Finančně nezodpovědná matka

Napsat příspěvek
Velikost písma:
77379
29.10.21 19:30
@Anonymní píše:
Matka si mě pořídila „na mazlíčka“ na staré roky, moji sourozenci jsou o 15 a 17 let starší. Patří ke generaci, které se započítávaly děti a mohla odejít do důchodu kolem 55 let. Pravda, roky mi tak úplně nesedí, mamce není 65 ale 67 a je možné, že nakonec jí důchod posunuli a tak by asi stejně pracovala déle. Já to tehdy zase tolik nezkoumala a ani teď nehodlám jít a zjišťovat, jak to s tím důchodem měla.
Pravdou je, že už velmi dlouho mohla být doma v klidu, ale místo toho musela makat, aby mohli splácet hypotéku.

tvoje maminka měla nárok na důchod ve věku 58 let a 4 měsíce, pokud je ročník 1954 a má 3 děti - teď píšeš, že má 67 - no prostě rozhodně nepracovala navíc 13 let, to nevychází

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77379
29.10.21 19:32

No ale to nic nemění na tom, že je to hrozné, co dělá - tak ať matraci hezky splácí - z každého důchodu ať dá minimálně 5000 - možná si rozmyslí příště kupovat předražené věci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6920
29.10.21 19:51
@Anonymní píše:
Matka si mě pořídila „na mazlíčka“ na staré roky, moji sourozenci jsou o 15 a 17 let starší. Patří ke generaci, které se započítávaly děti a mohla odejít do důchodu kolem 55 let. Pravda, roky mi tak úplně nesedí, mamce není 65 ale 67 a je možné, že nakonec jí důchod posunuli a tak by asi stejně pracovala déle. Já to tehdy zase tolik nezkoumala a ani teď nehodlám jít a zjišťovat, jak to s tím důchodem měla.
Pravdou je, že už velmi dlouho mohla být doma v klidu, ale místo toho musela makat, aby mohli splácet hypotéku.

Tak to máš opravdu zkreslené, a to hodně… Mojí matce je 69, 4 děti. Na řádný odchod do důchodu měla nárok v 60 letech… 55 let, to je scifi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontarova.stara
29.10.21 20:09
@stinga píše:
tvoje maminka měla nárok na důchod ve věku 58 let a 4 měsíce, pokud je ročník 1954 a má 3 děti - teď píšeš, že má 67 - no prostě rozhodně nepracovala navíc 13 let, to nevychází

Přesně tak, to nejspíše neměla odpracované roky, jinak by jí běžel důchod i normálně příjem.
Připouštím, že mi to celé přijde zamotané a to z obou stran.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
29.10.21 20:55

Panebože… typické emimino. Jdu si pro radu co dělat s matkou, která neuvažuje předtím než něco koupí a ženské tady zase začnou rýpat, že mi nesedí roky.
Naposled kdy jsem zkoumala kdy půjde mamka do důchodu, jsem byla na základní škole, od té doby se pak pravidla trochu změnily. Ženské proboha, když nemáte radu, tak radši držte zobáky a nerýpejte se v tom co je absolutně nepodstatné, co jste z věty „mohla už být dlouho v klidu doma a místo toho musela pracovat“ jste nepochopily?! Je jedno jestli pracovala 5 let navíc, nebo 8 let navíc, nebo 10 let navíc…
Všechno to tady rozepíšu hezky do detailů a můžu rovnou zrušit anonym, protože jí v tom stejně známí poznají a zase tady budu za tu nejhorší, že tahám ven rodinné problémy…

Toto je zbytečné. Budu reagovat, když se tady objeví fakt nějaký názor na mou otázku.

Všem ostatním co popsali vlastní zkušenost děkuji. Vypadá to zatím beznadějně a já doufám, že se mamka nenechá zase strhnout k nákupům. Řekla jsem ji jasně, že my peníze nemáme a mí sourozenci její dluhy taky platit nemůžou.

• Citovat
  • Upravit
Kolicek95
29.10.21 21:20
@Lojzísek píše:
Tak to máš opravdu zkreslené, a to hodně… Mojí matce je 69, 4 děti. Na řádný odchod do důchodu měla nárok v 60 letech… 55 let, to je scifi.

A to zas mojí je 65,.taky 4 děti, a v řádném důchodu je od 57 :nevim: :D.
Můj manžel má takové prarodiče, co kývali na nevýhodné smlouvy na elektriku, telefon a tak. Vyřešilo se to taky že se všechno přepsalo na manžela, takže tohle má pod dohledem. Ale na matrace je to krátké, no…

• Citovat
  • Upravit
6920
29.10.21 21:40
@Kolicek95 píše:
A to zas mojí je 65,.taky 4 děti, a v řádném důchodu je od 57 :nevim: :D.
Můj manžel má takové prarodiče, co kývali na nevýhodné smlouvy na elektriku, telefon a tak. Vyřešilo se to taky že se všechno přepsalo na manžela, takže tohle má pod dohledem. Ale na matrace je to krátké, no…

Ono totiž záleželo i na tom, v jakém věkovém odstupu se děti narodily… Mám pocit, že zakladatelka psala, že dům už je jejich. Nic než důrazná promluva a pokus o vrácení matrace mě nenapadá. Dle reakce zakladatelky ale usuzuji, že to taky bude výživná osoba…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77379
29.10.21 21:46
@Anonymní píše:
Panebože… typické emimino. Jdu si pro radu co dělat s matkou, která neuvažuje předtím než něco koupí a ženské tady zase začnou rýpat, že mi nesedí roky.
Naposled kdy jsem zkoumala kdy půjde mamka do důchodu, jsem byla na základní škole, od té doby se pak pravidla trochu změnily. Ženské proboha, když nemáte radu, tak radši držte zobáky a nerýpejte se v tom co je absolutně nepodstatné, co jste z věty „mohla už být dlouho v klidu doma a místo toho musela pracovat“ jste nepochopily?! Je jedno jestli pracovala 5 let navíc, nebo 8 let navíc, nebo 10 let navíc…
Všechno to tady rozepíšu hezky do detailů a můžu rovnou zrušit anonym, protože jí v tom stejně známí poznají a zase tady budu za tu nejhorší, že tahám ven rodinné problémy…

Toto je zbytečné. Budu reagovat, když se tady objeví fakt nějaký názor na mou otázku.

Všem ostatním co popsali vlastní zkušenost děkuji. Vypadá to zatím beznadějně a já doufám, že se mamka nenechá zase strhnout k nákupům. Řekla jsem ji jasně, že my peníze nemáme a mí sourozenci její dluhy taky platit nemůžou.

no, ty se zlobíš :nevim: ale - ptáš se o radu ve složité finanční situaci a v základním příspěvku lžeš - tak to je pak těžké radit, možná lžeš i v tom ostatním - pro mě třeba už tím jsi nedůvěryhodná - kdoví jak to všechno bylo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
29.10.21 21:47
@annali píše:
Není jednodušší říct „ne, nemám zájem“ a položit telefon/zabouchnout dveře? Asi nejlepší věc, kterou jsem se naučila na minikurzu psychologie ve škole, bylo říct šmejdům (a vůbec komukoliv, kdo mi něco nutí) rázné ne. Žádné vysvětlování, protože to jim dává jen další záminku k rozhovoru a konec konců jim je do mých důvodů prd. Chápu, že člověk nechce působit nezdvořile, ale když se od toho oprostí, má rázem klid. :)

to je, ale když se mi toto přihodilo, tak jsem měla povídavou a bavilo mě ty na druhé straně „informovat“
Takže jsem v našem bytě tvrdila, že jsem v podnájmu, netuším kde je majitel, aby se s ním domluvili.
Pak jsem sehrála etudu na úplně vypatlanou blbku, která má jen příděl peněz na nákupy a ty vyúčtovává.
Takže zmetci byli rádi, že se mě zbavili a mohli dál :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77379
29.10.21 21:48
@Lojzísek píše:
Ono totiž záleželo i na tom, v jakém věkovém odstupu se děti narodily… Mám pocit, že zakladatelka psala, že dům už je jejich. Nic než důrazná promluva a pokus o vrácení matrace mě nenapadá. Dle reakce zakladatelky ale usuzuji, že to taky bude výživná osoba…

věkový odstup dětí není rozhodující - důležitý je počet dětí a rok narození žadatelky o důchod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
29.10.21 22:08
@eva valoi píše:
Moje babička jezdila vždycky na tyhle jejich předváděcí akce. Bylo jí blbé, když dostala zadarmo deštník, nekoupit za 20 000 deku pod kterou se ve spánku hubne.
Druhá babička taky koupila nějakou léčivou lampu. Měla si tím svítit na bércový vřed nebo co.
A moje máma už má taky doma zdravotní matrace, protože ten pán, co jim je prodal, byl prej strašně ochotnej.

A mně když se ozvali s vysavačem, tak jsem je pozvala domů na předváděčku s tím, že mi vyluxují kvartýr. Pak jsem je se slovy, že je to moc pěkný, ale že bychom s takové přehnané čistoty mohli mít alergii poslala tam, kde slunce nesvítí.
A kromě toho jsem chtěla, aby mi vyluxovali jen kvartýr, nikoli portmonku.

Příspěvek upraven 29.10.21 v 17:30

bohužel, i tito lidé mají volební právo :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14809
29.10.21 22:32

@Burj Chalifa Jistě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.10.21 23:06

Zakladatelko, maminka si uvědomuje, že tím nákupem udělala blbost? Přizná chybu, lituje toho?
Pokud ano, co si s ní v klidu promluvit, že byste na její jméno založili druhý účet a na ten by si posílala peníze, co má navíc. Kartu od něj a přístupová data bys měla u sebe ty. Ona by tak měla ztíženou možnost peníze vybrat/převést (musela by na pobočku, nebo ti říct) a tam je šance, že si včas uvědomí, že dělá blbost. V ideálním případě časem pochopí, že je lepší si šetřit na pořádné věci nebo zážitky a nesplácet furt nějaké šmejdy.

Máme v rodině dospělého muže, který je velmi snadná oběť pro šmejdy (má nižší iq, ale je plně svéprávný). Až tohle opatření pomohlo. Když po roce viděl, kolik na tom účtě má, tak nám děkoval. Postupně si opravil byt, koupil kolo atd. Bez toho opatření by to nešlo.

• Citovat
  • Upravit
849
30.10.21 06:46

Zkuste se společně podívat na Šmejdy

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
137
30.10.21 07:11

@matkabagristy moc nerozumim otazce.. Vim jen, ze je mozne udelat omezeni svepravnosti jen na dilci ukony, treba prave na oblast financi (ale ne treba na jednani s lekari, uzavreni snatku), ale jak presne to funguje, co je k tomu zapotrebi a jestli by to slo v pripade zakladatelky uplatnit, to nevim, to by si musela zjistit u povolanejsich..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová