Exekuce - NOVĚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Jemys
20.1.14 17:49
@AdelkaMala píše:
@terinka4444se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů

jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen
jeho stávající rozsah, nebo že byl smlouvou zúžen rozsah
společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění
nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

Chce to číst celou tu větu

• Citovat
  • Upravit
sao
1827
20.1.14 17:51
@Jemys píše:
@sao Kolik stojí lístek na tramvaj??

Nevím, my tady tramvaje nemáme. Ale když má někdo 50 Kč na jídlo na den pro sebe a dítě/děti, tak i těch 10 Kč, pokud musíš jezdit denně, je hodně.

Příspěvek upraven 20.01.14 v 17:55

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 17:53
@Alice.007 píše:
@sao Ano, je hodně takových případů, přítel si taky dluhy udělal jako osvč, nechápu proč nemají možnost oddlužení..

Právě. Když si člověk nadělá dluhy tak, že si půjčuje na dovolenou, na dárky na vánoce atp., tak pro tyhle případy oddlužení existuje. Ale jak si uděláš dluhy z podnikání, jsi v háji a s tebou celá tvoje rodina, oddlužení neexistuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 17:53

@sao pokud já vím, od loňska musí být vymahatelný částka korespondující s jak to napsat, s draženou věcí. V případě, že tomu tak není, lze se bránit soudně.

Zrovna s těma pokutama, už od loňska platí, že jednotlivé položky od jednoho věřitele se musí sčítat a vymáhat naráz za jedny poplatky. Kamarádky je mi lidsky líto, opravdu je, jsem člověk, co pomáhá, kde může a jak může, ale zákon nemůže pamatovat na nějaké výjimky, okamžitě by byla možnost zneužití. Že nesouhlasím se systémem sociálním u nás je taky jedno, jsem za zlou, co snad fandí exekutorům. Nefandím, mám s nimi dost a dost neuvěřitelných zkušeností.

S tebou, pekelná situace. Je mi to líto. Jenže v praxi všichni dobrovolně neplatí, a zákon někdy semele i ty poctivé. Ale dluh vám vznikl společně, za manželství, ale zákonem daná černá díra, zúžili jste sjm a ochránili tím svůj majetek, mohli si koupit auto, mohli mít tvé účty, na které nikdo nemohl, zcela chápu, že pro vás spásná situace, že se snažíte, chcete, ale v drtivé většině toho bylo zneužito, majetek se zúžil, převedl, a bylo, dluhy nevymahatelné a a rodina si dál zúženě žila relativně v pohodě. Vidíš ten kontrast, já vím, že ty píšeš ze své zoufalé pozice, ale ten co tvořil zákoník nebo novely na to musí koukat objektivně v zájmu práva. A u vás prostě měli věřitelé právo dostat peníze a ne vy si koupit auto, to prosím neber jako útok na tebe, to vůbec není, jen prostě princip toho všeho v anonymní rovině.
Děda třeba je kamioňák, zaměstnavatel mu nezaplatil, než jsme se dostali do fáze, kdy šlo legálně ukončit pracovní poměr, se zákonný odstupným to dělalo téměř 200.000- Nikdo nepomihl, rodina bez příjmu, zoufalé, museli si nabrat půjčky na to nejnutnější, pak soud, další půjčka na sudní výlohy, na právníka nebylo, nakonec po x měsících je v ruce platební rozkaz, paráda, zjistíš, že tohle udělal minimálně další pár zaměstnancům, všichni nají v ruce ten platební rozkaz. A teď sranda, mají zůžené SJM, dávno před tím, vila za 4mega je psaná na manželku a ty se nedomůžeš ničeho, máš půjčky, jsi bez výplaty, spravedlnost je k ničemu. Jeho firma jede dál, jen to dělá manželka. Cítíš to z té druhé strany? Tak teď ne, vila se prodá, kamiony se prodají, on ať si klidně skončí pod mostem a jeho zaměstnanci snad uvidí alespoň část svých výplat. To je zase pohled z druhé strany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 17:54
@AdelkaMala píše:
@terinka4444se pro účely exekuce považuje také majetek, který netvoří součást společného jmění manželů

ty to vytrháváš, ty nedočteš celou větu, to snad není pravda, nemůžeš vzít kousek věty, musíš ji číst celou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
20.1.14 18:15
@AdelkaMala píše:

a zkusila sis tu větu dočíst až do konce? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 18:15

@terinka4444 K tomu prvnímu odstavci - když z někoho udělají bezdomovce, má dluhy a je v háji, tak si asi těžko zaplatí soudní poplatky aby dostal barák zpět. Pán na fotce už o svůj dům ukradený exekutorem bojuje několik let.

K tvému druhému odstavci - slučování exekucí také nefunguje, platí to jen pro nové exekuce nařízené od roku 2013 a jsou tam další podmínky, které většina pohledávek nesplňuje. Zákon se opět minul účinkem.

A k poslednímu odstavci: Ano, chápu to i z té druhé stránky. Ale je opravdu nespravedlivé, že tímto trpí rodiny, které opravdu nechtějí nějak znevýhodňovat věřitele, jen chtějí nějak přežít, a nemyslím si, že těch opravdu „vyčuranejch“ je většina. Ano, v případě, který popisuješ ty, bude skutečně právo zjednáno. Ale soukromí exekutoři vznikli především kvůli darebákům, na které jsou a budou všechny tyto zákony stejně vždycky krátké a doplatí na to zase ti nevinní. Já jsem a vždycky jsem byla pro to, aby se dluhy platily, věřitel má právo dostat zpět své peníze, to je přece jasné, ale způsob jakým jsou u nás vymáhány dluhy nevede k jejich vymožení, míjí se účinkem. Dlužník je zničen, věřitel ze svých peněz stejně většinou nic neuvidí a jenom nějaká hyena se nažrala… To se mi nelíbí. Naše zákony neumožňují člověku, který se snaží, ty dluhy zaplatit, spíš naopak, dostávají ho do totální pasti. Je to celé špatně. Ale teď samozřejmě chápu, že tobě se novela o které se zde bavíme líbí, právo tvého dědy bude vymoženo, to je dobře!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jemys
20.1.14 18:20
@sao píše:
Nevím, my tady tramvaje nemáme. Ale když má někdo 50 Kč na jídlo na den pro sebe a dítě/děti, tak i těch 10 Kč, pokud musíš jezdit denně, je hodně.Příspěvek upraven 20.01.14 v 17:55

Takže je lepší nechat si nasekat x pokut. Tohle uvažování bohužel nechápu. :think:

• Citovat
  • Upravit
8151
20.1.14 18:21

@sao jak jsi psala o té paní která neměla na cesty s dítětem do nemocnice, zeptám se tedy, proč když dojížděla denně nenechala dítko v nemocnici ležet? Podala na bývalého trestní oznámení? Podala návrh na exekuci aby se dlužných alimentů domohla? Nemyslím si že je ta situace tak jednoznačná, vždy se dá něco dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 18:22

@sao neustále zapomínáš na to, že na začátku je vždycky dluh člověka který ho nezaplatil, žádný exekutor nesebral dům nikomu kdo nic nedlužil, možná to není úplně košér ale počáteční chyba není na straně exekutora

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 18:34
@Jemys píše:
Takže je lepší nechat si nasekat x pokut. Tohle uvažování bohužel nechápu. :think:

Když máš ty a tvé dítě hlad, nemůžeš přemýšlet moc daleko dopředu. Nevíš, jak by ses v podobné situaci zachovala ty, když jsi v ní nikdy nebyla.

@anickadomnik píše:
@sao jak jsi psala o té paní která neměla na cesty s dítětem do nemocnice, zeptám se tedy, proč když dojížděla denně nenechala dítko v nemocnici ležet? Podala na bývalého trestní oznámení? Podala návrh na exekuci aby se dlužných alimentů domohla? Nemyslím si že je ta situace tak jednoznačná, vždy se dá něco dělat.

Nevím proč nenechala dítě v nemocnici, nevím víc podrobností, ale mám jinou kamarádku které bývalý taky neplatí alimenty, podala návrh na exekuci, a už čeká rok nebo ještě déle, a pořád nic. Ne vždy se dá něco dělat, je to složité a nemůžu odsuzovat člověka za to jak řešil situaci, do které jsem se já osobně nikdy nedostala.

@anickadomnik píše:
@sao neustále zapomínáš na to, že na začátku je vždycky dluh člověka který ho nezaplatil, žádný exekutor nesebral dům nikomu kdo nic nedlužil, možná to není úplně košér ale počáteční chyba není na straně exekutora

Dluh člověka který ho nezaplatil: Je rozdíl když zaplatit nechceš, nebo když chceš ale nemáš z čeho. Tohle zákon nerozlišuje. A exekutory neobviňuji z počáteční chyby, ta je úplně někde jinde. Vadí mi způsob, jakým jsou pohledávky vymáhány, kdy je dlužník zničen, věřitel se svých peněz často nedočká a jenom exekutor si vydělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
20.1.14 18:35
@AdelkaMala píše:
1.1.2014 bude platný zákon znít takto:

§ 42
(1) Exekuci na majetek patřící do společného jmění manželů lze vést také
tehdy, jde-li o vymáhání dluhu, který vznikl za trvání manželství
nebo před uzavřením manželství jen jednomu z manželů. Za majetek patřící do
společného jmění povinného a jeho manžela se pro účely exekuce považuje také
majetek, který netvoří součást společného jmění manželů jen proto, že bylo rozhodnutím soudu zrušeno společné jmění manželů nebo zúžen
jeho stávající rozsah, nebo že byl smlouvou zúžen rozsah
společného jmění manželů, že byl ujednán režim oddělených jmění
nebo že byl smlouvou vyhrazen vznik společného jmění ke dni zániku manželství.

(2) Při posuzování skutečností podle odstavce 1 exekutor vždy přihlédne
k tomu, co v řízení vyšlo najevo.

http://davidmichal.blog.idnes.cz/…to-cele.html

Ano, citace uvádí, že exekutor může sáhnout na majetek účelově rozděleného SJM, případy- jeden z manželů vlastní všechna pasiva, druhý z manželů dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 18:39

@sao Je rozdíl když zaplatit nechceš, nebo když chceš ale nemáš z čeho. Toto nějak nechápu, jak nemáš z čeho zaplatit? Většina lidí se do dluhové pasti dostala kvůli celkem směšným částkám, kvůli tomu že lidé odkládají platby protože si myslí že se to nějak vyřeší. Podle logiky nemám na lístek tak jedu na černo, takhle to prostě nefunguje. Realita je taková že pokud nemám na autobus tak s ním nejezdím. Možná drsné ale je to tak. Nikdo nemůže očekávat služby zadarmo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
20.1.14 18:45

@anickadomnik Do dluhové pasti se dostávají především finančně negramotní lidé, na ty se také „podnikatelé“ ve finančním sektoru zaměřují. Kdo chce odklonit miliony, tady pomoc nehledá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3065
20.1.14 18:49
@terinka4444 píše:
kde to čteš, tohle je citace z článku Exekutoři už můžou vymáhat na společném jmění manželů i dluh, který vznikl ještě před sňatkem. Od ledna novinku zavedl exekuční řád. Důvodem změny je větší ochrana věřitele.vymáhat na sjm, co není v sjm je tvé.

No právě že to není pravda. Může postihnout cokoliv z majetku druhého z manželů a i majetek nabytý před uzavřením manželství, protože i právě kvůli tomu byly uzavírány předmanželské smlouvy, ale podle všeho by mělo stačit, pokud se druhý z manželů ohradí proti exekuci s tím, že o dluhu nevěděl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel