Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Králičice Jak? Proste toto neni mimoradna situace, to, ze dite bude X krat za rok nemocne je stejne pravdepodobne, jako ze se bude v prosinci platit pojistka domu a v cervenci pojistka auta. Je potreba udelat odhad, kolik se v te lekarne za rok necha a mesicne odkladat podilnou castku.
@Králičice
Zeptat se ékaře či lékárníka na levnější variantu?
Ono to funguej tak, že farmaceutická firma dojde za lékařem a za nějakou tu korunu se domluví, aby propagoval nějakou značku (tu jejich). A totéž v lékárnách (opět si farmaceutické firmy platí, aby když řekneš, že chceš „něco na kašel“ byl jako první nabídnut jejich výrobek.
Druhá věc je nechodit do lékárny, co je na poliklinice nebo jak jsou lékaři. U nás je předražená, počítají s tím, že kdo jde od doktora, tak bude líný.
Další věc, co jsem před pár dny zažila, paní s dítětem kupovala něco, u pultíku a pak jak odešla si stěžovala, jak je to drahé, ale hned po východu ze dveří měla v puse cigáro.
A sama píšeš, že je to po dlouhé době. Tak snad to není taková tragédie, jako když má někdo dítě nemocné. Jako třeba sousedka - děcka astma, ale doma jim kouří jako fabrika.
@Šarlota4 - to právě nevím.. Někdy mám pocit, že i tady se objevují maminky, které si prostě nemají kde půjčit..
Ono se stačí u doktorky zmínit nebo v lékarně zeptat, jsou léky co obsahují stejnou účinnou látku a jsou na ně jiné doplatky. Jinak se mi to zdá strašně moc, malá měla to samé nedávno, Spiropent na průdušky, antibiotika a 500,– mě to teda fakt nestálo…
@Run - jsou v tom i ty probiotika - bez nich cca 250..
Prostě mě to jen překvapilo a trochu donutilo se zamyslet.. Protože i když tady máme bezplatnou zdravotní péči, jsou lidi, kteří prostě musí počítat s tím, že jejich dítko onemocní(což mi přijde jako malování čerta na zeď).
@Králičice píše:
Ahojky, nejsem samoživitelka, ale dnešní „nákup“ v lékárně mě nutí přemýšlet. Dcerka (3r) byla dnes po dlouhé době u lékaře a vyfasovala antibiotika.. K tomu sirup na roztažení průdušek, další na zklidnění a doporučení na probiotika(ty koupeny zn. dr. max, takže ještě relativně levné). Platili jsme 500. A to v tom není sirup proti kašli.Maminky samoživitelky nebo s omezenými příjmy, jak řešíte takovéto mimořádné situace? Nehledě k tomu, že musí zůstat minimálně 14 dnů doma..
Je to par měsíců, co oba moji synové měli zánět prudusek. Léků milion, v lékárně jsem během 14ti dni nechala pres tisicovku
A jsem samoživitelka na rodicaku bez alimentů. Mela jsem našetřené peníze, něco jsem prodala atd, ale Ted se jen modlím, aby deti neonemocněly, rezervy mi došly. A deti se zatím drží ![]()
@Run píše:
Ono se stačí u doktorky zmínit nebo v lékarně zeptat, jsou léky co obsahují stejnou účinnou látku a jsou na ně jiné doplatky. Jinak se mi to zdá strašně moc, malá měla to samé nedávno, Spiropent na průdušky, antibiotika a 500,– mě to teda fakt nestálo…
Me teda jo a napíšu ti za co… Spiropent, antibiotika, kapky do nosu, fenistil, tussin a ještě něco na zklidnění plus mořská voda nebo vincentka. Fenistil nezabral ani jednomu, tak jsem musela koupit ještě něco jinýho. Jo a naštěstí nemel ani jeden ze synů horečku, to bych pak musela ještě koupit paralen nebo tak něco, ale to je par korun.
Já jsem už před časem došla k závěru, že kupování předražených věcí v lekárně je zbytečné. Když byl jeden z nás nachlazený, nakoupilo se všechno možné, sinupret, sirupy na kašel, kapky do nosu, cucací pastilky a 500Kč bylo v háji (kolikrát i víc). Začali jsme používat přírodní produkty - tymiánový sirup, zázvor, jitrocelový sirup, cibuli s medem… Do lékárny chodíme většinou jen pro léky na předpis.
Co si budem povidat, kdyz obnovuju lekarnu, aby doma nebyli prosle leky tak to je taky brutus. Ale co se da delat.
@katty89 - doma to taky léčíme bylinkami, max stoptusin a mořská voda, ale tentokrát ten kašel byl prostě jiný..A vše(až na ty probiotika) je na předpis..
@katty89 píše:
Já jsem už před časem došla k závěru, že kupování předražených věcí v lekárně je zbytečné. Když byl jeden z nás nachlazený, nakoupilo se všechno možné, sinupret, sirupy na kašel, kapky do nosu, cucací pastilky a 500Kč bylo v háji (kolikrát i víc). Začali jsme používat přírodní produkty - tymiánový sirup, zázvor, jitrocelový sirup, cibuli s medem… Do lékárny chodíme většinou jen pro léky na předpis.
Jojo, ja taky tak. Zabal na krk, cibule s cukrem. Caj bilinkovy s medem a citronem, ovoce. Většinou to zabere, ale někdy proste nee
Tak nevím, tohle jsou věci, se kterými prostě počítám, proto mi v rozpočtu vždy zůstávají volné finance na tyhle případy. A když neonemocní, koupím za to pak něco jiného. Ale my také máme poměrně dost zásobenou lékárničku, protože ji stále doplňuji, takže většinou jen sáhnu pro přípravek a nemusím ani kupovat. Ovšem moc s tímhle nporadím, protože my jsme zdraví jak řípy
Nanejvýš nás sem tam zklátí rýma a kašel a na to ani dětem nic nedávám většinou, nechám tělo, ať se s tím popere samo. Zlepší jim to alespoň obranyschopnost. Jen dávám čaje, nanejvýš sirup na kašel, pokud je to opravdu ošklivý, dusivý kašel. ![]()
@Králičice píše:
@katty89 - doma to taky léčíme bylinkami, max stoptusin a mořská voda, ale tentokrát ten kašel byl prostě jiný..A vše(až na ty probiotika) je na předpis..
To, že je to na předpis ještě neznamená, že je to nezbytně nutný, povětšinou filtruju co nám doktorka napíše a vyzvedávám jen to, co uznám za podstatné. V tomto případě ATB, pokud bylo vysoké CRP.
@j.a.n.i1 - na CRP ráno byla..Jsou to její 2. atb za 3 roky..Atb Zinnat, Ventolin místo spiropentu, aerius místo fenistilu (ten jí nezabírá)..
Jinak dcerka byla první 2,5 měsíce života na různých podporách dýchání (intubace atd.), takže mám i štěstí, že většinou virózy zvládá jen max se stoptusinem, ale to už je jiný příběh..