Exekuce - cizí účet - dotaz

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1189
31.3.18 11:30

Ahoj, tady zakladatelka: dekuji vsem za prispevky :kytka: jen pro urovnani informaci zde, ja zadne dluhy nemam. Jen hypo a tu splacime zcela bez problemu… a proč se příbuzní dostali do takove situace nevim… nejak je mi hloupe se ptát a vyzvidat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
31.3.18 11:32
Máš pravdu, plácla jsem to do druhé diskuze.. co už, kopírovat to - asi ;) - nebudu.. stejně to nikoho od případné půjčky a zlého ručitele neodradí 8) @ka2ka
@ka2ka píše:
no nevím co tu tu plácáš, zakladatelka žádné dluhy nemá
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27661
31.3.18 11:34
@Magdaleeena píše:
Máš pravdu, plácla jsem to do druhé diskuze.. co už, kopírovat to - asi ;) - nebudu.. stejně to nikoho od případné půjčky a zlého ručitele neodradí 8) @ka2ka

jojo chápu jsou tu dvě skoro stejný, ale jinak tvůj názor beru

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6509
31.3.18 11:38
Jo, mně to přijde taky drsný.. ale je to relativní.. co kupovat si cigarety za 100 a vědět, že na ně jednou můžu umřít. Nebo neujít pár kroků pěšky do práce, nepopojít schody a sjet všechno výtahem.. a pak si koupit permanentku do fitka. Nic proti fitku či kuřákům, ale ani proti dlužníkům platícím své dluhy. Je každého věc, za co utrácí ;), byť to může být pro mě nepochopitelné. :kytka: @araw
@araw píše: :dance:
Jako souhlas, ale napr. ty pokuty, z 200,– nebo kolik je pokuta se to vyšplhá na 16-20t, fakt jsem tu exekuci u člověka viděla, tak to je taky prasárna. Ale hodně lidi žije tak, ze si asi mysli, ze se ty dluhy vypaří či co. :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1054
31.3.18 12:02
@rampepurda57 píše:
To je pravda, je třeba zaplatit tu základní jistinu, pak penále už neroste, ale kde na to vzít…
Ale zase jsme u toho, proč ty dluhy vznikly. Když má člověk jeden, možná vznikl i nedopatřením i cizím zaviněním, dá se s tím poprat. Ale když je jich víc, už to pak nejde, ale jak to, že to někdo nechá dojít tak daleko, naseká spoustu dluhů. To se z toho pak fakt nevymotá…ale jeho vina

jsou lidi co jsou nezodpovědní a těm je to jedno, je potřeba to rozlišovat, ale tady má exekutor až moc velké pravomoce..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
31.3.18 13:54
@jančamamča píše: … a proč se příbuzní dostali do takove situace nevim… nejak je mi hloupe se ptát a vyzvidat…

Jim není hloupé zkoušet tě namočit ne zrovna čistým způsobem do řešení nebo „řešení“ své situace a tobě je hloupé zeptat se, jak se do té situace dostali.

Ono do dluhů může člověk spadnout různě: Může si půjčit hloupě, může si půjčit v době, kdy všechno vypadá v pohodě a pak se něco zvrtne (třeba ztráta zaměstnání, nehoda,…), atd.

Ale pokud bych někoho žádal, aby mi pomohl řešit nepříznivou situaci, do které jsem se dostal (může se stát každému), asi bych mu sám a bez vyptávání a vyzvídání vysvětlil, jak k ní došlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
25.7.18 06:49

Dobrý den, nechci zakládat další téma.
Poprosila bych vás o radu. Moje sestra má kamarádku, ta ji poprosila, jestli by si nemohla poslat na sestřin účet svoji výplatu, že si nestihne kvůli pracovnímu vytížení zřídit svůj účet u banky. Sestra jí číslo účtu dala ale teď se dozvěděla, že kamarádka má exekuci, kvůli které si účet nemůže zřídit. Teď má sestra strach, že jí můžou zablokovat účet s rodičákem který ji tam chodí. Pomohlo by, kdyby výpalatu té kamarádky (bývalé) až dojde poslala celou zpět? Bude mít z toho nějaký problém, děk

