Exekuce - NOVĚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2642
20.1.14 16:06

Edit chyby

Příspěvek upraven 21.02.14 v 13:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
20.1.14 16:06

@kjhui, taky si myslím, že média svou interpretací občas trošku posunou fakta tam, kam ani nesahají. :mrgreen: Ještě, že nemám dědictví, dům, majetek ani dluhy. :pankac: :pankac: :mrgreen: :mrgreen: Všechno je hned jednodušší :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
20.1.14 16:08

@kjhui, to bych chápala. Ale stává se tedy snatkem ten druhý taky dlužníkem nebo ne? Tím myslím, je zapsán do seznamu dlužníků?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20121
20.1.14 16:09
@blecha72 píše:
Viděla jsem písemnosti k dluhu u úvěrové společnosti. Nesplacená částka činila asi 1000, s pokutami za nesplácení a úroky celkový dluh činil asi 23 000. Insolvenční správce to podal k soudu, ten dlužnou částku snížil asi na 11 000.
Kdyby nepadl návrh insolvence, daná společnost by předala dluh exekutorovi …

Úvěrová společnost to nemůže bez soudu dát exekutorovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66859
20.1.14 16:14

@eumedon No, tak by se to navýšilo o soudní poplatky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
20.1.14 16:54

@terinka4444

Už si to prosímtě nastuduj!! Píšeš hlouposti…

Jednička Pirátů v Libereckém kraji varuje zase před novým občanským zákoníkem. „V něm se skrývá spousta děr, které než se podaří odstranit, spoustu lidí zamrzí,“ postrašil. Jako příklad uvádí problém v oblasti exekucí. „Dle nové judikatury je možné uspokojit exekuční pohledávku jednoho z manželů i z majetku druhého z nich, který nespadá do společného vlastnictví a nespadal ani v době manželství,“ uzavřel pro Parlamentní listy.cz Petr Vyhnal.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Dorothea
20.1.14 16:54

Docela by mě zajímalo, kolik z vás tady mluví o osobní zkušenosti???

• Citovat
  • Upravit
669
20.1.14 16:56

1.1.2014 bude platný zákon znít takto:

§ 42
(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také
tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství
nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do
společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také
majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen
jeho stávající rozsah, nebo že byl smlouvou zúžen rozsah
společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění
nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

(2) Při posuzování skutečností podle odstavce 1 exekutor vždy přihlédne
k tomu, co v řízení vyšlo najevo.

http://davidmichal.blog.idnes.cz/…to-cele.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 17:19
@Kaczenka píše:
@kjhui, to bych chápala. Ale stává se tedy snatkem ten druhý taky dlužníkem nebo ne? Tím myslím, je zapsán do seznamu dlužníků?

ne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 17:24
@AdelkaMala píše:
1.1.2014 bude platný zákon znít takto:

§ 42
(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také
tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství
nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do
společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také
majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen
jeho stávající rozsah, nebo že byl smlouvou zúžen rozsah
společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění
nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

(2) Při posuzování skutečností podle odstavce 1 exekutor vždy přihlédne
k tomu, co v řízení vyšlo najevo.

http://davidmichal.blog.idnes.cz/…to-cele.html

hlavně, že já píšu hlouposti, tady jasně cituješ zákoník, ze kterého jasně plyne, že se stále jedná o SJM. Na majetek mimo SJM exekutor nepůjde. To, že to někdo někde píše v článku, to pro mě není směrodatné, směrodatný je zákoník, teď je humbuk okolo všeho, každý to vykládá, straší, a lidi jsou zblblí. Z toho, co jsi citovala z občanského zákoníku jasně plyne, že jde jen o majetek v SJM ikdyby zúžený nebo zrušený nebo rozdělený rozvodem. Nikoliv majetek ´mimo sjm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1831
20.1.14 17:28
@terinka4444 píše:
pokud jsi blázen, conezaplatí za jedno jetí tramvají načerno pokutu a k tomu případně exekutora, co nereaguje na platební rozkazy, nech si sebrat barák, Já myslím, že já žiju v realitě, nebo se v tom pohybuju, v realitě nežijete vy. Nikdo, snad kromě Vrány, o tom bych mohla trochu pouvažovat, kvůli desetitisícům zaměstnaného člověka nepůjde po dražbě baráku, sáhne mu dva měsíce na plat. Takže to tady nedramatizujte.

Já nejsem blázen, co neplatí v tramvaji. Ale setkala jsem se s maminkou, která se po rozvodu dostala do mega finančních potíží, bývalý jí neplatil alimenty a dle sociálky neměla nárok na žádné dávky. A těžce jí onemocnělo dítě a musela s ním denně jezdit do vzdálené nemocnice, přičemž se musela rozhodovat, zda koupí svému dítěti jídlo, nebo zaplatí lístek. Vyhrálo jídlo. Kvůli jízdám na černo se dostala do dluhové pasti, na zaplacení pokut už vůbec neměla, takže exekuce… No, a teď můj příběh: Můj manžel začal podnikat (s mým souhlasem), ale nevyšlo to. Vznikly mu nemalé dluhy. Rozhodl se i přes neznalost cizího jazyka odjet do zahraničí aby na ty dluhy vydělal, ale to také nevyšlo, rozhodl se tedy vrátit k nám a znovu začít podnikat, tentokrát rozumně (dostatečně poučený), protože to byla jediná možnost, jak vydělat dost peněz na zaplacení všech dluhů. Jenomže když podnikáš, potřebuješ účet (žádná firma ti v hotovosti platit nebude). A každý účet co založil byl hned obstavený. Používal tedy můj účet (což se nesmí). Do podnikání obvykle také potřebuješ auto. Pořídili jsme si starší auto, zúžili SJM a napsali ho na mě. Ne, nejedná se o krácení věřitelů, právě naopak, kdyby exekutor prodal to auto, nezaplatila by se z toho ani tisícina celkové dlužné částky, zatímco používáním toho auta do podnikání jsme mohli splatit všechny dluhy. A fungovalo to, dluhy jsme vesele spláceli, když vtom naši moudří zákonodárci vymysleli, že exekutor už může na mzdu i účet nedlužícího manžela kvůli dluhům toho druhého. Že je účet vedený na rodné číslo a když bys chtěla jít do banky vybrat něco z účtu tvého manžela, nemohla bys, v obchodě jeho kartou taky platit nesmíš, to je vedlejší, exekutor má větší pravomoci než ty. Takže už jsme museli přestat používat i můj účet. A novinka tohoto roku: Pro účely exekuce už neplatí ani to zúžení SJM! :lol: Srandy kopec! Vyřešili jsme to po svém a nebudu tady psát jak, jíst něco musíme, v žádném přepychu nežijeme a dluhy platit CHCEME, jen kdyby nám pořád nebyly házeny klacky pod nohy že? A poslední poznámka k tvému tvrzení, že nikdo kromě Vrány nevydraží kvůli pár korunám barák - to jsi na omylu, dělá to snad každej exekutor a znám spoustu takovýchto případů. Ale nebudu se dále hádat, přeji pěkný večer a co nejméně zkušeností s exekutory :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20121
20.1.14 17:37
@eumedon píše: Úvěrová společnost to nemůže bez soudu dát exekutorovi.

Ovšem, pokud by soud dal plně zapravdu věřiteli. S tím musí ddlužník počítat, pokud neplatí dluh a nereaguje na výzvy věřitele.

Co je na tom špatně? Jak by to mělo být jinak?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
669
20.1.14 17:41

@terinka4444

se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jemys
20.1.14 17:48

@sao Kolik stojí lístek na tramvaj??

• Citovat
  • Upravit
587
20.1.14 17:48

@sao Ano, je hodně takových případů, přítel si taky dluhy udělal jako osvč, nechápu proč nemají možnost oddlužení..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel