Exekuce - NOVĚ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
66815
20.1.14 19:16
@sagina píše:
ano, a? tyhle články jenom rozvíjí to, co ses dávala jako citaci zákona a zároveň tvrdí to, co i @terinka4444 a proti čemu ty se tak ohrazuješ :nevim: do exuce spadne jenom společné jmění manželů a majetek, který do SJM nepatří jenom proto, že ho z něj manželé nechali vyloučit (např. zúžením SJM). rozhodně se nikde nepíše, že by bylo možno exekuovat i majetek druhého z manželů získaný před svatbou, protože ten do SJM prostě nepatří a tudíž není důvod ho z něj vylučovat.

Do někoho můžete horem, dolem :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 19:18

@sao ale podnikat tvůj manžel začal po dohodě s tebou, sama jsi psala že jsi o tom věděla a souhlasila, souhlasila si tedy i s následky jaké to může mít, před začátkem podnikání jste přeci museli počítat s variantou že to třeba nepůjde. Pokud si najdeš čas a napíšeš mi jeden případ kdy došlo k exekuci bez zavinění exekuovaného budu ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 19:21
@sao píše:
@terinka4444 K tomu prvnímu odstavci - když z někoho udělají bezdomovce, má dluhy a je v háji, tak si asi těžko zaplatí soudní poplatky aby dostal barák zpět. Pán na fotce už o svůj dům ukradený exekutorem bojuje několik let.

K tvému druhému odstavci - slučování exekucí také nefunguje, platí to jen pro nové exekuce nařízené od roku 2013 a jsou tam další podmínky, které většina pohledávek nesplňuje. Zákon se opět minul účinkem.

A k poslednímu odstavci: Ano, chápu to i z té druhé stránky. Ale je opravdu nespravedlivé, že tímto trpí rodiny, které opravdu nechtějí nějak znevýhodňovat věřitele, jen chtějí nějak přežít, a nemyslím si, že těch opravdu „vyčuranejch“ je většina. Ano, v případě, který popisuješ ty, bude skutečně právo zjednáno. Ale soukromí exekutoři vznikli především kvůli darebákům, na které jsou a budou všechny tyto zákony stejně vždycky krátké a doplatí na to zase ti nevinní. Já jsem a vždycky jsem byla pro to, aby se dluhy platily, věřitel má právo dostat zpět své peníze, to je přece jasné, ale způsob jakým jsou u nás vymáhány dluhy nevede k jejich vymožení, míjí se účinkem. Dlužník je zničen, věřitel ze svých peněz stejně většinou nic neuvidí a jenom nějaká hyena se nažrala… To se mi nelíbí. Naše zákony neumožňují člověku, který se snaží, ty dluhy zaplatit, spíš naopak, dostávají ho do totální pasti. Je to celé špatně. Ale teď samozřejmě chápu, že tobě se novela o které se zde bavíme líbí, právo tvého dědy bude vymoženo, to je dobře!

víš, v první řadě si ujasněme, že s tebou naprosto souhlasím, že exekutoři, hlavně ti soukromí, jsou totální lichva posvěcená státem bez možnosti, téměř bez možnosti obrany a kontroly.
Pak prvotní diskuze byla hystericky zamířena na to, že mi seberou dům pro rodičích, protože se jsem si našla partnera s dluhama, tak to je bohapustý výmysl.

Dál se nám to rozvinulo na diskuzi o jednotlivých případech. Vůbec se nechci pouštět do spekulací o paní s nemocným dítětem a nezaplacenýma pokutama za jízdu na černo. Právně to neměla dělat, jistěže nikdo nemá právo okrádat druhého a to jízda bez jízdenky je. Lidsky je mi to moc líto a nemám sílu diskutovat o takové chudákovi ženské. To nisméně nic nemění na tom, že zákon je odosobněn, nemůže mít napsánu tunu výjimek třeba, že na ženské v nouzi s nemocným dítětem se to nevztahuje.

Ke sloučení pohledávek, ano platí to od 2013, právě proto, že to byla lichva a do neme volající hnus, tak to omezili, zpětně ale zákon platit nemůže, takže se neminul účinkem, jen prostě platí až od roku 2013. Za toho mého otčíma jsem zaplatili úsměvně, věř, že před dvěma lety jsme se hroutili, téměř 50.000 na poplatcích za dluh na popelnicích. Vzniklo to tak, že se rozvedl, moc dodnes nechápu princip vzniku toho dluhu, odstěhoval se k rodičům, bydliště mu zůstalo u ex, ta za něj ale neplatila logicky popelnice. Takže dluh 3×308 korun za tři roky a jednou 98 za číst roku, pak už byl hlášen u nás. Dostala to na stůl skvělá exekutorka, jejíž manžel pracuje na městském úřadu a přišla nám exekuce na částku 1022 korun plus příslušenství, které bylo téměř 10.000, Vtekali jsme se a zaplatili, po třech měsících přišla exekuce, mám to schované na 0,–Kč plus příslušenství, no na to jsme koukali jak zjara. Tak si představ, že ona naúčtovala každou t částku zvlášť, 3×308 a jednou 98,– a ke každé si naúčtovala své poplatky čítající cca 10.000,– jenže dluh byl celý uhrazen již s první exekucí, takže další tři máme na 0,–K4 plus příslušenství. Neudělali jsme s tím zhola nic. Takže fakt chápu o čem to jde, to už teď není možné.

K tomu, že exekutor může na zúžené SJM jsem se už vyjadřovala, prostě z logiky věci není fér, ulít majetek tím, že ho převedu v rámci manželství na manželku a tím je krácen věřitel. Viz náš zaměstnavatel, zase zákon je odosobněn, jinak to ani nejde, a pak se s tím svezou lidé, jako vy. Nicméně princip toho, že na manželku převedu aktiva, sám si nechám pasiva a děj se vůle boží je prostě vůči věřiteli úplně mimo, takže tomu zamezili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 20:31

@terinka4444 Naprosto s tebou souhlasím :) Také jsem toho názoru, že dluhy se platit musí a že krátit věřitele zúžením SJM za účelem, abych si mohla spokojeně žít ve vile a na dluhy kašlat, je opravdu nefér, takže nějak ten zákon museli upravit i pro takovéto případy. Ale už to prostě nedomysleli, že můžou spoustu rodin totálně odrovnat. To co píšeš s těma popelnicema je teda síla, masakr. Krásný příklad toho, že je to jen byznys postavený na neštěstí druhých. Současný systém vymáhání dluhů prostě člověku, který má snahu, moc nepomáhá a spíš ho tlačí do kouta, vyvolává neřešitelné situace a člověk musí žít na hranici zákona, aby vůbec mohl přežít. A takové ty kosmetické úpravy, kdy exekutorům trochu snížili odměny, uzákonili slučování exekucí atd. toho moc nevyřešily. Vůbec, dát výkonnou moc státu do rukou soukromých podnikatelů, kterým jde jen o vlastní zisk, byl docela riskantní krok, nepromyšlený do důsledků, a omezování pravomocí soukromých exekutorů už to nezachrání, oni si stejně dělají co chtějí protože jim za porušování zákona nic nehrozí. Ale však ty víš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 20:38

Měla jsem možnost srovnat soudní, tudíž státní, exekutory a soukromé, těm jde jen o zisk, člověk tam nehraje žádnou roli, bohužel. Ale až mi zase někdo bude dlužit, dám to soukromému exekutorovi a to konkrétně dravci jménem Vrána. Tak to je.
Přeju ti hodně hodně štěstí, ať to nějak zvládnete ustát a dokážte důstojně žít.

Největší nesparvedlnost, kterou vidím, je nemožnost oddlužení OSVČ, oba s manželem jsme, je to děs a hnus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 20:48
@anickadomnik píše:
@sao ale podnikat tvůj manžel začal po dohodě s tebou, sama jsi psala že jsi o tom věděla a souhlasila, souhlasila si tedy i s následky jaké to může mít, před začátkem podnikání jste přeci museli počítat s variantou že to třeba nepůjde. Pokud si najdeš čas a napíšeš mi jeden případ kdy došlo k exekuci bez zavinění exekuovaného budu ráda.

U podnikání člověk musí především věřit tomu, že to půjde. A navíc jsme v té době neměli tušení, jak probíhá exekuce, že se kvůli případným dluhům může člověk stát i bezdomovcem, nehledě na to že kdyby bylo na mě, udělala bych spoustu věcí jinak a až takové dluhy z toho být nemusely, ale manžel je tvrdá hlava a nenechá si poradit, takže nás dostal do situace, do které nás dostal, kdybych byla na jeho místě tak bychom dopadli asi o něco lépe. Případů, kdy došlo k exekuci bez zavinění znám spoustu. Např.: Lékařka tvrdila pacientovi že poplatek v nemocnici platit nemusí. Pak na něho nemocnice poslala exekutora (v té době ještě nebyla nutná ani předžalobní výzva, takže se člověk o dluhu často dověděl až když exekutor klepal na dveře a dluh byl třeba stonásobný). Nebo paní měla zaplatit u přepážky v bance nějakou částku kde byla i haléřová položka a v té době už haléře neexistovaly, takže jí bylo řečeno ať těch 30 haléřů neplatí, že se to zaokrouhlí dolů. A pak jí klepal na dveře exekutor a chtěl 15 tisíc. Pak znám takové složitější případy, kdy se do toho člověk dostal v důsledku druhotné platební neschopnosti (někdo nezaplatil jemu a on pak neměl z čeho zaplatit někomu jinému - to je typické u podnikání). Mohla bych pokračovat, takových případů je spousta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 20:55

@sao opět si troufám oponovat to, že se platí u doktora a v nemocnici ví každý, pokud ti dneska řeknu, že zítra budeš mít nákup v tescu zdarma tak mi taky uvěříš nebo se před odchodem z obchodu zeptáš jestli máš zaplatit? Já osobně jednou ročně volám do nemocnice a podle rodných čísel kontroluji zda máme všechno uhrazené, nejsem neplatič ale může se stát že zapomenu, předcházím tím problémům. Takže to opět není nevlastní vinou, primárně je tam ten začátek, někdo měl zaplatit a nezaplatil.

Pokud paní platila v bance, jistě měla potvrzení na částku kterou měla zaplatit, zase je to o tom, že někdo podá špatné informace které si někdo jiný neověří. Je to blbý ale realita ja taková že si člověk musí vše zjišťovat sám a pokud možno vícekrát u vícero zdrojů, cháu že třeba starší lidi toto nezvládají proto mají rodiny nebo známé kteří by jim v tom měli napomáhat.

Máš nějaký příklad kdy měl někdo vše řádně a včas uhrazené a přesto mu byla nařízena exekuce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
20.1.14 21:18

@anickadomnik Já ověřuji informace za straší příbuzné, bohužel jen ty, o kterých se dozvím. V civilizovaných zemích Evropy není normální, aby byl někomu několikanásobně navýšen dluh. Udělat z tisícovky dluhu desítky tisíc je možné u nás a v částech světa, který považujeme za méně vyspělé.

O tom téma není. Přijde mi O. K., že se dlužníci nebudou moci vyhýbat dluhům účelovým (stejně to bylo napadnutelné) rozdělením SJM.

Příspěvek upraven 20.01.14 v 21:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sao
1827
20.1.14 21:18

@anickadomnik Hele, na tohle ti řeknu asi toto: Dnes, když už vím jak u nás fungují exekuce, si dávám taky na všechno bacha. Ale prostě pro 30 haléřů posílat na člověka exekutora a vymáhat po něm 15 tisíc, to by mě do té doby, než jsem ten hnus co se u nás děje pochopila, ani ve snu nenapadlo. A myslím si, že ani toho člověka, kterému se to stalo. Znám spoustu případů ale prostě je to na dlouhé psaní, např. když člověku byla ukradena občanka a zloděj se jí pak prokazoval revizorovi za jízdu na černo a exekutor pak klepal u okradeného. Nebo když byla exekuce nařízena neoprávněně, člověk nic nedlužil, a stejně ji musel zaplatit. Jsou to často složité případy, kdy prostě nemůžeš jednoznačně říct na čí straně byla chyba, ale koukám že tobě nemá smysl to psát, že ty jsi přece dokonalý člověk a považuješ za spravedlivé, aby člověk kvůli malé nevědomé chybičce přišel o všechno co má. Až tobě se něco takového stane, uděláš jednu malou chybičku a přijdeš kvůli tomu o všechno, budeš se skrývat abys mohla aspoň trochu důstojně žít a nadosmrti budeš platit, budeš nadávat jak je v právním státě něco takového možné a nedočkáš se pochopení ze strany lidí, kteří to ještě nezažili a nedovoláš se spravedlnosti, tak to pochopíš, ale to já ti nepřeju. Tobě se přece nemůže nic takového v životě stát. Je mi divné, jak někomu může připadat tahle státem posvěcená lichva normální a v pořádku, ale co člověk to názor, já ti to neberu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 21:25

@sao ano to s ukradenou občankou je problém, ale to by snad mělo jít řešit pomocí soudu, smozřejmě pokud je krádež nebo ztráta občanky nahlášená. Já jsem nikdy neřekla že jsem dokonalá, i když si to o sobě občas tajně myslím :mrgreen:, jen mě prostě zaráží že tolik lidí má exekuce a všichni tvrdí že za to nemůžou ale přitom se vždy ukáže že někde někdy něco zapoměly, vůbec nemluvím o tom jestli je navyšování dluhu morální nebo ne, šlo mi jen o to jestli je možné mít exekuci bez vlastního přičinění, každý koho znám a má exekuci mi říká že za to nemůže a ve finále za to vždy může. To neznamená že schvaluji desetitisícové odměny exekutorům, což jsem tu ani nikde nepsala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 21:26

Mně by se líbilo, kdyby omezili ty výše těch odměn. Pozitivní vidím přežalobní výzvu, jen by měla být víc dotažena k dokonalosti. Všichni lidé by měli mít datové schránky, kam by se to posílalo, to bybylo ideál, každý by měl dosta možnost drobné dluhy uhradit s minimálním poplatkem. A i u velkých dluhů by měla být dána rozumná výše odměn exekutorů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 21:27

@blecha72 viz výše nechci se bavit o tom co je morální nebo ne, zajímalo mě jen to jak je možné že 99% lidí v exekuci tvrdí že za to nemůžou, já si stojím za tím že 99% lidí si za to může svojí chybou, o tom nakolik je neúměrné navyšování dluhů košer to není

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 21:28

@terinka4444 to by datové schránky museli primárně začít využívat úřady a i u nich to je poblém

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
20.1.14 21:32
@anickadomnik píše:
@terinka4444 to by datové schránky museli primárně začít využívat úřady a i u nich to je poblém

no právě, sakra 21. století, všichni máme možnosti, když nedoma, tak v internetové kavárně, nemohlo by se stát, že něco nedostaneš, protože údajně neví, kde bydlíš… prostě ideál, doufám, že za pár, málo pár, let to tu bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8151
20.1.14 21:33

@terinka4444 i u datovýcch schránek bude problém se staršími ročníky opět jim bude muset pomoci rodina nebo někdo známý, zase se budou lidi bouřit že je to nemožné apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel