Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak jinak, ten, kdo si zřídí datovou schránku by musel všechny tyhle dokumenty dostávat tam, kdo by chtěl, měl by jistotu, že mu bude doručeno všechno, co má být doručeno.
@anickadomnik Tak s takovým člověkem jsem se ještě nesetkala, který by řekl že za to nemůže. Samozřejmě, že dluhy většinou vznikají vlastním přičiněním, ale často člověku stačí říct o dluhu, poslat upomínku a normálně slušně se dohodnout a většina lidí chce mít všechno v pořádku, ale věřitelé raději dají drobný dluh exekutorovi, kde přibývají úplně zbytečné poplatky, než aby se alespoň pokusili dlužníka kontaktovat, to já nechápu. Vždyť jsme lidé a děláme chyby. Jakmile se člověk dostane do exekuce, je v čudu, má obstavený účet na kterém má veškeré prostředky, obstavenou nemovitost kvůli pár korunám, vybílenej byt, ohrožená celá rodina, vznikají mu úplně zbytečně další dluhy a mnohdy je doživotně odsouzený k velkým problémům. Proč? Je to nepřiměřené, přehnané a úplně zbytečné.
No, pro ty, které se tady vehementně zastávají NOZ a novelizované verze „exekutorského řádu“, je zde krásně popsáno, jak to v praxi vypadá http://www.spolcest.cz/…dna/15/6383/
Už vidím, jak věřitel, potažmo exekutor nadšeně souhlasí s nulovou zásluhou manžela na Vašem autě nebo bytě, i když máte oddělené účty a vše si platíte zvlášť.
Nikdo nejsme jasnovidci a tvrdit něco o správném výběru partnera mi přijde dost zcestné. Jednak vám může partner něco zatajit (právní nárok na informace nemáte a heslem dneška je důvěra) a taky se lidé v průběhu let mění. Přijdou problémy (nemoc, ztráta zaměstnání, klidně i neplodnost, když už jsme na emiminu), druhý to může řešit třeba alkoholem a „správný“ výběr partnera najednou vypadá jinak.
Názor, že toho druhého pošlu hned do háje, pokud se bude něco dít… co takhle slib „v dobrém i ve zlém“? Vy nedáte druhou šanci, i když se „provinilec“ snaží a bojuje? A nechcete při té druhé šanci mít ochráněné alespoň životní minimum pro sebe a své děti?
A pak, rozvod se může táhnout velice dlouho, pokud druhý dělá obstrukce. Za tu dobu se můžete díky němu dostat do takových dluhů, že už budete doživotně jen o chlebu a vodě.
@sao tak znáš jinou kategorii lidí než já, já znám hromadu neplatičů, než by začali dluhy splácet jdou z podnájmu do podnájmu, dělají jen na černo aby jim exekutor neměl co strhávat a brečí jak jsou v tom nevinně, ženy hlášené jako samoživitelky, chlapy na pracáku, taková je většina dlužníků, neustále spoléhají na to že to nějak dopadne a i přes poslané upomínky nic neřeší, nesplácí a čekají co bude
Holky tak ted napisu moji situaci.byla jsem jednou vdana a v manzelstvi se nasekaly obrovske dluhy, ktere udelal byvaly manzel. bobuzel byly na moje jmeno a vsichni volali mne.byly celkem 3 uvery, ktere vyvrsily kazda exekuci, takze jsem je mela na krku pouze ja. v te dobe jsem uz byla s nynejsim pritelem, se kterym mamedve deti.pri rozvodu, kde jsem byla jen ja, jelikoz mi manzel delal problemy a tam nikoho nezajimalo ze by me mel platit nase zavazky. rozvedli nas a me hrozilo, ze mi vyberou byt a vemou majetek i meho pritele. takze hned jak jsem porodila druhe ditko, sla jsem pozadat o oddluzeni.driv to neslo, jelikoz byvaly v dobe manzelstvi nedal souhlas.ted uz dva mesice splacim 4000kc mesicne a nas rozpocet je hodne napjaty.vzit jsme se chteli, ale pritel se bal, ze dluhy prejdou na nej. v te dobe by se nemusel bat, ale to co vymysleli ted, jsou to fakt debilove.proc ma druhy trpet za to, ze se ti dva chteji vzit???
@demian Naprostý souhlas. Kdo tady kecá něco o výběru partnera, tak když vás začně partner fyzicky napadat (domácí násilí), taky ponecháme oběť svému osudu, vždyť si sama vybrala? Prostě můj manžel je jiná osoba než já, nemůžu ho vodit všude za ručičku a nutit ho dělat věci, které nechce. Proč mám já trpět za jeho špatná rozhodnutí? Když váš manžel někde něco ukradne, taky půjdete sedět s ním? Já v těchto zákonech o exekucích vidím jednoznačné lobby ze strany exekutorů, aby si mohli ještě víc nahrabat. Nic víc. A pokud si některá myslí, že když udělá její manžel špatn rozhodnutí, dluhy, tak to vyřeší kopnutím do řiti a rozvodem, tak jí garantuji, že tím to nevyřeší. Dluhy, které si váš manžel udělá za trvání manželství, jsou i VAŠE dluhy, i kdybyste s tím nesouhlasily jak chcete. A často se v takovýchto případech potom děje to, že chlap si uteče někam do zahraničí a na dluhy kašle, a exekutor automaticky míří do bytu jeho bývalé manželky, která má co dělat aby uživila sebe i děti, a musí platit JEHO dluhy, berou její věci nebo i věci jejího případného nového partnera (krásný příklad toho jak to funguje nám tady popsala @rendamat ), má zablokovaný účet, strhávají jí ze mzdy a z toho minima co jí zbyde ji pod pohrůžkou nutí ještě splácet. Předminulá vláda dokonce chtěla uzákonit, aby v případě, že člověk neplatí svoje dluhy, museli je za něj povinně platit příbuzní - maminka, sourozenci… Kde je nějaká spravedlnost?
@anickadomnik Takové lidi jaké popisuješ ty neznám, jako znám lidi co nemakají a nechávají se živit od státu, ale ti zase nemají dluhy. Znám i takové co si nadělali dluhy vyloženě vlastní blbostí, ale aby na to takhle kašlali jak popisuješ ty, tak takové fakt neznám. Většina naopak bojuje na všech frontách a chce se dluhů zbavit, ale současný systém je akorát tlačí do kouta a znemožňuje jim to.
@sao o tom kopnutí do zadkujsem psala já, ale v jiné souvislosti, v souvislosti s tí, že manžel začne podnikat bez mého souhlasu, bez takového toho rodinného společného probrání, taková ta klasika, že si sedneme a jdeme do toho společně, že jako podniká, nadělá dluhy proti mé vůli a já za to nemůžu. Na to jsem psala, že pokud by můj manžel hodlal mít takový vztah, že jíá jako nemám do tohoco kecat, snad chápeš, co myslím, v takovém vztahu bych nebyla a skutečně bych se rozvedla. Nechť si pak ´dělá dluhy. Je to jiné u vás, kde vy jste se dohodli, že zkusíte podnikání, nevyšlo, dluhy jsou společné.
Holky, co tu naříkáte, jak to nespravedlivě postihne i druhého z manželů - napadlo některou z vás kouknout se přímo do zákona? mně jo, tedy až dneska ráno ![]()
§ 732 Občanského zákoníku:
Vznikl-li dluh jen jednoho z manželů proti vůli druhého manžela, který nesouhlas projevil vůči věřiteli bez zbytečného odkladu poté, co se o dluhu dozvěděl, může být společné jmění postiženo jen do výše, již by představoval podíl dlužníka, kdyby bylo společné jmění zrušeno a vypořádáno podle § 742. To platí i v případě povinnosti manžela plnit výživné nebo jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů nebo v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství.
tedy v žádném případě nejde o to, že by druhý z manželů platil dluhy před svatbou zadluženého manžela - platit si je bude ten zadlužený manžel pouze ze své části SJM. a to, že při exekucích rozdělení SJM nehraje žádnou roli, to platilo už dřív (nebo minimálně v nějké určité míře), na tom jsem byla upozorněná už při rozvodu. že i když v rámci porozvodového rozdělení SJM dluh připadnul exmanželovi, tak banka ho může vyžadovat i po mně, protože tu naše vypořádání SJM nezajímá, nicméně s tím papírem o vypořádání já pak můžu mnou zaplacenou část dluhu případně vymáhat po exmanželovi.
