Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje Markét začala sedět minulí týden v 9 měsících
. Taky nechápu jak někdo může říct že dítě jim už v 5 měsících sedělo jako mi řeklo moje švagrová. Markét jsme vůbec neposazovali a přišla na to sama
![]()
Ahoj holky, tak jsem z ty vasi diskuze trochu mimo.. Nasi maly je ted presne 7 mesicu a uz tak mesic si porad sama seda z polohy na zadech, v postylce si porad seda, kdyz ma lezet.. atd. atd. A kdyz se takhle sama posadi teda, tak urcite rychle nebezim a nepolozim ji zpatky, to bych nedelala nic jinyho celej den.. ale podle tech vasich prispevku si teda nejsem jista, jestli bych to nemela delat.. hlavne jako nevim, ze nejdriv lezou, pak si vetsinou stoupaji a pak si az sednou? tak to my budeme mit stopro uplne obracene.. lezt se ji zatim vubec nechce.. no.. snad ji tim neskodim, kdyz ji nepokladam zpatky.. ![]()
@Coco_o myslim,ze je v poradku, ze ti sedi.
Urcite bych ji nepokladala, kdyz si sama sedne. Moje dcera zase sedela od 6 mesicu sama, bez opory a zacala i brzo chodit cca koncem 10.mesice
nikdo ji nenutil a nasilim neposazoval atd.
kazdy dite je original, nekdo pomalejsi nekdo cipernejsi, rozhodne bych ji nechala, co umi ![]()
napr. jsem cetla, ze cim pozdeji dite sedi atd., je to tim, ze nema uplne v poradku napr. kycle, uhyba tim bolesti a oddaluje tim dovednost napr. sedet. docela zajimavy clanek to byl.
Tak já nevím, jak to s těma dětma všichni děláte
Ne, že bych malou posazovala, ale já si sednu s hodně položenýma zádama a položím si ji na břicho, tak ať vidí. Za sezení bych považovala pravý uhel nohy, trup. Občas můj malou dá na svou nohu obkročmo. Asi všichni máte hodný dětičky a vydrží se vám dívat celý den do stropu. Všichni víme, že máme sedět i my dospělí s narovnanýma zádama, nenosit kabelky na jednom rameni… a upřímně, děláme to?
Necetla jsem vsechny prispevky, jen první 3 stránky, ale je to opravdu tak, jak pise zakladatelka, nazory se ruzni. Sice u nas v CR nyni obecne plati, ze se deti posazovat nemaji, dokud nesednou sami, ale v jinych vyspelych zemich je to bezne a deti se posazuji. Neexistuje studie ktera by potvrzovala, ze drivejsi posazovani deti jim zpusobuje nejake potize se zady. Dokonce moje doktorka tvrdi, ze vubec nejde o pater, ale o zebra a hrudnik, ktery se zhrbenym sezenim deformuje a nasledne sltacuje organy. Na brisko taky miminko pokladate i kdyz to samo jeste neumi se otocit a doporucuje se to. Tezko rict, kde je pravda a co je a nebo neni dobre, meni se to stejne jako prikrmovani a dalsi veci ohledne pece o miminka porad. Prvni dite mi sedelo asi v 8mi mesicich samo, od 5ti mesicu jsme jezdily ve sportaku i s podeprenymi zadicky, ale v pololeze, ne v sede. S hluboke korby mi vylezala a mela jsem strach ze prepadne, mam hlubokou korbicku bez moznosti uchyceni. U druhe mam o pater obavy, protoze byla dost nachlazena, musela spavat v hodne vzprimene poloze, prakticky spavala skoro v sede a to od 1.mesice a docela dlouho. Bud se zkroutila do boku nebo prepadavala, ruzne jsem ji musela podkladat, meli jsme obavu ze zapalu plic. Ted se desim co ji to udelalo se zady, takove silene polohy na spani, byla tak cele dny a nebo zkroucena nosena v naruci nekolik hodin denne. Ted uz je to v poradku, ale zadicka ji chci nechat zkontrolovat, byla jeste fakt malinka.
Ahoj, za jak dlouho od prvnich pokusu sikmeho sedu vase deticky sedly a sedely?
Mě švagrová s tchýní a s tchánem „vynadali“ (pomlouvali mě a malého) a byla jsem u nich za nejhorší matku, když mi Jiříček sám neseděl někdy v 5ti a v 6ti měsících. Byla jsem za nejhorší matku a Jiříček byl za opožděného chudáčka. Sám si sednul, stoupnul, lezl a chodil kolem nábytku v 7. měsíci. A do té doby ho nutili sedět. Ještě, že ho moc nenavštěvovali a tím pádem ho netrápili
nutit se do toho prostě nemá.
Každé dítě je jiné. Nemělo by se na ně spěchat a stresovat je i sebe.
@dani24687 píše:
Ahoj, za jak dlouho od prvnich pokusu sikmeho sedu vase deticky sedly a sedely?
moje dcera v roce. do te doby se o to ani nepokousela. zacala sedet az kdyz zacala chodit. tak vzdycky spadla do sedu a sedela…
@dani24687 nevim jak dlouho, ale trvalo to vazne hodne dlouho! On totiz mladej pan zacal prvni stat u nabytku a obchazet a az pak se rozhodl, ze se konecne nauci sedet
bylo to cca v 10m..
ale jinak jako cca od 7m si pri hrani tak nejak posedaval, ten sikmy sed apod urcite provozoval celkem dlouho, ale opravdu sam bez opory a rovne se naucil az kolem toho 10m..
Naše první si nejdřív stoupala a pak teprve seděla až někdy v 10 měsících. Druhá si začala v 7 měsících šikmo sedat a tak do měsíce bych řekla, že se naučila sama sedět rovně.
Nas prvni taky driv stal a lozil a obchazel. Sedl si sam az v osmi a pul. Ale jak dlouho to trvalo od prvniho sikmyho sedu, si nepamatuju…
Moje holčička v 7,5měsících začala lézt a klečet a z toho kleku si sedne, žádný šikmý sed nedělá ![]()
Malá si sedla do šikmého sedu na 7 měsících a cca za měsíc už seděla normálně=stabilně. Synovi je 9 měsíců a ještě si nesedl ani do šikmého sedu.
Maminky prosím o radu, názory, kdy by se mělo řešit, že mimi ještě nesedí.
Malé je 8m, předčasně narozená v 34+6, a ještě nesedí - vyslechla jsem si od babičky, že bych to měla řešit, že to není normální, co prý na to dětská dr., jestli nás někam nepošle, aby nebylo pozdě.
Můj názor je, že je čilá - přetáčí se, pase koníky, v lehátku když krmím se snaží zvedat, ale nesedí, neplazí se.
Je to normální nebo mám dát na babičku??
U starší totiž prosazovala posazování a podpírání polštářkem jak doma tak v kočárku a nedala si bohužel říct. ![]()
Tudíž poloseděla (chvilku vydržela sedět a pak padala dozadu v 8m).
Prosím o Vaše názory.
Děkuji