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.7.18 11:41
@danalam píše:
Dobrý den, nechci zakládat další téma.
Poprosila bych vás o radu. Moje sestra má kamarádku, ta ji poprosila, jestli by si nemohla poslat na sestřin účet svoji výplatu, že si nestihne kvůli pracovnímu vytížení zřídit svůj účet u banky. Sestra jí číslo účtu dala ale teď se dozvěděla, že kamarádka má exekuci, kvůli které si účet nemůže zřídit. Teď má sestra strach, že jí můžou zablokovat účet s rodičákem který ji tam chodí. Pomohlo by, kdyby výplatu té kamarádky (bývalé) až dojde poslala celou zpět? Bude mít z toho nějaký problém, děk

Podle mne ano. Se zprávou pro příjemce (tedy původního odesilatele peněz) že jde o vrácení bezdůvodného obohacení a že jí ty peníze byly převedeny bez právního titulu a že jí nepatří. (Ve skutečnosti jde o podvod „kamarádky“ na vaší sestře: Neřekla jí skutečný důvod, proč chce, aby její zaměstnavatel posílal peníze na její účet).

Problém by mohl být, pokud by exekutor zjistil, že jde o účet, na který chodí té kamarádce výplata. A to by zjistil prostým dotazem položeným zaměstnavateli na číslo účtu, na který posílá povinné peníze.

Podle tohohle sice exekutor na účet třetí osoby jen tak nemůže, ale exekutor může pátrat po tom, proč jdou peníze, které mají sloužit k uspokojení věřitelů, na sestřin účet. A může se vaší vyptávat sestry, jestli to bylo s jejím souhlasem a z jakého právního titulu. Pokud to bylo bez jejího souhlasu a bez existujícího právního titulu, tak ji stejně může vyzvat k vrácení bezdůvodného obohacení. A pokud by sestra zapletla do podvodu a nechala se „kamarádkou“ přemluvit k tomu, aby sdělila nějaký „kamarádkou“ vymyšlený či fiktivní právní titul, tak zde by se mohla dostat do konfliktu trestním zákoníkem, § 222 odst. 2. ¨

Cituji advokátku z https://tinyurl.com/y8x5akcw :
Nicméně by zde hrozilo eventuální trestní stíhání za trestný čin poškozování věřitele, což je ta komplikace, kterou jsem měla na mysli. To ostatně hrozí všem, na jejichž účet je zasílána výplata povinného, když účet nepatří povinnému. Trestní stíhání hrozí i povinnému, protože si nechává posílat mzdu na cizí účet, proto aby na něj nemohl exekutor.

Budiž to pro ni poučení, že nemá dávat souhlas s pochybným používáním vlastního běžného účtu. Zřízení účtu u banky zabere tak čtvrt hoďky, víc ne. Žádost, abych poskytl svůj běžný účet pro cizí peněžní transakce proto, že žadatel nemá čas zřídit si svůj vlastní běžný účet, zní tudíž poněkud nevěrohodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
25.7.18 12:05

Děkuji moc, přesně tohle jsem potřebovala vědět. Má (hloupá)sestra kamarádce zavolala, akci s účtem zrušila a pokud by peníze na její účet přece jen přišly, tak je okamžitě vrací zpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
25.7.18 20:40
@danalam píše:
Děkuji moc, přesně tohle jsem potřebovala vědět. Má (hloupá)sestra kamarádce zavolala, akci s účtem zrušila a pokud by peníze na její účet přece jen přišly, tak je okamžitě vrací zpět.

To je asi nejlepší řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.1.25 13:04

Exekutor – tak se mi to opravdu stalo, mám dvě exekuce, celkem asi 400 tisíc. Nechal jsem se zaměstnat na hlavní pracovní poměr, číslo účtu na zasílání své mzdy jsem uvedl účet mojí mamky,, exekutor si zjistil na firmě kde pracuji číslo účtu kam mi chodí mzda, a jelikož se domníval že na účtu mé matky jsou mé peníze,, tak účet nechal zablokovat a prošlo mu to,, Mamka má kvůli mě,, bloklí u účet, nemůže ke svým penězům, platit inkaso z účtu, prostě nic, neskutečný průser,, lidí dejte si bacha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65168
27.1.25 14:45
@Mirek bmw9486 píše: Více

tak pokud ti tam chodí tvá mzda, jsou to tvoje peníze. Takže ano, dejte si bacha a nedělejte dluhy, které neumíte splatit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27661
27.1.25 17:32

tak samozřejmě že tam jsou tvoje peníze čí by asi tak byli když ti tam chodí výplata, dostal jsi matku do pěkného prů…se…ru jen protože jsi nadělal dluhy a snažil jsi se exe obejít

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24657
27.1.25 19:29

Nemáš exekutora obech. cávat, oni nejsou úplní idioti. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Klaudie_D
27.1.25 19:53