Hlavní diskuze

• Otevřená skupina

Vše, co se týká genealogie, rodokmenů, rodinné historie, předků a potomků, stromu života, rozrodů, vývodů, atd.

Otevřená skupina (volný vstup pro všechny návštěvníky)
Otevřené přispívání (kdokoliv může příspívat do skupiny)

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2212
30.12.14 20:35

Zdravím Vás, zkušené badatele :palec:
Potřebuji radu pro manžela. Našel si, že v Olomouci ve farnosti sv. Michala by měla být matriční kniha z 1907, matriky které jsou online jsou pouze do roku 1906. Nevíte prosím o tom něco? Koho kontaktovat? Za kým jet? Na internetu jsme nic nenašli. A je tato kniha vůbec „volně“ přístupná? Nebyl jste tam náhodou někdo? Děkuji moc :kytka: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
30.12.14 21:00

@brulinka Na místě tvého manžela bych napsal dotaz na badatelnu olomouckého archívu, tam by měl dostat stoprocentní informaci. Tedy o tom, jestli ta matrika je už v péči archívu nebo stále na matričním úřadě.
Jinak přímo na farním úřadě by žádná matrika neměla být - v roce 1949 byly všechny matriky, vedené církevními institucemi, předány státním úřadům, tedy matrikářům…
A jenom zopakuju, že matrika se stává „mrtvou“ po uplynutí lhůty, určené v zákoně o matrikách. Pro matriky narozených je to 100 let od posledního záznamu v knize, pro matriky oddaných a zemřelých 75 let od posledního záznamu. Ovšem v příštích novelách matričního zákona může dojít ke změně v tom smyslu, že se lhůta bude počítat od data provedení jednoho každého matričního zápisu - po uplynutí této lhy bude možné příslušný zápis bez obstrukcí studovat. Vývoj českého právního řádu by tomu nasvědčoval… ;) Tedy pokud se nic mimořádného nestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2212
30.12.14 22:37

@Jura007 Moc děkujeme. Napíšeme tam a uvidíme co napíší. Ještě jednou děkujeme, každou radu si strašně moc ceníme :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3329
31.12.14 00:08

Pokud by ta matrika byla ziva, tak od letoska je mozne v zasade volne listovat v matrikach do data 100/75/30 let zpet, i kdyz jsou stale na matricnich uradech. Takze zjistit ve ktere matrice to je, kde ta kniha lezi a nic vam nebrani tam zajet. Plati se za udaj ktery hledate.
Diky tomu @Jura007 mam moznost hledat v matrice v J. Cechach, ktera je 1784-1924 tj. stale na matricnim urade, ale ochotna znama mi tam zajede, pac dnes uz u tech starsich udaju ani nemusis dokazovat pribuznost jako driv :dance: tak doufam ze neco najde a v jedne vetsi se pohnu dal, hledany udaj je z roku cca 1834 :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
31.12.14 05:50

@hanucha Hani díky za info, to jsem tak nějak předpokládal. Bohužel změny zákonů nejsou nevratné a tak by toho chtělo využí co nejvíc, než nějakou moudrou hlavu v parlamentu napadne vrátit to zas zpátky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.1.15 16:27

Dobrý večer všem… Chci se zeptat - jak pokračujete v bádání? Já nijak - řeším práci a peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
14.1.15 17:31

@Jura007 Já nechtěně udělala objev století, který mě posunul hodně dál :lol: Dokonce se mi podařilo zkontaktovat jednu větev z rodokmenu a i se uvidíme :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.1.15 18:37

Já možná díky té zásadní informaci od hanuchy (z prvních minut Silvestra)prolomím letitý problém se svatbou a narozením obou dědových rodičů… Ale nechávám to až na březen, teď jsou naléhavější věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
14.1.15 18:44

Prosím nevíte kdy budou mít sčítací aparáty pro telč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20777
14.1.15 18:49

@Jura007 Já se taky snažím přijít na kloub jedné změně příjmení. Občas je to hodně záhadné :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
14.1.15 19:15
@jbul píše:
Prosím nevíte kdy budou mít sčítací aparáty pro telč

Tím dotazem myslíš, kdy budou digitalizované a přístupné na internetu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
15.1.15 00:14

Právě že pořád se dívám na digitální podobu Jindřichův Hradec a nic tam není. Já to mám totiž strašně z ruky. Už dva roky na to čekám jak na smilování. Kdy mi řekly že do konce roku 2014 to bude vše hotové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
15.1.15 10:37

@jbul Digitální podobu čeho???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1876
15.1.15 12:06

Soupus podanných v Telči nebo sčítací listy pro Telč

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
bamba
16.1.15 11:31

Jdu se s vámi podělit o jednu zajímavost. V roce 1828 se narodila čtyřčata. Sice mtvá, ale…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Návštěvy uživatelů

Moderátor skupiny