Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná a prosím i ostatní, přečtěte si prosím název diskuze, je to o tom zda používáte fyzické tresty, či s nimi souhlasíte. Není to diskuze o nepovedených dětičkách z vašeho okolí, které mají doma bohužel volnou výchovu. Znovu opakuji VOLNÁ VÝCHOVA NENÍ TO STEJNÉ JAKO VÝCHOVA SVOBODNÁ. Tak to prosím nezaměňujte a neřešte tu OT příběhy, které s fyzickými tresty nemají nic společného, na to založe jinou diskuzi s názvem třeba „Myslím si že kdyby sousedi své děti bili, tak s nimi lépe vycházíme.“ Pro ty, které to pak budou číst to může být zmatené.
Pro upřesnění já s volnou výchovou nesouhlasím stejně jako s fyzickými tresty ![]()
@Emno Chodíš nakupovat do obchodu například? Víš, že většina lidí, co tam pracuje, rozhodně není na svou práci pyšná a nedělá ji s láskou? Totéž třeba pokud si kupuješ oblečení, kosmetiku, cokoli-ty ženský u pásů jsou rozhodně svou prací naplněné
Doktorka, která už třicet let každý den poslouchá nářky babiček na důchod, asi taky není úplně odvařená, žejo. Nu a tím, že to kupuješ, využíváš atd. umožňuješ, aby tato místa stále vznikala a zaměstnávala lidi pro peníze
Takhle ta společnost prostě funguje. Do práce většina lidí chodí prostě proto, že potřebuje peníze. A hledají nějaký kompromis, aby byli spokojení.
Já třeba raději půjdu dělat do toho Lidlu na kasu, než bych vysávala stát, partnera, rodiče apod. (i kdybych se tak subjektivně cítila šťastnější, protože si celý den můžu válet šunky) ![]()
@Emno píše:
@unuděná Dospělej člověk, kterej má spokojenej plnohodnotnej život, zpracovanýho sebe, ví, co ho baví. Snad nemůžeš myslet vážně, že je v pořádku, že nepoznáš, co tě bavíPokud to někdo nepozná, tak evidentně je někde chyba - a je třeba návrat k sobě.
Jenže já jsem napsala, že to nepozná 10ti leté dítě a mnozí dospělí, nikoli, že to nepoznám já
Mě v deseti bavilo lézt na stromy a zkoušet pít Fantu brčkem nosem, co to o mě vypovídá prosím pěkně?? ![]()
@Emno Souhlasím, kdyby lidé dělali to co každého naplňuje žilo by se nám tu na planetě krásně. Nebyli by burzovní makléři, bankéři a manageři. Lidé by nechtěli pracovat pro farmaceutickou firmu, která vydělává jen na nemocnosti ostatních, pro zbrojní průmysl, který vydělává na konfliktech, v továrnách které ničí životní prostředí atd. je toho spoustu. Je to právě tento pěněžní systém a systém trestů a odměn, který udržuje lidi v jakémsi novodobé otroctví a zároveň ničí naší planetu. Ale to je tady zbytečné rozepisovat, kdo ví, tak ví, kdo neví tak stejně nepochopí. ![]()
@Barush Prosímtě klídek, diskuze je stále dost k tématu, pokud už tě nebaví jí číst, nečti. Abych ti to upřesnila a aplikovala na momentální odbočku, ano, klidně svému 14ti letému synovi jednu ubalím, pokud mi řekne „matko, já na tu školu prostě ser. u a basta“ ![]()
@unuděná Já jsem úplně v klidu, svému synovi si ubal kolik chceš, jediné o co prosím jsou příspěvky k tématu. A tím příklady volné výchovy z vašeho okolí rozhodně nejsou. Může to být pro ostatní matoucí. Protože to, že někdo nepoužívá fyzický trrest automaticky neznamená že má doma volnou výchovu. Nerozumím proč to musím psát stále dokola
![]()
@Barush Já jsem o ničem takovém ale nepsala. Alespoň čti pozorně.
@MilijonDolarBejby píše:
Ne, nejde. S dvouletym se domluvim, s petiletym nikoliv
taky tak
![]()
@Emno a kolik si takový surfař, nebo ten, kdo občas někde vypomůže, vydělají? A souhlasím s @unuděná, že ne každý ví, co ho baví a naplňuje, natož aby to vědělo dítě. Mě třeba baví se starat o děti, naplňuje mě to, ale zároveň se těším, až večer zalehnou a usnou. To bych teda měla rodit jedno dítě za druhým?
A souhlasím i s @terinka4444, taky polovině textu nerozumím. Ale jsem jen hloupá kuchařka, tak třeba je to tím. ![]()
@unuděná píše:
Holky, prča, teď mi psala kamarádka, že mají ve školce chlapečka, který ostatní bije, kouše a štípe. Když se to řešilo s maminkou, tak ta jen krčila rameny s tím, že milému Adámkovi určitě brzy samotnému dojde, že takhle se chovat nesmí. Že ať se děti mezi sebou popasují samy. Takže milej Adámek brzy skončí jako ostrčené dítě, se kterým si nikdo nechce hrát a ještě mu bude doporučen přestup na nějakou jinou školku. Místo toho, aby ho matka vychovávala![]()
Příběh dítěte s volnou výchovou, který je OT. ![]()
@Barush píše:
Příběh dítěte s volnou výchovou, který je OT.
Není, jelikož zrovna toto bych klidně po domluvě řešila tak, že bych to dítěti „vrátila“. A světe div se, řešila jsem to s mou dcerou (necelé 2 roky) asi před měsícem. Začala v zápalu hry kousat. Párkrát jsem jí to vysvětlila, nic, tak jsem jí řekla, ať se sama zkusí kousnout, aby věděla, jak to bolí, nic. Načež příští kousnutí už bylo následováno plácnutím po zadku a od té doby to neudělala ani jednou.
@Tamtama Pěněžní hodnota výplaty, přeci nic nevypovídá o hodnotě života
pokud jsme u surfaře tak tam může být plus např. život u moře, náplň dne je sportování namísto sezení u počítače či montování u pásu, časová flexibilita, práce která neničí životní prostředí. Dobrá, může mít menší objem peněz, než topmanažer ropné firmy, jenže ten se na ničení životního prostředí podílí, není pánem svého času (musí se řídit nadřízeným), zdraví si tím také netuží a navíc kdo má moc peněz i většinou utrácí za zbytečnosti a podporuje tak opět ty velké nadnárodní koncerny a ničení životního prostředí. (Zbytečně moc oblečení, nová auta, mobily, blbosti vyrobené v číně atd.)
@Barush píše:
@unuděná Já jsem úplně v klidu, svému synovi si ubal kolik chceš, jediné o co prosím jsou příspěvky k tématu. A tím příklady volné výchovy z vašeho okolí rozhodně nejsou. Může to být pro ostatní matoucí. Protože to, že někdo nepoužívá fyzický trrest automaticky neznamená že má doma volnou výchovu. Nerozumím proč to musím psát stále dokola![]()
![]()
Volna vychova, respektující vychova, rabr výchova………
pro mě jsou to všechno jen názvy bez smyslu. Omluva za to dítê vlastnê vůbec není vychované, vychovávané.
Kdyby to tu někoho zajímalo, synkovo rozbité brýle jsem řešila, u toho co mu je rozbil je to už jen třešinka na dortu.Kluk dostane ředitelskou důtku. Coż mi peníze na nové nevyčaruje.
@Barush prč mám pocit, že mluvíme jedna o koze, druhá o voze?
Tvrdíš mi, že ten, kdo občas s něčím vypomůže, vydělá tolik, aby zajistil rodinu?
Příspěvek upraven 20.01.17 v 10:41
@unuděná Ale ten chlapeček také mohl mít svobodnou výchovu bez fyzických trestů a nikoho by ani napadat nezačal. A jsme opět u co by kdyby… ![]()
@Barush Tyjo to ale fakt nemůžeš myslet vážně! Jako ano, člověk se může uskromnit, ale něco jíst musí, děti musí ošatit, nakrmit, poslat do školy, když bude chtít (a ono bude), zaplatit mu nějaké kroužky či švp, lékaři dnes taky něco stojí… Prostě na mě je tohle šíleně idealistické až bláhové. Zaplať pánbů stále je lidí s těmito názory jen maličké procento.
@Anna766 Někdo tu zmiňoval, že vidím věci černobíle, ale mě přijde jako černobílé tvoje vidění - Buď fyzicky trestám anebo všechno ostatní hodím do jednoho pytle. Jenže takhle černobílé to právě není. ![]()