Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tamtama Každej je za sebe zodpovědnej, bude se živit sám. Když neprojdeš klasickym komerčnim systémem musu, i tak budeš něco dělat, jen často něco úplně jinýho, třeba za míň peněz… a nebo naopak. Ale neni to o tom dělat JEN to, co chceš. To asi úplně nejde… ale vnímat svět jako neustálou možnost. Zdi, o který si rozbíjíme hlavu, jsou pouze v naší hlavě.
@unuděná Jo, věřim, že jsi takhle spokojená, ale nesouhlasim s tim, že po opačnym rozhodnutí bys byla nešťastná - vůbec nevíš, co by to přineslo za možnosti, změny, nový cesty a kroky…
Ale jasně, jsme už jinde než u fyz. trestů, každej tu poskytnutou svobodu dětem má někde ohraničenou, samozřejmě v sobě a svym pojetí světa.
Já teda jako 14 letá byla těžce neuvědomělá, ale já jsem jela klasickej komerční život, rodiče moc doma nebyli, tak jsme se míjeli, škola fuj, přestože premiant…
Jdu spát. Dneska poklidná mírumilovná diskuze, příjemá. Dobrou…
@terinka4444 já měla z češtiny plný počet, takže matika už tak důležitá nebyla ![]()
@ospalámyš píše:
Já naopak plácání vídala docela často, když jsme chodila na mateřské s dětma po dětských hřištích a mateřských centrech.
Snažím se nesoudit nějaké situace o kterých nevím, jak se vyvíjely, každej rodič může někdy být unavený a dítě mimořádně prudit, ale pokud někdo na ulici seřeže třeba 1,5 leté dítě, tak pro to nebudu mít pochopení nikdy. Takhle zrelativizovat by se totiž dalo vše.A pokud se s nějakými rodiči stýkáš častěji, tak nahlédneš do jejich výchovného stylu a víš, že děti pohlavkujou nebo bijou z vlastní neschopnosti řešit to jinak.
**například třeba rodiče sedí s batoletem u dětského hřiště v hospodě na zahrádce, batole připoutané v kočáru. Po delší době už se dítě samozřejmě nudí, tak hodí lahev s pitím na zem a za to ho hned biju po ruce místo aby odložili pivo a cigára a dítě zabavili.
Malé batole, tak 14 měsíců ve městě, sotva chodí, okolo pobíhají holubi, dítě vezme nějakou dlažební kostku a snaží se s ní dohonit holuba. Matka mu dá několik pořádných ran na zadek. Takhle staré dítě přece nemůže vědět, že by to holubovi ublížilo a co si jako vezme z toho, že dostane ránu na zadek**?
tak tohle jsou smutné příklady a takové jsem opravdu neviděla, když už rodič dal po zadku, tak to bylo opravdu už poslední řešení a nevybavuji si, že by to situaci neuklidnilo. Holt je někdy potřeba to utnout, když už nic jiného nezabírá. Rozhodně to neberu jako neschopnost rodiče to vyřešit jinak, když už všechny možnosti vyčerpal. A to se třeba už ani nevidí to, že proběhla nějaká domluva před - což mi provozujeme, protože už docela dokážeme odhadnout, co která situaci může způsobit za hysterák - takže vklidu doma domluva, jak to tam a tam bude fungovat. A to ti „hledící“ hned okomentují, koukej, ona je fakt nemožná, umí ho jen bít.
@Emno Ja si ale take plne uvedomuji, ze mam nekonecne mnoho moznosti a totez vstepuju svym detem.Ale fakt, ze bez prace nejsou kolace, jim vstepim take
A rada jim pomuzu ukazat cestu, pokud usoudim, ze sami jeste nejsou schopni objektivniho rozhodnuti ![]()
@Emno píše:
@Tamtama Každej je za sebe zodpovědnej, bude se živit sám. Když neprojdeš klasickym komerčnim systémem musu, i tak budeš něco dělat, jen často něco úplně jinýho, třeba za míň peněz… a nebo naopak. Ale neni to o tom dělat JEN to, co chceš. To asi úplně nejde… ale vnímat svět jako neustálou možnost. Zdi, o který si rozbíjíme hlavu, jsou pouze v naší hlavě.@unuděná Jo, věřim, že jsi takhle spokojená, ale nesouhlasim s tim, že po opačnym rozhodnutí bys byla nešťastná - vůbec nevíš, co by to přineslo za možnosti, změny, nový cesty a kroky…
Jdu spát. Dneska poklidná mírumilovná diskuze, příjemá. Dobrou…
Ale jasně, jsme už jinde než u fyz. trestů, každej tu poskytnutou svobodu dětem má někde ohraničenou, samozřejmě v sobě a svym pojetí světa.
Já teda jako 14 letá byla těžce neuvědomělá, ale já jsem jela klasickej komerční život, rodiče moc doma nebyli, tak jsme se míjeli, škola fuj, přestože premiant…
prosím tě, můžeš mi k tomu dát překlad pro blbý? ![]()
Já třeba nechápu, že někdoplácne dítě, že něco vylilo. Tak přece stát se může i dospělému a taky nepřiběhne servírka a naplácne vás po ruce ![]()
Docela to vidím často, že někde sedí rodina a prostě dítě něco vylije a hned ho proplácnou..
Taky si myslím, že je trochu rozlišovat, co je jakoby neposlušnost, jakoby naschvál a co, že se stane
@Janasas já plácla dvouletého, když potřetí za sebou naschvál hodil plný hrnek na zem.. od té doby to neudělal
@Tamtama píše:
prosím tě, můžeš mi k tomu dát překlad pro blbý?
@Tamtama to je něco jiného, ale třeba jsem byla s kamarádkou a dítěti drobil rohlík a hned na něho zařvala a plácla.. a nebo sestřenka, když si kluk vzal buchtu ze stolu a opět mu něco upadlo tak, jakože řev a pak když mu upadlo podruhé tka plácla, místo toho, aby mu podala talířek
@terinka4444 píše:
to je jen třešinka, kdybych ti psala, stejně bys mi nevěřilanaposledy tady byl na návštěvě chlapeček, už to nesouvisí s bitím, ale až s fanatickou ujetostí některých rodičů, tak ti rodiče odmítají cukry, jistě dobře tak, ovšem odmítají i sacharidy bez příčiny, netrpí žádnou nemocí, kde by to bylo potřeba, takže med je sprosté slovo, dobře, med je sladký není potřeba. Šli dál, počítají čtyřletému zdravému dítěti sacharidy v ovoci, no a milý chlapeček tady byla dozrávaly švestky, švestek je, že nám na to chodí i srnky a milé děti žerou( jinak se to napsat nedá
) švestky ve velkém, chodí si s takovýma malýma košíčkama
a ten chlapeček měl taky strašnou chuť na ty švestky. Plně respektuju ujetost těch rodičů a dětem dávám striktně jen ovoce, zeleninu a vodu, když přiběhnou, že chtějí. Tak mu říkám, aby si vzal, že to může, že to je ovoce a ještě prosím bioovoce, tady se nesmí hnojit chemicky, nesmí se tu nic, a on povídá že nemůže, že spapal celé balení malých bílých bonbónků a má doslova vyčerpán příjem sacharidů, čtyřleté dítě
tak on jim našel někde nějakou tubu s homeopatikama a vycucal to potají všechno a tím pádem si nesměl vzít čerstvé ovoce ze stromu, jako chápeš to? To už je normální psycho sekta. Já to tady mám z první ruky
Tvl
![]()
@Tamtama píše:
@terinka4444 přijímačky na gympl jsou naprosto primitivnínebo aspoň před deseti lety byly
To bych tak netvrdila. Od letoška jsou na všechny maturitní obory povinně jednotné přijímací zkoušky formou didaktického testu z čeština a matematiky, obdoba testů u maturity. (http://www.cermat.cz/…4035397.html)
@Emno píše:
@MilijonDolarBejby Jasně, to ty budeš taky - si někdy radši hrát než uklízet… dítě je stejný jako ty, prostě se domluvte, věřim, že v kvalitnim vztahu (a je jedno, jestli dítě/rodič, nebo dospělý/dospělý) to jde vždycky, když umíte komunikovat.
Ne, nejde. S dvouletym se domluvim, s petiletym nikoliv
@Janasas píše:
Já třeba nechápu, že někdoplácne dítě, že něco vylilo. Tak přece stát se může i dospělému a taky nepřiběhne servírka a naplácne vás po ruce
Docela to vidím často, že někde sedí rodina a prostě dítě něco vylije a hned ho proplácnou..
Taky si myslím, že je trochu rozlišovat, co je jakoby neposlušnost, jakoby naschvál a co, že se stane
To jo. Kdyz to udelaji omylem, tak ok, ale kdyz jim.50× reknu, at nekopou balonem v obyvaku, ze tam je pití a muze se vylit, že je tam okno a muzou ho vysklit a oni dal kopou, jako bych nic nerekla a vylijou balonem pití, tak pokidje to poprve, vyfasuji hadr a uklizi, ale pokud je to uz popáté, tak dostanou lupanec a hotovo, nebo seberu balon a 2hodiny posloucham rev, kdy se starší pomalu dusí