Finanční podpora vdané studující dcery

Napsat příspěvek
Velikost písma:
65674
22.4.23 16:31
@Pidulka1991 píše:
Cely jsem to tu pročetla a těch pět tisíc bych ji dávala dal. Ona se rozhodla vdát a přestěhovat, ale to neznamena, ze vy musíte mít pak vyšší náklady. Zase studuje a studium jí jde, tak by byla Škoda se na to vyprdnout. Je ale pravda, ze tím rozhodnutím přijdete o slevu na dani, což není zrovna malo peněz, kor ve vašem případě :think:. Zajímalo by mě jakou si představuje svatbu a kdo ji má platit.

dávala bych o tu slevu méně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
22.4.23 17:28

Pokud to podala stylem jaký jsi tu napsala, nedávala.
Pokud se cítí dospělá natolik, aby se vdala. Tak pak nemůže počítat, že jí budou i nadále podporovat rodiče. Podporovat vydanou dceru, mi přijde divné. Má přeci manžela, který by ji měl živit. Stejně jako by to mělo být obráceně, kdyby on nevydělával a ona ano.
Protože do rodinného rozpočtu má přidávat svým příjemem, nikoliv kapesným od rodičů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11226
22.4.23 18:17
@Anik píše:
Viď, taky jsem v šoku. Dcera příští rok maturuje a chce jít na VŠ. Jsme v Brně, škola bude v Brně, bydlet bude doma. Tak jaképak náklady? Na menzu,,,to je stejné jako teď na SŠ obědy. Skripta? to je stejné jako učebnice na SŠ. Doprava? stejná tramvajenka jako teď. Teď ve třeťáku má kapesný pětikilo, nějak si myslím, že to stačí a vše má, opravdu si nemůže stěžovat, byť jsem s ní sama…na vejšce to určitě zvednu, ale nevím jak moc dramaticky. Na nějakou extra zábavu ať si opravdu vydělá sama o prázdninách. tak taky nevim…
Chápu u dojíždějících, co musí na kolej/privát, tam bude pálka jen to bydlení+strava. ale co u nás?
Nebo nevím jestli to nevidím moc jednoduše…

Před cca 30 lety jsem začala studovat v Brně, bydlela dal u rodičů, nic se nezměnilo. Ale tak nějak jsem měla potřebu více peněz i tak :lol:. Já jsem teda chodila na brigády a tehdy jsem si na svoje zábavy, oblečení atd. vydělala cca 2 - 3 tis. měsíčně. Pracovala jsem o víkendech a pár odpoledních… ale nestudovala jsem těžkou školu :lol: Pajdák…

Myslím, že kdybych tehdy musela bydlet někde na kolejích, tak by na to rodiče neměli…

Jo a studovala jsem cizí jazyk a některé publikace byly teda extra drahé, pamatuju si tehdy takový obří slovník za 500, to byla pálka, nám ho doteď doma :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
23.4.23 18:34

Proč se berou? Že by sleva na vyživovanou manželku? Ta je vyšší než sleva na dítě, ale nemůže udělat bonus jako sleva na dítě. Fakt si neumím představit, co taková mladata žene k tomu, aby se brala. Rodinu snad neplánují? Aby ještě nepřišlo nějaké rozuzlení.

Já se na vs od Mgr studia živila sama a do toho pracovala. Bydlela s přítelem, co už pracoval. Byla mi už tehdy hanba chtít po otci samoziviteli nějakou korunu. Na Bc studiu jsem měla 1300 na měsíc a zbytek táhla z brigád. Nebyla jsem na kolejích, jezdila jsem domů. Jo, nedělala jsem Medinu, ti jsou věčné zalezli v učení, dcera kamarádky toho jest důkazem. Ale i u toho chodi na brigády, takže za mě když se chce, u každé vs i s těmi projekty navic se dá brigadnicit minimálně o víkendu. Výjimkou jsou ty stáže. Já mohla do Afriky na tři měsíce, ale nešla jsem do toho. Tam bych asi moc nebrigadnicila, bo někde v buši není Kaufland ani elektřina.

K dotazu, podporovala bych dal, ale menší částkou, když chce být manželkou. Snížila bych to o slevu na dítě, která vám nyní vypadne. A mladí ať využijí slevu na vyživovanou manželku, pokud tedy bude platná v době čerpání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
24.4.23 15:23

Dcera chce taky studovat jazyk, aj na Katedře anglistiky a amerikanistiky na Fildě, tak uvidim. S brigádou počítám, ale nevím jestli jen v létě, záleží na té škole, jak to bude dávat.

@Fazulina píše:
Před cca 30 lety jsem začala studovat v Brně, bydlela dal u rodičů, nic se nezměnilo. Ale tak nějak jsem měla potřebu více peněz i tak :lol:. Já jsem teda chodila na brigády a tehdy jsem si na svoje zábavy, oblečení atd. vydělala cca 2 - 3 tis. měsíčně. Pracovala jsem o víkendech a pár odpoledních… ale nestudovala jsem těžkou školu :lol: Pajdák…

Myslím, že kdybych tehdy musela bydlet někde na kolejích, tak by na to rodiče neměli…

Jo a studovala jsem cizí jazyk a některé publikace byly teda extra drahé, pamatuju si tehdy takový obří slovník za 500, to byla pálka, nám ho doteď doma :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
411
24.4.23 15:31

Vdávala jsem se ve čtvrtém ročníku, svatbu jsem platila sama, chodila na brigády po celou dobu VŠ. Od svatby jsem po rodičích nic nechtěla.
Zvládli jsme to s manželem sami. Když jsem šla na VŠ, věděla jsem, že rodiče nejsou majetní, studovat jsem chtěla, tak jsem se snažila. A ne, rodičům to za zlé nemám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
902
24.4.23 17:06
@Anik píše:
Dcera chce taky studovat jazyk, aj na Katedře anglistiky a amerikanistiky na Fildě, tak uvidim. S brigádou počítám, ale nevím jestli jen v létě, záleží na té škole, jak to bude dávat.

Jde to v pohode mela jsem k tomu jeste nemcinu k anglictine, v prvaku brigady v tesku😅ale od druhaku normalne vyuka jazyku pres agentury

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí