Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Mazlucha píše:
Zeptam, ale myslim, ze chce docílit kvalitnejsich vajicek, pokud je k tomu dobrej ten Luveris. Pri kazdym pokusu nam zustalo jen jedno embryo a pri ET bylo ctyrbunecne, takze nic moc
Ona Luveris dává hodně, protože dává i Cetrotide. Ale ví, že Luveris toho LH dodává málo. Konfrontovala jsem ji. Má ale vždy nějakou odpověď, i když ne dostačující pro někoho, kdo má trochu přehled. Ten Menopur už LH obsahuje právě taky a dává se dokonce do kombinace i ke Gonalu. Že zbývá k ET jen jedno embryo, není nic divného, ale že má jen 4 buňky, to je už horší
A to ty 4 buňky má pátý den? Protože kdyby jo, tak je to zbytečný transfer.
@Martrich píše:
@MartinaCV Marti diky za nazor, mas pravdu.Ja tedy ovuluji, ty problemy s MS byly pred synem.Po porodu mam Ms plus minus 32 dni.Ale ovu byva pozdeji,18dc a ne kazdy mesic. Kamaradce nativ vysel, ale asi take nahoda.To PGS me mrzi. Kazdopadne si necham od Langerove poradit.jdu do hajan
Jestli ta ovulace není jistota, stejně by k transferu v nativu nedošlo - viz. tento měsíc pokus o transfer u Božské. A jestli ta ovulace nebývá každý měsíc, neriskovala bych transfer bez správné hormonální hladinky. Vím, že je to všechno zátěž, ale v případě geneticky zdravého embrya a řádné přípravy po všech stránkách, bych ten transfer absolvovala pod Estrahexalem, abych to pojistila. Uvidíš..
@MartinaCV
Do pateho dne jsme nikdy nedosli. Vse se zastavilo a pry je lepsi dat aspon to jedno ctyrbunecne hned, ze se lepe rozviji v tele matky. Takze my meli ET druhy den od OPU
@Mazlucha píše:.
@MartinaCV
Do pateho dne jsme nikdy nedosli. Vse se zastavilo a pry je lepsi dat aspon to jedno ctyrbunecne hned, ze se lepe rozviji v tele matky. Takze my meli ET druhy den od OPU
Příspěvek upraven 05.06.18 v 15:25
@MartinaCV
Nevim, proc tomu tak bylo. Ja se po tom nepidila, kdyz nam rekli, ze je to ok a ze se to tak dela. S psychikou jsem na tom dobre, to urcite timto nebylo
@Mazlucha píše:.
@MartinaCV
Nevim, proc tomu tak bylo. Ja se po tom nepidila, kdyz nam rekli, ze je to ok a ze se to tak dela. S psychikou jsem na tom dobre, to urcite timto nebylo
Příspěvek upraven 05.06.18 v 15:25
@Mazlucha píše:
@MartinaCV
My otehotneli!Ale ne z ivf
Jo, to jsem četla. Ale tady vedeme diskuzi o proběhlých IVf a o jejich kvalitě. tím bych to uzavřela. Přeju hezký den
@Martrich Ten nativ si nenech rozmluvit pokud to chceš zkusit.. Je rozdíl v nativu a transferu v nativním cyklu. Pokud ovuluješ, tak při nativu prostě 3× půjdeš na UTZ a pokud folikul poroste tak někdy na těch 17mm ti dají pregnyl na večer a popřípadě píchnou orgalutran nebo cetrotide na udržení do OPU. Pokud tam bude vajíčko, tak už je postup stejný jako u IVF. K ovulaci dojde 100%! Pokud to chceš mít více pod kontrolou tak se nasazuje standardní clostilbegyt (stojí prd) a při tom se lépe časují UTZ a OPU. Tomu už ale někde říkají minimálka, ale podstata je stejná. Mě taky říkali že pro mě není vhodný nativ. Že jsem z 18 foliklů měla jen 6 vajíček, že to bude určitě prázdné. Nebylo.. a jsem z něho poprvé těhotná.. Je třeba ale počítat, že ten folikl může být prázdný nebo praskne dřív.. a říct, že to zkusíte třeba 2×-3×. Opravu věřím, že pokud není obecně problém s kvalitou vajíček, že to jedno vajíčko z přirozeného cyklu má větší šanci než šest nadopovaných hormonama. Samozřejmě to je jen můj osobní názor a zkušenost.
@Mazlucha píše:
@MartinaCV
Z tohohle mě úplně bolí u srdce. Taková blbost, to snad doktor nemůže říct. To by mohlo platit jen v případě, že by to embryo zvládli vložit do vejcovodu a ne do dělohy.
Nesmí se zapomínat na sice malé procento (ale nezanedbatelné) těch, které v případě nativů/minimálek či při velmí nízkém AMH získají pouze 1 vajíčko, následně embryo a v těchto případech se k PK přistupuje napříč všemi CARy jen ve velmi velmi výjimečných případech, embryo se naprosto standardně na doporučení embryologů vkládá 3. den a nečeká se na blastocystu…a výsledkem je nezanedbatelné množství těhotných (zdejší diskuze jsou toho docela důkazem). Tím pádem neplatí žádná z Martiných výše vedených premis (ad a) - c)).
Ačkoliv to nebude zřejmě případ většiny holek zde, navíc vůbec těch, které jdou na klasické IVF…ale v určitých případech prostě funguje i tato varianta a nelze o ní prohlásit, že takto to nemůže nikdy fungovat, plno je nás důkazem o opaku ![]()
@Ploutvik píše:
@Martrich Ten nativ si nenech rozmluvit pokud to chceš zkusit.. Je rozdíl v nativu a transferu v nativním cyklu. Pokud ovuluješ, tak při nativu prostě 3× půjdeš na UTZ a pokud folikul poroste tak někdy na těch 17mm ti dají pregnyl na večer a popřípadě píchnou orgalutran nebo cetrotide na udržení do OPU. Pokud tam bude vajíčko, tak už je postup stejný jako u IVF. K ovulaci dojde 100%! Pokud to chceš mít více pod kontrolou tak se nasazuje standardní clostilbegyt (stojí prd) a při tom se lépe časují UTZ a OPU. Tomu už ale někde říkají minimálka, ale podstata je stejná. Mě taky říkali že pro mě není vhodný nativ. Že jsem z 18 foliklů měla jen 6 vajíček, že to bude určitě prázdné. Nebylo.. a jsem z něho poprvé těhotná.. Je třeba ale počítat, že ten folikl může být prázdný nebo praskne dřív.. a říct, že to zkusíte třeba 2×-3×. Opravu věřím, že pokud není obecně problém s kvalitou vajíček, že to jedno vajíčko z přirozeného cyklu má větší šanci než šest nadopovaných hormonama. Samozřejmě to je jen můj osobní názor a zkušenost.
S tím i já, dá se říct souhlasím, jen doplním, že pokud neovuluje pravidelně (což psala), bála bych se spolehnout na hormonální hladinu po vložení embrya, navíc když má ovulaci posunutou někam na 18 den cyklu. Jinak jak už jsem psala, když vidím, že je ve finále jedno dvě vajíčka gen. v pořádku a je jedno jestli jich bylo na začátku 5 nebo 20, tak také nabývám dojmu, že tělo stačí jen malinko popostrčit než ho huntovat celým IVF. Kdybych nebyla těsně před čtyříctkou, nešla bych hned do IVF, ale zkoušela bych třeba 10× IUI a pak minimálky, ale s PGS.
@Ploutvik píše:
Z tohohle mě úplně bolí u srdce. Taková blbost, to snad doktor nemůže říct. To by mohlo platit jen v případě, že by to embryo zvládli vložit do vejcovodu a ne do dělohy.
Přesně tak. Je to klasické mazání medu…
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.