Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ferda30 píše:
Teda ja koukam, co nam to tu vyroste za generaciKdyz ja byla mala, tak se takovy veci neresily a k dospelym jsme si nedovolili co deti dnes. Ja teda na zadek dam, kdyz je potreba-ne ze me to bavi, ale aby ditko melo hranice.. Pripadne mi, ze ucitelky maji mensi prava nez ty deti. V materince to jeste jde, ale druhy stupen zakladky uz je to sama „osobnost, co si do toho nenecha od ucitelky kecat“. Skolka a skola ma spolupracovat s rodici na vychove a ucit respektu k druhym. Nejaky placnuti bych neresila.. neco jinyho by bylo, kdyby ji narezala-to bych si taky nenechala..
Já ybch řekla, že z nich vyroste úplně stejně nevychovaná generace jako je generace našich prarodičů a rodičů
děti odkoukávají chování co vidí okolo sebe a takhle si stěžuje každá generace, která dospěje a má najednou pocit, jak jsou skvělí a vychovaní a po nich už to nikdy nebude ono ![]()
Tohle tvrdili lidé už cca 3000 let před letopočtem, někde jsme četla citace, je to sranda, jak se to pořád dokola opakuje.
A nedávno mě někde na diskuzi rozesmála jedna kantorka, co si jí čtvrťák stěžoval, jak jsou ti prváci nemožní, nevychovaní, sprestí a hluční a že oni taková určitě nebyli
No byli, jen dospěli a vidí to zas jinak.
@Anonymní píše:
Muselo to být pokud vůbec tak lehké plácnutí, jinak by dcera brečela, když jsem ji vyzvedávala po obědě a to nebrečela, nebrečela ani, když mi to říkala. Když ji totiž o prázdninách plácnul přes ruku děda, tak brečela tak půl hodiny a celý den s ním nemluvila…Uvidím, zda se jí bude chtít zítra do školky, pokud ne, zeptám se paní učitelky, pokud půjde opět ráda, házím to za hlavu. Musím se přiznat, že mi je těch učitelek opravdu kolikrát líto. Některé děti jsou totálně nezvladatelné a když ještě vidím, jak se k těm problémům staví rodiče…
Možná to od dědy chápala jako křivdu, od učitelky jako zaslouženou věc. Moje děti tak reagují.
@ospalámyš píše:
Já ybch řekla, že z nich vyroste úplně stejně nevychovaná generace jako je generace našich prarodičů a rodičůděti odkoukávají chování co vidí okolo sebe a takhle si stěžuje každá generace, která dospěje a má najednou pocit, jak jsou skvělí a vychovaní a po nich už to nikdy nebude ono
![]()
Tohle tvrdili lidé už cca 3000 let před letopočtem, někde jsme četla citace, je to sranda, jak se to pořád dokola opakuje.
A nedávno mě někde na diskuzi rozesmála jedna kantorka, co si jí čtvrťák stěžoval, jak jsou ti prváci nemožní, nevychovaní, sprestí a hluční a že oni taková určitě nebyliNo byli, jen dospěli a vidí to zas jinak.
To jsem takhle vždycky od mámy slyšívala, jak mívala na vysvědčení „samý biče“! Až jsem onehdá našla hromádku číchsi vysvědčení a ona to mámina chlouba, včetně toho rupnutí z dějáku, ze kt. měla navíc maturovat…No joo, vlastně, ale to jsem si pak opravila, jinak byly ty biče!! ![]()
@zuzouš píše:
Každý si vychovává dítě sám..a pokud to dítě např. šikanuje ostatní, asi ten rodič vychovává blběKdyž si představím, že se moje dítě chová, jak rozmazlenej spratek a já bych si ještě měla stěžovat na učitelku, že si dovolila plácnout po zadku, hanba by mě teda fackovala. Pokud holčička nebyla upozorněna předem, je na mě plácnutí moc. Pokud jí učitelka marně vysvětlovala a poučovala a ona se stejně zašklebila a vrazila ruku do jídla, měla dostat ještě jednu navíc.
akorát že ti šikanisti jsou často z rodin, kde nejdou pro ránu daleko
zkušenost ze základky i střední mimochodem, kde šikanovali kluci.
Jinak u šikany bych se plácnout coby učitelka nerozmýšlela. Ale aby učitelka malé dítě opakovaně plácala za to, že šahá na jídlo, no tak to by u mě skončila. Nemá pak ve školce co dělat, pokud takovou situaci neumí bez toho zvládnout. ![]()
Příspěvek upraven 16.09.14 v 22:18
@ospalámyš píše:
třeba by to mohla udělat jako jáhmm, tak mě napadá, asi bych to měla vyučovat, že by nějaký kursík
Když jsem to zvládla já a nemám vzdělání, tak musí i průměrná učitelkano oni prostě musí a musí si bez toho poradit a jak? No tak většina to bez plácnutí zvládne, takže to asi nějak jde i v tom kolektivu různých jedinců. Jednoduché to s některými dětmi nemají, navíc jich tam mají moc, stačila by polovina.
Ale že by to byla až taková tragedie, pokud to není školka někde v ghetu, tak to si nemyslím. Ono to pak je nejen o štěstí na kolektiv, ale i o té učitelce a jejích schopnostech, jestli to zvládá nebo ne. ta neschopná zasloužilá si bude stěžovat, jak jsou ty děti hrozný, schopná ti řekne, že to docela jde
Naše učitelky si děti ze třídy syna i dcery chválí, že jim dělají radost, jsou pohodové, jen někteří kluci žey by mohli víc poslouchat, ale to je normálka.Moje nikdy neplácnuté děti ve školce problémy nemají, ani většina ostatních, nevím do jakých školek chodí vaše děti, kde převažují ty nezvladatelné, ale u nás jsou děcka tak nějak v normě.
Příspěvek upraven 15.09.14 v 20:53
A jiné, plácnuté děti taky problémy nemají a další neplácnuté děti je mají.
To volání po aplikaci pedagogického vzdělání mi přijde jakobyste chtěli po inženýrovi, aby donutil rádio hrát na vybitou baterku, protože má na to přece vzdělání…
Všeho s (M)mírou. Pokud je učitelka zakomplexovaná slepice, co si vybíjí životní neúspěchy na dětech, tak je samozřejmě potřeva zakročit. Ale hysterčit kvůli plácnutí po ruce je taky extrém.
@WontTell píše:
A jiné, plácnuté děti taky problémy nemají a další neplácnuté děti je mají.To volání po aplikaci pedagogického vzdělání mi přijde jakobyste chtěli po inženýrovi, aby donutil rádio hrát na vybitou baterku, protože má na to přece vzdělání…
Všeho s (M)mírou. Pokud je učitelka zakomplexovaná slepice, co si vybíjí životní neúspěchy na dětech, tak je samozřejmě potřeva zakročit. Ale hysterčit kvůli plácnutí po ruce je taky extrém.
tady nikdo nehysterčí, tak klídek
Fyzické tresty prostě do školek nepatří a učitelky to dobře vědí. To plácnutí je varování pro rodiče. Pokud učitelka plácne dítě u tak banální situace, tak co asi může udělat jindy. Je možné, že takový přístup k dětem považuje za normální. Pokud by plácla nezvladatelné dítě v nějaké vyhrocené situaci, dá se to pochopit, jako jednorázový úlet, ale jinak klidnou holčičku u oběda, to by mi zablikala kontrolka.
není třeba ji hnát před soud a kontaktovat ministerstvo, ale klidná rozmluva to vyjasní a učitelce dá vědět, že takhle by mohla mít problémy, pokud nebude dodržovat pravidla a nebude dělat práci, tak jak má.
Ale to se bavíme hypoteticky, třeba ji neplácla, jen ruku odsunula, ale to právě musí zjistit autorka, když se na to té učitelky prostě zeptá. Komunikace je základ.
Příspěvek upraven 15.09.14 v 21:53
@panikralickova do mě taky na nějaké návštěvě bušil chlapeček. Jeho matka to neřešila, po mém napomenutí ho teda taky napomenula. Pak jsem ho ještě 2× napomenula a nakonec mu řekla, že mě to bolí a pokud to udělá ještě jednou, že ho plácnu taky. A plácla jsem. V rodině jsem pak byla za nepřítele, ale - světe divse - chlapeček mě miloval. Dělali si srandu, že jsem snad jediná, kdo na něj platí. Jasně, náš „vztah“ nebyl o tom jednom plácnutí, ale o tom, že jsme si spolu hráli, povídala jsem si s ním - a už nikdy si na mě nedovolil být zlý.
Učitelka v MŠ dle mého názoru nesmí dítě plácnout, natož uhodit. Nikdy. Za žádných okolností!
@Capelucita mne jen fascinuje, jak se tu plácnutí považuje za fyzický trest. Už se těším na diskusi „učitelka zvýšila hlas na mé dítě“ a bude se řešit od kolika decibelů se to považuje za „seřvání“
.
Bože, asi jsem jsem krkavčí matka
a přitom já mám toho svého chlapíka tak moc ráda. Jen si nemyslím, že „chránit ho od malička od všeho zlého“ mu zaručí lepší život.
@panikralickova tady se řeší spousta věcí - učitelka na ZŠ zakázala dceři pantofli s podpadky a pod. ![]()
@zuzouš píše:
Každý si vychovává dítě sám..a pokud to dítě např. šikanuje ostatní, asi ten rodič vychovává blběKdyž si představím, že se moje dítě chová, jak rozmazlenej spratek a já bych si ještě měla stěžovat na učitelku, že si dovolila plácnout po zadku, hanba by mě teda fackovala. Pokud holčička nebyla upozorněna předem, je na mě plácnutí moc. Pokud jí učitelka marně vysvětlovala a poučovala a ona se stejně zašklebila a vrazila ruku do jídla, měla dostat ještě jednu navíc.
přesně tak, přijde mi že se dneska na dítě nesmí nikdo ani špatně podívat, aby nebyl obviněný z týrání
@ka2ka píše:přesně tak, přijde mi že se dneska na dítě nesmí nikdo ani špatně podívat, aby nebyl obviněný z týrání
to máš pravdu, a z takových dětí vyrostou fracci, kteří se neumí chovat, jsou drzí, žádná úcta ke starším. Hodně rodičů si myslí, že jejich dítě je snad „bůh“ a jak se naněj někdo škaredě podívá, tak by snad už podávali trestní oznámení.
@mojmira naprostá pravda a pak se ti rodiče diví, když je děti vykradou, zmlátí a zavřou do domova důchodců
@panikralickova píše:
@Capelucita mne jen fascinuje, jak se tu plácnutí považuje za fyzický trest. Už se těším na diskusi „učitelka zvýšila hlas na mé dítě“ a bude se řešit od kolika decibelů se to považuje za „seřvání“.
Bože, asi jsem jsem krkavčí matka![]()
![]()
a přitom já mám toho svého chlapíka tak moc ráda. Jen si nemyslím, že „chránit ho od malička od všeho zlého“ mu zaručí lepší život.
Mně je vcelku fuk, jestli někdo považuje plácnutí za fyzický trest, nebo je to až silnější plácnutí po zadku, nebo rána mezi oči,…třeba je plácnutí něco zcela jiného, nevím teda co. O definicích tohle není.
Podsttaný je, že to učitelka použít nesmí. jestli vám nevadí, že vám učitelak děti občas plácne víc nebo míň, vaše věc. Dobře vychované dítě vám učitelka plácající děcka ale nezaručí a taková přípravka na „život“ mu nejspíš nezaručí ani ten lepší život ![]()
„chránit děti od všeho zlého“ je dost širokej pojem a já do něj nezahrnuju učitelku, která už ve školce má potřebu používat tělesné tresty, plácnutíčka a podobně.
Pokud nechci, aby mé dítě někdo ve školce „plácal“, tak to neznamená, že je to skleníková kytka, an kterou se nesmí nikdo „škaredě podívat“, to je demagogie. Třeba jsou rodiče s takovým přístupem, ale to nevyřeší žádné povolení tělesných trestů ve školkách. Nevychovaní frackové byli, i když se všude používaly rákosky.