Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ještě mě napadlo, že bych se ráda zeptala, když už máte všichni takové zkušenosti, jak je to s množstvím vajíček, které se vkládají maminkám do dělohy. Ráda bych se totiž vyhnula dvojčátkům, neboť si myslím, že v mém věku by to byla velká zátěž a hlavně už jednu holčičku doma máme, 4,5 roku. Přítelova manželka zemřela rok a půl po porodu tak vlastně už jsem maminka na plný úvazek. Když by dopadla dvojčátka, tak by mi to samozřejmě nevadilo, ale radši bych preferovala jedno. díky
My si poprvé nechávali zavést 2 embrya. Obě se chytla, ale jedno odešlo cca v 9.tt. Při tom druhém oplodnění už jsme právě chtěli jen 1, tak jsme si nechali udělat tu prodlouženou kultivaci embryí, aby nám tam transferovali do dělohy to nejlepší:-) Protože už jsme měli toho prvního raubíře a říkala jsem si, že teď by ta dvojčátka určitě klapla a bylo by to pro nás vše moc náročné. Malému je 32 měsíců + za chvilku to druhé.
Aha, tak teď je mi to úplně jasné. Když budu chtít jedno mimčo, tak je prostě nejlepší si nechat prodloužit kultivaci, aby byla jistota, že jsou kvalitní a tím bude větší šance, že se uchytí a rybička neodplave ![]()
Já už stihnu jen jednoho prcka, protože přece jenom další mimčo by opravdu bylo náročné, když už jednu blonďatou prďolu máme doma, taky bychom se přestávali asi vejít domu. ![]()
Ale věřím, že je to moc hezké, taky se na to těším. Když vidím krámky s dětským oblečením, ty miniaturní botičky a všechny ty kočárky, tak mě to úplně vtahuje do děje. ![]()
Přesně tak
A mě se právě tvoří málo vajíček, tak ani jiná možnost při tom druhém, když jsme chtěli 1 nebyla. I když to víš, že jsem se pořád nemohla rozhodnout, jestli tam ta embrya nenecháme dát zase 2
Také by jsme se nevešli domů
Někdy je to opravdu strašně těžké rozhodování, ale v Gennetu jsou tak příjemní a šikovní, že s tebou vše rozeberou a i poradí, co by bylo pro tebe nejlepší. My třeba neměli ani co nechat zamrazit, aby jsme si to pojistili, kdyby to neklaplo a šli by jsme ještě jednou, ale abych se nemusela zase cpát těma hormonama. Měla jsem 6 folikulů a z toho jen 4 dobrá vajíčka. Oplodnit se podařila 3 a nejlepší bylo těch 5 dní kultivace jen 1!!! Před prvním otěhotnění jsem měla folikulů 5, z toho 3 vajíčka, která byla oplodněna, ale vlastně transferována 2 embrya po 2 dnech. A jedno stejně odešlo.
@Slunc s tím počtem embryí… podle všech papírů mi vložili jedno a mám doma už roční páreček
… a sexík tenkrát nebyl… že bych byla svatá?
Jo a narodila se, když našemu staršímu bylo 27 měsíců. Jedno jsem chtěla z podobných důvodů jako ty, no je to teď náročný, ale zvládnout se to musí…
Tak držím palce ![]()
Gigis, ale to máte tedy jednovaječná, že???
To mě když zavedli poprvé 2 embrya, řekli mi, že tam můžou být klidně 4
Protože by se ještě dělila a byla by 2× jednovaječná dvojčata.
I teď při tom jednom jsem měla hodně vysoké HCG a i sestra na recepci se po tel. ptala, kolik že mám zavedených embryí, no a že tedy počkáme až na kontrolu na ultrazvuku. Vyplašila mě a nic se nedělilo, čekáme zase 1 ![]()
No a SLUNC, přesně jak píše Gigis. I když si necháte dát embryo 1, můžete mít klidně dvojčat ![]()
Ojoj, je vidět, že jsem nezkušená v těchto záležitostech
…ale jak to příroda zařídí s tím nic neudělá ani medicína. No jo, taky by se svět nezbořil, spíše se mi jednalo o to, že mi bude příští rok 40 a přece jenom je to velká zátěž pro tělo, ale asi nemá smysl předbíhat situaci. Jsem ráda, že jste mě poučily, alespoň půjdu na první pohovor trošku zkušená a nebudu tam civět jako vyoraná myš.
protože jsem fakt neměla ponětí jak to funguje.
Ani nevím, jak na tom budu s vajíčky. Hlavně, že máme doma alespoň kvalitní rybičky. ![]()
Holky, co už máte IVF za sebou a máte zkušenosti…
Jak jste to dělali v práci?? Předpokládám, že se doktoři neptají, jestli máte být na vyšetření v práci, prostě se vše řídí cyklem a hotovo..(což je pochopitelné)..
Já jdu příští týden ke svojí a bude mi dávat žádanku do CARu - půjdu do Gennetu..Jenže v práci máme poněkud nepřátelské prostředí, pracuji v prodejně a jsme na dvě směny po dvou lidech. Tudíž, když já nejdu, musí za mě někdo zaskočit a ty dva z druhý směny prostě nepůjdou (to je na dlouhý vyprávění)…Tak by mě zajímalo, jestli na to dostanu razítko od doktora a nikdo mi nemůže nic říct nebo jak to je??
Tak na práci se skutečně neptají, musíte tam být, kdy je třeba. Ono by se to také špatně dělalo, tělo nečeká:-)
Já dělala dispečerku na směny a pamatuji si, že třeba na odběrech jsem byla po noční a po transferu embryí, který mi dělali v pondělí v poledne jsem šla normálně ráno v úterý do práce. A z kliniky jsem jela normílka tramvají. Akorát až když jsem otěhotněla, zůstala jsem na rizikovém.
Na doktora máš nárok ze zákona, tak se neboj.
Ahojky, sice nejsem ještě po IVF, ale taky jsem nad tím přemýšlela, že budu muset asi hned od záčátku říci šéfovi, že plánují umělé oplodnění a často budu v luftu. Sice se to nemá hned na začátku sdělovat (z pověry), ale asi to jina bohužel nejde. k
Hlozi, je to těžké v dnešní pracovní době si vyřizovat osobní záležitosti, protže zaměstnavatelé hodně talší na pilu a umí taky pěkně deptat, ale když to miminko chceš, a je to pro tebe důležité, tak si zatím jdi. Pokud by si měla neschopenku, tak tě zaměstnavatel stejně vyhodit nemůže. alespoň nějaká výhoda. ![]()
Holky, já to šéfovi vůbec neřekla, že plánujeme, protože jsem měla strach, abych to nezakřikla. Akorát jsem přestala kouřit a on se mě ptal, kdy přijdu, že jsem těhotná
No a jakmile jsem dostala neschopenku, z hodiny na hodinu se to dozvěděl a byl v šoku, ale rychle se z něho dostal a přijmul místo mě dokonce 2 lidi
Další týden mi s kliniky volali, že tam nemám podle krve nemám už ani jedno embryo a najednou jsem byla v šoku já, páč jsem měla strach, že mě pak brzo vyrazí z práce, když už věděl šéf, že se pokoušíme o mimi. No a odpo mi volali z kliniky, že se moc omlouvají, ale měli porouchaný stroj na krev, a že je vše v pořádku
UF. Tak takové jsem měla zážitky s prvním těhu
No, mě celkem vzato nejde o to, že bych se bála říct v práci, že jsem těhotná, je mi 27, na jaře jsem se vdala, tak se s tím tak nějak počítá. Spíš mi jde o to, že šéfovi nechci říkat, že jdu na umělý - nic mu do toho není a hlavně to nemusí vyjít a nerada bych aby pak na mě v práci koukal jako na chudinku…Jenže dělám krátký/dlouhý týden..od 8 do 19ti, takže celý den…Nevím, kolik vyšetření budu muset podstoupit před samotným IVF, ale na ty se snad můžu domluvit podle volna, ne?
Na ta se domluvíte podle volna, určitě. Pak až samotné odběry a transfer se budete muset podřídit
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.
Ono to pak všechno půjde rychle, uvidíš
Přesně jak píšeš, je fajn, že máte za sebou genetiku a imunologii, protože tím se vám vše urychlí. Také jsem brala Prednison, při obou-měla jsem lehkou alergii na manželovo sperma. A brala jsem ho až do 4.měsíce těhu. My hned poprvé přistoupili na metodu ICSI, aby jsme to zbytečně neprodlužovali a zvýšili tak šanci na oplodnění a vyšlo to při obou. A neboj se, nemagoříš, když toužíš po miminku, je logické, m že se díváš na kočárky a ty krásné věci. Já musela mít také vše hodně předem a to bylo něco na manžela:-))