Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Alisa25
26.12.14 16:51
Aha já trubka :). Teď už ten rozdíl v křestním jméně vidím, díky.
@Jura007 píše:
@Alisa25 Tak já vám ten rébus teda odtajním… :oops: Ty dvě novorozeňata byly bratranec a sestřenice, jejich otcové byli bratři. Jmenovali se Mathäus (Matouš) a Mathias (Matěj) Směřičkovi. Měli ještě mladšího bratra Martina, ten se přiženil do Starého Poddvorova a tihle dva zůstali v Čejkovicích. Vzhledem k tomu, že jejich otec se jmenoval taky Mathias, tak se v matričních zápisech nejlíp orientuju podle prarodičů (resp. rodičů ženicha/nevěsty).
Jinak u Francisky je patrné, že zemřela v den svých 22. narozenin. Tak mně vrtá hlavou, co se jí přihodilo - ale to se asi těžko dozvím, protože matrika zemřelých pro Čejkovice od roku 1843 do 1949 jaksi tento, není… (ani v inventárním seznamu matrik jsem ji nenašel).
A pro úplnost. Matouš byl můj pra-pra-pradědeček.
  • Citovat
  • Upravit
Alisa25
26.12.14 16:52
Aha tak mohla být ztracená, zničená ale tato informace se o ní nemusela zaznamenat a předat dál.
@Jura007 píše:
V takovém případě by o matrice byla zmínka v inventáři - měla by přidělenou signaturu. A snad by tam bylo i rozmezí let, kdy byla vedena.
  • Citovat
  • Upravit
Alisa25
26.12.14 17:00

My jsme zase na Vánoce dostali úplně náhodně krásný dárek v podobě prohloubení rodomenu dědečka Karla Schneeweisse. Mamka se zcela náhodně přec Acta Publica spojila s paní, která zkoumá původ a rodokmen tohoto příjmení. Zjistli jsme, že jsme v roce 1280 přišli na Svitavsko z Hannoverska. Měli rodokmen dle možností zpracovaný od této doby až do současnosti. Rodina si vedla vlastní kroniku, vedl ji kněz který byl v 50. letech ve vězení. Zjistili jsme, že naši prapraprapradědečkové byli bratři, takže taková vzdálená sestřenka.

• Citovat
  • Upravit
3951
26.12.14 20:48

Hmm, to jsem taky pěkná trubka :lol: :mrgreen: já na to koukala v rychlosti :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
26.12.14 21:47

@Jindřiška7 Takových špeků mám u svých předků plno… A když to nakonec vyřeším, tak to ve finále vypadá jak banalita. Strašně mě štve, že z celého příbuzenstva na tom dělám jenom já sám… Ale právě u těch Směřičků jsem zachytil stopu toho, že by ještě dvě-tři generace hlouběji do minulosti mohlo jít o jev, kterému se říká „protnutí rodokmenu“. U mého bratrance to nastalo kolem roku 1820 (a faktické protnutí potom svatbou jeho rodičů…), no a to větvení rodu, které mám teď na mysli, vyvrcholilo svatbou mého prapradědy a praprababičky… (z rodu Směřičků, samozřejmě).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3951
27.12.14 10:30

@Jura007 Jo, já mám taky špeků, že bych mohla vyprávět, moji předci jsou hlavně z oblasti, kde docházelo ke změně příjmení, takže to je pak pomalu luštění pro detektivy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
27.12.14 14:59
@Jura007 píše:
A momentálně louskám v té stejné matrice rod Směřičků a podělím se s váma o jeden rébus - no, on se po vyluštění nezdá až tak rébusový. A myslím, že na to přijdete rychleji než já.
Na této stránce se v kolonce „Vater“ vyskytuje dvakrát příjmení Směřička (Jan Sarkander, 28.7.1861 a Franciska, 26.8.1861) Co z těch dvou zápisů vydedukujete?

už se na to dívám, teprve teď se mně podařilo stránku načíst…příbuzní…no jasně :-) taky mám takových v rodokmenu víc - nakonec jsem většinou postupovala takto - z rejstříku jsem si vypsala všechny potencionální příbuzné toho příjmení k tomu jména a pak dohledávala rodiče, bydliště, kmotry atd…naštěstí všichni byli spolu rodina 8o :roll: lahůdka byli dva bratři stejného jména 8o s tím, že ten jeden byl ještě 2× ženat a měl snad 12 dětí :-O ten druhý jich měl asi taky tak, jenom s jednou ženou…
teď dělám druhou větev, ale zasekla jsem se…prostě se nějak nemůžu dostat dál…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
27.12.14 15:02
@Jura007 píše:
Teda ale řeknu vám - než jsem přišel na to, že Mathias starší měl tři syny a u všech křestní jméno začínalo na M (atd. atd.), tak jsem měl z matriky narozených třináct záznamů během 22 let…(a to jsem prohlídl asi polovinu stránek v tom období - některé stránky se totiž brání načtení). Pak se mně to hned vytřídilo samo…
@Dana Klaudie Nepřipomíná ti ten počet dětí některé rody „tam u nás“?
:mrgreen: :lol: no…jenže kolik se jich dožilo dospělosti?? :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
27.12.14 20:57

@Dana Klaudie No já mám ty Čejkovice ještě navíc opepřené tím, že rejstříky od roku 1843 jsou v inventáři označené jako uložené na matrice. No a na ACTAPUBLICA se taky nezobrazujou. Tak hned mám po Novém roce důvod k návštěvě badatelny MZA, snad mně tam poradí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
27.12.14 21:45

Já se v tom teď docela plácám. Odepsala jsem si noťas, měla jsem tam uložený archivy, ve kterých jsem vyhledávala. Actapublika zrušila Plžeň a Prahu a já vůbec nevím, jak ty matriky vyhledat. :zed: Měla jsem víc jak rok pauzu a jsem tam, kde jsem byla na začátku.

• Citovat
  • Upravit
3329
27.12.14 23:29
@Jura007 píše:
Jinak u Francisky je patrné, že zemřela v den svých 22. narozenin. Tak mně vrtá hlavou, co se jí přihodilo - ale to se asi těžko dozvím, protože matrika zemřelých pro Čejkovice od roku 1843 do 1949 jaksi tento, není… (ani v inventárním seznamu matrik jsem ji nenašel).

Já bych si tipla, že umřela při porodu.. Statisticky ne úplně nevýznamně častěji rodí ženy okolo svých narozenin, zejména provorodičky (např já a moje sestřenky a kamarádky) a věk na to měla :nevim:
Zdravím vespolek a přeju vše dobré do nového roku :-)
Já nějak nestíhám, rodokmen teď leží už delší dobu u ledu, ale něco se přece jen děje, mám jednu novou stopu :-) :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 06:58

@hanucha Hani, ty seš hlavička :kytka: Porod mě nenapadl, asi proto, že jsem chlap… :oops: Já jsem v koutku duše sázel na nějaké oslavné střílení v den jejích narozenin - a následnou nešťastnou náhodu… :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 06:59
@hanucha píše:
Já nějak nestíhám, rodokmen teď leží už delší dobu u ledu, ale něco se přece jen děje, mám jednu novou stopu :-) :mavam:

Polsko? ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 07:02
@bamba píše:
Já se v tom teď docela plácám. Odepsala jsem si noťas, měla jsem tam uložený archivy, ve kterých jsem vyhledávala. Actapublika zrušila Plžeň a Prahu a já vůbec nevím, jak ty matriky vyhledat. :zed: Měla jsem víc jak rok pauzu a jsem tam, kde jsem byla na začátku.

www.badatelna.cz
www.portafontium.cz
Když něco nevíš, ptej se tady.
(Jinak ACTAPUBLICA mají už ve svém grafickém symbolu uvedeny roky 2007-2013. Takže jsem čekal, co se roku 2013 stane. A stalo se. :) )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.12.14 07:08

Pardon, omlouvám se… :oops: Místo „badatelny“ tam mělo být www.ahmp.cz (Archív hlavního města Prahy). V levém zeleném sloupci klikneš na položku „Pro genealogy“ a seš v matrikách… Teda skoro.
Ale Badatelna je taky „zneužitelná“ - minimálně pro toho, kdo potřebuje židovské matriky nebo něco jiného z Protektorátu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny