Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@histep A protože globálnímu oteplování neumíme zabránit, nebylo by lépe tou pitnou vodou šetřit?
@histep píše:
@LenkaN26 Zrovna voda se tedy nijak nespotřebovává - vždy jde zpět do přírody, sice použitá/znečištěná, ale nespotřebovaná. V čem se umeješ, vypereš, to pošleš zpět do kanalizace, do čističky, tím pádem do dalšího oběhu. Stejně tak to co spláchneš. Když vaříš, vytváří se pára, tak jde také zpět do přírody…
Jediný problém je to znečištění pitné vody, ale to nikde nezpůsobí „saharu“.
Nedostatek vody způsobuje globální oteplování, nikoliv její používání v domácnostech.
Jenže tu vodu nevrátíš tam. Odkud jsi ji vzala, ale většinou o pár desítek kilometrů dal
což už může nadělat dost slušnou paseku
@inkakřivák Vždyť píšu, že problém je znečištění pitné vody.
Tak holt někdo kouři někdo jezdí autem 100m a někdo se holt sprchuje
@lucenka píše:
Jenže tu vodu nevrátíš tam. Odkud jsi ji vzala, ale většinou o pár desítek kilometrů dalcož už může nadělat dost slušnou paseku
Ano, všechna voda odevšad skončí buď v mořích, odkud se odpařuje do vzduchu, nebo se odpařuje rovnou; z odpařené vody vznikají mraky a z těch prší/sněží a tak se voda vrací zpět na zem. Pár desítek kilometrů fakt nehraje roli. „Přírodopis“ pro mateřskou školku.
@histep píše:
Ano, všechna voda odevšad skončí buď v mořích, odkud se odpařuje do vzduchu, nebo se odpařuje rovnou; z odpařené vody vznikají mraky a z těch prší/sněží a tak se voda vrací zpět na zem. Pár desítek kilometrů fakt nehraje roli. „Přírodopis“ pro mateřskou školku.
A že studny se ta podzemní voda odpařuje? Asi těžko, že
mě všichni berou vodu z povrchových zdrojů. Navíc i ten povrchový zdroj je opět nějak regulovaný, takže kvůli dostatečným zásobam vody například sníží odtok… A opět to ovlivní přírodu v okolí nádrže.
@lucenka A ty myslíš, že podzemní voda vyvěrá sama o sobě někde ze středu Země?
@lucenka I hladina podzemní vody je závislá jedině na srážkách. V atmosféře je „vody“ (jakože voda v jakémkoliv skupenství) dost, problém je to globální oteplování, které nedovolí vodu „udržet“ na Zemi. Kdyby na celé Zemi bylo trvale o X stupňů méně, mohli bychom používat vody kolik bychom chtěli a bude tady pořád. A po vyčištění bude i pitná.
Jinak, já tady nijak neobhajuju praní oblečení po dvou hodinách nošení, já bych dle některých zde diskutujících byla totiž mega prase
, ale jen jsem chtěla říct, že je nesmysl psát cosi o „spotřebovávání“ vody, protože ta se fakt použitím nikam neztratí.
@histep píše:
Právě že jenom pro tu mateřskou školku.
@histep Jenomže ono to tak jednoduché není. Naprší, spotřebuju, odteče do moře, naprší, spotřebuju…
Ono právě dlouhodobě prší málo a až si jednoho krásného dne spotřebujeme podzemní vodu i vodu z povrchových zdrojů, protože obé se v současné době doplňuje jen málo nebo vůbec (v některých oblastech je až kritický nedostatek srážek), tak budeme mít smůlu. A voda bude na příděl. A to, že bude voda v oceánech nám moc nepomůže ![]()
@histep píše:
@Havlova A ještě něčím bys ráda přispěla?
Doporučuji ti otevřít alespoň středoškolskou biologii, a zkusit pochopit základy. Víc o koloběhu vody užví i moje 13 letá dcera.
@Jahru Když už na mě reaguješ, prosím nejdřív čti vše, co píšu.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat zda to má taky někdo takhle. Syn 12 let je extrémně čistotný až mi s tím leze na nervy. Např. Jde ven se psem a věci pak všechny hodí do pračky, přitom věci vypadají čisté ani nesmrdí. Stále mu říkám ať si je tedy převlékne a druhý den opět použije, to se mu nezdá. Furt mám plnou pračku. Dva dny stejně tričko ee přitom se ještě nepoti a nesmrdi. Plenku zabalenou do ranecku uklidi jen s největším úsilím a kecama. Neexistuje že by mu třeba doma spadl bonbon a on ho “ofouknul” a dal do pusy. Já taková vůbec nejsem, klidně si utrhnu jablko ze stromu a hned sním. Taky ale nejsem žádná spindira, proste tak nějak normálně. Včera me úplně vytoci, přinesl čepici z tréninku a na ni kousek ztuhleho blata, jestli prý to vyperu. Zrovna po ruce byl kartáč na vlasy, tak jsem ho popadla a dvakrát přejela nad umyvadlem. Hned to spadlo. Čepice čistá a kartáč taky. A už to začalo, moc nechybělo a řekl mi ze jsem prase. Byl to fakt kousicek blata. Už nikdy se tím kartacem nehodlá cesat a další kecy. Pak mi řekl jestli bych se já tedy tímto pocesala ať to tedy udělám. S klidem jsem se ucesala a to jste měli vidět ten jeho šok. Připadala jsem si pak jak kontaminovaná. No a tak bych mohla pokračovat. No zkratka je to opruz. Ale má to tak jen se sebou, jestli chápete, bordel v pokoji má jako každý kluk.
No tak mě napadla jednoduchá pomoc. Když máš skoro každý den plnou pračku JEHO prádla, tak snad má taky ruce, tak by si to snad mohl v týdnu párkrát vyprat sám. Nalít gel do pračky a stisknout jedno tlačítko ve svém věku snad zvládne. A taky pokud je tak extrémně založený na hygienu, mohl by si uklidit u sebe v pokoji.