Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MilijonDolarBejby Jasně, to ty budeš taky - si někdy radši hrát než uklízet… dítě je stejný jako ty, prostě se domluvte, věřim, že v kvalitnim vztahu (a je jedno, jestli dítě/rodič, nebo dospělý/dospělý) to jde vždycky, když umíte komunikovat.
@Barush píše:
@WontTell Mám pocit že tento dotaz nebyl směřovaný na mě. Asi si stále nerozumíme, já neznám toho chlapečka, ani prostředí ve kterém vyrůstal, nemůžu udílet nějaké všeobecné rady. Když je člověk nemocný, tak buď si vezme prášek aby ty důsledky svého zdraví zadusil, anebo hledá příčinu onemocnění. Chování nemáme v genech, jak se lidé často myslně domnívají, naše chování se formuje podle prostředí ve kterém žijeme, už od prenatálního období. Velký vliv má také porod, to v čem jsme vyrůstali jako miminka, to vše si náš mozek postupně ukládá a vytváří dle toho vzorce chování. Nemáme to sice v aktviní paměti, ale v té pasivní je to uložené.
Prostě já dítě, které by mi schválně počůralo pohovku nikdy neměla. Toto akorát vypadá, že to nešťastně dítě akokrát ze sebe potřebuje dostat nějakou frustraci. Nebo co já vím, taky to může být cokoliv jiného, jak to mám vědět, podle jedné napsané otázky?
A jak bys vysvětlila treba podobnou situaci, ale u dvojčat? Kdy jedno tohle dělá a druhy ne?
@terinka4444 Vim, že ses neptala mě, ale to, že jí necháš stagnovat, je jen tvoje představa o tom, co je stagnace. Dám ti příklad - někdo tvrdí, že dítě, co má v životě málo podnětů, se nerozvíjí. A já tvrdim, že dítě, co má málo podnětů, má tím pádem TAK MOC podnětů, že se úžasně rozvíjí. A nechodí na hokej, balet, Aj… ale zjišťuje, kdo je, pracuje se sebou, s fantazijí, z mála tvoří hodně atd. Je to jen o úhlu pohledu. Už jen to, že ji odebereš, co tak moc chce, bude mít vliv na váš vztah. A podložíš to čim… to ani nepobere… pro ní nemá smysl, co ty chceš, ona má svůj smysl.
@unuděná píše:
@Emno Jenže podle tvé teorie by se tihle nespokojení lidé měli na tu práci vykašlat a jít dělat něco, co je bude víc naplňovat. A kdo jim naplní břicha?
Stát je nakrmi. a říká se jim nepřizpusobiví spoluobčané ![]()
@unuděná Tak já jsem přesvědčená o tom, že uvědomělý 14letý dítě moc dobře tuší, co bude celej život chtít dělat. Jde o to, jak to dítě žije těch 14 let…
No a podle mě jednoznačně jasně může roční zažít rozhodnutí, kdy se jde z pískoviště, proč by ne. Ptát se sám sebe, na čem lpim a proč… metoda dotazování.
@Emno píše:
@terinka4444 To, cos udělala dceři, já ale nevidim jako fyzickej trest. Tys jí konfrontovala s tim, co ona dělá jinym, prostě živě ukázala totéž. Už bych si odpustila ty komentáře, kor na dvouleťáka, ale jinak si myslim, že neni na škodu nechat pocítit, co kdo dělá.
ona není dvouletá, je jí čerstvě pět. A co to je když ne fyzický trest? Prostě jsem jí praštila.
@Emno píše:
@terinka4444 Vim, že ses neptala mě, ale to, že jí necháš stagnovat, je jen tvoje představa o tom, co je stagnace. Dám ti příklad - někdo tvrdí, že dítě, co má v životě málo podnětů, se nerozvíjí. A já tvrdim, že dítě, co má málo podnětů, má tím pádem TAK MOC podnětů, že se úžasně rozvíjí. A nechodí na hokej, balet, Aj… ale zjišťuje, kdo je, pracuje se sebou, s fantazijí, z mála tvoří hodně atd. Je to jen o úhlu pohledu. Už jen to, že ji odebereš, co tak moc chce, bude mít vliv na váš vztah. A podložíš to čim… to ani nepobere… pro ní nemá smysl, co ty chceš, ona má svůj smysl.
ale já si tohle nemyslím, to není moje filozofie, já co je v mých silách, to jí dám, ale nechat jí na základce jen proto, aby mohla s klukama…tohle je pro mě prostě rozhodnutí hodnou malého dítěte, kým ona prostě v jedenácti letech bude. Od toho jsem tu já jako rodič, abych určila míru toho, co ještě může ona a co už ne. Kdyby bylo na mém mladším dítěti, nenechá se očkovat, taky rozhoduji za ní. Navíc, ona o ten florbal nepřijde, to je odpolední aktivita, kam může chodit i z gymplu, může chodit trénovat do tělocvičny, přijde o třídu. Já to chápu, fakt jo, jsou dobrý kolektiv, hlavně díky jejich třídní, ale tak to v životě chodí, někdo odejde, někdo přijde, stejně se jim ta třída překope. Ale pro ní to není argument.
@Emno Sama sebe ve 14ti letech zpetne s notnou davkou sebereflexe hodnotim jako uvedomelou, presto jsem zrovna zila nejakou knihou ci filmem, zivotni etapou, jinym socialnim citenim, nez mam ted. Kdybych udelala, co jsem tenkrat opravdu chtela, byla bych dnes nestastna a nemela moc moznosti, jak to zmenit. Naopak rozhodnuti rodicu s ohledem na znalost me osobnosti bylo v tu chvili mnohem rozumnejsi. A dam ruku do ohne za to, ze ho nikdy nebudu litovat ![]()
@unuděná já to nevím ani v 25, co bych chtěla dělat ![]()
@terinka4444 neposílej ji na gympl, pokud nechce ![]()
@Emno a kdo toho člověka, co si bude dělat jen to, co chce, bude živit?
@terinka4444 přijímačky na gympl jsou naprosto primitivní
nebo aspoň před deseti lety byly ![]()
Ja myslim, a asi mi to nikdo nevymluvi temi vznosnymi argumenty, ze svobodna az volna vychova naklada na deti prilis mnoho zodpovednosti. Nechme deti byt detmi! Nechme je rozcilovat se, ze po nich chceme cistit si vecer zuby a myt si ruce po wc, nechme pubertakum moznost postesknout si, jak je jejich matka totalni megera, protoze zakazuje tablet po desate vecer.Me kdyby rodice jako dite uvrhli do stavu, ze muzu kdykoli cokoli, jen musim stale domyslet dusledky sveho chovani, tak jim skutecne nepodekuju.
@Tamtama píše:
@terinka4444 přijímačky na gympl jsou naprosto primitivnínebo aspoň před deseti lety byly
no nevím, oni jak jedou Hejnýho, tak ta matika dělá neplechu, švagrová je matikářka na gymplu a dělá to neplechu ![]()
@unuděná píše:
Ja myslim, a asi mi to nikdo nevymluvi temi vznosnymi argumenty, ze svobodna az volna vychova naklada na deti prilis mnoho zodpovednosti. Nechme deti byt detmi! Nechme je rozcilovat se, ze po nich chceme cistit si vecer zuby a myt si ruce po wc, nechme pubertakum moznost postesknout si, jak je jejich matka totalni megera, protoze zakazuje tablet po desate vecer.Me kdyby rodice jako dite uvrhli do stavu, ze muzu kdykoli cokoli, jen musim stale domyslet dusledky sveho chovani, tak jim skutecne nepodekuju.
přesně