Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4277
21.3.15 19:53
@Jura007 píše:
Spíš by stálo za to pohledat, kde chodily do školy jeho děti, o kterých víš z matrik. Archívní materiály o školách a školství by se měly nacházet v okresních archívech, ale chce to osobní návštěvu (dohodnutou předem telefonicky nebo mailem) a je to hrozná piplačka. Ani já se do okresních archívů nehrnu, i když mám svoje předky dost přesně lokalizované…

Děkuju, já do archivu chodím, mám OA Zámrska asi deset km, piplačka to je, ale taky dobrej adrenalin. :D Se z toho picnu, mě to děcko tak hlodá, že to nedokážu zapsat jen tak a jít dál :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
21.3.15 20:13

Tak tady si nerozumíme - Zámrsk je oblastní archív, já jsem měl na mysli skutečně archívy v okresních městech - třeba Hodonín nebo Jihlava. (Případně třeba Archív města Brna.) V těchto archívech jsou archiválie o školství, já mám teda zatím navštívený jen ten hodonínský… :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
22.3.15 20:24

@AramisDeMar Takže provedl jsem zmíněnou obhlídku zákona o matrikách, ale co jsem hledal, to jsem nenašel. Holt jsem strojař a ne právník… :oops: Takže odpovím jen obecně - na hledání narození toho dědova sourozence není oficiální nárok, protože tyto skutečnosti jsou „odtajněny“ až 100 let po narození onoho človíčka. Ovšem do matriky zemřelých by ses myslím podívat mohla, tam dneska platí „lhůta utajení“ 30let. Jen to bohužel neumím vyhledat v příslušném zákoně.
Zato jsem si ale potvrdil, že paní matrikářka opravdu byla hodnější, než jí ukládají pracovní povinnosti - zkus se podívat do toho zákona na díl 1, Obecná ustanovení - §8a (odst.1, písm a) a odst.6).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
26.3.15 22:35

Juro, proč dřív bylo mnohem víc matrik na actapublica a teď už jen Brno a Rakušáci, nevíš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
28.3.15 12:19

Ahoj, nejsem Jura, ale zbytek je tady ,taky mě to štve.

• Citovat
  • Upravit
11860
28.3.15 12:23

@bamba moc děkuju! měla jsem menší genealogickou pauzu a tak mě to po návratu překvapilo… ale předci zatím nevytáhli paty z jihomoravského kraje (teda ti v přístupných matrikách, takže to bylo spíš ze zvědavosti.-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.3.15 20:58
@pazitka píše:
Juro, proč dřív bylo mnohem víc matrik na actapublica a teď už jen Brno a Rakušáci, nevíš?

Jo, vím.
Grant EU, ze kterého Actapublica vznikla, byl časově omezený na období 2007-2013. Do toho se přimotaly problémy, které se dopředu předvídat nedaly - diskutabilní IT řešení celé aplikace, dělala to externí firma, ne ajťáci organizací pod ministerstvem vnitra, potom taky otázka duševního vlastnictví obsahu matričních knih a některé nesmyslné lobbistické tlaky - no a taky se nedá pominout fakt, který vyplyne z pohledu na aplikace na stránkách jednotlivých oblastních archívů: skoro každý archív si v této věci „jede po vlastní ose“. I ty archívy, co jedou na platformě Bach (alias Vademecum), nemají data stoprocentně kompatibilní. No a nejsem si jistý, jestli vůbec byl kdy zájem toto řídit na úrovni ministerstva… V kontrastu k tomu si porovnejte, na kolika procentech počítačů běhá v tomto státě operační systém Windows. I to o něčem vypovídá… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.3.15 21:01

@bamba Když sečtu tvůj odkaz a Actapublica, tak mně tam ještě „pár“ archívů chybí… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.3.15 21:04

@pazitka Tobě šlo asi spíš o to, kam se poděly SOA Praha (střední Čechy) a AHMP (archív hl. mětsa Prahy), že jo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.3.15 21:09

@pazitka Tak to pro tebe bude novinkou třeba tento web

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
28.3.15 23:56

@Jura007 Zajímavé, díky moc za vysvětlení i za odkazy! Na tom odkazu od @bamba mají i kroniky, existuje něco takového i v brněnském archivu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.3.15 15:25

Obecní, městské a spolkové kroniky jsou v okresních archívech, pokud mě paměť neklame. Pokud některá firma vedla firemní kroniku a ta se dostala do archívu, hledal bych ji v oblastním archívu, v archívních fondech firem a organizací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
29.3.15 15:26

Ještě bych připomenul, že v těchto měsících pravděpodobně (skoro jistě) probíhá v MZA digitalizace urbářů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
27.4.15 18:05

Prosím, je zde někdo, kdo má zaplacený premium účet na MyHeritage? Potřebuji zjistit kontakt na jednu osobu, ale nepustí mne to… Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11860
28.4.15 08:19

@Jindřiška7 já mám, na co se mám podívat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny