Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@MartinaCV Marti, neboj se, vše bude v pohodě. V porodnici ti ukážou, jak se o miminko postarat. Ten líh doporučuji koupit až třeba po porodu. Vypařuje se. Olejíček z lékárny taky doporučuji. Jen řekneš, že chceš olejíček pro mimča. Oni to snad sami dělaj. Je to bez parfemace, prostě bez ničeho. Nůžtičky na nehty jsem používala normální.
@MartinaCV do toho se dostaneš, neboj se nic…ono to první dítě je beztak takový pokusný králík ![]()
@Marcella01 píše:
@MartinaCV do toho se dostaneš, neboj se nic…ono to první dítě je beztak takový pokusný králík
Toho jsem se bála ![]()
@Petruš Z. píše:
@MartinaCV Marti, neboj se, vše bude v pohodě. V porodnici ti ukážou, jak se o miminko postarat. Ten líh doporučuji koupit až třeba po porodu. Vypařuje se. Olejíček z lékárny taky doporučuji. Jen řekneš, že chceš olejíček pro mimča. Oni to snad sami dělaj. Je to bez parfemace, prostě bez ničeho. Nůžtičky na nehty jsem používala normální.
Díky Péťo, poznamenávám ![]()
@MartinaCV Marti, když čtu ty rizika po IVF, mam fakt strach jít do něčeho dalšího, ještě jsem uvažovala o minimálce, ale strašně už se bojím těch hormonů. Připadám si teď jako v pasti. Ještě jsem se tě chtěla zeptat, sice to asi je jasný, ale přemýšlím nad tím, když jsem měla první IVF v roce 2010 se dvěma embryi, tehdy ještě neplatily ty čtyři pokusy, když se vkládá jedno. Navíc já už pak vkládala pokaždé u čerstvých jen jedno, přijde mi to hrozně nespravedlivý, proč bych neměla nárok na čtvrtý hrazený pokus, využila bych to formou té minimálky. Ale s tím se mnou poj. asi vyběhne, co?
@Martrich píše:
@MartinaCV Marti, když čtu ty rizika po IVF, mam fakt strach jít do něčeho dalšího, ještě jsem uvažovala o minimálce, ale strašně už se bojím těch hormonů. Připadám si teď jako v pasti. Ještě jsem se tě chtěla zeptat, sice to asi je jasný, ale přemýšlím nad tím, když jsem měla první IVF v roce 2010 se dvěma embryi, tehdy ještě neplatily ty čtyři pokusy, když se vkládá jedno. Navíc já už pak vkládala pokaždé u čerstvých jen jedno, přijde mi to hrozně nespravedlivý, proč bych neměla nárok na čtvrtý hrazený pokus, využila bych to formou té minimálky. Ale s tím se mnou poj. asi vyběhne, co?
Marti, máš možnost si nechat udělat test na BRCA. Tohle je prosím tě jen velmi obecná informace, kterou si pamatuji ještě z doby, kdy jsem jezdila gyndu jako pharma rep. Sama si ten test chci nechat udělat a zjišťuji, kde, zda u svého gynekologa. Zkus se mrknout po informacích na netu, taky budu pátrat. Jde o gen, kterému se říká BRCA 1 a BRCA 2 a kdo ho má, má vyšší předpoklad rakoviny orgánů vázaných na estrogen. Tím pádem je pro něho IVF více riskantní. Asi bych o tom promluvila s nějakým šikovným gynekologem, ideálně gynekologem-onkologem, co by doporučil za vyšetření a za další postup s ohledem na již prodělaná IVF.
K tomu hrazenému pokusu - kdyby se to týkalo mne, projednala bych to s doktorkou v Gennetu, mně Dr. Jarošová říkala, že za ty roky komunikace s pojišťovnami se dokáží lépe dohodnout a pokud by i doktorka měla za to, že se do čtvrtého pokusu spíše nevejdeš, tak bych to přes Gennet zkusila žádostí o úhradu, jejíž součástí by byla žádost o zmírnění tvrdosti zákona, kde bych poukázala na skutečnost, jak uvádíš, že dvě embrya byla zavedena v roce 2010, kdy legislativa byla nastavena jinak, tedy jsi nemohla vědět, že tě tento krok v budoucnu omezí. Měla by jsi nyní tedy vycházet z právního stavu, jaký je teď. Nepamatuji si, jak u tebe proběhlo vše v minulosti, jak vysoké dávky čeho jsi měla, jaký byl průběh IVF. Z toho, co máš zde načteno, jsi už určitě víc v obraze a možná dokážeš i zpětně vyhodnotit, že něco při minulých IVF uteklo, něco se neudělalo pečlivě a pak třeba neúspěch může být v tom. Pořád vycházím i z toho, s jak obrovským rozdílem proběhla ta dvě IVF u mne, kdy při prvním byly zbytečně vysoké dávky Gonalu, chyběl Luveris a imunita nebyla vůbec zjišťovaná, přitom tam problém následně byl. Nemluvě o tom, že jsem měla v té době polyp, o kterém jsem nevěděla. Každá tato dílčí záležitost mohla mít samostatně nebo ve vzájemných souvislostech vliv na neúspěch. Pokud jsem tak hladce po druhém IVF otěhotněla, mohla jsem otěhotnět takto i poprvé. Zdravé embryo evidentně schopna vyprodukovat jsem a přijmout ho rovněž.
@Martrich Pointa mého předchozího příspěvku tkví v tom, že určitě sama rekapituluješ, zda něco nemohlo být uděláno lépe a zda tedy cítíš, že se seriozním přístupem v Gennetu, je šance to mimčo mít a pak za to ten další pokus stojí podstoupit. Něco ti určitě říká tvá intuice. Možná bych i chtěla znát názor Brandejské, chodíš tuším k ní, na ty předešlé pokusy, kdy bych jí řekla o svých oprávněných obavách a poprosila jí, zda by odhlédla od profesní solidarity a řekla ti, co si o těch předchozích IVf myslí, co by udělala jinak, co mohlo mít vliv na neúspěch.
Marti, určitě s dr. vše proberu. A to co zde píšeš souhlasím, ale vidím to i z trochu jiného pohledu. Rozhodně tím nechci nic obhajovat nebo tak, ale pohybuji se bohužel okolo IVF už dost dlouho a hodně jsem si o tom zjišťovala. Po pravdě řečeno jsem nenarazila na tak skvělého doktora, jakého jsem měla u prvního IVF, byl to externista, který mě stimuloval, v Iscaru jsem byla pouze na výkonech. On ty protokoly upravoval, hodně si s tím hrál, možná tam tehdy byl i ten Luveris, vím, že pro pojišťovnu to upravoval jinak, abych nemusela nic doplácet. Před 1 IVF mě poslal do lázní, na laparku, udělal imuno - tehdy ještě v Podolí, genetiku, manželovi píchal nějaké vitamíny do zadku, tuším, že éčko v nějaké speciální formě. V té době asi PGS nikdo ještě nedělal nebo neproplácel, přesto ta jeho obrovská péče a systém vedl k tomu, že jsem otěhotněla. Jsem 100 % přesvědčená, že to bylo tím. Jenže pak odjel do zahraničí, pojišťovny ho neměly rády za ty „nadstandardní“ služby a on byl na rozdíl od Gennetu malá ryba. Nicméně pak už jsem se setkala jen s tím, že prostě se to bude zkoušet, plaťte a ono to někdy vyjde, Iscare, Cube. Nikdo už nic neřešil. Musím se ale zastat těch holek s DV, jak tady řešíte. Ono i když člověk pátrá po informacích, tak není jednoduché zjistit vše. To o PGS vím asi rok, že to vůbec jde na poj a nestojí to majlant. Kdybych měla jen tušení před dvěma lety, šla bych do toho. Dělá to v Praze pouze Gennet, jinak to centra nenabízejí, málokdo k těm informacím přijde. Spoustu věcí se člověk dočte tady, ale nakonec doktoři pak říkají něco jiného a je hodně těžké „vydobýt“ si všechno tak, jak by to mělo být. Navíc třeba holky, co mají nízké AMH, chodím do jedné skupiny, sice to AMH nízké nemam, ale ony chodí na nativy a minimálky, tak to s nimi sdílím. Kolikrát jim není ani 40, někdy i pod třicet, předčasné selhání vaječníků… Tam to jinak než s nativy nemá cenu, protože ony na stimulaci nereagují a stejně pak mají jen jedno vajíčko, pak zase nevědí, že by i na to 1 vajíčko mohly mít PGD, pač jim to nikdo nenebídne, dokonce ani v Gennetu, kam většina z nich chodí.. Ono je to hodně o informovanosti, ale také o štěstí. Protože Langerová říkala, že u vyšetřeného embrya je 60 %. Znám holčinu, co měla 5 ketů s vyšetřenými embryi a ani ťuk, přitom má všechna vyš. v pořádku… Hodně hraje psychika, u mě tedy na 100 %. Budu muset nejdřív pořešit to, protože mam úplně panickou hrůzu jít do dalšího pokusu a zažít znovu ten pád „na ústa“. Omlouvám se za slohovku, muselo to ze mě ven.
![]()
@Martrich Já to, co píšeš, naprosto sdílím. Jen s tím rozdílem, že před druhým IVF jsem proseděla strašně večerů u netu a „studovala“ a potom to po doktorce chtěla. Neomluvilo by nic, že jsem si nenastudovala co nejvíc. Jednou jsme měli s Dr. Jarošovou i vyostřený rozhovor ohledně stimulace. Dala jsem tomu prostě hodně, než jsem do toho vůbec šla. Psychika taky hraje roli, chodila jsem k psycholožce, už jsem to tu psala - učila mě sedět na hnízdě, vizualizovat si dělohu, jak embryo přijímá. Dařilo se to o to víc, že jsem věděla, že embryo je zdravé, že imunita je připravena, že je připraveno vše. Pamatuju si, jak jsi psala o tom prvním pokusu a pečlivém lékaři, vidíš, že to smysl mělo. Potřebuješ se jen dostat zase do správných rukou. U holek, kde je málo vajíček zase musí být léčba přizpůsobena této okolnosti. Neobejde se to bez individuálního a velmi pečlivého přístupu.
@Martrich P.s.: psala jsem si s holkou z Cube, prý měla asi 5 zdravých embryí po PGS - už to je divný. Nikdy se žádné neujalo. Následně jinde zjistila, že má zjizvenou dělohu po předchozím císaři a to takovým způsobem, že ta děloha není schopna embryo přijmout. Jak to, že to nevěděli v Cube? Mohla embrya využít v rámci náhradní matky. Zjistila to před posledním KETem a už byla tak zdecimovaná, že si nechala zavést i to poslední a samozřejmě se nechytlo. Já zas nechápu, jak v Iscare nikdo ze všech těch co mi čuměli do dělohy, neviděl 11 mm velký polyp. To si fakt ze mě dělali pr..l, abych přišla znovu, jinak si to nedovedu vysvětlit.
@MartinaCV naprosto souhlasím Marti. Ty máš výhodu, že jsi právnička, chápu to dobře? máš ostré lokty, umíš si všechno vyřídit, nenecháš sebou „orat“. Tohle bohužel každá nedokáže, já třeba nejsem tak průbojná, i když mě život taky už dost naučil. Ale mam s tím problém. Těch probrečených večerů a nocí, co jsem zažila, nejsem moc psychicky odolná a ta naše „neplodnost“ na mě zanechala hodně hluboké rány. Klasická psycholožka mi moc nepomohla, chtěla bych zkusit nějaké terapie, někoho kdo se tím zabývá víc do hloubky..Ale jsem ráda, že si o tom můžu aspoň takto virtuálně pokecat s někým, kdo ví tak hodně, jako ty. Já upřímně už mam k těm centrům odpor, když ti zavedou bez mrknutí oka morulu místo blasty, pač mají v neděli zavřeno, když ti dají dvoudenní nebo třídenní embryo s tím, že je jich málo a PK je zbytečná. Nebo třeba v Cube, přešla jsem tam s velkou nadějí a oni mi po půl roce, kdy jsem byla připravená na posl. pokus IVF řekli, že se jim nepodařilo uzavřít sml. s mou poj?
, ale prý nevadí, můžete si to uhradit sama. To je vážně zoufalství a nechutný byznys. ![]()
@Martrich píše:
@MartinaCV naprosto souhlasím Marti. Ty máš výhodu, že jsi právnička, chápu to dobře? máš ostré lokty, umíš si všechno vyřídit, nenecháš sebou „orat“. Tohle bohužel každá nedokáže, já třeba nejsem tak průbojná, i když mě život taky už dost naučil. Ale mam s tím problém. Těch probrečených večerů a nocí, co jsem zažila, nejsem moc psychicky odolná a ta naše „neplodnost“ na mě zanechala hodně hluboké rány. Klasická psycholožka mi moc nepomohla, chtěla bych zkusit nějaké terapie, někoho kdo se tím zabývá víc do hloubky..Ale jsem ráda, že si o tom můžu aspoň takto virtuálně pokecat s někým, kdo ví tak hodně, jako ty. Já upřímně už mam k těm centrům odpor, když ti zavedou bez mrknutí oka morulu místo blasty, pač mají v neděli zavřeno, když ti dají dvoudenní nebo třídenní embryo s tím, že je jich málo a PK je zbytečná. Nebo třeba v Cube, přešla jsem tam s velkou nadějí a oni mi po půl roce, kdy jsem byla připravená na posl. pokus IVF řekli, že se jim nepodařilo uzavřít sml. s mou poj?![]()
, ale prý nevadí, můžete si to uhradit sama. To je vážně zoufalství a nechutný byznys.
No to je fakt děsný. Jsem právnička a ty ostrý lokty jsem se musela naučit mít, vrozený to asi nemám. Bohužel, mezi lékaři panuje určitá nadřazenost a jsou spíše výjimky, kteří ctí tu základní věc, že pacient má právo na své léčbě spolupracovat, tzn. se k ní vyjádřit a s lékařem diskutovat. Moje obvoďačka razí psychosomatický přístup a říkala mi, že vždy nechá pacienta tzv. „vykecat“, protože každý zná své tělo přeci jen nejlíp a z toho, co pacient říká, už vysleduje, co je mezi řádky, kam třeba také směřovat svoji pozornost, kde by mohl být zakopaný pes. Když budeš s lékařem jednat zdvořile a zároveň mu nastavíš určité meze, podaří se ti vyvolat dojem, že nejsi závislá na jeho názorech a postupech, ale jsi partner v léčbě, bude tě tak brát. Je to jako v životě. Kdo se sebou nechá vorat, tím je voráno a mnohdy se toho dopustí i ten, kdo by nevoral, ale ta lidská povaha svádí k tomu, na slabém si urvat co jde. K té psycholožce - jsou v nich prostě rozdíly, jako všude. Chodila jsem ke klinické psycholožce, PhDr., má výbornou pověst, jezdí sem za ní zdaleka. Chce to tedy hledat dle referencí. Navíc jsem jí měla normálně na pojišťovnu.
Holky, před chvílí mi psala Božská, jede z akupunktury od nás a má podobnou zkušenost jako já, tak jsem zvědavá, co bude psát. Leni, tak se těšíme ![]()
@MartinaCV
![]()
Marti a kam jsi chodila k té psychol? ty nejsi z Prahy, viď? A máš nějaká embrya zamražená na další mimčo? ![]()
@Martrich píše:
@MartinaCV![]()
Marti a kam jsi chodila k té psychol? ty nejsi z Prahy, viď? A máš nějaká embrya zamražená na další mimčo?
Tady u nás v Chomutově jsem chodila. Embrya zamražená nemáme, měla jsem jako většina jedno zdravé, ze tří blastocyst. Dostala jsem se dle genetičky Dr. Raškové mezi o deset let mladší, protože mají statistiku, že zdravých je 30% z blastocyst u 30ti letých. 40tileté prý potřebují 7-8 blastocyst, aby mezi nimi byla jedna zdravá. Ale AMH mám 4,06, tak uvidíme, jestli se příště zadaří přirozeně nebo jak to bude. Po císaři musím mít rok pauzu, tak podle situace a mého stavu to třeba začneme v půl roce Laurinky zkoušet přirozeně. Imunitu už budu mít hlídanou pořád. Díky Dr. Malíčkové vím, kde byl problém. Teď mi zase klesla buněčná imunita z 8,5 na 7,9, tak jsem jí to psala a ona odpověděla, že to je v pořádku, že do 35 týdne budu krmit imunitou miminko přes placentu nejvíc a to i na můj úkor, proto ten pokles. Nemám se zneklidňovat.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.