Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pifinka Manžel radši vymyslí milion důvodů, proč to nejde, než by malou na deset minut pohlídal. Doma občas s něčím pomůže, s tím problém nemá, ani moc nehuhlá, když doma není něco hotovo, ale dítě pohlídat prostě nechce. Lépe řečeno nechce hlídat proto, abych já se mohla jít bavit nebo udělat něco pro sebe. Když třeba potřebuju k doktorovi, tak hlídá, takže vím, že krátkodobě se o dítě postarat zvládne.
@Pifinka píše:
No holky jak to tak čtu, tak jsem teda naprudnutá ještě víc. Nepracuje fyzicky, dělá obchodďáka, peníze nosí domů moc pěkný, na to si fakt stěžovat nemůžu, ale to je celý. Bydlíme u mejch rodičů v baráku s velikou zahradou a můj 60ti letej táta celej víkend kmitá kolem domu a ten můj leží a zívá. Jsem z něj hotová. Jsme spolu 7 let, línej byl vždycky, ale buď né tolik, nebo jsem to neviděla, nevim, bydleli jsme v Praze v bytě, tam nebylo potřeba nic dělat, nebylo ještě dítě, tak to asi tak nevadilo… navíc se teď furt hádáme, on mi vyčítá že jsem fůrie, že pořád prudim, když já jsem fakt na něj už uplně alergická. Jenže co s tim?
Můj dělá taky obchodˇáka a i když má práci velmi náročnou na stres, tak hlídá a pomáhá, to mu nemůžu upřít. Jednou až dvakrát týdně jdu večer ven, takže není problém, jen teda jsme domluvení, že dětem dám večeři já (ale i když nedám, tak to zvládne on, většinou jim namaže rohlík a dá šunku, sýr a nazdar
), do postýlek je taky uloží. Ráno je obstarává z 90% taky on, protože vstávají tak nějak společně. Když ho poprosím, aby děti vykoupal, taky není problém…
Na oplátku mu vyvářím a snažím se, aby byla večeře hotová když přijde, on je na to takovej háklivej. Prostě si tak nějak vycházíme vstříc. Jestli u vás takováhle reciprocita nefunguje, tak je to špatně a nejspíš bys na něj měla být trochu ráznější. Sama víš, co na něj funguje, budeš muset zapojit své ženské zbraně. ![]()
@Pifinka muj manzel kdyz je potreba pohlida je to prece i jeho dite ne jen moje a taky chodi unavenej a vztava v 5 rano a i doma mi hodne pomaha co se tyka domacich praci. Uvari klidne i vypere, uklidi a jde sam aniz bych mu to rikala a odpakdky u nas vynasi manzel. A ted mi moc pomaha jsem tehotna tak jsem za to moc rada ![]()
No holky on malou miluje, to zas jako jo, ale prostě je strašně línej a ještě jsem teda nezmínila, že má koníčka, kterej mu žere čas. Je předsedou jednoho sportovního klubu, nemá z toho peníze, ale dělá to už snad 20 let a žije tim. No a tohle je u něj bezkonkurenčně na prvním místě, to jsem věděla, s tím jsem do toho vztahu šla. Půlku roku, když se hraje, je v čudu skoro pořád - minimálně tři večery v týdnu (tréningy, zápasy) a ten zbytek je sice doma, ale visí na telefonu s hráčema, sponzorama, novinářema, trenérama, nebo sepisuje články na web, maily atd. Na tohle má energie dost. Když nebylo dítě, tak to šlo, jenže on prostě tý malý neudělá žádnej ústupek a mě to strašně štve.
Manžel přijde z práce (ano kupodivu taky pracuje!!) a automaticky si vezme kluky. Né proto, že mu je vrazím, ale proto, že sám chce. Těší se na ně…a vypustí s nima stres z práce (alespoň to říká). Já mezitím něco udělám (uvařím, uklidím…). Když někam chci, je to jen o domluvě, ale nebyl nikdy problém. Oba syny zvládá sám s přehledem (3 roky a 1 rok). Jednou jdu já, jednou on a někdy, když moje mami pohlídá, jdeme spolu…Miluju svého muže a jsem vděčná, že ho mám, protože vím, že tohle není samozřejmost!!!
@Pifinka píše:
No holky on malou miluje, to zas jako jo, ale prostě je strašně línej a ještě jsem teda nezmínila, že má koníčka, kterej mu žere čas. Je předsedou jednoho sportovního klubu, nemá z toho peníze, ale dělá to už snad 20 let a žije tim. No a tohle je u něj bezkonkurenčně na prvním místě, to jsem věděla, s tím jsem do toho vztahu šla. Půlku roku, když se hraje, je v čudu skoro pořád - minimálně tři večery v týdnu (tréningy, zápasy) a ten zbytek je sice doma, ale visí na telefonu s hráčema, sponzorama, novinářema, trenérama, nebo sepisuje články na web, maily atd. Na tohle má energie dost. Když nebylo dítě, tak to šlo, jenže on prostě tý malý neudělá žádnej ústupek a mě to strašně štve.
To je blbý, to se asi nezmění. Tak leda nějakou paní na hlídání. ![]()
@Pifinka Nedivím se, že toho máš plné zuby. Takového chlapa bych taky nesnesla. Manžel si bere syna každý den, když přijde z práce, aby s ním trávil čas. Záleží na tom, kdy přijede, většinou je s ním dvě až čtyři hodiny. Jen když má práci na domě, tak mi to den předem řekne a zeptá se, jestli mi nevadí, když budu mít malého celý den. Víkendy trávíme většinou spolu. Nemá problém si s malým hrát klidně celý den, chodí na procházky, něco stále vymýšlí. Někdy mám pocit, že mám doma v tomto ohledu ženu.
Řekni mu jasně a v klidu, co ti vadí, jaké máš pocity. Jde nejen o to, abys ty měla na sebe čas, ale taky o to, aby se partner s dětmi zabýval a tím si spolu vytvořili pěkný vztah. Za deset let už to nedožene. Z tvého popisu mi připadá velmi sobecký a sebestředný.
Příspěvek upraven 23.06.15 v 11:59
@Pifinka píše:
No tak to zase tak moc unavenej není, když zvládá ještě toto všechno. Držím palce, je třeba si též prosadit nárok na své aktivity mimo domov a péči o rodinu!
@Pifinka zlatej můj přítel, když je potřeba pohlídá - přebalí, oblíkne, nakrmí, pohraje a i na procházku vyjde… jako taky chce mít svůj klid po práci, ale vím, že když je potřeba, můžu se na něj obrátit. Takže když jdu občas s holkama na kafe, tak to není problém… víc je kolikrát horší během dne, když musím k zubaři či k jinému doktorovi, občas si vezme volno, nebo jde do práce dýl, občas musí vypomoci babička..
@Pifinka Stejně to rozhodně nemám, manžel funguje naprosto bez problémů a sám. Domácnost máme společnou, děti taky, takže se zkrátka dělíme a vycházíme vstříc, jak je třeba. Manžel je úplně sám s dětmi jeden den v týdnu, kdy jezdívám do školy na přednášky a jinak hlídá dle potřeby. Pokud potřebuji ke kadeřnici nebo k zubaři, lékaři… není problém, jede později do práce nebo naopak dříve z práce. Babičky na hlídání 100 km daleko, manžel od rána do večera v práci, ale snaží se zkrátka vyjít vstříc. Jako otec funguje naprosto bez problémů, když dorazí z práce, věnuje se dětem. U nás neexistuje, aby si sedl k PC nebo se svalil na gauč. Tohle všechno dělá, až když děti večer usnou.
Holky, a já si myslela jak doma vládnu pevnou rukou. To je mazec.
@Pifinka stále stejná písnička na emiminu
dvakrát týdně chodím večer sportovat, takže muž udělá malýmu večeři, vykoupe, uloží, přečte pohádku, občas ho vezme sebou na víkend k rodičům, když chci jít s kamarádkama nebo na brigádu, ráno si přispí ten, kdo dělá víc mrtvýho brouka
dítě je obou, já toho mám za celý den s tím teroristou taky dost, takže výmluvu na práci neberu (vím, že si v práci taky udělá kafe a hodí nohy nahoru a nškdy nemá půl dne do čeho píchnout).
Za rok a půl zevlování tady jsem ještě nepochopila, jak může žena dopustit, aby jí chlap hodil všechno na hlavu a pro něho samotného veškerá práce končila v pět odpoledne s odpíchnutím v práci ![]()
Mě spíš zaráží, kolika matkám tady manželé pomáhají. V mém okolí je teď hodně dětí a z tatínků se aktivně zapojuje jenom jeden, v tom smyslu, aby se žena taky mohla jít bavit nebo se věnovat sobě. A to si nemyslím, že se pohybuju ve špatné společnosti, mezi přáteli mám převážně vzdělané a celkem inteligentní lidi. ![]()
Není to rýpání, jen mě to udivuje.
Ahoj,
já mám doma skoro ideálního manžela. Kdyby měl větší výplaty, tak naprosto ideálního, takže nebudu vypisovat, co všechno dělá doma.
S tím tvým bych si rozhodně rázně promluvila, že když v baráku bydlí, tak by měl pomáhat kolem baráku. Dítě je i jeho a ne jen tvoje.
Nejlepší „lék“ by byl, kdyby se tvůj manžel musel postarat o dítě. To by při nejmenším poznal, že to není leháro a že taky můžeš být unavená. Nemůžeš odjet na víkend za kamarádkou? Jako ne potají, ale že bys jela někam dál, kde by bylo nepraktické tahat mrně, a on by byl doma s prckem. ![]()
S mým manželem jsme se vždycky tak nějak doholi o domácí práce a kolem dětí jsme dělali oba. Ale až, když jsem odjela do vzdáleného města za kamarádkou, tak poznal, že to není jednoduché starat se sooučasně o domácnost (uvařit, uklidit…) a starat se o děti. Vždycky jsme se o vše podělili a najednou byl na to sám a hrozně se divil, že spálil kuře a byl unavený. ![]()
Jo ještě jsem zapoměla: Když byly děti špunti, tak můj manžel pracoval fyzicky. Sice nekopal kanály, ani nerubal na šachtě, ale většinu směny byl na nohách a dělal rukama i hlavou.
(navíječ + seřizovač)
Příspěvek upraven 23.06.15 v 12:43
Tak to já nesmím tedy vůbec na krok..Ano, přijde jednou chvíle kdy řeknu, že jdu prostě za kamrádkou alespoň na 10 min když už bydlí vedle nás ale to je jen někdy…takřka 1× za měsíc a to se ještě urodilo.
U nás to naštěstí nefunguje zákazem nikam nesmíš ale tak, že když se zmíním, že bych si chtěla někam vyjít tak se urazí, jakou dobu semnou nemluví a pak musím přijít za ním a říct mu, že tedy nikam nejdu. Tohle jsme udělali párkrát a on už,,počítal" že si to kvůli němu zase rozmyslím tak neplašil a já jsem se tedy začala oblékat. Když jsem přišla, opět nafučený a že přístě tedy půjde on do baru což u něj vypadá tak, že se vždy do němoty zjile a on ví, že tohle mi hrozně vadí proto mi to hned vrací tímhle. Takže už jse se smířila s tím, že jsem pořád jen s dětmi a s ním, v izolaci.bez lidí. ![]()