Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3951
28.4.15 14:29

@pazitka Děkuji, napíši SZ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
28.4.15 15:17

@Jindřiška7 podívám se večer…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
21.7.15 00:35

Zajímavý rozhovor s ředitelem archivu v Třeboni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
21.7.15 13:41

@Jindřiška7 díky, moc zajimavé!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.7.15 19:47

Jojo, od pana Rameše mám „Slovník pro historiky a návštěvníky archívů“. Moc zajímavé čtení. Díky tomu třeba vím, co je to „archívní rozluka“… (třeba ta čs.-rakouská po roce 1918).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
27.7.15 20:06

Vážení, nevíte náhodou někdo, můj pradědeček - ročník 1896, od kolika let mohl začít chodit do školy, nejsem si jistá, jestli se nechodilo už od 5 let? Nebo v této době klasicky od 6? A jak dlouho trvala v té době docházka? Potřebuji to vědět pro archiv, aby mi k tomu dohledali školní výkazy. Díky :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
7.9.15 14:47

Ahoj, jak vám jde bádání? :)

Já se po delší pauze vracím a zjišťuji, že delší pauzy nejsou ideální. 1. na zápisy, které jsem dříve lehce přečetla, civím dlouze bez výsledku a 2. v tom mám dost zmatek. Bádám na rozhraní diecézí a jedna obec spadala postupně pod 3 farnosti. V rámci jedné generace přeskakuji ze Zámrsku do Brna. Moc fajn zábava :mrgreen: Musím se v těch svých poznámkách zase zorientovat :)

Musela jsem zabrousit už i na úřady. Nepostřehla jsem, že u zemřelých stačí nově 30 let, paní matrikářka též ne, ale naštěstí byla hodná a záznamy mi nakonec ukázala i tak. Potom jsem byla jinde a nevyžadovala po mně vůbec nic, ač jsem se ptala na člověka ještě žijícího :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15492
9.9.15 11:05

V jaké podobě zapisujete jména? U příjmení jsem se rozhodla uvádět tu nejnovější verzi, ale u křestních váhám. Jestli zapisovat to, co je uvedeno u křestního záznamu, nebo také verzi z posledního záznamu, případně počeštit. Na jednu stranu by to bylo přehlednější, jednodušší a dřív to taky psali jak je napadlo, na druhou je mi blbý udělat třeba z Wenzela Václava, když to byl Němec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
9.9.15 16:56

@Diblík3 vše mám v češtině

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
7.10.15 19:41

Tak i když tu poslední dobou chcípnul pes :mrgreen: musím se s vámi podělit o můj včerejší objev a to je, že mám společné předky s básníkem Otokarem Březinou :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.10.15 13:57
@Jindřiška7 píše:
Tak i když tu poslední dobou chcípnul pes :mrgreen: musím se s vámi podělit o můj včerejší objev a to je, že mám společné předky s básníkem Otokarem Březinou :potlesk:

V přímé linii? Je to opravdu onen básník? Není to jen shoda jmen?

• Citovat
  • Upravit
3951
8.10.15 14:22

@bamba Ano, v přímé linii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
8.10.15 14:25

A ty myslíš, že to sem jen tak plácnu, aniž bych to neměla ověřené? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
8.10.15 18:31
@Jindřiška7 píše:
A ty myslíš, že to sem jen tak plácnu, aniž bych to neměla ověřené? :D

To určitě ne, jen jsem se zeptala, bo já si myslela, že mám v rodině taky dost známého člověka a nakonec šlo o shodu jmen. Proto ten dotaz.

• Citovat
  • Upravit
3951
8.10.15 18:50

@bamba není to shoda jmen, i když on se vlastním jménem jmenoval jinak, ale jsme příbuzní přes rod jeho matky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny