Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dani, to je otázka, nikdy nevíš, co tomu prťouskovi vadit bude a co ne. Kryštofovi třeba vadí hruška, někomu zase broskev apod. Takže dokud nevyzkoušíš, tak nevíš.
Ale obecně bych spíš doporučila postupovat pomalu - jednu potravinu za druhou - alespoň tak by se to mělo dělat u citlivých dětí, což ty naše jsou. Takže začít neochucenou nemléčnou a bezlepkovou. Můžeš pak po pár dnech zkusit podat nějaké ovoce (přesnídávka) a pak buď míchat, když bude vyhovovat nebo pak koupit tu kaši ochucenou ovocem, které už máš vyzkoušené.
Samozřejmě to jde risknout a vyzkoušet rovnou něco vícesložkového, ale když bude reakce, tak nevíš, na co to bylo. Už jsem slyšela i o reakci po jedné lžičce jogurtu, kdy dítko museli křísit a jeli houkačkou do nemocnice. Toho se bojím jako čert kříže. Takže radím opatrnost.
Ten gastroenterolog Ti neporadí jak na příkrmy, když pediatrička nestojí za nic?
Taky držím palce Melisse, snad vše dopadne v pořádku.
Jinak náš test s NAC zatím nic moc - už se dostavila kyselá stolice (celkem řídká) a také hleny
Nadýmání zatím ne, ale to čekám zítra. A ještě mu do toho rostou zuby, chudák malej…
Díky, že jste na mě mysleli, až teď jsem si za celý den sedla.
Na gyndě mi dali ještě týden čas, jsem teprve v 5. týdnu, tak v pondělí mám přijít a říct definitivně, jak jsem se rozhodla.
U zubaře vše ok, malá u doktorky taky. Akorát, jak jsem jí říkala o tom monitoru dechu, tak říkala, že spínají falešně, ale že když to máme docela „často“ i 3× do týdne a jednou to bylo i několikrát za noc, tak, že to chce prořešit.Že by to mohla být spánková apnoa(krátkodobá zástava dechu, když mimi tvrdě spí). Ve čtvrtek jedeme na neurologii, tak jsem zvědavá, snad to nic nebude!
Jinak Dany škoda, že máme tak blbou doktorku, asi by to chtělo změnu. Naše jako zase taky není úplně ok, ale cokoli se jí nezdá, tak nás pošle někam, ještě než jí řeknu, že bych chtěla někam poslat a recepty na NAC taky píše bez řečí.
Ale na druhou stranu, mě taky štve, příjde mi, že kdybych jí neřekla, že má malá rýmu, tak to ani nepozná. Odsávání rýmy je děs, malá vůbec nechce držet, dnes byl ještě manžel doma, ale zítra nevím, jak ji „zkurtuju“.
Holky,já mám po náladě. Malý se teď vykakal. ![]()
Stolice řídká, napěněná, s hlenem, přesně taková jakou měl při kojení, jen je díky tomu NAC zbarvena do zelena. Říkala jsem mu na gastru, že když jsem dělala ten test ve dvou měsících s NADC tak to bylo dobrý a on řekl, že nejdřív dáme ten NAC.
Holky, vy jste psaly, že Vaši maličcí byli po tom NACu nadmutí a co ty stolice, ty byly dobré nebo též jak u nás-hleny, řídké, kyselé?
Nevím, jestli mám ještě čekat, že to bude lepší-to pochybuju- nebo koupit NADC a dát mu to?
Aby zase nekecal ten na gastru, že efekt mléka není patrný hned. Na porodnici psali, že odezva má být do 3-5 dnů a jednoznačná. Tak je to zase v slepé uličce, já už jsem z nervama hin.. ![]()
Mléko se mi už tvoří trochu mémě, jsem ráda, že jsem provedla to rozhodnutí skončit kojit /dieta byla fakt děsná/, teď ještě najít UM , co bude pasovat.
Jani, tak vy to taky nemáte moc fajn. Možná se to ještě vyvrbí nebo budete dál na NADC. Jirka po tom NAC děcně říhá i dvě hodiny po jídle. To zřejmě dělá ta laktóza, ne?
Melissso, tak máš náročný den za sebou, ta neurologie bude určitě ok.
Dani, ten efekt byl u nás vidět opravdu ihned - nadýmání a napěnění zmizelo hned, krev také, množství stolice se radikálně snížilo, stolice zezelenala a hleny zmizely do týdne (ale občas se stejně objevovaly).
Doporučila bych Ti přejít na NADC a až po zahojení střeva bych znovu zkusila NAC. Aspoň tak to doporučila naše pediatrička, když jsme končili s kojením - děti po průjmech mají sníženou tvorbu laktázy (enzym na štěpení laktozy) a tak mléko jinak vyhovující nemohou pít a tak není ani šance na zahojení. Nejprve je nutné střevo zahojit od zánětu, obnovit laktázu a pak ho lze znovu zatížit laktozou. Laktoza je cukr, který, pokud není ve střevě správně zpracován, způsobí kvašení a plyny - proto ta kyselá stolice, napěnění a nadýmání. U nás to šlo postupně, NAC zkoušíme za ty 3 měsíce již potřetí a pokaždé je to lepší a lepší - asi jak se střevo hojí.
Pokud by mu neseděl ani ten NADC, tak naběhni na gastro, ať vám napíšou Neocate. Ten by snad měl pomoct určitě.
S tou dietou Ti rozumím, byl to děs - hrozně to člověka vyčerpává - fyzicky i psychicky.
Dneska mě ale v plínce čekalo překvapení - žádné hleny, hovínko ani nebylo kyselé, prdíky taky ne. Test stejně trvá 10 dní, tak uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Bylo by prima, kdyby ten NAC mohl - už kvůli financím.
Melisso, uvidíš, třeba to příroda vyřeší za vás. Každopádně držím palce, aby to vše dopadlo dobře. S tou apnoe je to divné, snad to bude dobrý a na neurologii řeknou co a jak. Je ale fakt, že to spouštění takhle často asi jen falešné poplachy nebudou. Držím palce!!
Ahoj holky(teda zas po delší době) Vždy jsem sem jen nakoukla,ale odpovědět nestihla.
Já mám na lahve ohříváček, každý večer těch 5lahviček hodím do parního ster. zaleju převařenou vodou a vždy mám jednu v ohříváku.
Meliso: To teda nezávidím, jsem si v duchu říkala, že třeba budeš mít jen rozházené hormóny nebo tak,ale teď teda máte nad čím přemýšlet. No, mít dvě děti takhle hodně brzy za sebou není asi jednoduchý,sama si to neumím představit ( a potom když jsou zdravotní komplikace,to už vůbec ne), zas na druhou stranu si pak můžou být opravdu hodně blízko a máš to vše tak skoro při jednom.Těžko říct
No, uvidíš
Jinak apnoe má tchán. Musel jít do nemocnice, kam se šel vlastně jen vyspat, oni ho napojili na přístroje a koukali jak a co při spánku,pak čekal dost dlouho na vyhodnocení. Ani nevím, jestli na to něco bere,ale tchýně už o tom nemele, tak se mu to asi nějak zlepšilo.
Dani Po NAC byla u nás stolice řídká,kyselá-chvílema a hlenu tam bylo teda dost. Ale teda nejhorší bylo to nadýmání-to bylo přímo ukrutný.
Po NADC se stolice upravila snad i druhý den-to byl opravdu fofr s tím nadýmáním to teda trvalo dýl asi 10dní.Je pravda, že ublinkávání se upravilo s nadýmáním.
JaLo No to by bylo super, pokud by Vám NAC sedl. Co se financí týče, tak to je opravdu obrovský rozdíl.
Jinak děvčata já zítra volám na gastro a poždám je o recept, k tý naší nepůjdu. Sice mám ještě větší půlku plechovky ale přes víkend to nedá a to by zase měla keců, Teď mi plechovka vydržela bez jednoho krmení 5dní ale víc to prostě nestáhnu-se zatím nedá.
Ahojky, to se nedá, to máš pravdu - už kvůli vitamínům, vápníku atd. Zatím nemůžeme nahrazovat UM mléčnými výrobky jako jiné maminky, tak co naděláme, že…
Další hovínko se dneska už nekonalo a nadýmání zatím taky žádný, tak se pomaloučku začínám těšit, že to asi bude dobrý - ale nechci to zakřiknout.
Jala tak třeba už to fakt bude dobrý!!
Dnešní vyšetření na neurologii dopadlo dobře, malá je prý úplně zdravá a naposledy nám monitor houkal v sobotu a malá má druhý den rýmu a kašel, spí na boku a nehoukali jsme. Prý asi má ty delší prodlevy v dýchání,když tvrdě usne, protože mi přes den málo spí, tak max hoďku a půl a to ještě po kouskách. Já jdu využít, že je manžel doma a jdu si lehnout, chytla jsem to od malé.
Tak to nezávidim, ať se brzy uzdravíte, držím palce! Fajn jsou ty výsledky z neurologie ![]()
U nás vývoj zatím dobrý - prdíky trochu jsou (ale bříško nebolí), jinak je vše v pořádku, hovínka pěkná a kysele nesmrdí. Dala jsem banán a už se nekonají ani prdíky ani hovínka (klasika, po banánu mívá zácpu), tak je evidentní, že mu ta laktoza nic nedělá. Dnes je to 6. den testu (z 10), měli bychom udělat poslední test na okultní krvácení, akorát asi nebude z čeho, snad zítra ![]()
Kryštof je poslední dny na zabití - naučil se stát na nožičkách a při každé příležitosti to trénuje, ovšem ještě neumí bezpečně zase slézat na všechny 4, takže permanentně ječí - nejprve proto, že už mu dochází síly ve stoje, pak proto, že jsem ho sundala dolů a za pět minut, když se zase vyškrábe do stoje, tak mu docházejí síly a začne to celé na novo. Lezení už zvládá levou zadní (doslova
O spaní ani nemluvím - ukládám ho do postýlky asi 10× a každých 5 minut ho pokládám na matraci (do stoje se vyškrábe i ve spacím pytli). Asi se z toho co nevidět zblázním.. Během psaní tohoto příspěvku jsem odběhla 3×…
Jala u nás je to stejný, malá taky přišla na to, jak jít do stoje, chodí už i kolem postýlky a taky pak řve, že nemá sílu a kolikrát i spadne, to aby teď u ní člověk pořád stál, naštěstí v noci to nedělá, akorát ráno když se vzbudí.
A myslím, že to bude čímdál horší,až začnou chodit. Kde jsou ty časy, kdy jen ležely na zádičkách a pořád spinkaly, že? ikdyž malá toho od začátku moc nenaspala, ale víc, než teď. Před chvílí konečně usla, tak jsem si udělala kafe a sedla.
Malá už se z nachlazení docela vyhrabala, ale mě se to pořád drží. Hold už mám imunitní systém opotřebovaný ![]()
Je, tak to jste na tom stejně - holky ve skupině stejně starých dětí mi psaly, že to brzy přejde, až se naučí jak dolů. Kryštof je ze skupiny sice nejstarší ale podle psychomoto vývoje je za všemi pozadu, tak od nich čerpám rozumy
Obcházení nábytku se zatím nekoná - ale dnes už dělal úkroky, tak to asi nebude dlouho trvat (doufám .-)))
Jako malá kolem postýlky chodí, ale třeba kolem gauče, že by se držela to ne. Že je malý psychomotoricky pozadu,neboj dožene to, vidíš, jak dělá pokroky,díky tomu cvičení
a už aby se naučily, jak dolů, já jsem malé zkoušela ukazovat, že musí těma ručičkama zase „zručkovat“dolů do sedu, ale nějak to asi nechápe, ona na to příjde nějak svým způsobem sama a Kryštůfek taky a budeme mít klid.
Hmm, tak včera a dneska se mi zdálo, že ta stolice přeci jen trošku smrdí do kysela.. tak nevim, ale rozhodně to smrdí míň, než když jsme to zkoušeli posledně. Uvidíme, co na to řeknou na tom gastru - nejradši bych ty mlíka mixovala - půl na půl. Sice ho nic nebolí a netrápí, ale je vidět, že ten NAC není zcela bez obtíží.
Jinak včera byly první pokusy s úkroky u gauče, dneska byl v pokojíčku na dvou různých místech ve stoje a žádný řev mezitím (byla jsem v koupelně), tak asi už umí dolů nebo spadl a neobrečel to, musim to vyzkoumat ![]()
Krmení bylo včera děsný, nechce jíst a měl teplotu, a budil se i v noci, což je vzácnost, tak už čekám ty zuby každým dnem.. už aby to bylo..
To je špatný s tím NAC, ale hlavní, že tam je alespoň zlepšení!
Ať vám zoubky rychle vyrostou, malá ma zatím jen jedničky a o těch jsem ani nevěděla, naštěstí.
Třeba ti malej akorát v postýlku obešel, malá taky je v jednom rohu a za chvíli v druhým, ale celou postýlku ještě neobešla, dorazí vždy jen do půlky.
Monitor dechu nám nehouká, od té doby, co jsem zjistila, že no nevím jak se tomu přesně řekne takovej ten „kontakt“co se dává do té krabičky, občas vyjíždí ven, není tam úplně zastrčen, tak to kontroluju a „dostrkuju“ a nehoukáme, tak nakonec jestli to nebyly příčiny houkání
malá totiž za tu krabičku pořád tahá i dřív, tak to možná nějak „rozbila“.
Nachlazení se mi furt drží a to mám jít odpoledne na tu gyndu, a je mi jasný, že mě na ten zákrork neobjedná, když jsem nachlazená, ach jo, já to nevydržím asi, pořád zvracím a je mi šíleně blbě a do toho se starat o malou, to jsou fakt nervy ![]()
Jo a prosím jak dáváš malýmu ty kukuřičný křupky? když jsem to dala malé do misky, tak si s tím akorát hrála a když to dala do pusy, tak se šklebila. Jsem myslela, že bude mít radost, že si může žužlat a ono nic.Tak jsem jí to nadrolila do přesdnídávky a taky nic moc, asi jí to nechutná.
Jinak ta rýžová kaše od Hami, nám nevadí, ta krev tam předtím byla, že byla malá celý den na mlíku. A rýže sama o sobě taky ne. V týdnu budeme zkoušet těstoviny.
Uvidíš, třeba nachlazení není kontraindikací toho zákroku - i když asi jo, když je to pod narkozou, nebudou chtít riskovat. Věřim, že to teď nemáš jednoduchý. Sice se už o druhýho prcka snažíme, ale zatím si to nějak nedokážu reálně představit - pamatuju si na tu šílenou únavu a žaludek na vodě.. fuj, to byl hnus.
Okolo postýlky to neobešel - ty dvě různá místa byla přes celou místnost - postýlka a zábrana ve dveřích. Nicméně jsem dopoledne skládala prádlo a nějak to u sušáku neustál a pořádně sebou seknul a ducnul hlavou o lino, hrozně se rozeřval - takže to evidentně ještě neumí. V pokojíčku má pěnové puzzle, takže tam jsou ty pády bezbolestné a proto asi ani neplakal, všude jinde musí dávat větší pozor ![]()
S tim vytaženým drátkem u monitoru jsi mě překvapila, ale asi to může být tím - záleží, jak je to konstruovaný. Deska našeho monitoru je průhledná a je vidět, jak tam ten drát vede a je párkrát zatočený, aby nešel snadno vytáhnout nebo poškodit - malý za to taky celkem tahá (nebo spíš tahal). Už jsem udělala dost opatření, aby se k němu nedostal. Když je venku, tak ho vytahuju ze zásuvky a hodim do postýlky a drátek vedu mezi zdí a postýlkou, takže jediná šance je podlézt postýlku, ale tomu jsem už taky udělala přítrž
Možná můžeš zkusit nějak oblepit ten spoj, aby to nešlo tak snadno vytáhnout.