Exekuce - NOVĚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
669
20.1.14 18:51

@Jemys

ale jistě, že jsem to četla celé to ty to jen nechceš pochopit - použit strýčka google a najdi si výklad toho ustranovení ale pochop, že i na to co není ve společném jmění ti nově exekutor může šáhnout

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 18:52
@anickadomnik píše:
@sao Je rozdíl když zaplatit nechceš, nebo když chceš ale nemáš z čeho. Toto nějak nechápu, jak nemáš z čeho zaplatit? Většina lidí se do dluhové pasti dostala kvůli celkem směšným částkám, kvůli tomu že lidé odkládají platby protože si myslí že se to nějak vyřeší. Podle logiky nemám na lístek tak jedu na černo, takhle to prostě nefunguje. Realita je taková že pokud nemám na autobus tak s ním nejezdím. Možná drsné ale je to tak. Nikdo nemůže očekávat služby zadarmo

Já to zase chápu. Můj manžel má dluhy z podnikání a vím přesně jaké to je, když CHCEŠ zaplatit, ale nevíš ze kterého rukávu ty peníze vytřepat, přijde ti předžalobní výzva ať HNED vysolíš půl mega což nemáš, takže můžeš jen čekat co bude dál. Splácíš co můžeš a akorát jsou ti házeny klacky pod nohy, dluhy navyšovány o nesmyslné poplatky právníkům a exekutorům, chceš se domluvit na splátkách ale věřitel to odmítá a raději to dá exekutorovi takže dluh ještě větší, exekutorovi stejně splácíš tolik kolik jsi nabízela věřiteli protože víc prostě nemáš, akorát s tím rozdílem, že platíš ještě navíc poplatky exekutorovi a o to míň ze svých peněz uvidí věřitel. Pak ti exekutor volá že pokud mu hned nezaplatíš větší částku tak přijede k tobě domů a vybílí ti barák, vezmeš tedy celý svůj rodičovský příspěvek ze kterého jsi měla koupit dětem jídlo a zaplatit školku, voláš exekutorovi že přijedeš do jeho kanceláře osobně mu ty prachy předat a on to odmítne, že musí přijet k tobě domů, za což si naúčtuje další 2 tisíce, aby zjistil, že ti není co zabavit protože nic nemáš. A takhle bych mohla pokračovat, zkušeností máme požehnaně. Ty to nechápeš protože jsi nic podobného nikdy nezažila, a ani bych ti nepřála abys to zažila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
20.1.14 18:54
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
20.1.14 18:57
@AdelkaMala píše:
@Jemysale jistě, že jsem to četla celé to ty to jen nechceš pochopit - použit strýčka google a najdi si výklad toho ustranovení ale pochop, že i na to co není ve společném jmění ti nově exekutor může šáhnout

Tohle je dost polovičatý výklad. Ano, může postihnout, co není v SJM, ale za normálních okolností by to tam patřilo (plat atp.), nemůže postihnout něco, co by do SJM neopatřilo i kdyby nedošlo ke zúžení majetku.

Dřív byla exekuce hodně omezená v tom, že nešlo exekuovat nic v SJM, což je v manželství, kde vše spadá do SJM dost poroblém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 19:02

@sao ano chápu ale to je tvůj konkrétní případ, dluhy z podnikání jsou vyšší než běžné dluhy, většina lidí nemá dluhy z nevydařeného podnikání, nebudu ti tu psát že do toho rizika jste šli dobrovolně apod. každopádně začalo to mou otázkou kdo má exekuci aniž by za ni mohl, žádný z příkladů které jsi uvedla to není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
20.1.14 19:04
@mag píše:
Tohle je dost polovičatý výklad. Ano, může postihnout, co není v SJM, ale za normálních okolností by to tam patřilo (plat atp.), nemůže postihnout něco, co by do SJM neopatřilo i kdyby nedošlo ke zúžení majetku.Dřív byla exekuce hodně omezená v tom, že nešlo exekuovat nic v SJM, což je v manželství, kde vše spadá do SJM dost poroblém.

Exekuce na SJM samozřejmě existovala. Pomáhala jsem z tísně manželům, kteří měli exekuci na družstevní podíl. Tento problém vyřešili rozdělením SJM.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235

@AdelkaMala bohužel, nebo bohudík pro ostatní jsi totáln mimo ty, nechceš pochopit, že je to vše postaveno proti účelovému krácení nebo převádění majetku. Nečti googl, čti zákoník, kde je naprosto jasně specifikováno, o co jde. Věci, co by běžně nepatřily do SJM, těch se to nedotýká.

Příspěvek upraven 20.01.14 v 19:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151

@AdelkaMala tohle je z tvého odkazu

Za majetek patřící do společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely nařízení exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že byl smlouvou zúžen zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství. Při provádění exekuce se také nepřihlíží ke smlouvě, kterou byl zúžen zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů o majetek, který patřil do společného jmění v době vzniku vymáhané pohledávky. Totéž platí, byl-li smlouvou rozšířen zákonem stanovený rozsah společného jmění manželů o majetek povinného, který nepatřil do společného jmění v době vzniku vymáhané pohledávky.

takže to co není a nikdy nebylo v sjm není exekuovatelné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
20.1.14 19:05

@blecha72 Pokud šlo o výlučným dluh jednoho z manželů vzniklý např. před manželstvím, tak ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
20.1.14 19:11
@AdelkaMala píše:
Pro ty co to stále nepochopily

http://www.exekutor-brno.eu/…niho-rizeni/

http://www.blisty.cz/art/71726.html

ano, a? tyhle články jenom rozvíjí to, co ses dávala jako citaci zákona a zároveň tvrdí to, co i @terinka4444 a proti čemu ty se tak ohrazuješ :nevim: do exuce spadne jenom společné jmění manželů a majetek, který do SJM nepatří jenom proto, že ho z něj manželé nechali vyloučit (např. zúžením SJM). rozhodně se nikde nepíše, že by bylo možno exekuovat i majetek druhého z manželů získaný před svatbou, protože ten do SJM prostě nepatří a tudíž není důvod ho z něj vylučovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jemys
20.1.14 19:11

@sao No, právě, když budu v takovým srabu, že budu já i dítě trpět hlady, tak budu muset přemýšlet dopředu. Využiju kontokorent, abych si mohla pořídit měsíčenku. Půjčím si od rodiny, ať na ni mám. Poprosím někoho, aby mě do nemocnice dovezl. Zkusím něco prodat. Budu se prostě snažit situaci řešit. Je mi jasný, že když se mi doma budou kupit pokuty za jízdy na černo, že z toho do budoucna kouká jen průser. Nežiju v iluzi, že se na to zapomene a nikdy nikdo ty peníze chtít nebude

• Citovat
  • Upravit
Jemys
20.1.14 19:12
@AdelkaMala píše:
@Jemysale jistě, že jsem to četla celé to ty to jen nechceš pochopit - použit strýčka google a najdi si výklad toho ustranovení ale pochop, že i na to co není ve společném jmění ti nově exekutor může šáhnout

No, já myslím, že já jsem to pochopila ;)

• Citovat
  • Upravit
66815
20.1.14 19:14
@mag píše:
@blecha72 Pokud šlo o výlučným dluh jednoho z manželů vzniklý např. před manželstvím, tak ne.

O. K. dluh vznikl během manželtví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 19:15

@Jemys to by ale chtělo přemýšlet dřív než konat, já osobně bych se v tomto případě klonila k hospitalizaci dítěte, kde odpadne starost o denní cestování s těžce nemocným dítětem do vzdálené nemocnice, dítě bude v klidu teple, dostane stravu a určitě je to lepší varianta než si nechat nasekat x pokud s následnými exekucemi. Pokud vím tak v případě nemocného dítěte se dá požádat i o převoz k lékaři sanitkou, tuším že cestou PL. Každá situace je řešitelná jen se musí člověk zamyslet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 19:16
@anickadomnik píše:
@sao ano chápu ale to je tvůj konkrétní případ, dluhy z podnikání jsou vyšší než běžné dluhy, většina lidí nemá dluhy z nevydařeného podnikání, nebudu ti tu psát že do toho rizika jste šli dobrovolně apod. každopádně začalo to mou otázkou kdo má exekuci aniž by za ni mohl, žádný z příkladů které jsi uvedla to není

Tak to bych se musela hodně rozepsat abych ti tady popsala případy, kdy se člověk dostal do exekuce ne svou vinou. Já osobně jsem se do toho taky dostala v podstatě ne svou vinou, protože podnikat začal můj manžel, ne já, a dluhy si udělal on, ne já, já jsem o těchto věcech vůbec nemohla rozhodovat. To je jedno, nebudu to tady dál řešit, musím chystat večeři atd. Jen chci napsat, že si za to často člověk může sám, ale prostě ty následky se mi zdají nepřiměřené, aby člověk kvůli pár korunám už nadosmrti žil jako bezdomovec a dostal se do dluhové pasti. Ve všech okolních zemích naroste původní dluh při exekuci 2× maximálně 3×, my jsme totální rarita, protože tady udělají z dlužné tisícovky minimálně 17 tisíc! (Nám ale udělali mnohem, mnohem víc.) Proti tomuto bojuji a bojovat budu, a nejsem sama, komunikujeme s poslanci a strany které jsme si nově zvolili také slibují, že s tímto budou něco dělat, prostě každý trošku přemýšlivý člověk uzná, že tohle je hnus. Končím, měj se :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel