Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Bavíte se se svými rodiči nebo s tchýni o svých financích? Já se o tom nebavím ani se svými rodiči. Bydlime s přítelem v jednom domě s jeho rodiči ( každý máme svou bytovou jednotku) a přítel řekl svým rodičům kolik vydělávame, jaké máme spoření, kolik sporime měsíčně apod. a diví se že jsem naštvaná a že mi vadí že se o penězích baví s rodiči. Jak to máte vy?
Včera si mě zavolali na kobereček a zpovídaly mě proč mám dvě stavební spoření. (Protože se od patnácti živím sama, od rodičů jsem nic nedostala a chtěla jsem koupit dům na hypotéku). Přítel nemá našetřeno ani 20 000,– na účtu.
A proč to přítel vykvákal, když on je chudý, jak kostelní myš a spoříš jen ty? Evidentně se jim jako nevěsta budeš hodit. A nevidím důvod se komukoliv svěřovat, jak jsme na tom finančně, když na tom budu dobře-budou závidět a když budu na nule, stejně nepomůžou.
Jen aby nepočítali že to pak vrazíš do jejich bydlení. Ty našetřené peníze si fakt schovej ![]()
Ano, bavím se o financích se svými rodiči i tchánovci, také se svými dětmi.
Samozřejmě nejvíce s manželem.´Netuším do koruny, jaké úspory mají oni a oni do koruny netuší, jaké máme my.
Spíš je to tak všeobecně, že si šetříme tam a tam a chtěli bychom dát předčasnou splátku hypotéky a tak.
Předpokládám, že kdybych měla 2 stavebka, tak by možná ze zvědavosti otázka padla.
O nas se nastesti tchanovci skoro nezajimaji, nastvalo by me kdyby manzel rekl kolik mam nasporeno a pak by mi tchyne jeste volala a chtela vysvetleni
moje mamka taky nevyzvida ae priblizne vi jak na tom jsme
Tchyně opravdu není můj blízký člověk a neznamená, že když s ní musím sdílet rodinu, tak že s ní budu sdílet všechno. Občas se zkusí na něco zeptat, ale já jí vždy na rovinu řeknu, že o financích se s ní bavit nebudu. Už vidím, jak by se to jednou otočilo proti nám.
Tak nejak normalne. Moje mama vi, kolik plus minus bereme, jake mame financni produkty. Ale tam je to trochu dane jejim povolanim. Tchyne vi asi ramcive, moc ji to nezajima. Nemam problem se o financuch bavit s blizkou rodinou, kdyz je ditaz relevantni a slusne polozeny. A teda dost podstatne je, ze jsme manzele.
O penezich se bavime jenom s manzelem. Nevim proc bych se mela zpovidat tchanovcum kolik beru nebo manzel nasim.
Já totiž ani nevím jaký mají plat, natož jak jsou na tom finančně a jaké mají výdaje, o svých financích se ani s přítelem ani se mnou nebaví. Bydlím s nimi sotva měsíc, takže se mě dotklo, že jim přítel hned vykecal přesné částky. Zakladatelka
Ziju s manzelem jinde nez nasi rodice a nevedi o nasich financich. Vi kolik cca mesicne bereme, ale nevi kolik mame nasporeno atd.. Staci jim ze se mame dobre a mame se radi. A ani bych to nikomu nerikala. Jinak nechapu co jim je do vaseho sporeni. A je jednou jestli jsou to tvy nebo jeho rodice.
@Anonymní píše:
Bavíte se se svými rodiči nebo s tchýni o svých financích? Já se o tom nebavím ani se svými rodiči. Bydlime s přítelem v jednom domě s jeho rodiči ( každý máme svou bytovou jednotku) a přítel řekl svým rodičům kolik vydělávame, jaké máme spoření, kolik sporime měsíčně apod. a diví se že jsem naštvaná a že mi vadí že se o penězích baví s rodiči. Jak to máte vy?
Včera si mě zavolali na kobereček a zpovídaly mě proč mám dvě stavební spoření. (Protože se od patnácti živím sama, od rodičů jsem nic nedostala a chtěla jsem koupit dům na hypotéku). Přítel nemá našetřeno ani 20 000,– na účtu.
Bavime se o financich s rodici i tchanovci normalne, o nasich i o jejich, prijde mi to normalni..,ale nikdy by nam do toho nekacali.. max, kdybychom pozadali o radu..
Raději se co nejdřív v klidu dohodněte, kde budou hranice svěřování, protože tohle by nemuselo skončit o informacích o spoření.
No kdyz to tak ctu, tak je to urcite hodne o konkretnich vztazich a lidech… jako v podstate „cizim“ lidem do tveho sporeni samozrejme nic neni…jeste aby te nejak vyslychali
my uz se zname leta vsichni v rodine a jsme hodne semknuti..jako i nasi s tchanovci…a nikdo se na nic nepta..jak kolik mame my nebo oni nasetreno..spis tak bavime obecne a v ramci nejakych diskuzi…kdo ma kde jaky typ sporeni, v jake bance, jak je to vyhodne, nevyhodne, hodnotime banky, produkt,..,ale take koho stve, ze nedostal pridano, nebo naopak oslavime, kdyz nekdo pridano dostane, nebo kdyz dostaneme nekdo nake premie, tak si to reknem..jako jde o sdeleni radostne zpravy blizkym.. vy si moc blizci nejste jak to vypada..asi bych rekla hlavne priteli, at se o tom s nema zatim nebavi, ze ti prijde brzy s nemi resit takove veci
@Martha03 píše:
Bavíme a víme jak na tom vzájemně jsme. To tvoje vysvětlení aka já šetřím mám prachy a můj lemplovsky přítel má jen dvacku a oni lemplovi rodiče mají vůbec drzost se mě ptát, na mě spíš působí, že s nimi dobře nevycházíš bereš svého přítele jako povl co nemá nic nasetreno. Jinak pokud by si mě zavolali řekla byhh jim, že je to moje věc a nehodlám s nimi řešit své vlastní finance.
Já bych řekla, že je prostě jen naštvaná, proto ten lempl. Mně by hodně vadilo, že se mi někdo šťourá ve financích a chlapa bych hodně sprdla. ![]()
Tak nejak rámcově bavime. Tchyne ma porad pocit, ze kdyz mame hypoteku, ze pomalu nemame ani na jidlo ![]()
Z druhy strany ma podobne starou rodinu, co meli ten rozpocet celkem dlouho napnutej. No a ja trochu pracovala i pri RD a ji to srotovalo, no.
S nasima taky spis obecne. Ted vic, pac se neco resilo.
Asi by mi vadilo, ze jim to vyklada tak podrobne.
Tchyně neustále vyzvídá a já jí tyhle věci neříkám, protože se to okamžitě dozví široké okolí. To je to, co mi vadí. Kdyby si to nechala pro sebe, tak možná. Díky ní vím, ačkoliv mě to vůbec nezajímá, kolik kdo bere v okolí.