manželky povinného, kdy jsem o nějakých dluzích manžela neměla ani tušení a zjistila to, až když jsem u pokladny v obchodě chtěla platit kartou a smůla, transakce neproběhla z důvodu blokace na účtu. Takže jsme měli zablokované účty oba dva, nějaké minimum nikdo neřešil, jestli se budu s dětmi pást nebo co. Proto jsem byla nucena si svou další výplatu nechat poslat k rodičům na účet, jinak bych byla absolutně bez peněz. Takže praxe je úplně jiná.
A.
@j.a.n.i1 píše:
No, to je možná krásná teorie, v praxi to funguje malinko jinak a proto taky spousta dlužníků řeší ten cizí účet… ano, splácet se má, ale na druhou stranu, ony si z toho některé firmy dělají dost slušný byznys a exekutoři se taky dost často nechovají zrovna jak by měli.
Není to jen krásná teorie, funguje to tak, ale chce to nutnou dávku slušnosti z obou stran. Pokud dlužník spolupracuje většinou je vše naprosto bez problémů. Exekutor se řídí zákony /které mu tedy jsou docela nakloněny/, ale jak píšeš ne všichni - na obou stranách se chovají, jak by měli, a mají za to, že zákony jsou k tomu, aby se porušovaly. Pohybuji se v této oblasti už řadu let a mohla bych hodně vyprávět. O povinných /dlužnících/, kteří sekají dluh za dluhem a podvod za podvodem a i o těch, kteří do dluhů spadli takovým způsobem, že je ti jich strašně líto, a přesto se snaží.
@rampepurda57 píše:
to ano postupně, ale penále roste pořád, takže se z toho nikdy nevymotá..
Já opravdu nepopírám, že se člověk může dostat do průšvihu nezaviněně (byť je to minimum případů), že přestože se postaví k problémům čelem, narazí na nespravedlnost a nefér jednání, ale.. když si vezmu dluhy, základ je splácet. Já jsem viděla i z pohledu dlužníků a byla jsem u toho, když těm, kteří chtěli pomoci a o pomoc si řekli, nebylo pomoci, protože oni sami nechtěli nijak aktivně řešit, místo toho poukazovali na sebe jako na oběť systému.
A teď to nemyslím jako rýpnutí, ale Ty na začátku odstavce zmiňuješ manžela a „nemělas tušení o jeho dluzích“. A jinak celý odstavec popisuješ praxi při vymáhání, se kterou nesouhlasíš. Jasně, je to zadání této diskuze
Ale ten prvotní problém vytvořil Tvůj manžel, vlastně hned několikrát. Kromě toho, že dluhy neřešil, opomenul se Ti o nich zmínit
To on měl v prvé řadě řešit, co budou jeho děti jíst.
@Anonymní píše:
No, byla jsem v pozici manželky povinného, kdy jsem o nějakých dluzích manžela neměla ani tušení a zjistila to, až když jsem u pokladny v obchodě chtěla platit kartou a smůla, transakce neproběhla z důvodu blokace na účtu. Takže jsme měli zablokované účty oba dva, nějaké minimum nikdo neřešil, jestli se budu s dětmi pást nebo co. Proto jsem byla nucena si svou další výplatu nechat poslat k rodičům na účet, jinak bych byla absolutně bez peněz. Takže praxe je úplně jiná.A.
@elle21 píše:
To je pravda, je třeba zaplatit tu základní jistinu, pak penále už neroste, ale kde na to vzít…
Ale zase jsme u toho, proč ty dluhy vznikly. Když má člověk jeden, možná vznikl i nedopatřením i cizím zaviněním, dá se s tím poprat. Ale když je jich víc, už to pak nejde, ale jak to, že to někdo nechá dojít tak daleko, naseká spoustu dluhů. To se z toho pak fakt nevymotá…ale jeho vina
Tak schválně, třebas teď konečně zakladatelka napíše, proč nezaplatili pokutu, aby nerostlo penále, proč jezdili na černo opakovaně, když zjistili, že penále roste, proč nechodili pěšky, proč, když neměli na jízdenku/pokutu, nešli večer mít nádobí do hospody/roznášet letáky, nevstali ráno o hoďku dřív a nešli pěšky.. proč a kolik let ignorovali své dluhy.. proč neošetřili na poště.. cokoliv o své aktivitě, né o tom, jak jsou všichni kolem zlí..
@elle21 píše:
@Magdaleeena píše:naprosto souhlasím
Tak schválně, třebas teď konečně zakladatelka napíše, proč nezaplatili pokutu, aby nerostlo penále, proč jezdili na černo opakovaně, když zjistili, že penále roste, proč nechodili pěšky, proč, když neměli na jízdenku/pokutu, nešli večer mít nádobí do hospody/roznášet letáky, nevstali ráno o hoďku dřív a nešli pěšky.. proč a kolik let ignorovali své dluhy.. proč neošetřili na poště.. cokoliv o své aktivitě, né o tom, jak jsou všichni kolem zlí..@elle21
@Magdaleeena píše:Opět musím jen souhlasit. Ale je fakt, že mám skvělého manžela, který se mě i děti snaží co nejlépe zajistit a nedělat dluhy. Bohužel hodně žen takové štěstí nemá a proto nastávají takového situace. Ale i to lze řešit. Ne si stěžovat, ale spolupracovat. Např. i při blokaci účtu, je možné požádat banku o vyplacení dvou měsíčních nezabavitelných částek - samozřejmě pokud ty peníze na účtu jsou. No a pak pokud dojde k pravidelnému strhávání z platu, ten zbytek - nezabavitelné minimum jde na účet a ten je odblokován, pokud ke spolupráci nedojde, zůstane zablokován.
Já opravdu nepopírám, že se člověk může dostat do průšvihu nezaviněně (byť je to minimum případů), že přestože se postaví k problémům čelem, narazí na nespravedlnost a nefér jednání, ale.. když si vezmu dluhy, základ je splácet. Já jsem viděla i z pohledu dlužníků a byla jsem u toho, když těm, kteří chtěli pomoci a o pomoc si řekli, nebylo pomoci, protože oni sami nechtěli nijak aktivně řešit, místo toho poukazovali na sebe jako na oběť systému.A teď to nemyslím jako rýpnutí, ale Ty na začátku odstavce zmiňuješ manžela a „nemělas tušení o jeho dluzích“. A jinak celý odstavec popisuješ praxi při vymáhání, se kterou nesouhlasíš. Jasně, je to zadání této diskuzeAle ten prvotní problém vytvořil Tvůj manžel, vlastně hned několikrát. Kromě toho, že dluhy neřešil, opomenul se Ti o nich zmínit
To on měl v prvé řadě řešit, co budou jeho děti jíst.
Příspěvek upraven 31.03.18 v 12:01
@Magdaleeena píše:
Tak schválně, třebas teď konečně zakladatelka napíše, proč nezaplatili pokutu, aby nerostlo penále, proč jezdili na černo opakovaně, když zjistili, že penále roste, proč nechodili pěšky, proč, když neměli na jízdenku/pokutu, nešli večer mít nádobí do hospody/roznášet letáky, nevstali ráno o hoďku dřív a nešli pěšky.. proč a kolik let ignorovali své dluhy.. proč neošetřili na poště.. cokoliv o své aktivitě, né o tom, jak jsou všichni kolem zlí..@elle21
no nevím co tu tu plácáš, zakladatelka žádné dluhy nemá
@Magdaleeena píše: