Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@unuděná Já mám naopak zkušenost, že nejslušnější jsou mladí lidé a nejhorší staré ženské. Dělala jsem na pokladne na plavečáku a bylo to hodně znát. Mladí zdravili a byli tolerantní, starým bábám by huba upadla, kdyby měly pozdravit.
Mladé lidi vidím v tramvajích vyskakovat hned, jak starý člověk nastoupí. S kočárem mi mladí lidé chtěli pomáhat pravidelně i do nízkopodlažních spojů.
To je taková mantra, jak je mladá generace horší. Říkaly to všechny generace už od prvopočátku. Prostě jsou slušní a neslušní lidé a to napříč generacemi. Neslušný člověk vychová neslušného člověka. Slušný slušného. Takže ty počty budou tak vyrovnané a pořád stejné.
@Fjodorka
Já teda žiju asi v jiným světě, ale s kočárem mi občas nepomohl nikdo, nebo ženská kolem 40-50.
Puberťáci a čerství 20 hlavu otočí na druhou stranu, jen aby po nich člověk nic nechtěl.
@Janina81 Asi jo. Já si nikdy o pomoc ani říkat nemusela, lidé ke mně běhali automaticky. A to jsem jezdila MHD opravdu hodně, skoro denně, auto nemáme. Základ je úsměv.
@Fjodorka Tak to mas super zkusenost, ja ziju v Praze a je to fakt mizerie. Usmev opravdu nepomuze u cloveka, co zarputile cumi z okna a v usich sluchadla
Jak pise @Janina81 me jako tehotnou kdy nekdo pustil sednout, nebo s kocarem mi uvolnil mista u plosiny k tomu urcene, byli to vetsinou muzi kolem 40-50let, parkrat nejaka babicka, az mi bylo hanba, ze pubertak vedle jen cumi…
Ve skole jsou deti drze, az hanba. Nepamatuju se, ze by driv nekomu proslo sproste slovo nebo ignorace ucitele, dnes je to na dennim poradku.Ja to delat nebudu, je to kravina a co mi to jako da-to je mantra dnesni mladeze.Jak rikam, pohybuju se v tom, nechci rozebirat bliz, tak to mam takrikajic z prvni ruky ![]()
@Janina81 @unuděná mám stejnou zkušenost jako vy dvě. S kočárem nepoůže nikdo, uvolnit místo, které je určené pro kočár, je strašný problém a ještě větší někam usadit druhé dítko. Když už někdo místo uvolní, tak nějaká babička, až se za ty ostatní stydím. Jo a s kočárem do autobusu mi téměř vždy pomáhá řidič, všichni ostatní raději utečou, div mi ještě staršího neporazí a smát se můžu jak chci
Bydlím také v Praze a mám jen nejlepší zkušenosti. Fakt nechápu ![]()
@unuděná Jo, mnohem volnější hranice než před generací. To souhlasim, taky jsem nikde nepsala opak. I tak je to málo. Souvislosti s hranicema a nezdravenim a neježděnim na kole je ale dost troufalý vidět ![]()
Znám spoustu dětí se svobodnou výchovou a naopak všichni jezděj na kole i v zimě
Většinou ty rodiny ani nemaj celoročně pojízdný nebo hojně užívaný auto… často ho nemaj vůbec. A zdravěj všichni a moc mile, tak nějak osobně : ) Tim chci říct, že dělat závěry z výše uvedenýho je nepřiléhající.
@Emno No je to možné, ale podle mě děláme něco špatně. „Tradiční“ způsoby výchovy fungovaly po staletí a nyní, v době, kdy dostáváme více volnosti, svobody a možností (rozuměj po revoluci) to jde od desíti k pěti. Těžko si to nespojovat ![]()
@Fjodorka já mám teda taky spíš blbou zkušenost v Praze, jako těhotnou mě pouští většinou důchodci a pak spíš chlapi, ženský, zejména ty ve středních letech, uhýbají pohledem a dělají se neviditelnýma ![]()
Ale já se nedám, prostě si vytipuji vhodný objekt - nejlépe mladý zdravý kus, a zkrátka si poprosím, aby mě pustil, protože spousta lidí si čte, nebo poslouchá hudbu a čučí do blba, a to by se člověk s výmluvnými pohledy načekal.
S kočárem jezdím radši metrem, soukání do tramvaje, když nedejbože přijede ta klasická se schodama, je peklo, i když tam musím říct, že mi zase na druhou stranu lidi spíš pomáhají, stejně tak ze schodů, když zrovna není výtah nebo eskalátor. Pokud to jde, chodím rádši s kočárem pěšky, však ono to šunčičkám prospěje ![]()
5 letemu domluvite.13 letemu musite podle me flaknout aby se probral.je fakt ze kdybych trikrat rekla ne a zadna zmena okamzite facan.kord nekde viz cekarna u doktora.ja bita byla a nemam nasledky a ani socialka se u nas nezjevila. a svete div se mam stejny nazor na tuto metodu..pak jsou u clanku v novinach komentare typu kde udelali rodice chybu ve vychove.no kde asi. facan a hotovo
@…mišíček18.5 píše:
5 letemu domluvite.13 letemu musite podle me flaknout aby se probral.je fakt ze kdybych trikrat rekla ne a zadna zmena okamzite facan.kord nekde viz cekarna u doktora.ja bita byla a nemam nasledky a ani socialka se u nas nezjevila. a svete div se mam stejny nazor na tuto metodu..pak jsou u clanku v novinach komentare typu kde udelali rodice chybu ve vychove.no kde asi. facan a hotovo
no tak nasledky evidentne mas, staci si tuhle hruzu precist ![]()
@…mišíček18.5 píše:
Facka kordem? To je nějaký kmenový zvyk? ![]()
@robínek to melo byt jakoze zrovna v cekarne u doktora nebo nekde.kde je vice lidi…a navic fyzicky trest si predstavuju ohnout pres koleno a dostat..ne facka…
@robínek píše:
Facka kordem? To je nějaký kmenový zvyk?
No jen aby zrovna tohle nějaké dítě přežilo
. Já se s nima vždycky ty první roky tak nadřu, než jsou vypiplaní a pak jako kordem je rohnout, jo?! ![]()
@Baba píše:
no tak nasledky evidentne mas, staci si tuhle hruzu precist
Naprosto souhlasim. Tak si deti neporizuj, kdyz si s nimi neumis poradit jinak nez fackou hnus ![]()