Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@arinecka píše:
Ale chapes, ze kazdy to ma jinak? Co bys delala, kdyby si tvoje dcera vybrala skolu, na kterou nemate? Kterou by si vybrala ona, a ne vy??
Jako jak nemate? Tomu nerozumim.
Jakoze nemam mesicne pro dite na stravu? Nebo ze chce studovat v USA?
@arinecka píše:
Ale chapes, ze kazdy to ma jinak? Co bys delala, kdyby si tvoje dcera vybrala skolu, na kterou nemate? Kterou by si vybrala ona, a ne vy??
Bychom vybrali… O tom to je. My jsme dětem nemluvili do výběru SŠ, natož VŠ. Dcera se nás vlastně neptala, jestli jí to dovolíme, jen řešila obor a uplatnění. Tak nějak předpokládala, že jí necháme vystudovat. A i když to z mého bedovani o financích nevypadá, chci aby to dodělala.
@arinecka
To jsme přesně udělali. Řekla jsem jí, že na to nemáme. Musela si vybrat jinou VŠ.
@ivetsarka píše:
Bychom vybrali… O tom to je. My jsme dětem nemluvili do výběru SŠ, natož VŠ. Dcera se nás vlastně neptala, jestli jí to dovolíme, jen řešila obor a uplatnění. Tak nějak předpokládala, že jí necháme vystudovat. A i když to z mého bedovani o financích nevypadá, chci aby to dodělala.
Já tě naprosto chápu. Dcera si vybrala obor, ale školu, a kde může studovat, už musela probrat s námi. Já jsem realista, analytik, propocitali jsme to tak, aby všichni měli zachovany stejný standard a všichni byli spokojeni. Dosli jsme na 10000,víc ne, měli jsme zapocitanou i velkou rekonstrukcí apod. Zvedli jsme jí to kvůli inflaci na 12000.Musela si vybrat levnější školu. Jen nesouhlasím s tím, že když se vda, tak přestanete dceři přispívat.
Pokud bychom mohli přispívat5000,tak by musela dojíždět domů a stravovat se doma, vybrat si levnější školu.
@siso píše:
@arinecka
To jsme přesně udělali. Řekla jsem jí, že na to nemáme. Musela si vybrat jinou VŠ.
Tak vidis. Kazdy podle svych moznosti. Jinak to proste nejde ![]()
@arinecka píše:
Tak vidis. Kazdy podle svych moznosti. Jinak to proste nejde
Přesně tak, jen si nedovedu představit, že v půlce studia dceři řeknu, že má smolika.
@zrnko píše:
Zeptam se blbe, ale fakt stoji jedno dite na VS 10000 minimalne?
Ted se zacinam desit. Do VS mame jeste dost daleko, ale ted se mi sevrel zaludek. Jestli budou obe deti na VS, tak ja asi budu jist hlinu.![]()
Ale fakt. S najmem 20 a ostatnimi vydaji mimo vs to nemam sanci s prumernym platem dat. A kdyz si vyberou obe deti VS, kde se nebude dat delat brigada, tak budu muset mit dalsi brigadu ja.
A do tech penez diteti pocitate jeste jidlo, drogerii atd doma? Nebo to ma jako plat a z toho si plati vse. Jakoze rekneme teoreticky ji dam 20, z toho mi vrati 10 za bydleni a energie a ostatni ma na mhd, jidlo, drogerii atd., takze ja za ni jine vydaje nemam? Nebo je to 10 na jeji obedy, knizky, partya doma jeste dostane veceri, jidlo k priteli, koupim ji boty, obleceni?
Nebo 10000 je to, pokud bydli na koleji a treba 5000, kdyz doma?
At vim, kolik setrit nez prijde ta VS.
Tak logicky, pokud studuje mimo bydliště, tak za pět tisíc měsíčně nepořídí ani bydlení…
@ivetsarka píše:
Dcera, 22 let třetím rokem na VŠ. Dosud víceméně bydlela doma. Teď už občas u přítele. Zatím jsme ji živili my. Má tedy občasné brigády, ale spíše se ( na můj vkus až moc poctivě) věnuje studiu. K živobytí u přítele jí přispíváme pravidelnou částkou. A teď to vypadá že uvažují o svatbě, v době když bude dcera ještě studovat. Patrner ji ve studiu podporuje. Domnívala jsem se, že když se dcera vdá, přestaneme ji finančně podporovat, že by ji mohl živit její manželholka ale tvrdí že bychom ji měli finančně podporovat dokud nedostuduje. Její nastávající by jí uživil, ona to nechce. Že se chce na chodu domácnosti podilet ( našimi penězi,
). Najít si přivýdělek už teď by nedala, je zapojená do několika projektů, či co to je a díky tomu to vypadá že dostane po ukončení studia tam pracovní místo. Co myslíte že je správné?
Nebyla jsem v takové situaci. Studovat jsem začala ve třiceti. Byl to můj přelom. To jsem byla devět let dobrovolně vdaná
. Dobrovolně píšu, protože jsem se nemusela vdávat. Chtěla jsem.
Když si představím vlastní dceru. Moc bych chtěla, ať studuje dál. Tak bych jí v tomhle věku, vdané přispívala dál. Přestože by ta povinnost padla. Chtěla bych, ať si školu dokončí. Škola holce může v budoucnu pomoct. Nechtěla bych, ať s tím sekne, že bude honit brigády. Ale pochopitelně by to bylo i na vzájemné dohodě. Pokud by byla arogantní a něco si vydupavala, tak ji rázně usadím na kmínek. Ale takhle si myslím, že ji nevychováváme. Tak neočekávám, že by se takhle s náma vůbec bavila. Vdaná nebo svobodná. Jinak jsem ochotná se pro své děti rozkrájet, pomoct jim, jak bude v mých silách. Ale nebudou se takhle se mnou bavit.
@Kelsey píše:
Bože. To je Meh?
Bohužel ne…..ono to existuje ve dvou kopiích….. ![]()
@ivetsarka píše:
@Janli píše:
Navíc mám,, nervy,, že by taky mohl přibýt další student na VŠ. Tak blbě jsme ty fracky vychovali, makat to nechce, radši se to bude flákat po školách.
Takže jsi troll, že? Takhle normální máma o dětech nemluví….
Další Me57h nebo reinkarnace….
to fakt nechapes, ze je to mysleno hyperbolou, protoze se tu do ni navazi, ze dceru spatne vychovala
to nechapes, ze to neni mysleno vazne? zkus nekdy cist mezi radky…
@Kelsey píše:
Bože. To je Meh?
proc by to mela byt meh? jen pro to, ze nepoznate, ze si z vas „utahuje“ a nemysli urcite veci vazne? tady je krasne videt, kdo ma zkusenosti se studiem na VS a kdo ne ![]()
@markytka3 píše:
proc by to mela byt meh? jen pro to, ze nepoznate, ze si z vas „utahuje“ a nemysli urcite veci vazne? tady je krasne videt, kdo ma zkusenosti se studiem na VS a kdo ne
Moc dobře vím, co znamená financovat si léta školu. Ale ty jsi taková Lucena dva. Proto s tebou odmítám víc rozvíjet debatu
.
@VitaminC píše:
@Livi92 Doma je tretinu mesice. Taky si plati menzu, dopravu, urcite drogerii, kdyz je u pritele. Musi si neco oblect, urcite plati u knihy/skripta/kopirovani do skoly… A to se nebavim o nejake zabave atd.
Maminka muze byt rada, ze ji doma nepousti vodu a elektrinu. Uz ted ji pritel sponzoruje.
Tak zábavu a drogerii si snad může platit ze svého…práce se tomu říká
Jako máma dospělého dítěte jsem tak nějak počítala, že ho budu na VŠ podporovat. Mě rodiče taky podporovali, nejsme úderníci, co přes den dřou a po nocích studujou. Ono to ostatně jde jen na některých typech škol. Brigády jsem měla, stejně jako je má syn, ale rozhodně to nehodilo tolik, aby se za to dalo vyžít celý měsíc. Navíc teda ledacos jsou teď neplacené nebo špatně placené práce, které se ale pak zúročej tím, že absolvent bude mít praxi a třeba i kontakty v oboru. Vdané/ženaté dítě bych klidně podporovala dál (viz výše - stejně jsem s tím počítala). Našlo vztah, kterému věří natolik, že hodlá udělat takhle zásadní krok? Hurá! Našlo partnera, který taky nepovažuje manželství za zbytečné? Dvakrát hurá! Když změním svou podporu v souvislosti se svatbou, tak co se stane? Buď to dítě bude muset najít víc brigád = bude mít míň času na studium, nebo tu finanční podporu převezme novomanžel, čímž se zvětší závislost mého potomka na něm. Ani jedno nevidím jako ideální. Třetí varianta je, že se teda nevezmou a budu přispívat stejně. ![]()