Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@demian hele, ale manželství JE základní socio-ekonomická jednotka státu (alespoň takhle jsme to už před mnoha a mnoha lety učili ve škole)
vychovávat děti nebo si vzájemně projevovat lásku lidé mohou i nesezdané páry. manželství s sebou nese a vždycky neslo i tu stránku ekonomickou. a ono když člověk koukne do občanského zákoníku, tak tam najde, že hlavním účelem manželství je založení rodiny, řádná výchova dětí a vzájemná podpora a pomoc. no a vzhledem k tomu, že zákon nespecifikuje, že by myslel podporu a pomoc pouze psychickou, tak myslím, že ta finanční pomoc tam taky patří.
já osobně s tím problém nemám, spíš dle mého názoru proti myšlence manželství slouží různá omezení společného jmění. protože pokud s někým nechci sdílet též majetek, tak si ho přece nemusím brát
vychovávat děti a projevovat si lásku můžu i bez manželství.
@terinka4444 Ale ono to není vždycky takhle jednoznačné. Manželé jsou dvě naprosto odlišné osoby. Můžeme se dohodnout na tom, že se manžel pustí do podnikání, ale to neznamená, že se v průběhu svého podnikání rozhodne udělat krok se kterým já nesouhlasím a nemusím se s ním přece hned rozvádět, kopat ho do zadku a já nevím co ještě, jenom kvůli tomu že jsme se na něčem prostě neshodli. Tak je to se vším, on může udělat dluhy třeba tím že na něco zapomene, jsme přece lidé a chceme si odpouštět a tu rodinu si udržet, rozvodem vždycky nejvíce trpí děti tak proč se rozvádět kvůli každé kravině? Zúžení SJM byl pro nás osobně způsob, jak i nadále žít jako rodina, moct vychovávat děti v normálním domově, takhle nám je to znemožněno, zařídili jsme se po svém, ale je to teda děs. Neřeknu když si někdo zúžením SJM chránil milionové majetky a věřitel utřel. Ale ochránit si ten základ - pračku, ledničku, postele, stůl, židle, staré skříně - to už teď prostě nemůžeš, když máš dlužícího manžela, ty ani tvoje děti nemáte dle exekutorů nárok ani na tento základ a zúžením nebo rozdělením SJM si ho už neochráníš, jak má člověk takto žít? Jedině se rozvést, ale proč? Kvůli hloupým zákonům které člověku nedávají jinou možnost? Stát má rodinu a manželství podporovat, ale tyhle zákony rodinu nepodporují, právě naopak, nutí člověka zacházet do extrému, rozvádět se, skrývat se, pracovat na černo atd., jenom kvůli tomu aby vůbec mohl přežít.
@AdelkaMala píše:
Taky zajímavéhttp://www.novinky.cz/…kovinou.html
výborně
pokuta 2 melouny plus soud, kde exekutorovi hrozí až osm let, to není špatné.
@anickadomnik píše:
@terinka4444 i u datovýcch schránek bude problém se staršími ročníky opět jim bude muset pomoci rodina nebo někdo známý, zase se budou lidi bouřit že je to nemožné apod.
Ano, s @terinka4444 souhlasím v tom, že kdo má datovou schránku, u toho nelze uplatnit fikci doručení (což už bylo i judikováno), kvůli tomu uvažuji o zřízení své datové schránky, ale není možné, aby byla povinná pro všechny: Co lidé, kteří špatně vidí, už „neudrží meč a moč“, apod?
Kvituju s povděkem, že FO si mohou svou datovou schránku deaktivovat (nechtěl bych ji zřizovat, pokud by to bylo na doživotí bez možnosti deaktivace).
Mimoto: S držením datové schránky fyzickou osobou je spojeno také zveřejnění jejích osobních údajů, s čímž každý nemusí souhlasit.
Ne, pro nepodnikající FO zde musí být možnost (ne povinnost) mít datovou schránku a pokud ji má, pak povinnost orgánů veřejné moci (tedy úřadů) doručovat do datové schránky.
Zdravím. Asi můj dotaz bude znít hloupě, ale i tak se zeptám. Zatím se mě to sice netýká, ale pokud mi bude hrozit exekuce, tak o uvalení rozhoduje vždy soud? děkuji za odpověď.
Ahojky mam takovou prosbu jestly nevite jak to je kdyz pritel ma dluh milion mel s jeho byvalou zenou hypoteku a byvala mu dela rucitele tak kdyz bychom se ted vzaly jak se ty dluhy rozdelej jestly ona z toho vyvazne cista a ja bych musela za ne platit jejich dluh nebo jak se to pak resi. docela je to mazec protoze je to vuči nove manzelce nespravedlyvi kdyby ona byla cista a nevedela o dluhu a pak se dozvy ze nekde dluzi a ona se diky tomu dostane do dluhu aniz by z toho neco mela. dekuju ![]()
@marketk exmanželka bude stále ručit, i když se její exmanžel znovu ožení. obejít by se do dalo jedině se souhlasem banky, že by si exmanžel našel jiného ručitele. to má v dohodě o majetku třeba můj ex - jednak že dluh rozdělením majetku připadnul jemu a jednak že je povinen mne jako ručitele vyvázat (popravdě, nepočítám s tím). takže pokud ty nebudeš souhlasit, tak automaticky se ručitelem nestáváš.
druhá věc je pokud by tvůj přítel jako tvůj manžel nesplácel. pak exekutor může zabavit kromě jeho majetku taky jeho část společného jmění manželů. nemůže tedy zabavit tvoji část SJM. jenže právě to SJM je zrádné v tom, že co je moje, to je tvoje, takže teoreticky kdyby tvůj manžel byl na pracáku bez peněz a neplatil a ty jsi vydělávala, půjde exekutor nejspíš po tvojí výplatě, protože protože z ní je tvého manžela (když se to řekne zjednodušeně). samozřejmě pravděpodobně ti nejspíš nezabaví polovinu částky, kterou smí exekuovat, ale zabaví ti ji celou a bude na tobě, aby sis na tu svoji polovinu podala vylučovací žalobu.
nicméně pokud jde o hypotéku, tak předpokládám, že k ní je nějaká nemovitost a taky předpokládám, že banka by šla nejdřív po té nemovistosti, než by šahala na peníze manželce dlužníka.
a jenom tak ještě mě napadlo, jak ono to je s dluhem vzhledem k ex. pokud mají rozdělením majetku ten dluh společný, tak i kdyby ona neplatila a exekutor sebral peníze vám, tak exmanžel tu část, kterou zaplatil za ni, pak může po ní vymáhat. pokud to ale je tak, že rozdělím majetku připadnul ten dluh jenom na exmanžela a exmanželka v něm figuruje „jenom“ jako ručitel vůči bance, tak zas naopak i kdyby jí banka šáhla jako ručiteli na peníze, tak ona pak s rozsudkem o rozdělení majetku může po svém exmanželovi vymáhat to, co ona za něj zaplatila.
@terinka4444 píše:
Ani já, věřitel má nárok na své peníze. Dlužník má platit. A nějaké zúžení SJM byl jen výsměch, jak se vyhnout placení dluhů.
Ano věřitel má nárok na svoje peníze, ale už nemá nárok na ukradené peníze. A ukradené peníze jsou ty, které exekutor zabaví lidem, kteří s dluhem nemají nic společného a kteří mají s dotyčným společné možná to, je je to jejich bývalý/á a nebo syn/dcera
@farska píše:
http://www.novinky.cz/…i-razii.html
No hlavně, že nám tady bude někdo neustále tvrdit pohádky o tom, že exekutor nic neoprávněně zabavit nemůže ![]()
@Arturus píše:
No hlavně, že nám tady bude někdo neustále tvrdit pohádky o tom, že exekutor nic neoprávněně zabavit nemůže
a zabavil? část majetku z exekuce vyjmul po doložení, že není dlužníka. o té další části by rozhodl soud na základě vylučovací žaloby (kdyby věřitel - nejspíš díky zájmu tisku - sám nerozhodl, že ty věci vyloučí).
@Arturus píše:
No hlavně, že nám tady bude někdo neustále tvrdit pohádky o tom, že exekutor nic neoprávněně zabavit nemůže
No tak u těch movitých věcí to problém samo je, hlavně když máš toho dlužníka doma, každý dlužník tvrdí, že ty věci nejsou jeho.
@pztre píše:
Zdravím. Asi můj dotaz bude znít hloupě, ale i tak se zeptám. Zatím se mě to sice netýká, ale pokud mi bude hrozit exekuce, tak o uvalení rozhoduje vždy soud? děkuji za odpověď.
Záleží na tom, co je to za dluh.