Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka To souhlasim, odpovídající se mění - já netvrdím, že se nic nemění. Naopak, vše se mění, vše je komplexní z mnoha, žádná příčina neni lineární, vše lze zpochybnit… přesně tak.
@lucenka Já reagovala jen na to tvoje Takže rodič zlobí, když něco. A tenhle dotaz jsi vydedukovala z toho, co ona psala o tom, že některý děti zlobí, když… A tam souvislost být přece vůbec nemusí… neznamená to, že jedno automaticky vede k druhýmu, žádný TAKŽE u věty NEKTERY dítě zlobí postě neexistuje.
@Emno píše:
@Barush Souhlasim vesměs se všim, co jsi tu napsala, vidím to stejně. Ale taky myslim, že nemá smysl tady tuhle debatu vést, protože tu pro ní neni otevřený prostředí. To nemyslim jinak, než doslova, jak to píšu. Ti, kdo vyrůstaj v konzumní výchově a prostředí s konzumnim jeho pojetim, prostě přijmou jako dogma bez pohybností, jak jsou věci správně. Neni to nic špatnýho, to tak je prostě přirozeně, děje se tak v rámci vlastní bezpečnosti jedince - přijímat platný představy o světě, ideálně ty, který normativně společensky fungujou. Jsou to jistoty, na těch je člověk biologicko-psychologicko-sociálně závislej. Aby se to změnilo, musí dojít většinou buď k nějakýmu otřesu, díky kterýmu dojde k prozření, že neni všechno tak, jak se naučil vidět, nebo setkání s někym/něčim ve vhodnej moment nasákavosti… Podle mě diskutující zde jsou z 99 % zastánci běžný populace a nedivim se jim, že nejsou pro určitej způsob vnímání reality otevřený. Jako ty, my… berem za absolutní normu, že když se s někym setkáme, pozdravíme se, oni berou jako normu, že puberťák je prostě demonstrující živel, kterýho je nutno sesekat (neberte mě za slovo), zpracovat a pěkně srovnat. Už málokdo, skoro nikdo si nedovolí připustit (probíhá na něvědomý bázi), že to, do jakýho stavu se dostává dnešní jedinec v bubertě, nesmírně hodně je odrazem toho, jak doposud žil, v jakym prostředí (předevšim rodinnym) a jak mohl vnímat svět, jak mu byl svět vyjevenej. Když odmala budu sekýrovat dítě a vést k tomu, že pracovat se musí, abys měl prachy,… prober se… musíš se chovat tak a tak a tohle se prostě dělá a todle ne a já nedopustim, abys ty… (nemusí to bejt radikalismus, jen obrazně), tak je jasný, že to dítě v pubertě a vztah s rodičema budou absolutně jiný. Nezastávám tady žádnej styl výchovy, nějaký nevýchova, rabr či co je mi tu předsouváno jinde, ale jen poukazuju na to, že pokud si člověk nepřipustí, že věci můžou bejt zcela jinak, než on se je naučil žít (vlivama zvenku nebo mylnym náhledem bez pochyb), nikdy nedojde k otevřenosti. Podle mě základ všeho je ptát se sám sebe, o všem pochybovat, vše znejistit - jak mohu jistě vědět, že…? Kde jsem přišla k tomu, že..? Proč toto vnímám tak a toto tak, odkud se to může brát..?A je zcestný dávat sem ppříklady dětí z rabr výchovy a ětí z nevýchovy, že jsou takový a makový a nepovedeně vychovaný. Stejně tak já dám příklad ět z běžný výchovy, který jsou nepovedeně vychovaný… takhle přece nejde diskutovat na úrovni, aby se někdo někam dobral. Můžu sem dát příklad, jak znám ženu, co po plastice prsou upadla do depresí, a jinou, co se jí to nakonec zhnusilo a chtěla prsa zpět, a znamená to snad, že plastika prsou je evidetně nanic? Všechno je daleko komplexnější, než zde většina umí spatřit a navíc, to je ještě nadstupen - přiznat.
Moc hezky shrnuto
![]()
Ano, už mi došlo že nemá neustále donekonečna odpovídat na dotazy co by kdyby, protože k těm kdyby taky za jiných podmínek nemuselo vůbec dojít.
Mimochodem s psychologií jako oborem souhlasím a nemyslím si že to je věda založená kvůli vydělávání peněz, jako tomu je v podstatě u psychiatrie. (Neustále nově vymýšlené diagnozy a nově vymyšlené léky)
Ale snad každý co chtěl tak sdělil či si přečetl. Já už psaní sem věnovala
moc času a energie, dneska budem s dětma raději celý den sáňkovat ![]()
Já musím říct, že mě docela zajímá, jak to v praxi probíhá - myslím taková ta výchova klidnou domluvou za každou cenu. Škoda (?), že nemám ve svém okolí nikoho, kdo takhle vychovává podobně staré děti, jako mám já, abych mohla posoudit. A ještě větší škoda, že neznám žádného dospělého, který byl takhle vychováván, aby mohl sdělit svoje zkušenosti.
@neumisa píše:
a tuhle hlášku bych si také dovolila zařadit do zlatého fondu zdejších výkřiků k popukání![]()
![]()
![]()
![]()
Na nevzdělanost jsou argumenty krátké.
@unuděná Myslim, že to nikde neni za každou cenu, ani u nás ne. U nás to je, že co to jde, tak ano, uvědomovat si svoje, svoje zlosti, svoje neschopnosti transformovaný do touhy už plesknut atd. - to je, co se týče těch fyz. trestů. Obecně přístup máme teda zcela nekomerční, např. že pracovat se musí, aby byly peníze, takhle odmítám prožít 90 letej život a učit to svoje děti. Ani nechci takhle slepě vnímat realitu, protože to prostě neni pravda. Ale to už jsme řešily minule, co jsme se potkaly.
Podstatný je ale vycházet z toho, že co děláš odzačátku (je jedno jakýho), tak má následky - a pak je jasný, že tříletý dítě odmala vedený jinak je prostě jiný než tříletý vedený onak. Pak nejde říct, že rozcapenej tříleťák by nebyl vhodnej pro výchovu domluvou… - byl, kdyby se ale začlo od mimina. Ve 3 letech byl taky, ale je to daleko složitější a je jasný, že když to matka komerční zkusí, fungovat jí to asi jen tak nebude, protože tam pro to neni podhoubí a ona nesmaže, jaká 3 roky pro to dítě byla… Je to pak na velkej přerod, pomalej a postupnej.
@Emno píše:
@unuděná Myslim, že to nikde neni za každou cenu, ani u nás ne. U nás to je, že co to jde, tak ano, uvědomovat si svoje, svoje zlosti, svoje neschopnosti transformovaný do touhy už plesknut atd. - to je, co se týče těch fyz. trestů. Obecně přístup máme teda zcela nekomerční, např. že pracovat se musí, aby byly peníze, takhle odmítám prožít 90 letej život a učit to svoje děti. Ani nechci takhle slepě vnímat realitu, protože to prostě neni pravda. Ale to už jsme řešily minule, co jsme se potkaly.
Podstatný je ale vycházet z toho, že co děláš odzačátku (je jedno jakýho), tak má následky - a pak je jasný, že tříletý dítě odmala vedený jinak je prostě jiný než tříletý vedený onak. Pak nejde říct, že rozcapenej tříleťák by nebyl vhodnej pro výchovu domluvou… - byl, kdyby se ale začlo od mimina. Ve 3 letech byl taky, ale je to daleko složitější a je jasný, že když to matka komerční zkusí, fungovat jí to asi jen tak nebude, protože tam pro to neni podhoubí a ona nesmaže, jaká 3 roky pro to dítě byla… Je to pak na velkej přerod, pomalej a postupnej.
A co je teda učíš? ![]()
@neumisa píše:
@Barushale já jsem se ani nesnažila najít jakékoliv řešení, já jsem jen chtěla sdělit zdejším diskutujícím, že ten tvůj příspěvek mě ohromně pobavil
Tak jasne, nekteri lide na e-pipi chodi zasadne pro pobaveni. Treba jaaaaaaaa ![]()
@Emno píše:
@lucenka Já reagovala jen na to tvoje Takže rodič zlobí, když něco. A tenhle dotaz jsi vydedukovala z toho, co ona psala o tom, že některý děti zlobí, když… A tam souvislost být přece vůbec nemusí… neznamená to, že jedno automaticky vede k druhýmu, žádný TAKŽE u věty NEKTERY dítě zlobí postě neexistuje.
ale já se jí ptala, jak by řešila konkrétní situaci, kdy se dítěti řekne, že se jde spát a ono naschvál sundá kalhoty a vyčůrá se v obýváku. A její rekce byla, že tekhle dítě reaguje, když některý rodič zlobí. Tak by mě zajímalo, jak ten rodič zlobí, když chce po dítěti, aby šlo ve stanovený čas do postele.
@Tamtama píše:
A co je teda učíš?
To by mě taky zajímalo. Jaký jim dáváš pohled na práci? Nejen tu placenou, ale i třeba domácí práce? Jakože můžou, pokud budou chtít? Když ne, jejich věc?
@Barush píše:
Moc hezky shrnuto![]()
Ano, už mi došlo že nemá neustále donekonečna odpovídat na dotazy co by kdyby, protože k těm kdyby taky za jiných podmínek nemuselo vůbec dojít.
Mimochodem s psychologií jako oborem souhlasím a nemyslím si že to je věda založená kvůli vydělávání peněz, jako tomu je v podstatě u psychiatrie. (Neustále nově vymýšlené diagnozy a nově vymyšlené léky)
Ale snad každý co chtěl tak sdělil či si přečetl. Já už psaní sem věnovala
moc času a energie, dneska budem s dětma raději celý den sáňkovat
Tvoji osvícenou ekobio radu ohledně chlapečka co místo večerního spaní ochcává nábytek jsem přehlídl, nebo to taky považuješ za „co by kdyby“?
@Enmamma píše:
Některé zlobení dětí je odpovědí na nekonzistentní a neadekvátní chování rodiče. Ne vždy je zlobení chybou dítěte. Jen si neví rady, co s nepovedeným rodičem. Ptala bych se sama sebe, proč to dítě zlobí, co mi tím chce sdělit a pracovala bych také na sobě a na změně svého chování.
jasný, rodiče jsou vždycky ti nejhorší a nejneschopnější…tvl, to je plk dne aneb jak podrazit nohy už tak zoufalé mamince, která s dětmi bojuje a cítí se blbě i bez těchto keců
@Tamtama Aby žily šťastně, a nechaly tak i ostatní. Ale moc je neučíme, oni se učí samy.
@unuděná Každý malý dítě chce pracovat, prostě něco dělat… vařit, vysávat, pak maj vysněný práce - bagrista, řidič kamionu… mění se to věkem a tim, jakou na to nechává odezvu. Znáš někoho, kdo chce jen sedět na zadku celý dny? A je opravdu šťastnej? Každej přece tíhne k nějaký činnosti, kterou se uspokojí, vyplní svůj čas. Mně je jedno, jestli moje dítě bude bagrista, umělec z kapsy do kapsy, soběstačnej zemědělec… ať dělá, v čem bude šťastnej. Domácí práce vidim stejně… podílíme se spolu na našem, každej si něco vybere a platí dohoda. Fungujeme spolu ve všem…
odpovídajícně/ neodpovídajícně to se neustále mění. Stačí se podívat do minulosti, co bylo podle psychologů odpovídající a dnes již není.