Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 píše:
já je mám v okolí, totožně staré s mým dítětem a jedno ti povím, ani za milion. A nevím proč, ale přirozená autorita těch rodičů tam tedy není, jsou ty děti kolem pěti let a doposud nebyla. Příklady, těch dětí, co žijí těsně vedle nás. Hrají si u nás před domem, je šest, přiběhne maminka a řekne( jména měním)Aničko, pojď rychle domů, už je šest, přišla jsme pro tebe, je hodně hodin, za chvíli přijede táta s babičkou musíme něco, a Anička řekne ne, teď si hraju a domů nejdu. Prosím tě Aničko, pojď honem, mám doma samotnou Zuzanku miminko, jen jsme na dvě minutky běžela pro tebe, víš, že babička jede za tebou a že máte jet spoliu k ní, tatínek volal, že jsou na cestě a že jsou tu hned, nechala jsem tě hrát si jak nejdéle to šlo, pojď prosím, Zuzanka je sama v kočárku, kdyby začala plakat. NE NEJDU. Ty bláho, rozhovor na deset minut, neuvěřitelný, maminka tam bezradně stojí a neví co má dělat.Další, dojede na svém odrážedle, hodí ho na zem a jde si vzít odrážedlo mé dcery, nezeptá se, sedne na něj a jezdí, tak má dcera jde a velká sranda, že si tedy vymění odrážedla. Načež řev z toho našeho odrážedla, že na její odrážedlo nikdo sahat nebude. A maminka zasáhne. Aničko, vždyť ty jsoi si půjčila její kolo, tak ona se tě hezky zeptá( Anička si vzala naše bez ptaní). Tak naše dcerka prosím tě můžu si tedy vyzkoušet to tvé? Ne, neexistuje, ne mém odrážedle nikdo jezdit nebude. A opět sáhodlouhý monolog, proč má půjčit své odrážedlo zakončený je jím NEEEEEEE, NIKDYYYYY. Maminka pokrčí ramenama a řekne, že ona má teď takové období. Takže jdu, sundám Aničku z našeho odrážedla, vrátím ho mé dceři a Anička záchvat. A to jsou denně takovéhle různé scénky.
Jejich starší děti nechodí do běžné základky, protože běžná základka je moc svazující prý to zvonění je stresuje, chodí do Waldorfské, protože potřebují citlivý přístup. Jak budou vypadat ty děti v pubertě a v dospělosti srovnání nemám, vím ale naprosto jistě, že ani jedno z nich bych nechtěla mít doma.
Njn, asi měly těžký porody… ![]()
@Barush píše:
@terinka4444 A tento příklad má být za důkaz, že fyzické tresty jsou správné? Toto s tím nemá vůbec nic společného, zde vidím jako problém nedůslednost rodičů. Dokonce je i spoustu rodičů, kteří jsou nedůslední a přesto plácají. Toto opravdu o ničem nevypovídá.
Ona ale psala zkušenost jiné uživatelce, jak „vypadají“ děti pod „jinou“ výchovou. Ano, z fyzickými tresty to nesouvisí.
@Barush já to nepsala tobě, s tebou už diskuzi nevedu, promiň, nemůžeme se shodnout. Já tu psala unuděné rabr výchovu v praxi, jsou to příoy maminky, co pořádají kurzy rabru, co založily lesní školku pro děti…prostě ty pravé aktivistky, a tohle mají doma. Co dělají ty děti mezi sebou, jak se řežou a ubližují si, to ti vůbec ani nepíšu. Ale tobě to ani psát nechci, protože to nemá pro mne význam, jsi ze skupiny lidí, které já nechápu a s nimiž se názorově( jen co se týče výchovy) neshodnu.
@Enmamma píše:
Některé zlobení dětí je odpovědí na nekonzistentní a neadekvátní chování rodiče. Ne vždy je zlobení chybou dítěte. Jen si neví rady, co s nepovedeným rodičem. Ptala bych se sama sebe, proč to dítě zlobí, co mi tím chce sdělit a pracovala bych také na sobě a na změně svého chování.
Ano, vêtšinou jsou to děti které nemají hranice,mantinely.Jsou nešťastné a neví si se sebou a se světem rady.
@Barush píše:
@WontTell Co udělám jako cizí osoba, nebo jako matka? Pořád neznám v čem chlapeček vyrůstal, jaký měl porod, jak byly v miminkovském období uspokojovány jeho potřeby, jaké má kolem sebe prostředí,… možná až mi tohle všechno dopodrobna popíšeš, můžu navrhnout jakým způsobem hledat řešení. Evidentně to, že dostane na zadek, řešením není, když to stejně udělá zase znovu.
Ta diskuse už má X stránek ale furt žádnej konrétní čin, kterej by byl slučitelnej s normálním rodinným životem (např. zatarasení zásuvek skříněma).
@Adinka_2012 Po třetí tě prosím, s tebou diskutovat nechci, z výše uvedených důvodů
neber to zle, ale diskuze mezi námi dvěma nikam nevede ani nepovede. Kdyby sis ten citovaný příspěvek přečetla pořádně tak toto ani nemůžeš napsat. Napíšu ti to znovu když se ti stále nedaří to pochopit - jde o to co dítě prožilo před tím, v jakém vyrůstalo prostředí a to je to co ovlivnit můžu.
@Anna766 A s tím já souhlasím. Ale jsme u problému kdy lidé nezvládnou rozlišit mezi volnou výchovou (bez hranic) a svobodnou výchovou.
@WontTell Lidé chtějí na všechno nějaké jednoduché a rychlé řešení, né vždy je ale ta jednodušší cesta ta správná ![]()
@terinka4444 Tak to se omlouvám, myslela jsem že to bylo psáno všeobecně. Nebudu tedy na tvé příspěvky reagovat, pokud si to nepřeješ
![]()
@Barush píše:
@terinka4444 A tento příklad má být za důkaz, že fyzické tresty jsou správné? Toto s tím nemá vůbec nic společného, zde vidím jako problém nedůslednost rodičů. Dokonce je i spoustu rodičů, kteří jsou nedůslední a přesto plácají. Toto opravdu o ničem nevypovídá.
Ale kde píše že by ty dêcka potřebovaly mlátit? Nevidím to. Potřebují ráznost, důslednost, lasku. Není co nechápat.
@Anna766 O důslednosti tam píšu, že ji potřebují a o lásce si myslím to stejné ![]()
@Barush píše:
@Adinka_2012 Po třetí tě prosím, s tebou diskutovat nechci, z výše uvedených důvodůneber to zle, ale diskuze mezi námi dvěma nikam nevede ani nepovede. Kdyby sis ten citovaný příspěvek přečetla pořádně tak toto ani nemůžeš napsat. Napíšu ti to znovu když se ti stále nedaří to pochopit - jde o to co dítě prožilo před tím, v jakém vyrůstalo prostředí a to je to co ovlivnit můžu.
tak nediskutuj…jako napsat, že takovéhle dítě bych já prostě nikdy neměla, to je do nebe volající…je tu spousta maminek, které mají 4 a více dětí, při třetím chtěli psát knihy, jak na výchovu, vše perfektní, bez problému, přijde 4. rebel a vše je jinak, najednou nefunguje nic a dítě překvapivě žije v tom samém, co ostatní děti…Ale ne, pro tebe je prostě vina vždy na straně rodičů. Tak si dál žij svůj ideál. Po xx stranách nejsi schopna přiznat, že tvůj pohled na věc je zjednodušený, tak ať. Jen se nám tu nesnaž dál vnucovat, že za všechno můžeme mi hrozní a strašní rodiče, že se nesmíme divit, že jsou naše děti rebelové, když se k nim chováme tak, jak chováme.
@Barush ja vychovala a vychovávám děti rázně, důslednė,ukazuju jim denně svou lásku a ony mê.Możná by někdo mohl říct, a i na tomto fóru i řekl, že nemám právo soudu kdyż moje dítê ujelo. A právê proto jak se zachovalo potom a jak se svými skutky bojuje teď, si myslím že moje výchova není, nebyla tak špatná. A to že jsem přísná, a děti poslouchají mě a ne já je, neznamená že je biju.Sama jsem byla třískanè dítě a NE, svoje dêti jsem nevychovávala výprasky, nadávkami a pod. Takže tvtzení jak si po generace neseme sklony k agresi jsou mylné.
@WontTell Ty jsi z toho, co psala Barush, pochopila, že problém ve výchově je danej těžkym porodem? Pokud ne, tak, prosim tě, vysvětli ten tvůj komentář.
@Emno píše:
@WontTell Ty jsi z toho, co psala Barush, pochopila, že problém ve výchově je danej těžkym porodem? Pokud ne, tak, prosim tě, vysvětli ten tvůj komentář.
Vždyť psala, že aby byla schopna říct něco konekrétního, musí (mimojiné) vedet, jakej mělo to díte porod. A jsem chlap.
@lucenka Pokud to chci vyřešit jednou provždy musím znát příčinu. Jinak ji nelze odstranit.
@WontTell Ano, pokud hledám příčinu takového chování, je nutné jít do minulosti a zapátrat, kde mohl nastat ten problém.