Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Enmamma píše:
Některé zlobení dětí je odpovědí na nekonzistentní a neadekvátní chování rodiče. Ne vždy je zlobení chybou dítěte. Jen si neví rady, co s nepovedeným rodičem. Ptala bych se sama sebe, proč to dítě zlobí, co mi tím chce sdělit a pracovala bych také na sobě a na změně svého chování.
a tuhle hlášku bych si také dovolila zařadit do zlatého fondu zdejších výkřiků k popukání
![]()
@neumisa Tuhle hlášku by pisatelce potvrdil naprosto každej psycholog, zatimco ano, někdo jinej se tomu směje k popukání : )
@Enmamma píše:
Některé zlobení dětí je odpovědí na nekonzistentní a neadekvátní chování rodiče. Ne vždy je zlobení chybou dítěte. Jen si neví rady, co s nepovedeným rodičem. Ptala bych se sama sebe, proč to dítě zlobí, co mi tím chce sdělit a pracovala bych také na sobě a na změně svého chování.
Takže rodič zlobí, když chce, aby dítě šlo v obvyklou dobu do postele? ![]()
@Emno píše:
@neumisa Tuhle hlášku by pisatelce potvrdil naprosto každej psycholog, zatimco ano, někdo jinej se tomu směje k popukání : )
no jistě, že by to každý psycholog potvrdil, přece se nepřipraví o zákazníka.
@neumisa Ne, takhle to nemyslím, psychologie jako věda neexistuje proto, aby vydělávala, ale proto, aby zkoumala, odhalila a popsala. Ze je nápomocná a za peníze, už je jinej moment jejího fungování. Ale jasně, třeba si myslíš, že psychologie je o prachách, nic víc, a to ti neberu. Zkus vyvrátit, co ona napsala - že některý děti zlobí proto, že si v rámci, kterej jim dala rodina, absolutně nevěděj rady, protože ten rámec je nejasnej, nesoudržnej, zraňující, nedostatečně podporující - zkus, jestli chceš.
@lucenka Nezobecňuj, napsala NEKTERE děti… absolutně nic konkrétního nepsala, to už ty si vytváříš domněnky.
nebudu nic vyvracet a dokazovat, tuhle diskuzi čtu pro pobavení.
@Enmamma píše:
To je moc hezké, ale to fakt nevyřeší nejakou akutní situaci, kdy se potřeba zasáhnout.
@Emno píše:
@neumisa Ne, takhle to nemyslím, psychologie jako věda neexistuje proto, aby vydělávala, ale proto, aby zkoumala, odhalila a popsala. Ze je nápomocná a za peníze, už je jinej moment jejího fungování. Ale jasně, třeba si myslíš, že psychologie je o prachách, nic víc, a to ti neberu. Zkus vyvrátit, co ona napsala - že některý děti zlobí proto, že si v rámci, kterej jim dala rodina, absolutně nevěděj rady, protože ten rámec je nejasnej, nesoudržnej, zraňující, nedostatečně podporující - zkus, jestli chceš.
Velkou nevýhodou psychologie je to, že je to pracuje se subjektivitou. Málo tam jde něco exaktne změřit, aby o tom neexistovaly pohyby.
Hodně toho zkoumání je jen názor psychologa na nějaké chování, které se dnes bere jako správné a zítra uz ne.
Teď neříkám, že psychologie nemůže pomoci, ale nelze ji brat jako jedinou bernou minci.
@Barush Souhlasim vesměs se všim, co jsi tu napsala, vidím to stejně. Ale taky myslim, že nemá smysl tady tuhle debatu vést, protože tu pro ní neni otevřený prostředí. To nemyslim jinak, než doslova, jak to píšu. Ti, kdo vyrůstaj v konzumní výchově a prostředí s konzumnim jeho pojetim, prostě přijmou jako dogma bez pohybností, jak jsou věci správně. Neni to nic špatnýho, to tak je prostě přirozeně, děje se tak v rámci vlastní bezpečnosti jedince - přijímat platný představy o světě, ideálně ty, který normativně společensky fungujou. Jsou to jistoty, na těch je člověk biologicko-psychologicko-sociálně závislej. Aby se to změnilo, musí dojít většinou buď k nějakýmu otřesu, díky kterýmu dojde k prozření, že neni všechno tak, jak se naučil vidět, nebo setkání s někym/něčim ve vhodnej moment nasákavosti… Podle mě diskutující zde jsou z 99 % zastánci běžný populace a nedivim se jim, že nejsou pro určitej způsob vnímání reality otevřený. Jako ty, my… berem za absolutní normu, že když se s někym setkáme, pozdravíme se, oni berou jako normu, že puberťák je prostě demonstrující živel, kterýho je nutno sesekat (neberte mě za slovo), zpracovat a pěkně srovnat. Už málokdo, skoro nikdo si nedovolí připustit (probíhá na něvědomý bázi), že to, do jakýho stavu se dostává dnešní jedinec v bubertě, nesmírně hodně je odrazem toho, jak doposud žil, v jakym prostředí (předevšim rodinnym) a jak mohl vnímat svět, jak mu byl svět vyjevenej. Když odmala budu sekýrovat dítě a vést k tomu, že pracovat se musí, abys měl prachy,… prober se… musíš se chovat tak a tak a tohle se prostě dělá a todle ne a já nedopustim, abys ty… (nemusí to bejt radikalismus, jen obrazně), tak je jasný, že to dítě v pubertě a vztah s rodičema budou absolutně jiný. Nezastávám tady žádnej styl výchovy, nějaký nevýchova, rabr či co je mi tu předsouváno jinde, ale jen poukazuju na to, že pokud si člověk nepřipustí, že věci můžou bejt zcela jinak, než on se je naučil žít (vlivama zvenku nebo mylnym náhledem bez pochyb), nikdy nedojde k otevřenosti. Podle mě základ všeho je ptát se sám sebe, o všem pochybovat, vše znejistit - jak mohu jistě vědět, že…? Kde jsem přišla k tomu, že..? Proč toto vnímám tak a toto tak, odkud se to může brát..?
A je zcestný dávat sem ppříklady dětí z rabr výchovy a ětí z nevýchovy, že jsou takový a makový a nepovedeně vychovaný. Stejně tak já dám příklad ět z běžný výchovy, který jsou nepovedeně vychovaný… takhle přece nejde diskutovat na úrovni, aby se někdo někam dobral. Můžu sem dát příklad, jak znám ženu, co po plastice prsou upadla do depresí, a jinou, co se jí to nakonec zhnusilo a chtěla prsa zpět, a znamená to snad, že plastika prsou je evidetně nanic? Všechno je daleko komplexnější, než zde většina umí spatřit a navíc, to je ještě nadstupen - přiznat.
@neumisa Jasně, to jsem čekala. K popukání je spíš tvůj příspěvek, urážejcí a přitom absolutně nelogický, typická kombinace nevědomí.
@RaulG1 Jedinou bernou minci určitě ne. Ale psychologie nesrovnává s žádnym správnym vzorcem. Vysvětluje příčiny, souvislosti. Nerozlišuje dobrý a špatný, takže ani nesrovnává. psychologie neni o názorech, ani psycholog nepracuje s názory.
@Emno píše:
@RaulG1 Jedinou bernou minci určitě ne. Ale psychologie nesrovnává s žádnym správnym vzorcem. Vysvětluje příčiny, souvislosti. Nerozlišuje dobrý a špatný, takže ani nesrovnává. psychologie neni o názorech, ani psycholog nepracuje s názory.
A ja bych řekl, ze pracuje s nazory/dojmy. Svými nebo druhých.
A to právě proto, ze popisuje lidskou psychiku.
Pokud něco nejde dokázat (např. matematický důkaz), tak to bude vždy jen pohled na věc. A ten se různí člověk od člověka a v období.
To co v psychologii platí dnes a je vysvětlováne nejak, za pár let může být zcela jinak.
Krom toho určitě rozlišuje dobré a špatné. Již zde v diskuzi zmiňované různé „výzkumy“ (ono to je spíš statistika) říkají, že není dobré delat to, je dobré delat ono.
@RaulG1 jasně, pracuje s názorem klienta, to jo.
A dobře a špatně nesouhlasim, odpovídajícně a neodpovídajícně - souhlasim. Ne vždy to jde, ne plně, to je pravda, ale je snaha vynechat dobře a špatně.
@Emno píše:
@lucenka Nezobecňuj, napsala NEKTERE děti… absolutně nic konkrétního nepsala, to už ty si vytváříš domněnky.
kdyby sis pořádně přečetla, na co jsem reagovala, tak bys zjistila, že zobecňovala jiná uživatelka. Ptala jsem se jí na konkrétní případ, jak by řešila. A stále není schopná odpověděť. Asi se musí nejdřív objednat ka konzultaci k psycholožce ![]()