Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jani, tak jsi dobře pořídila. U Vás na gastru to berou důkladně, u nás jen tak mezi dveřma, kolikrát mám pocit, že informací mám víc než ten doktor. To je lékař na pediatrii v nemocnici/ asi 26 let/ a jednou týdně má hodinu gastro poradnu. Ten test na OK jsem mu navrhla sama, na výskedek se šel ptát sestry,když jsem ho přinesla. Zda je pozitivní či nikoliv, co k tomu víc napsat......
Jirka je jedlík, ale to mě velice zaskočilo, že do něho nedostanu ani kapku toho NAC. Zřejmě, budu muset kojit dál a střevo se snad nezahojí nikdy.
Ahojky,
jak už tu bylo napsáno - dýni oloupat, vydlabat semínka, nakrájet na kostičky, povařit a rozmixovat nebo rozmačkat vidličkou. Dávám samotnou nebo s jinou zeleninou a s masem, brambor Kryštofovi nechutná (dáví se). Jak je Křemilka stará? Vy jste začaly s příkrmy v tom 4. měsíci, že? Bych to zas tak nehrotila.
Sinlac dělám s NADC, tím se zvýší nutriční hodnota, sám o sobě je míň kalorický než mlíko. Je to z rýže (upravená) a z karobu, plus vitaminy a minerály a ovocné cukry. Dávkování upravuju podle toho, jak moc to chci mít hustý nebo řídký, ale v návodu je 5 lžic na 150ml (aspoň myslim).
Dani, je mi moc líto, že Jiřík flašku nechce - u nás to bylo podobné. Můžeš zkusit lžičkou nebo jiné typy láhve/dudlíku (osvědčila se mi láhev z DM za 39,–, Aventku nechtěl vůbec a NUK taky ne) - Kryštof momentálně nevezme flašku do pusy (asi kvůli růstu zubů nebo nevim) a vše dávám lžičkou. Glukopur dávám - stejně moc nepřibírá, tak není důvod ho nedávat - Glukopuru se dává plná odměrka z Nutrilonu na 100ml mléka.
Jinak kontrola na fyzio dopadla výborně, jeden cvik už cvičit nemusíme a pokud to půjde stejně dobře i dalších 14 dní, tak pak už nebudeme muset cvičit vůbec, tak jsem mooooc ráda.
![]()
Za to gastro jsem taky moc ráda, paní doktorka byla milá a i se snaží, možná i proto, že naše pediatrička je její známá. Za to šílené dojíždění přes celou Prahu to stojí ![]()
Danielo Tak to je mi líto, že prcek takto reaguje na flašku. Křemilka dostala flašku už v porodnici, takže ji to ani nepřijde, jen teda neumí pít z těch placatých anatomicky tvarovaných saviček-tak máme obyč kulatý. Takže s tímhle odvykáním z prsa na lahev fakt neporadím,sama bych byla v koncích.
Ještě mě tak napadlo, jestli neprubnout dát lahev ve hře. Když Křemča něco nechce, tak ji nenechám vyhládnout,ale dělám s ní blbosti a dám ji buď na lžičku nebo cucnout,jen tak.Pak ji kolikrát ani nepřijde, že vlastně snědla to co nemusí(i když s brokolicí to taky nejde) tak bych Jiříkovi možná dala jen při hře cucnout a pokračovala bych v hovadinách ![]()
Já Křemilce glukózu nedala(ona dost přibírá) takže to dala po dvou dnech stávkování(ale to bylo zase něco jiného, jí vadila jen ta chuť ve známé flašce) Jiřík musí přijít na chuť i tý flašce.
JaLo.JJ Od ukončeného 4tého. Silnac jsem dala tak jak jsi napsala, tak jsem se trefila:-) Tentokrát ho celkem i snědla. Dávám jen do vody - protože by Mudra zase mudrovala a já už nějak nedokážu ty její narážky tiše přecházet, takže se snažím aby měla co nejmíň řečí. Mám fakt hroznej strach, že ji nakonec řeknu co si myslím ![]()
S tím cvičením gratuluju, jste šikulky ![]()
No, dnes půjdu do Penáče, pro cuketu tak mrknu i po dýni. To bude sranda, jsem v kuchyni fakt nemehlo a manžel když mě vidí něco dělat tak se kolikrát tluče smíchy(je kuchař-teda vystudoval to)
Uju, když jsem doktorce říkala, že dávám Sinlac, tak se ptala jestli s Nutrilonem nebo s vodou a byla spokojená s odpovědí, že s mlíkem. Tak nevim… Ale je pravda, že Kryštof poslední měsíce moc nepřibírá (cca 250g/měsíc), je to spíš hubeňour, tak možná proto - honíme kalorie, co to jde ![]()
Být Tebou, tak se na doktorku vyprdnu a buď přejdu jinam nebo to dělám dle své intuice a svého pocitu. Ty znáš svý dítě nejlíp, ne ona. A když si nebudeš vědět rady, tak se zeptej nás - já můžu hodit dotaz na svoji doktorku a nějk to dáme dohromady ![]()
Jinak výborná kašička je Kukuřičná krupička od Nestlé a taky jáhlová nemléčná kaše z DM, jsou i moc dobré.
Dani, zkus různé typy těch dudlíků - silikon nebo kaučuk, různé tvary apod. Kryštof se chytil právě na ten placatý anatomický, ale momentálně ho nemůže ani cítit. Ale je pravda, že on nesnáší i dudlíky (jakékoliv)… Doktorka mi taky radila smíchat Nutrilon s mateřským mlíkem (víc mateřskýho), aby si pomalu zvykal na tu chuť a taky na tu flašku. Držím palec!
Jala taky gratuluji s pokrokama ve cvičení ![]()
Asi ten Sinlac taky prubnu, ale počkám do úterý, co mi řekne doktorka, taky jsem zvědavá, co mi řekne, na to když jí povím o monitoru.
Houká nám čímdál častěji,začlo to 2× do týdne a teď už to houká skoro ob den a dnes v noci 2×
malá se vždy jen otočí na druhou stranu a spí dál, manžel říkal, že jestli to bude i dnes v noci, že to vyhodí z okna
........
Holky díky za rady, jste zlaté. ![]()
Večer křik, zase chce prso! Zkusila jsem do flašky dát mateřské mléko, pije pěkně. Jen ho vyměním za NAC, hned plivání, křik…
Zítra zase zkouším, už mi tečou nervy. Dnes ve stolici krev, tak mě to utvrzuje v tom, že raději přestat kojit a přejít na hydrolyzát, ale jak????? ![]()
Melisso, no to je mazec s tím monitorem. Držím palce, aby to byly jen plané poplachy. U nás se spustí jen výjimečně a to je vždycky namáčklej v rohu postýlky na boku. Pak pomůže přesun tělíčka na střed postýlky a je klid ![]()
Dani, tak to zkus postupně míchat - MM 95% a 5% UM a každý další den ten poměr pomalu měnit až skončíte plně na UM. Ale nespěchat, hezky pomaloučku, děti jsou na změny citlivý a ten NAC není žádná chuťovka
Držím palce!
Holki prosím potřebuju pomoc!nevíte některá po jak dlouhé době po porodu může těhotenskej test vyjít pozitivní? mám přes týden zpoždění a dnes jsem si udělala dva testy a vyšly pozitivně.....na gyndě už mají zavřeno, ach jo ......já chlapa asi zabiju!!
tý brďo, no tak gratuluju!
Vyjít pozitivně může prakticky hned po šestinedělí. Záleží na tom, kdy je první ovulace a když už nekojíš, tak můžeš otěhotnět bez problémů kdykoliv
Těm kojícím to trochu komplikuje produkce prolaktinu, ale ani u nich to není úplně nemožné. Akorát po císaři by si maminky měly dávat bacha aspoň rok.
Například moje kamarádka počala druhého potomka 2 měsíce po porodu toho prvního ![]()
My se taky začaly snažit - teda snažit, spíš tomu necháváme volný průběh.
Tak ať to dopadne tak, jak si přeješ!
Jé Jala tak to přeju hodně štěstí.
Já si právě nejsem jistá, jestli tak brzo po sobě děti chci, po tom všem, jak byla malá nemocná atd. Navíc máme s manželem komplikace, že máme stejný gen jedné nemoci a máme 75%že by bylo dítě nemocné, bylo štěstí , že malá je zdravá, tak pochybuji, že by to u druhého taky vyšlo. To teď bude celý víkend přemýšlení ![]()
Melissso, hlavu vzhůru!!
Už několikrát jsem se přesvědčila, že na určitou skutečnost, která se dnes jeví jako nepříliš pozitivní, se zítra člověk dívá úplně jinak a vidí ji z jiného úhlu pohledu.
Nic se nejí tak horké, jak se uvaří.A všechno se děje tak, jak se dít má…Žádné černé myšlenky si nepřipouštěj.
U nás se to dnes jeví docela obstojně, malý trochu začal akceptovat NAC. Už vypil dvě dávkuy přislazené glukopurem. Moc to sladit nechcu, má 9 kg. Uvidíme, jak to bude dál a v noci.
Já mám prsa jak kámen, trochu odsaji. Jani, jak často jsi to odsávala? Prsa mám hodně tvrdé, ale dá se to vydržet, jen se bojím, ať nedostanu zánět, když to bude v prsu zadržené. Nechci odtahovat moc, ať se zase netvoří. Mám medelu minielektrik odsávačku, tak jsem ráda, není to tak pracné.
Kdo ví, jestli ten NAC vůbec bude to správné mléko nebo jsme ve slepé uličce a bude třeba nutný NADC / to si myslím spíš/.
Jani, nemáš zkušenost s tím Dostinexem na zástavu laktace nebo neslyšela jsi něco o tom? Všude píší,že je to driják, někdo zase že bez toho by kojení nezastavil. Pila jsi i šalvěj? Díky
Držím palce, Melisso, příroda je mocná a třeba bude další mimi také v pořádku. Jestli se můžu zeptat, co je to za nemoc?
Dani, laktace se mi zastavila velmi dobře a bez léků (ani čaje jsem nepila) a komplikací. První tři dny byly děsné, měla jsem tvrdá prsa, ale snažila jsem se po trošičkách odsávat (50ml max) - jen když to bylo už fakt nepříjemné a tlačilo to, masírovala jsem a ty první dny i chladila. Odsávala jsem asi 5-6× denně. Po třech dnech se to zlepšilo, odsávala a masírovala jsem 3× denně a po týdnu jsem odsávala již jen večer a pak obden… šlo to postupně. Do 3 týdnů jsem byla bez mléka. Pak se občas stalo (i když jsem měla už měkká a malá prsa), že mi z ničeho nic začalo téct mléko (trošička) - asi jak se žláza smršťovala, tak vytlačila, co tam zbylo, ale brzy to přešlo. Hodně se osvědčilo chlazení a těsné prádlo (sportovní podprda). Když se objevila zatvrdlinka, tak rukou pořádně promasírovat a odsát. Takhle mi to radila laktační poradkyně a je pravda, že to proběhlo hladce. Pokud by se ale objevil zánět nebo nějaké retence apod, tak si radši dojdi na gyndu pro ty léky.
Zatím tu laktaci neruš úplně, dokud neuvidíš, jestli ten NAC Jiříkovi sedne - kdyby mu po tom bylo ještě víc zle, tak ať ho máš čím krmit. Kryštofovi se objevilo zlepšení ihned (skoro bych řekla z hodiny na hodinu), tak jsem laktaci přerušila bez prodlužování.
Držím palce, vím, že to není jednoduché rozhodnutí, ale za ten pocit, že je malému lépe, to stálo.
Dany, já někde četla, že se má odsávat, jen do prvního pocitu úlevy, aby nevznikl ten zánět, a neodsávat dlouho, to pak tvorbu mlíka zvyšuje.
Jinak Jala je to cystická fibrosa, na netu najdeš oč jde, můj bratranec je právě, tak nemocný a když to tak vidím, nechtěla bych tak nemocné dítě.
Jinak kdybych si to mimi chtěla nechat, tak bysme museli čekat to 12 týdne těh. a musela bych jít na odběr choriových klků(odebírá se podobně jako plodová voda)a tam by řekli jestli je mimi zdravé,nebo ne. To jsem právě absolvovala,ikdyž jsem byla s malou těhotná, jenže tenkrát jsem netušila, že manžel ten gen má taky, přišly jsme na to náhodně, že já ten gen mám,no skoro všeci u nás v rodině, tak pro jistotu, jsem ho poslala na testy a výsledky nám ani neřekli,jen ať se hned dostavíme,no a tam nám to řekli a mě hned udělali ten odběr,protože jsem právě byla nějak kolem toho 12týdne, tak kdyby to zdravé nebylo,ať se to mohlo řešit.
http://nemoci.vitalion.cz/…cka-fibroza/ tady je to docela „srozumitelně“ napsané. Můj bratranec se léčí tak, že je měsíc doma a měsíc v nemocnici na přeléčení, kapačky antibiotik atd a idkyž je doma musí několikrát denně inhalovat a pokud chytne jen rýmu, musí zase do nemocnice. ![]()