takže novinkou je prakticy hlavně to, že dneska už nelze nasekat dluhy a pak se schovat do manželství a tvářit se, že teď už se mně staré dluhy netýkají, protože SJM je prakticky nepostižitelné (nebo jen těžko postižitelné) pro dluhy jen jednoho z manželů (neb ten druhý může začít vyskakovat, že SJM je i moje a já nedlužím). teď už je SJM postižitelné i pro dluhy před manželstvím a až do výše podílu dlužníka na SJM, což by teoreticky zjednodušeně měla být polovina SJM, když případná zúžení SJM nemají váhu. výhradní majetek druhého z manželů, stejně tak jako jeho část SJM by potižitelná být neměla.
@sagina Ano, viděla jsem to. Jen si marně lámu hlavu, jak budu dokazovat, že dluhy vznikly proti mé vůli. To mám mít nonstop v manželství zapnutý diktafon nebo kameru, abych měla důkaz, že jsem o dluhu nevěděla, nebo že jsem se zřetelně vyslovila, že s dluhem nesouhlasím?
@sagina K tomu, aby nebyla postižená tvoje část SJM, bys musela projevit nesouhlas vůči věřiteli a ten by s tím musel souhlasit. Mám tohle prodiskutované s právníkem a došli jsme k závěru, že já sice s dluhy svého manžela nesouhlasím, ale je mi to k ničemu, obrana pro mě neexistuje a tak platit za dluhy svého manžela i nadále budu. Nehledě na to, že si nedokážu v praxi představit, jak bude exekutor jen tak z fleku určovat, která část by připadla manželovi a která manželce, ono když dojde k rozvodu a má dojít k vypořádání sjm, je to zdlouhavý proces ke kterému (pokud se manželé nedohodnou) je zapotřebí znalecký posudek atd. a může se to protáhnout na několik let. By mě zajímalo jak takový vykonavatel bez právnického vzdělání v bytě povinného jen tak z fleku určí něco, co v případě rozvodu trvá třeba roky a není to jen tak. Realita bude taková, že pobere všechno a postižený manžel se bude muset roky soudit o svoji část majetku, na což se stejně nakonec vykašle, protože za ty prachy co by dal do soudních poplatků atd. si raději koupí ty věci nové.
@demian píše:
@sagina Ano, viděla jsem to. Jen si marně lámu hlavu, jak budu dokazovat, že dluhy vznikly proti mé vůli. To mám mít nonstop v manželství zapnutý diktafon nebo kameru, abych měla důkaz, že jsem o dluhu nevěděla, nebo že jsem se zřetelně vyslovila, že s dluhem nesouhlasím?
no tak zrovna tohle není novinka, to platilo už loni, že jo. a upřímně při existenci SJM je to jaksi pochopitelné, byť netvrdím, že se mi to jako manželce v rozvodovém řízení líbilo a hodně jsem měla staženej zadek, co ex stihne nasekat za společné dluhy
naopak letošní verze mi přijde pro druhého z manželů mírnější. jako v praxi to moc nefungovalo ani loni, ale tam se to hodně točilo kolem toho, co je a co není půjčka nad finanční poměry manželů, tohle už letos odpadlo. velké půjčky si banky jistí podpisem druhého manžela, teoreticky by mohly znova začít jistit i ty malé, když jim při jejich vymáhání budou hrozit spory s druhým z manželů.
@sao počkej, zákon nemluví o tom, že by věřitel musel souhlasit, ten to předkládá jako fakt. čili věřitel může nesouhlasit, ale pokud to půjde přes soud (což je pravděpodobné, tak to bylo i dříve, když jeden z manželů nesouhlasil s tím druhým), tak se soud řídí zákonem.
ale jinak ano, samozřejmě, znalecké posudky, právníci, soudní poplatky… to všechno není zadarmo. není to zadarmo letos, nebylo to zadarmo ani loni. exekutor v bytě zabaví samozřjmě všechno, co vidí, ať už žije dlužník s manželkou nebo s přítelkyní nebo s kamarády. pokud zabaví nedlužníkův majetek, tak je nutno podat vylučovací žalobu, ale k tomu mohlo dojít i loni ![]()
@sagina Ale právě v tom tkví kámen úrazu. Ty nemáš možnost SJM zrušit, ačkoliv by se jednalo o dobrovolnou dohodu obou. A nemusí jít přímo o snahu okrádat věřitele, lidé mají různé motivy.
Pak prosím ještě o vysvětlení, proč je tedy nově zavedeno rozdělení SJM se zápisem do veřejného seznamu, kde by měla existovat fikce seznámení se budoucího věřitele s rozdělením SJM. Tím pak je jeden manžel chráněn před dluhy druhého, každý si odpovídá za své. Ovšem jen do chvíle než přijde exekutor, pak je najednou dohoda neplatná a soudní nebo notářské rozdělení SJM je jen vějička.
Stát tímto jasně ukázal, že rodina je důležitá pouze jako ekonomická jednotka, takže ostatní funkce rodiny jsou zbytečné. Proč se brát kvůli společné výchově dětí, nebo jen proto, že je nám dobře, i když chceme dál mít zvlášť svůj majetek a přejímat odpovednost za druhé jen v přiměřené (tu hranici máme každý jinde) míře?
Strašně se nadávalo na reaktivitu v případě omezení státního příspěvku u stavebního spoření. Jenže, tohle je ještě horší a dopady mohou být katastrofální.
@demian Vystihla jsi to přesně. @sagina Dle právníka se prostě už bránit nemůžu, protože to že můžeš podat nesouhlas vůči věřiteli s dluhy tvého manžela je novinka, loni to ještě neplatilo, takže jsem sice s jeho dluhy nesouhlasila, ale splátky se posílaly z mého účtu (to ještě exekutor na můj účet kvůli jeho dluhům nemohl a manžel měl svůj účet zablokovaný takže jiná možnost nebyla) a brala jsem to tak jak to je. Teď už je tedy na podání nesouhlasu s manželovými dluhy pozdě, když jsem je ještě loni svými kroky vlastně nevědomě akceptovala. Podmínka totiž je podat odpor ihned, jakmile se o dluhu svého manžela dozvíš, a to taky může být až ve chvíli, kdy se ti po baráku bude procházet exekutor, a to už je zase pozdě.
A k tvému druhému odstavci: Já neříkám že tohle se nedělo i loni. Já jen píšu že tohle se mi prostě nelíbí, že nejsou vůbec chráněny třetí osoby. Nám se třeba děje, že exekutor posílá dopisy i na adresu mých rodičů, přitom se jedná o dluhy mého manžela a moji rodiče s tím nemají nic společného, a bylo nám už i vyhrožováno že u nich bude exekutor zabavovat, jeden už tam i byl. To jako kvůli jednomu dlužníkovi má být postiženo celé jeho okolí? Četla jsem příběh, kdy přišel k dlužníkovi exekutor domů a zabavil mu naprosto všechno, zůstal mu jen jeden baťůžek s osobními věcmi. Protože neměl ani na čem spát, vařit, nic, tak šel na chvíli bydlet ke kamarádce která se nad ním slitovala, no za pár dní byl exekutor i u ní a pobral veškeré věci i té kamarádce, úplně jí vybílil byt. Tohle se mi nezdá v pořádku. Ona ty věci samozřejmě nakonec dostala nazpět, ale proč musela žít několik měsíců v holobytě bez pračky, lednice, bez nábytku, bez čehokoli na sednutí nebo lehnutí? Že se slitovala nad kamarádem? Kam tedy má takový člověk jít, co má dělat? Prostě ochrana třetích osob nulová, nějaké základní vybavení domácnosti co by nesměli vzít zvlášť když jsou malé děti také neexistuje, můžou si dělat co chtějí, na to aby se soudil každý nemá, já s tímhle nesouhlasím a nejsem sama, a věřím že nová vláda přinese pozitivní změny v této oblasti, a pokud ne, přemýšlím už i o emigraci, bohužel.