Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobre riesenia niesu. On sa liecit nechce, rodicia ho chcu v tej zavislosti podporovat…
Neviem ako by som reagoval keby to bolo moje dieta, ale od okolia (znamy fetaci/zavislaci) na vydieranie reagujem presne naopak ako ostatny: Chces skocit tak skoc! Akurat nechapem preco ma s tym otravujes?
Asi som pre niekoho bezcharakterny, ale „co s takym materialom?“. Vsetky ostatne moznosti sa daju zhrnut do „budem ho podporovat v zavislosti“ a to nikdy nemoze dopadnut dobre.
Ako bolo pisane, ked to jemu samemu vyhovuje tak nozaj nieje mozne ho dounutit aby sa siel liecit, jedina moznost je ze zavislak to bude chciet sam, potom nemam problem mu zaplatit odvykacku a novy start, ale maximalne raz, akonahle sa k tomu vrati tak smola.
Pripomina mi to dialog s jednou znamou o motivacii ktory s oblubou uvadzam ako priklad… „Teraz nikoho nemam, ale ked niekoho budem mat prestanem (fetovat). Koli byvalemu som prestala 7ד - absolutne beznadejny pripad, uz jej ten fet tak spalil mozog ze ani nechape vyznam slov ktore hovori.
@Anonymní píše: Více
museli by rodiče sami utnout kontakty, definitivně. u nás to trvalo roky, ničilo to celou rodinu. když se nedostal k penězům, začal krást, doma, v obchodech… tatínek dlouho platil a vyplácel věci v zastavárnách, v Bohnicích na skupině pro gamblery a rodinné příslušníky jsme byli, k psychologovi jsme chodili. dvakrát byl v léčebně, pokaždé odešel, léčbu nedokončil. nikdo si neumí představit ten stres, kdo vám kdy zazvoní nebo rovnou přijde - byl nějakou dobu na ulici a klíče od bytu měl u sebe… manžel nechtěl dlouho vyměnit zámky. i když kluk mohl zazvonit, kdyby náhodou chtěl domů. vyhrožování sebevraždou proběhlo několikrát, zmizel, hledala ho i policie. nakonec se od nás odstřihl sám, takže žijeme v relativním klidu, ale ne úplném, to je jasné. kluk nás nenávidí, i když jsme mu tolikrát pomohli, tolikrát za něj zaplatili. ale musel najít viníky, protože on je chudáček, kterého nikdo nemá rád. teď má sám rodinu a co vím, je to jak na houpačce, když to na něj přijde, nezastaví ho nic.
@IcePlanet7 píše: Více
Ja rekla rodicum ze se zabit nechce ze je jinak veselej ma naladu na milenku na zabavu atd. A ze prusery vlastne zadny nema. A kdyby chtel opravdu sebevrazdou vyresit finance tak by si jiste zjistil ze pojistky se na sebevrazdu nevztahujou. Ze to je jen hnusny vydirani
U nas je,,duvod" ten, ze neni stastnej ze zije sam a nema deti ani nikoho a ma toho moc v praci. Pritom vsechny vztahy ruply predevsim kvuli tomuhle.
jsou to jenom kecy, nedá se jim věřit a co mě překvapilo - na skupině v Bohnicích, ti opravdu chytří, kterí v sobě měli ještě špetku empatie, nevěří ani sami sobě, po tom, co zlikvidovali finančně i psychicky své rodiny, zůstávají sami, protože vědí, že když všechno splatí a nadělají peníze “navíc”, tak do toho znova spadnou. přestože absolvovali několikrát léčbu a docházejí pravidelně ambulantně. možná s tím opravdu někdo dokáže přestat, ale mě ta sezení vzala naději.
Existuje filmový cyklus Ze závislosti do nezávislosti, dá se to zadarmo zhlédnout na stránkách ČT. Nějaký díl je i o gamblingu. Zkus se na to podívat, a pak to třeba pustit rodičům. Jan Jílek napsal i stejnojmennou knihu, nečetla jsem ji, ale asi bude dobrá. Jak už psal někdo dříve, je dobré i s rodiči zajít do nějaké poradny, kde jim vysvětlí, že fungují jako umožňovači a spoluzávislí, že mu s tím problémem nepomáhají, ale naopak ho v něm podporují. Pokud se ti podaří otevřít jim oči, máte šanci dotlačit ho k léčbě. Ale jenom léčba nestačí, velice důležité je pro něj i doléčování potom, zpravidla to bývají skupiny. Navíc existují i společnosti, které po absolvování léčby poskytnou na určitou dobu chráněné bydlení spolu s psychologickou péčí, takže by mohl jít tam, a potom se osamostatnit úplně.
V tomto nemáš pravdu. Pojistka se vztahuje i na sebevraždu, jen musí být uzavřena dostatečně dopředu (zpravidla 2 roky).
Nicméně, můj exmanžel byl gambler až na půdu, taky vyhrožoval sebevraždou, celá rodina mimo mně se něj skládala. A pak se skutečně oběsil.
@Mosie píše: Více
Léčit se měl jít od příštího měsíce protože teď toho mají v práci strašně moc.
Volala jsem do Bohnic jak je to tam s přijetím a řekli mi že klasický pořadník a že pokud to nemá domluvené dlouho dopředu tak se tam rozhodně nedostane. Tím pádem víme o další lži.
Chce se mi už jen brečet. A nejhorší je, že mi je líto vlastně už jen těch peněz (padla do toho i většina dědictví, které mělo být rozděleno mezi nás a nebylo protože jsem blbec ustoupila s tím, že si teda rozdělíme až to co zbyde a nezbylo nic). Nedokážu se s ním už ani bavit. Nevěřila jsem tomu, že gambler může zničit celou rodinu, ale stalo se. Vlastně není člen rodiny kterýho by se to nějak negativně nedotklo.
Nedivím se ti, ta situace musí být hrozná. A rodiče jsou přístupní tomu, že byste se zašli do nějakého adiktologického centra poradit? Asi bych jim natvrdo řekla, že to je jediný způsob, jak mu zachránit život, protože buď si to časem hodí sám, nebo si na něj počká někdo, komu dluží. Když už ho tedy nechtějí odříznout…
https://youtube.com/@jasabstinenti?…
Tady je vybornej kanal na YT. Zabyva se zavislostma.
Je tam povidani i s gamblerama, dost zajimave.
Ja to sleduju, ackoliv nic takoveho neresim. Ale narazila jsem na to nahodou a musim rict, ze obdivuju nektery, z jakych srajd se dokazali dostat..
P. S. ted jsem zkousela odkaz, ale nejak to nefunguje..netusim proc.
Ale je to: JAS - abstinenti Jablonec.
Výraz s ním dveře, tohle nemá budoucnost. On se evidentně léčit nechce, on přece nemá problém.
A jestli se chce zabít, ať to klidně udělá, pořád lepší, než aby jeden člověk takhle likvidoval nejen tvoji rodinu, ale i rozsáhlé příbuzenstvo. Mám v tomto směru vlastní, a dalekosáhlé zkušenosti, a věř, že vím o několika případech, kdy sebevraždu nespáchal gambler, ale jeho partnerka, matka, dítě…
Rozveď se co nejdřív, včera bylo pozdě, on už jiný nebude, neboj. A hlavně si vůbec nic nevyčítej, šancí už jsi mu dala až až.