Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Rikitan píše:
No, to je možné, ale mě bude 34 a manželce je 33 a manželka je ještě s jednou spolužačkou ze základky jediná, co nemá dítě, jinak mají už všichni jedno nebo děti a už jim chodí do školky a některé do 1. třídy. Moji spolužáci jsou už také taťkové skoro všichni. Moje sestřenice a bratranci, kteří jsou mladší než já, už také mají děti. Od manželky totéž- její bratr, sestřenice a bratranci - všichni mají děti. Takže rodinné oslavy jsou takové, že všude běhají děti, každý mluví o dětech, a okolí + rodinní příslušníci rýpají, kdy budeme mít děti a proč je nemáme. Je to tlak jako blázen. Tak proto jsme z toho nešťastní…
Je dobře, že to řešíte. Odkud jste? Jestli máte tu Prahu po ruce. A není obvyklé, že sem píše chlap
Každopádně, my jsme tu nadupané informacemi a zkušenostmi jsme napřed, tak vám rádi pomůžeme ![]()
Holky, udělali jsme si doma teď večer zhruba nějaký seznam co máme, co se píše v knize, že máme mít a chci to s vámi probrat. Tak zítra. Zatím se zeptám - nůžky na nehty pro miminko, píšou se zakulacenou špičkou. To jsou nějaké miminkovské speciální? Kde je koupím? Odsávačka hlenů, to je základní výbava? To mám fakt pořizovat? Píšou sterilní čtverce, na co to je? Pupík? Líh na pupík - předpokládám, že v lékárně. Jak se zorientovat mezi dudlíky? Píšou, že jsou přímo novorozenecké. Zatím toto ![]()
@MartinaCV píše:
Je dobře, že to řešíte. Odkud jste? Jestli máte tu Prahu po ruce. A není obvyklé, že sem píše chlapKaždopádně, my jsme tu nadupané informacemi a zkušenostmi jsme napřed, tak vám rádi pomůžeme
Jsme z Mělníka, takže 35 minut do Prahy přímým autobusem na Ládví. Děkujeme za podporu.
@Martrich Bylinky na měsíc stojí tak 2500-3000. Levné to není, ale já si zase říkala, že i kdyby mi to nepomohlo otěhotnět, tak že mi to třeba zlepší psychiku. Do IVF, vitamínů a spousty dalších věcí už jsme dali peněz, tak jsem si říkala, že přinejhorším budeme o dalších pár tisíc lehčí. Ale hodně jsem dr. Zhang věřila. Psychiku mi to opravdu zlepšilo a to skoro okamžitě a pak hned následovalo i to těhotenství.
@Mal Jůů, úžasná zpráva, velká gratulace!
Moc ti to přeju, tak ať vše dál probíhá bez problémů. ![]()
@MartinaCV píše:
Holky, udělali jsme si doma teď večer zhruba nějaký seznam co máme, co se píše v knize, že máme mít a chci to s vámi probrat. Tak zítra. Zatím se zeptám - nůžky na nehty pro miminko, píšou se zakulacenou špičkou. To jsou nějaké miminkovské speciální? Kde je koupím? Odsávačka hlenů, to je základní výbava? To mám fakt pořizovat? Píšou sterilní čtverce, na co to je? Pupík? Líh na pupík - předpokládám, že v lékárně. Jak se zorientovat mezi dudlíky? Píšou, že jsou přímo novorozenecké. Zatím toto
Ahoj Martinko, v klidu, kdyby cokoliv, tak všechno se nechá koupit při odchodu z porodnice v lékárně, je to standardní zboží
nůžky na nehty ano, kupovala jsem, používám do dneška, líh taky ano, ten se bude určitě hodit, na pupík nebo třeba na dezinfekci právě těch nůžek, odsávačka hlenů - kupovala jsem až postupně, když bylo potřeba, mám mechanickou, i na vysavač (vypadá to hrůzostrašně, ale funguje)…co tam máš dál…sterilní čtverce - je buď gáza nebo buničina - my máme doma buničinu, asi je to jedno, používám též do dneška, na pipinku, jinak na pupík…dudlíky uvidíš, asi bych koupila jeden 0-3m - je to rozlišeno na krabičkách, my používali asi měsíc a pak už nikdy více…jak tady někdo psal ty kojící kloboučky, za mě ano, též jsem používala, ale bohužel až doma, v porodnici mi je nikdo nenabídl a přišlo mi to škoda, docela to pomáhalo
kdyby cokoliv, tak se ptej ![]()
@Mal Taky moc gratuluju, to je super zpráva!!! Tak ať je všechno nadále v pořádku
![]()
@MartinaCV tak s tou holkou, co píšeš, to je teda něco…je hrozné, k čemu se člověk nechá přesvědčit, aniž by si zjistil všechny informace, zkusil dostupné metody a postupy, ale na druhou stranu chápu, že když je někdo zoufalý a chce miminko, tak je ženská schopná udělat a podstoupit cokoliv…
@Marcella01 píše:
@MartinaCV tak s tou holkou, co píšeš, to je teda něco…je hrozné, k čemu se člověk nechá přesvědčit, aniž by si zjistil všechny informace, zkusil dostupné metody a postupy, ale na druhou stranu chápu, že když je někdo zoufalý a chce miminko, tak je ženská schopná udělat a podstoupit cokoliv…
Marcelko, celé to stojí na tom, že na jedné straně je žena, která info neshání a nebere osud do svých rukou, nechá se vést bez kontroly, což v dnešním světě prostě není možné, chceš-li jím proplouvat s co nejméně škrábanci. A na druhé straně obrovský byznys, mnoho žen, co darují, kterým je potřeba zajistit odbyt. Mluvila jsem o tom se svou obvoďačkou, že si prý na seminářích sdělují zážitky ze svých ordinací a mapují ženy, které tam opakovaně chodí pro předoperační vyšetření na malé gynekologické výkony. Hlídají teď prý více, aby ženy nechodily pro peníze třeba 3× po sobě na odběr a darování vajíček a vysvětlují jim rizika, která jim v CARech neřeknou. Všem nám v CARu řekli, že IVF je neškodné, že to jsou hormony stejné jako v těhotenství a že žádná studie např. neprokázala přímý vztah mezi IVF a rakovinou orgánů vázaných na estrogen. Naše primářka na mamografu mi na to řekla, že žádná studie neprokázala, protože se žádná nedělala a že ona si roky mapuje maminky, co tam přijdou po IVF s dvouletým dítětem za ruku a mají rakovinu prsu a že by celé IVF zakázala a že jsou to sice hormony jako v těhu, ale kolují ve vysokých dávkách v těle ještě před těhu a to je celý problém. Protože se na vše dívám i právně, tak považuju za velký problém neuvádění kompletních informací, nadto uvádění těch zavádějících. Taky doufám a vím, že o tohle se dlouhodobě snaží i Texl, aby byly stanoveny standardy a např. to, čemu se říká prodloužená kultivace, bylo označeno jako standardní kultivace a ta kultivace, která trvá méně než 5 dnů, byla označena za zkrácenou. Bylo by toho víc…
Holky je možné, že by mi Clostylbegyt nebo Utrogestan tlumili růst folykul? Protože cca rok jsme se na radu mého gynekologa snažili se stimulovanymi cykly (Clostylbegyt, Pregnyl a Utrogestan) a folykuly dozravali na velikost 20mm až cca 13-15DC. Ve středu jsem byla u své nové gynekolozky, (protože stávající doktor je arogantní blbec, tak sem se rozhodla změnit ešte než budu těhotná) a ona mi při vstupní kontrole koukla i na vajecniky a objevila folykul 21mm. V tu středu jsem byla 10DC a byl to po dlouhý době první cyklus bez jakéhokoliv stimulovani
@Marcella01 píše:
Ahoj Martinko, v klidu, kdyby cokoliv, tak všechno se nechá koupit při odchodu z porodnice v lékárně, je to standardní zbožínůžky na nehty ano, kupovala jsem, používám do dneška, líh taky ano, ten se bude určitě hodit, na pupík nebo třeba na dezinfekci právě těch nůžek, odsávačka hlenů - kupovala jsem až postupně, když bylo potřeba, mám mechanickou, i na vysavač (vypadá to hrůzostrašně, ale funguje)…co tam máš dál…sterilní čtverce - je buď gáza nebo buničina - my máme doma buničinu, asi je to jedno, používám též do dneška, na pipinku, jinak na pupík…dudlíky uvidíš, asi bych koupila jeden 0-3m - je to rozlišeno na krabičkách, my používali asi měsíc a pak už nikdy více…jak tady někdo psal ty kojící kloboučky, za mě ano, též jsem používala, ale bohužel až doma, v porodnici mi je nikdo nenabídl a přišlo mi to škoda, docela to pomáhalo
kdyby cokoliv, tak se ptej
Marcelko, moc děkuju za info, ještě se zeptám…
Nůžky na nehty kde tedy koupit miminkovské? V lékárně? Ony se musí desinfikovat před stříháním? Líh tedy lékárna. Sterilní čtverce/gáza/buničina - budu se ptát fakt jako amatér, protože amatér jsem. Pipinka se myje tímto, je to napuštěné nějakou desinfekcí? To se používá od stádia novorozence? Kloboučky si pořídím tedy v předstihu, rozkousané bradavky bych nezvládla. Kde je mám koupit? Jsou nějaké lepší a horší?
@MartinaCV píše:
Marcelko, celé to stojí na tom, že na jedné straně je žena, která info neshání a nebere osud do svých rukou, nechá se vést bez kontroly, což v dnešním světě prostě není možné, chceš-li jím proplouvat s co nejméně škrábanci. A na druhé straně obrovský byznys, mnoho žen, co darují, kterým je potřeba zajistit odbyt. Mluvila jsem o tom se svou obvoďačkou, že si prý na seminářích sdělují zážitky ze svých ordinací a mapují ženy, které tam opakovaně chodí pro předoperační vyšetření na malé gynekologické výkony. Hlídají teď prý více, aby ženy nechodily pro peníze třeba 3× po sobě na odběr a darování vajíček a vysvětlují jim rizika, která jim v CARech neřeknou. Všem nám v CARu řekli, že IVF je neškodné, že to jsou hormony stejné jako v těhotenství a že žádná studie např. neprokázala přímý vztah mezi IVF a rakovinou orgánů vázaných na estrogen. Naše primářka na mamografu mi na to řekla, že žádná studie neprokázala, protože se žádná nedělala a že ona si roky mapuje maminky, co tam přijdou po IVF s dvouletým dítětem za ruku a mají rakovinu prsu a že by celé IVF zakázala a že jsou to sice hormony jako v těhu, ale kolují ve vysokých dávkách v těle ještě před těhu a to je celý problém. Protože se na vše dívám i právně, tak považuju za velký problém neuvádění kompletních informací, nadto uvádění těch zavádějících. Taky doufám a vím, že o tohle se dlouhodobě snaží i Texl, aby byly stanoveny standardy a např. to, čemu se říká prodloužená kultivace, bylo označeno jako standardní kultivace a ta kultivace, která trvá méně než 5 dnů, byla označena za zkrácenou. Bylo by toho víc…
měla jsem ten příspěvek delší, ale pak jsem to smazala, ať to tady neplevelíme, ale o obrovském byznysu tam toho bylo psáno víc…jako já když od svého gynekologa slyšela o dárcovství vajíček, tak to byl jeden ze střípků z mozaiky, že opravdu tenhle doktor není pro mne ten nej…ono toho bylo víc, ale tohle mě fascinovalo…v pohodě jsem vždy otěhotněla, jen to prostě potom 2× nedopadlo a on na mě v tomhle období vyrukoval, že můžeme zkusit dárcovské vajíčko
no jako bez komentáře…aniž by doporučil jakékoliv vyšetření, prostě jsem nechápala a děkuji každý den za to, že jsem po tomhle (a dalších kravinách, co vypustil z pusy) odešla a nikdy více se nevrátila…bl*bec…Nebudu se po ránu rozčilovat
ale té holčiny je mi líto…na druhou stranu každý svého štěstí strůjce ![]()
@MartinaCV všechno jsem kupovala v nemocniční lékárně…nůžtičky jsem před prvním použitím vydezinfikovala tak, že jsem namočila tu gázu do lihu a otřela tím ty nůžky, a potom třeba jednou týdně taky (takhle mi to bylo doporučeno jak v lékárně, tak od dětské dr.)…ta gáza nebo buničina není ničím napuštěno, právě když čistíš pupík, tak použiješ líh, otřeš, očistíš, to ti všechno ukážou v porodnici, a vyhodíš, normální jednorázový použití…a pipinku jsme čistili olejem, taky se to prodává v lékárně, dětský olej, teď si nejsem jistá, jestli je slunečnicový nebo jaký…prostě z lékárny, jako máš ubrousky na zadeček, a tohle spíš na dočištění, ono když je tam toho plná plína, tak se to dostane opravdu všude ![]()
Kloboučky jsem měla též z lékárny, velikost jsem nějak nezkoumala, prostě jsem vzala co mi daly a dobrý
značku sem psát nebudu, ale je ta, co jsme si tady o tom psaly…je to všechno od A, a mají komplet celou výbavu, resp. máme skoro všechno od téhle značky
chůvičky, flašky, dudlíky, sterilizátor, fakt všechno ![]()
@Marcella01 píše:
@MartinaCV všechno jsem kupovala v nemocniční lékárně…nůžtičky jsem před prvním použitím vydezinfikovala tak, že jsem namočila tu gázu do lihu a otřela tím ty nůžky, a potom třeba jednou týdně taky (takhle mi to bylo doporučeno jak v lékárně, tak od dětské dr.)…ta gáza nebo buničina není ničím napuštěno, právě když čistíš pupík, tak použiješ líh, otřeš, očistíš, to ti všechno ukážou v porodnici, a vyhodíš, normální jednorázový použití…a pipinku jsme čistili olejem, taky se to prodává v lékárně, dětský olej, teď si nejsem jistá, jestli je slunečnicový nebo jaký…prostě z lékárny, jako máš ubrousky na zadeček, a tohle spíš na dočištění, ono když je tam toho plná plína, tak se to dostane opravdu všudeKloboučky jsem měla též z lékárny, velikost jsem nějak nezkoumala, prostě jsem vzala co mi daly a dobrý
značku sem psát nebudu, ale je ta, co jsme si tady o tom psaly…je to všechno od A, a mají komplet celou výbavu, resp. máme skoro všechno od téhle značky
chůvičky, flašky, dudlíky, sterilizátor, fakt všechno
Tak jo Marcel, vše si poznamenávám, děkuju
To víš, matka amatérka. Zatím umím opečovávat jenom kočičáky ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.