Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@AliTad píše:
Mám děti 2,5 roku a 6 měsíců a starší už taky párkrát dostal na holou. Ponižující v jeho věku mi to nepřijde, brala jsem to z praktického hlediska, že to prostě víc štípne. Taky je mi to pak líto, ale prostě ty procházky s miminem (které se navíc často rozhodne, že v kočárku prostě nee) a neposlušným vzdorujícím batoletem jsou prostě o nervy
NO konečně, jsem si myslela, že už nikdo takový neexistuje…
@Bobese píše:
Ty jo… smekám.Ty jo smekám, kdybych neměla ten střevní vir, tak by to možná bylo i o něco lepší. Příště vyzkouším a dám vědět jak to zabralo. JO a vztekal se mi v předsíni, kde je hodně ostrých hran není moc velká, takže jsem měla strach, aby si neublížil. Ale doma? To jako, že doma se nedostává na zadek? Proč? Jinak uznávám na holou to bylo asi přehnáné… bože já jsem asi fakt šílená matka… tak teď je mi fakt ještě líp
Devceeee
,jsi dobra mama, jen mas den blbec
.
Holky buďte v klidu, většina z vás má 2 děti. Já mám jednoho 4.leťáka s kterým přicházím o zbytky rozumu a zdravých nervů denně ![]()
On je moje zlato, vlastně je vcelku hodný a poslušný, ovšem nesmí vstávat pozadku a nesmí zapojovat svojí dubovou palici.
S nanukama a zmrzlinama bojujeme taky, líže pomalu, protože u toho musí komentovat a sledovat tisíc jiných věcí, ačkoli mi předtím svatosvatě slíbí, že se bude věnovat pouze tý zmrzce, takže mu logicky zmrzlina tát a téct po rukou, což se mu přestane líbit a začne kňourat, což mě dokáže vytočit, takže mu nejprve tiše vysvětlím, že musí lízat tu zmrku a pak může koukat, kde co lítá. Na to nereaguje, stojí a řve, že mu to téčéééé. Takže zmrzlinu vezmu, olížu ze všech stran, načež začne řvát, že mu to sním. Olízanou zmrzku vrátím a situace se opakuje ještě několikrát s čímž moje nervy pracují čím dál víc, zvyšuju hlas a jsem za zlou mámu. Končí to tím, že stojí uprostřed parku a buď uraženě kouká a něco po mě štěká, já ho neslyším, protože musím odejít dál od něj, abych ho neutopila v kašně, a nebo stojí uprostřed parku a srdceryvně pláče, což zastavuje kolemjdoucí babičky, které ho litují, což mě taky teda dopaluje
No a zbytek naplánované procházky je v háji, protože já jsem naštvaná, on je protivný, já slibuju, že tohle byla jeho poslední zmrzlina. Nicméně mu jí příště stejně koupím v domnění, že bude líp ![]()
Na procházkách taky neustále popoháním.
Já teda moc nebiju, já spíš křičím, taky mě někteří považují za matku roku.
Supermámy jsou podle mě ty, které mají chůvu a svoje děti vidí akorát ráno vstávat a večer usínat ![]()
@luciášice píše:
KlidNikdo není dokonalý, takže ani žádná maminka…Na holou bych nedávala
Někdy je to s dvěma dětma s malým věkovým rozdílem těžký a pak mamince ujedou nervy
Proto jsem původně chtěla rozdíl alespoň 4 roky.Ale bůh ví, jak to dopadne
…Chce to klid, lehko se to říká, ale zkus nechat staršího vztekat, však on jednou přestane i bez plácanců na holou…
Jo to nechávám, vyvztekat v ložnici(máme malý byt:)) jenže, to bych ho tam musela dávat aspoň 10× denně. S miminkem, které taky má své dny bych nic jiného než kojila a dávala kluka do ložnice nedělala:) ![]()
@Bobese z toho si nic nedělej bude hůř
mám 3 dítka 2.5 a 4.5 no a někdy je to mazéééc…jako na zadek taky sem tam dostanou když prostě už neposlouchaj a co však si dají příště pozor
umatlaný a špinavý jsme pořád a nejvíc já od nich
no a 3 dítko už je velký 15 holka a to je teprve mazééc máme pubertu ![]()
@wildcherry píše:
Mame to stejne, akorat ty sople si sudla do me jeste v 6,druha je andilek(nebo ja hodne otrkana
).Ty blaho,12?Ale uz se tesim, pak jeste,,jen,, 6 let a pujde z baraku
nevěř tomu, drží se jak klíšťata
![]()
@Bobese uklidni se, vyprdni se na vztekání a ignoruj to, jak tu někdo psal o té sprše, tak to vážně pomáhá. Počkat až se děcko uklidní, a pak ho osprchovat, ono je z toho záchvatu unavený, zpocený a sprcha ho hodí do normálu ![]()
Na holou bych taky neplácala, když už tak přes oblečení, ale opravdu jen u vypjatých situací, když je rozjetý a potřebuje impuls aby se zabrzdil/lekl.
Co se týče dítěte čuněte, tak to neřeš už vůbec, ono totiž je vidět jestli je dítě ušmudlané/zanedbané, nebo zaprasené normálně, takže žádný normální člověk tě soudit nebude ![]()
@Bobese zakladatelko, nevěš hlavu, bude snad jednou lépe
u nás dneska téměř to samé, jen rozdíl, malej měl točenou a dostal ne na holou, ale přes kraťáky. Věk 2roky a kousek a rok.
@lleennttiillkkaa píše:
Holky buďte v klidu, většina z vás má 2 děti. Já mám jednoho 4.leťáka s kterým přicházím o zbytky rozumu a zdravých nervů denně
On je moje zlato, vlastně je vcelku hodný a poslušný, ovšem nesmí vstávat pozadku a nesmí zapojovat svojí dubovou palici.
S nanukama a zmrzlinama bojujeme taky, líže pomalu, protože u toho musí komentovat a sledovat tisíc jiných věcí, ačkoli mi předtím svatosvatě slíbí, že se bude věnovat pouze tý zmrzce, takže mu logicky zmrzlina tát a téct po rukou, což se mu přestane líbit a začne kňourat, což mě dokáže vytočit, takže mu nejprve tiše vysvětlím, že musí lízat tu zmrku a pak může koukat, kde co lítá. Na to nereaguje, stojí a řve, že mu to téčéééé. Takže zmrzlinu vezmu, olížu ze všech stran, načež začne řvát, že mu to sním. Olízanou zmrzku vrátím a situace se opakuje ještě několikrát s čímž moje nervy pracují čím dál víc, zvyšuju hlas a jsem za zlou mámu. Končí to tím, že stojí uprostřed parku a buď uraženě kouká a něco po mě štěká, já ho neslyším, protože musím odejít dál od něj, abych ho neutopila v kašně, a nebo stojí uprostřed parku a srdceryvně pláče, což zastavuje kolemjdoucí babičky, které ho litují, což mě taky teda dopalujeNo a zbytek naplánované procházky je v háji, protože já jsem naštvaná, on je protivný, já slibuju, že tohle byla jeho poslední zmrzlina. Nicméně mu jí příště stejně koupím v domnění, že bude líp
Na procházkách taky neustále popoháním.
Já teda moc nebiju, já spíš křičím, taky mě někteří považují za matku roku.
Supermámy jsou podle mě ty, které mají chůvu a svoje děti vidí akorát ráno vstávat a večer usínat
Klasika
.Poradim ti jedno, nedivej se na neho, jen pak vytahni ubrousky
.Popripade vytahni erarni tricko a sortky, boty neres ![]()
@Jasněnkaa píše:
nevěř tomu, drží se jak klíšťata![]()
@Bobese uklidni se, vyprdni se na vztekání a ignoruj to, jak tu někdo psal o té sprše, tak to vážně pomáhá. Počkat až se děcko uklidní, a pak ho osprchovat, ono je z toho záchvatu unavený, zpocený a sprcha ho hodí do normálu
Na holou bych taky neplácala, když už tak přes oblečení, ale opravdu jen u vypjatých situací, když je rozjetý a potřebuje impuls aby se zabrzdil/lekl.
Co se týče dítěte čuněte, tak to neřeš už vůbec, ono totiž je vidět jestli je dítě ušmudlané/zanedbané, nebo zaprasené normálně, takže žádný normální člověk tě soudit nebude
To je blbeeee
.Nic, vymena zamku to jisti ![]()
@wildcherry píše:
Je opravdu batole placat po zadecku? Prvni dcera byla strasna, ale nepamatuji si, ze bych ji davala ma holou. Mozna s plinou a oblecenim. Jinak jsem ji odtahla do pokoje, at se vydupe, nebo nechala valet na chodbe. Venku byla ziva, to ano ale me zmrzlina nevadila, ani jine,,chutovky,,.No mozna jsem ji mela placat vic, je drza jak lazenska veverka
.Druha ma 21mes a na zadek ji placnout mi nejde, max po rucence.Ale jak jsem psala…Bude hur
Ty jo holky jak vy to děláte… obdivuji Vás a beru si vás jako inspiraci. Každopádně, dnešek už nevrátím zpět. BOhužel:( Doufám, že z toho nebude mít syn celoživotní trauma..
@Bobese
Tak přeci ale nečekáš, že když dáš nanuk 2,5 letýmu děcku, které má ještě k tomu jít, že ho za cesty slíže a ani se neumaže..
Jinak za mě taky nevidím nic špatného dát klukovi na holou, ale za ten nanuk ne, to spíš za to vztekání…
Mně pomohlo rozhodnutí, že děti plácat nebudu a nechci a člověk musí být napevno rozhodnutý. No a pak řešit jen opravdu důležité věci, občas i zakřičet a vztekání neřešit dáváním na zadek, ale nechat vyvztekat, časem to přejde. Počítat s tím, že s nanukem bude dítě jako prase a když ti ujedou nervy, tak si říct, že holt toho bylo dneska moc a příště to zkusit jinak.
A mně nejvíc pomohlo si přečíst nějaký knížky, protože člověk má zažitou jen tuhle výchovu a nic jiného vlatně nezná. Používat empatii, brát ty scénky trochu s nadhledem a humorem, i když někdy jsem to taky nedávala, ale když jsem se nad tím zpětně zamyslela, tak to bylo spíš k smíchu než k pláči.
@wildcherry špinavý hadry už neřeším, ať si lidi myslí co chtějí. Co jde zlikviduju ubrouskama, popřípadě pítkem v parku.
@Bobese píše:
Ty jo holky jak vy to děláte… obdivuji Vás a beru si vás jako inspiraci. Každopádně, dnešek už nevrátím zpět. BOhužel:( Doufám, že z toho nebude mít syn celoživotní trauma..
jasně že bude, a na smrtelný posteli ti to vyčte
prosimtě, buď v klidu ![]()
Ahoj, já mám dítě jen jedno a dnes to teda úplně stačí
. Má rýmu, vstávala 5:30 (potvrdilo se pravidlo, že čím později jde do postele, tím dřív vstává), vztekání neustále, na parkovišti mi málem utekla pod auto, v obchodě odmítla jet ve vozíku (čas nákupu se násobí tak čtyřma), dnes odmítá chodit na nočník
a bylo pár hysteráků. Taky je tady všude čokoládovej jogurt a rozšlapaný jeřabiny. Ruka mi zatím neujela, ale párkrát jsem si zařvala
.
Jinak souhlas s necháním vyvztekat, dnes to pomohlo několikrát.
Snad se aspoň vyspí a odpoledne to půjde. Čeká nás cesta do Prahy, takže se připravuju na príma stání někde v zácpě se řvaním za sebou
.
Jo a už se vyloženě těším, jak do tohodle ještě přijde mimino
.