Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1685
21.12.14 19:54
@Jura007 píše:
@Dana Klaudie Choderlos de Laclos.
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
21.12.14 23:12

A já jsem vedle jak ta jedle :D
Věděla jsem jen Zitu a Artura Conana :-) Ale já jsem měla ve čtvrťáku čtyřku z dějepisu :roll: ne že bych se tím chtěla omlouvat :-)
Hezké svátky všem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
22.12.14 05:50

Zdravím všechny badatele a přeji hezké a klidné svátky.

• Citovat
  • Upravit
18305
23.12.14 16:50

Všem zúčastněným přeju hezké a pohodové Vánoce, taktéž i Silvestra - a hlavně nerušený odpočinek a trochu i té zimní sněhové nadílky…
(Dneska jsme měli u nás takové slunečné jarní odpoledne; takových dnů je tady maximálně čtyřicet v roce…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
23.12.14 22:21
@Jura007 píše:
Všem zúčastněným přeju hezké a pohodové Vánoce, taktéž i Silvestra - a hlavně nerušený odpočinek a trochu i té zimní sněhové nadílky…
(Dneska jsme měli u nás takové slunečné jarní odpoledne; takových dnů je tady maximálně čtyřicet v roce…)

Juro, mám venku narcisky a hyacint už jde do květu. Zima jako vyšitá

• Citovat
  • Upravit
18305
25.12.14 09:56

Dobré ráno všem - tak jsem při brouzdání matrikou Čejkovic (okres Hodonín) narazil na matriční záznam o narození sestry T. G. Masaryka - tady. Narodila se 30.ledna 1858, zemřela o 14 dní později. (Mám sice v šanonu rodokmen T. G. Masaryka, ale tahle Franciska tam chybí - zřejmě proto, že se nedožila dospělého věku.) Tak mně to nedalo, abych se o tu zajímavost s někým nepodělil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
25.12.14 18:51

A momentálně louskám v té stejné matrice rod Směřičků a podělím se s váma o jeden rébus - no, on se po vyluštění nezdá až tak rébusový. A myslím, že na to přijdete rychleji než já.
Na této stránce se v kolonce „Vater“ vyskytuje dvakrát příjmení Směřička (Jan Sarkander, 28.7.1861 a Franciska, 26.8.1861) Co z těch dvou zápisů vydedukujete?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
26.12.14 10:21

@Jura007 stejný otec, ale jiná matka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.12.14 15:58

@Jindřiška7 Opravdu? ;) Zkus se podívat pozorněji… a věnuj pozornost maličkostem (hláskování jmen, číslo popisné atd.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
26.12.14 16:28

Já tam vidím Joaness Sarkander nar 28,7. 1861, zem 18.11 1868. Tatínek byl Mathias Směřička domkař v Čejkovicích syn Sarkandera Mathisase Směřičky žijícího tamtéž a jeho zemřele manželky Mariany rozene Florian Šardický,¨

matka Veronika dcera ještě žijícího Jakoba Kačerka z Čejkovic a jeho zemřelé manželky Anny rozené Karel Muza

Joanes se narodil v čísle 62.

Francisca nar. 26.8 1861 zemř. 26.8 1883

otec Tatínek byl Mathias Směřička domkař v Čejkovicích syn Sarkandera Mathisase Směřičky žijícího tamtéž a jeho zemřele manželky Mariany rozene Florian Šardický,¨

Matka : Veronika dcera Johana Štasného domkaře v Čejkovicích a jeho manželky Anny rozené Mathias Sedláček

Francisca se narodila v čísle 260

• Citovat
  • Upravit
Alisa25
26.12.14 16:38

Matrikář mohl splést jméno otce. Mohl to být třeba bratr toho Mathiase, ale matrikář se spletl v křesním jméně. Možná by bylo zajímavé kouknout se do úmrtní matriky najít si úmrtí Francisky jestli tam je uvedeno kdo byli její rodiče a nebo v této rodné hledat dál děti Mathiase Směřičky a zaměřit se na to jakou měli matku, v jakém č. p. se narodily.

• Citovat
  • Upravit
18305
26.12.14 16:43

@Alisa25 Tak já vám ten rébus teda odtajním… :oops: Ty dvě novorozeňata byly bratranec a sestřenice, jejich otcové byli bratři. Jmenovali se Mathäus (Matouš) a Mathias (Matěj) Směřičkovi. Měli ještě mladšího bratra Martina, ten se přiženil do Starého Poddvorova a tihle dva zůstali v Čejkovicích. Vzhledem k tomu, že jejich otec se jmenoval taky Mathias, tak se v matričních zápisech nejlíp orientuju podle prarodičů (resp. rodičů ženicha/nevěsty).
Jinak u Francisky je patrné, že zemřela v den svých 22. narozenin. Tak mně vrtá hlavou, co se jí přihodilo - ale to se asi těžko dozvím, protože matrika zemřelých pro Čejkovice od roku 1843 do 1949 jaksi tento, není… (ani v inventárním seznamu matrik jsem ji nenašel).
A pro úplnost. Matouš byl můj pra-pra-pradědeček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alisa25
26.12.14 16:47

Co zkusit místní obecní úřad. S mamkou jsme svého času taky pátraly a matriky se hodně přesčasově nacházely stále na OÚ.

• Citovat
  • Upravit
18305
26.12.14 16:48

Teda ale řeknu vám - než jsem přišel na to, že Mathias starší měl tři syny a u všech křestní jméno začínalo na M (atd. atd.), tak jsem měl z matriky narozených třináct záznamů během 22 let…(a to jsem prohlídl asi polovinu stránek v tom období - některé stránky se totiž brání načtení). Pak se mně to hned vytřídilo samo…
@Dana Klaudie Nepřipomíná ti ten počet dětí některé rody „tam u nás“?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.12.14 16:49
@Alisa25 píše:
Co zkusit místní obecní úřad. S mamkou jsme svého času taky pátraly a matriky se hodně přesčasově nacházely stále na OÚ.

V takovém případě by o matrice byla zmínka v inventáři - měla by přidělenou signaturu. A snad by tam bylo i rozmezí let, kdy byla vedena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny