Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@gin 124 píše:
Teď jsem vzpomněl na knihu vyznání od svatého Augustina. On se stal křesťanem až ve svých 35 letech. Popisuje tam epizodku, jak mu asi pětiletému klukovi hodně šmakovaly sousedovy hrušky. Nešlo o ty hrušky, doma měli na zahradě daleko lepší. Jenže ty sousedovi mu šmakovali více proto, že byly kradené. V tom se vůbec nelišil severoafrický klučík z roku 360, (jeho matka Monika byla severoafrická Berberka, jeho otec Patricius byl Říman) od kluků součastnosti. Znám to, také jsem byl malým klukem. Nezabily by jste to?
V USA totálně sedli na lep fanatickému vymaštěnci Peteru Charlesi Remondinovi (*1846 Torino (Turin - Italia) + 1926 San Diego Kalifornia - USA)
@WontTell píše:
A ti rodiče to odmítají zaplatit?
Nevím, ale jsou to ti co věří tomu že jejich Daneček nikdy nic a jistojistě se jen bránil a za nic nemůže. A i když byli obeznámeni že zrovna jejich přítomnost je tř. schůzkach nutná,nedorazili.Pan uc. je ještě neviděl. Ovšem nutno říct že nastoupil toto zàří, tak třeba se dočká ještě. Akce brýle vypukne v pondělí, můj synátor byl tento týden na lyžáku a ne ve škole.
Dámy, ukažte mi jediný příspěvek kdy jsem někomu vnucovala svůj názor, moje kdo ví tak ví a kdo neví nepochopí jsem psala protože mě opravdu nebaví vše vysvětlovat stále dokola. Pořád mě zavalujete dotazy co by kdyby, a když odpovídám a argumentuju tak už mám najednou jen tu svoji pravdu. Já když odsuzuji fyzické tresty tak vidím věci černobíle, v momentě kdy někdo druhý napíše že jakkákoli výchova je ve stejném pytli černobíle nevidí. Někdo se mnou diskutovat nechce, o pár stránek už reaguje. Když bych předložila vědeckou studii, mám použít selský rozum. Když použiji selský rozum mám si nastudovat vědu. Absurdistán. Ale jo chápu, proč tak urputně bojujete, ale to už je na vás.
Jen mě mrzí, že se mi nepodařilo dohledat jeden kreslený vtip, úplně báječně by se sem hodil, ještě někdy zapátrám a potom přidám. Až potom zmizím, ať se ještě alespoň pobavíte
![]()
@Barush píše:
Dámy, ukažte mi jediný příspěvek kdy jsem někomu vnucovala svůj názor, moje kdo ví tak ví a kdo neví nepochopí jsem psala protože mě opravdu nebaví vše vysvětlovat stále dokola. Pořád mě zavalujete dotazy co by kdyby, a když odpovídám a argumentuju tak už mám najednou jen tu svoji pravdu. Já když odsuzuji fyzické tresty tak vidím věci černobíle, v momentě kdy někdo druhý napíše že jakkákoli výchova je ve stejném pytli černobíle nevidí. Někdo se mnou diskutovat nechce, o pár stránek už reaguje. Když bych předložila vědeckou studii, mám použít selský rozum. Když použiji selský rozum mám si nastudovat vědu. Absurdistán. Ale jo chápu, proč tak urputně bojujete, ale to už je na vás.
Jen mě mrzí, že se mi nepodařilo dohledat jeden kreslený vtip, úplně báječně by se sem hodil, ještě někdy zapátrám a potom přidám. Až potom zmizím, ať se ještě alespoň pobavíte![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Pamatuju na jeden vtip z komunistického Dikobrazu. Fotříkovi padají gatě, protože si z nich odepnul pásek, aby mohl seřezat syna. A u toho byl nápis:***„Každý správný gentelman nosí šle.“*****
@gin 124 píše:
Pamatuju na jeden vtip z komunistického Dikobrazu. Fotříkovi padají gatě, protože si z nich odepnul pásek, aby mohl seřezat syna. A u toho byl nápis:***„Každý správný gentelman nosí šle.“*****
Nesouvisí to s tímhle? https://cs.wikipedia.org/…ubkultura%29
@WontTell Vždycky najdeš jednotlivce, co něco udělal, neudělal, to je nesmysl dávat jako důkaz něčeho. Najdeš i klasickýho Čecha, co taky nakadil do vlaku… i Čecha, co napadl zdravotníka… i člověka, co se svobodnou výchovou dopadl bídně.Nic neni samospásný.
Fajn, tak proč tak prezentuješ ten systém „dítě se rozhodne v každém věku“?
@WontTell Já to ale nevnímám tak, že to je samospásný. Jen to je dle mě zcela přirozený a nejpravděpodobnějc vedoucí ke šťastnym bytostem na Zemi. Kdyby to, co tu píše většina, tak fungovalo, tak by lidi, většina, byly šťastný už teď. Zkus si jen tak v hlavě projet lidi kolem sebe, jak mluvěj o svym volnym čase, práci, čase v práci…
Dítě je to samý co dospělej, je třeba ho opatrovat, když mu dáváme něco nad jeho síly, což dnešní doba dává docela dost, můžeme diskutovat, nabízet, ukázat náš směr, ale furt respektovat jeho volbu. Chápu, že to třeba nedokážeme vždy, nebo něco nám absolutně nejde přes náš rozum a vnímání světa, ale je hodně důležitý bejt si toho vědomej a zkusit mu toho nechat co nejvíc. Nebát se toho.
@WontTell A myslim, žes to byl ty, kdo psal o tom ničení planety noťasem, károu atd. To je zas šílený dogma, nikdo tu nepsal, že je potřeba smazat vše, co ničí planetu, to bys nemohl dělat nic, jakýkoliv dělání je ke škodě, nejvíc eko je nic
Určitě soběstačnost je z našich možností konání ideální varianta, co se týče neškodění přírodě, ale to tu taky nikdo neprosazuje, jen to padlo jako příklad. Nesmažeš, že žijeme v dnešní společnosti, že jsme jí zasažený. Kažej má hranice jinde (ale jsou jen v hlavě). Ale nesouhlasim se zastávánim toho, že to, co nyní je, je ideál a chci to pro všechny. Ideál to pro mě rozhodně neni, určitě to nechci pro všechny, určitě ne pro vlastní děti.
@Emno píše:
@WontTell Já to ale nevnímám tak, že to je samospásný. Jen to je dle mě zcela přirozený a nejpravděpodobnějc vedoucí ke šťastnym bytostem na Zemi. Kdyby to, co tu píše většina, tak fungovalo, tak by lidi, většina, byly šťastný už teď. Zkus si jen tak v hlavě projet lidi kolem sebe, jak mluvěj o svym volnym čase, práci, čase v práci…
Dítě je to samý co dospělej, je třeba ho opatrovat, když mu dáváme něco nad jeho síly, což dnešní doba dává docela dost, můžeme diskutovat, nabízet, ukázat náš směr, ale furt respektovat jeho volbu. Chápu, že to třeba nedokážeme vždy, nebo něco nám absolutně nejde přes náš rozum a vnímání světa, ale je hodně důležitý bejt si toho vědomej a zkusit mu toho nechat co nejvíc. Nebát se toho.
Ale já má opravdu pocit, že vetšina lidí kolem mě je v podstatě šťastná. Rozhodně netrpí nějakým pocitem v tom smyslu, že žijou v nějakym systému, kterej je drtí a ve kterým jsou otroci. I mě třeba živí obor, kterej mě bavil od toho nejútlejšího dětství, co pamatuju.
Nechat co nejvíc jistě, ale jsou věci, který už jsou za tou hranicí. Tu má samozřejmě každej jinak, ale jako „pokrok“ vnímám už to, že jsi vůbec připustila její existenci.
@Emno píše:
@WontTell A myslim, žes to byl ty, kdo psal o tom ničení planety noťasem, károu atd. To je zas šílený dogma, nikdo tu nepsal, že je potřeba smazat vše, co ničí planetu, to bys nemohl dělat nic, jakýkoliv dělání je ke škodě, nejvíc eko je nicUrčitě soběstačnost je z našich možností konání ideální varianta, co se týče neškodění přírodě, ale to tu taky nikdo neprosazuje, jen to padlo jako příklad. Nesmažeš, že žijeme v dnešní společnosti, že jsme jí zasažený. Kažej má hranice jinde (ale jsou jen v hlavě). Ale nesouhlasim se zastávánim toho, že to, co nyní je, je ideál a chci to pro všechny. Ideál to pro mě rozhodně neni, určitě to nechci pro všechny, určitě ne pro vlastní děti.
Barush si tady stěžovala na existenci průmyslu.
Já jsem pro střed.. Třeba já nemám pubertáky, zatím máme děti předškolní a školní, ale podle mě určité rozhodování je potřeba..
Nevím, možná člověk nedělá dobře, to asi zjistí až prostě dítě vyrostě, ale třeba mám kolem sebe dospělé co byli nějak vychováváni- např. jedna slečna v rodině, že prostě se jí všechno řeklo, rozhodlo, ale ona s tím souhlasila, možná ji to i vyhovovalo, že nemusí nic řešit. Ale ono to pak bylo tak, že ji máma mluvila i v 15 co si má obléct, ve 20 jakou si má dát barvu na vlasy a ve 30 si s mámou neumí poradit, že ji diktuje co si má koupít do bytu a prostě prý do ní hučí a neporadí s ním- ani sama, raději s ti koupí.. Sama má problém, i když má VŠ a docela dobré pracovní místo, se rozhodovat v rámci osobního života - nemyslím pracovního..
Unás si může dítě vybrat co bude jíst- vyběr si jogurt, co chceš na oběd- ale s ní to pak, může říct názor, co si chce obléknout, když má dám na výběr dvoje kalhoty, nejedu styl, toto a hotovo..
Co ale musí jsou povinnosti, učení pomáhání..Je Mu 8let uvidíme dal, počítám, že začne držkovat, ale prostě i manžel se ho zeptal na názor, jak chce vymalovat pokojík, ne, takovou a hotovo..
Ale každý to má jinak.. Někdo prostě dá na stůl jez, dá oblečení, obleč se neptá se na názor, - rozkazuje..
Ale neřídíme se podle dítěte, jenom pokud je možné, tak prostě mu dám možnost názoru..zatím s ním nemám problémy, že by mi držkoval, vztekal a neposlouchal..
@Janasas tohle jsou věci, co si rozhodují děti samotné, jogurty kupuji jen ty, co mají rády, když jdou se mnou do obchodu a něco chtějí, tak si to koupí( neplatí u sladkostí, jsem ras), oblékají se taky samotné, starší dcerce to bylo to nedávna fuk, brala to prostě z hromádek ve skříni, co bylo navrchu, teď už vybírá, tak jí maximálně prodím, že tahle kombinace nejde k sobě. Co by si daly k jídlu říkají běžně, vařím celkem podle nich, to je ovšem rozdíl oproti tomu, jakou školu budou či nebudou navštěvovat.
@terinka4444 tak ono to zní banálně, ale znám dost kamarádek, co se prostě na nic neptají..
Třeba kamarádka má už 11 holku a prostě co bude jíst rozhoduje ona- neni obezní, neni mocná ani nic, prostě vem si to a to.. to samé oblečení, všechno.. i když jdou nakupovat věci do školy tak prostě nemůže mít názor
No možná si mě pochopila jak to myslím, prostě jednoduché věci, bych nechala na dětech..
Pak je druhá stránka škola, učení, povinnosti.. tak je jasné, že to neni tak, že si řeknou, mě se nechce, můžu zůstat toma, tak to zase ne.. Ale třeba kluk mi říka, že by v pá zůstal doma z družiny, že by šel s kamarády bobovat, tak prostě nestojím n a tom, aby nutně tam byl, tak prostě udělám vyjímku. domluvíme se..
Třeba mám kamarádku co má 9 chlapce a já uplně rostu z toho, když k ní přijdem a ona hned běží do pokoje a začne jim organizovat, hrajte si s tím to a s tímto, nechcete tuto svatebnici, nebo toto. prostě nevím no..
Já i 3 letým dám hračky na zem, hrají si sami, když vidím, že neví, tak třeba něco nabídnu nebo pomůžu k rozhodování, ale někdy mě to přijde, že to mámy přehání ![]()
Pak se fakt nedivím, že děti zlobí, když si sami neumí a potřebují ve všem organizaci, názor a - otravují, nebo jak to slovo napsat.. rodiče… a rodiče to může už přestávat bavit no. diví se proč díte zlobí.. je to takový kolotoč,,
ale každý ot prostě nějak doma má.. nikoho nesoudím..
@WontTell U mě k žádnýmu pokroku ale nedošlo, nic se nezměnilo. To, že jsem napsala, že hranice má kažej jinde, neni pokrok, to je fakt patrnej už např. z této diskuze. Já mám hranice jinde než Unuděná. Všechny jsou v hlavě, moje i její. Dle mě co nejvíc je bořit a nechat dítě být.
Jasně, že něco už je za hranicema jednotlivce - a to je ten moment, o kterym tu mluvíme. Že dnešní pojetí světa ty hranice učí strašně blízko a utaženě. Motivů je hodně, strach, ego, vytváření mylných souvislostí, lpění atd.
@Emno píše:
Jasně, že něco už je za hranicema jednotlivce - a to je ten moment, o kterym tu mluvíme. Že dnešní pojetí světa ty hranice učí strašně blízko a utaženě. Motivů je hodně, strach, ego, vytváření mylných souvislostí, lpění atd.
Me to prijde uplne naopak-dnes jsou ty hranice mnohem dal, nez byly byt pred 50ti lety a taky mrkni na tu mladou generaci. Nezdravi to, nepousti sednout v MHD, na usich porad jen sluchatka,22hodin denne to ma v ruce telefon,„pojdme na kolo“ je pro ne pomalu nadavka a ze by se umeli slusne oblect do divadla nebo chovat u stolu, to teda ani nahodou. Mysli si, ze mohou cokoli, nemaji k nicemu a nikomu uctu a vsechno je stve (a nic s tim nedelaji). Nerikam, ze vsichni, ale je jich rozhodne mnoooohem vic nez o generaci zpet.Ja se mezi detmi-mladymi dospelymi pohybuju hodne casto a prijde mi o posum zcela markantni a to mi je taky jen 30.