Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pifinka píše: Čau ženy, jak často má váš partner na starosti dítka? Chtěla jsem po tom mém, aby si bral malou (7m) jedno odpoledne týdně a jeden víkendovej den abych si mohla jít zacvičit, na nákup, na kafe, nebo si bejt doma, hodit nohy nahoru a nedělat nic, to je jedno, prostě čas jen pro mě. Máme jen jedny prarodiče a ty o malou moc nestojej, takže o hlídání bych jim neřekla. No a můj navrhovanej model doma naprosto nefunguje, muž mi vyčítá, že je vorvanej z práce a nechce doma nic dělat. Malou pomazlí, pohraje si s ní, ale to je vše. Pak se svalí k tv nebo k počítači a tomu se věnuje dokud nejde spát. Víkendy se chce vyspat, takže sobotu spí třeba do jedný, pak nás většinou vezme na nějakej výlet, v neděli mě teda nechá spát dopoledne a s malou jde z ložnice když se probudí, pak to ale musí dospat odpoledne. Sám se chodí bavit minimálně jednou nebo dvakrýt týdně, buď na fotbal, nebo s kámošema do hospody. Doma nepomůže s ničím, když chci aby vynesl odpadky, tak nechápe, jak to po něm můžu chtít, když jsem doma a on pracuje… Jsem nespokojená, mám pocit že se sem chodí jen vyspat, umýt a najíst, takže jsem na něj pak protivná a hádáme se… jak je to u vás, máte to stejně, nebo vám partner pomáhá a bere si děti?
u nás je to taky tak, celou dobu, dceři už je 7 a chodí do školy, za celý její dosavadní život s ní byl sám asi dvě hodiny venku s kočárem, bylo jí asi rok, pak se vrátil že prý furt bulí a on neví proč, jednoduché, měla hlad, to ho nenapadlo
v noci k ní nikdy nešel, přesto že třeba zrovna nepracoval.
@Pifinka Ahoj, tak u nás - když má chlap ranní, odpoledne přijde z práce, dá si jídlo a kluše s malou ven (tak na dvě hodinky),když má odpolední, hlídá dopoledne (já bývám na praxi do oběda). Víkendy trávíme buď společně, nebo občas jezdí manžel někam sám, nebo jedem oba a malou má babička. Manžel malou hlídá od osmi týdnů - kdy jsem chodila 2× týdně mezi kojením do fitka - vždy na tři hodiny. Je ale pravda, že ji miluje nadevše a je to táta s velkým „T“
pravdou je, že jsem si ho pro tyto jeho vlastnosti vybrala ![]()
@Pifinka To mi nepřipadá, podobné téma je tu každou chvíli, ale vždycky se vyrojí spousta odpovědí, jak to kdo má doma skvělé, prostě to vypadá, že ty spokojené jsou v převaze.
@Zuzyk S tím kočárem jsem to měla stejně, akorát malé byly asi dva měsíce… Manžel tím zmeškaným kojením a hladovkou způsobil dceřin odpor ke kočáru, který se odboural až skoro v roce, kdy přesedla do sporťáku. Do té doby nechtěla v kočáře ani spát, musela jsem pořád jen nosit.
Teď zrovna mizím k doktorovi, předávám manželovi spící dítě a modlím se, aby dítě spalo ještě až se vrátím. Jinak z toho zas bude scéna a budu mít na talíři týden, že tady byl pár minut sám s protivným dítětem ![]()
@Suzuveverka
a jeje to je pak problém, i když na druhou stranu mít šátek a vlastně tím pádem volné ruce je fajn než se prosit o pomoc do tramvaje a podobně, ale zase moje malá asi tak do dvou měsíců nebyla schopna usnout jinde než v kočárku co jel
takže to by pak byl velký problém
ale stejně, jak je možné, že to ty chlapy netrkne?
oni samy jsou nejvíce protivný když mají hlad ![]()
@Suzuveverka píše:
Mě spíš zaráží, kolika matkám tady manželé pomáhají. V mém okolí je teď hodně dětí a z tatínků se aktivně zapojuje jenom jeden, v tom smyslu, aby se žena taky mohla jít bavit nebo se věnovat sobě. A to si nemyslím, že se pohybuju ve špatné společnosti, mezi přáteli mám převážně vzdělané a celkem inteligentní lidi.
Není to rýpání, jen mě to udivuje.
Podle mě to je tím, že tady není ten správný reprezentativní vzorek. Řekla bych, že sem spíš napíší ty, kterým manžel pomáhá. Vždycky se lidi tak nějak radši zúčastní diskuze, když jsou na tom vzhledem k tématu dobře. Mnohem hůř se píše - mně manžel nepomáhá, nezvládám dítě, nemám dobrou práci… Obecně bych taky řekla, že velká pomoc muže v domácnosti není zdaleka všude pravidlem. V tomto ohledu mám doma fakt exota - je schopný mě večer poslat k telce s tím, že nádobí umyje sám.
Dost často jeho nabídce neodolám.
@Zuzyk píše:
@Suzuveverka
a jeje to je pak problém, i když na druhou stranu mít šátek a vlastně tím pádem volné ruce je fajn než se prosit o pomoc do tramvaje a podobně, ale zase moje malá asi tak do dvou měsíců nebyla schopna usnout jinde než v kočárku co jeltakže to by pak byl velký problém
ale stejně, jak je možné, že to ty chlapy netrkne?
oni samy jsou nejvíce protivný když mají hlad
Podle mě to většinu samozřejmě trkne, ale pokud vidí, že žena stejně nakonec ustoupí, tak to prostě neudělají. V mém okolí docela výrazně převažuje model, kdy se muži hodně zapojují (jak hlídání, tak péče o domácnost), ale nemám pocit, že by to většina z nich dělala úplně samozřejmě. Většina z nich (včetně mého manžela) to dělá pod větším či menším nátlakem). Ale je fakt, že v okruhu mých známých je jen velice málo těch, kde by žena byla fakt čistě jen doma s dítětem, většina nějakou formou ještě pracuje, tam je pak zapojení muže v podstatě nutnost.
@Zuzyk Nošení jako takové mi nevadilo, doteď jezdím do města radši s krosnou, než bych tahala kočár MHD. Hodně nepříjemné to ale bylo od toho půl roka do roka, kdy malá potřebovala dvakrát denně spát - to pro mě znamenalo dvakrát denně doma všeho nechat, vzít malou do nosítka a dvě hodinky chodit venku. Doma jsem s malou v nosítku nic dělat nemohla, protože ji to budilo, přendat z nosítka do postýlky nebo kočáru spící se taky nenechala.
@Pifinka píše: Čau ženy, jak často má váš partner na starosti dítka? Chtěla jsem po tom mém, aby si bral malou (7m) jedno odpoledne týdně a jeden víkendovej den abych si mohla jít zacvičit, na nákup, na kafe, nebo si bejt doma, hodit nohy nahoru a nedělat nic, to je jedno, prostě čas jen pro mě. Máme jen jedny prarodiče a ty o malou moc nestojej, takže o hlídání bych jim neřekla. No a můj navrhovanej model doma naprosto nefunguje, muž mi vyčítá, že je vorvanej z práce a nechce doma nic dělat. Malou pomazlí, pohraje si s ní, ale to je vše. Pak se svalí k tv nebo k počítači a tomu se věnuje dokud nejde spát. Víkendy se chce vyspat, takže sobotu spí třeba do jedný, pak nás většinou vezme na nějakej výlet, v neděli mě teda nechá spát dopoledne a s malou jde z ložnice když se probudí, pak to ale musí dospat odpoledne. Sám se chodí bavit minimálně jednou nebo dvakrýt týdně, buď na fotbal, nebo s kámošema do hospody. Doma nepomůže s ničím, když chci aby vynesl odpadky, tak nechápe, jak to po něm můžu chtít, když jsem doma a on pracuje… Jsem nespokojená, mám pocit že se sem chodí jen vyspat, umýt a najíst, takže jsem na něj pak protivná a hádáme se… jak je to u vás, máte to stejně, nebo vám partner pomáhá a bere si děti?
toho bych doma fakt nechtěla.. můj je doma minimálně, ale když řeknu, že potřebuju zajet tam a tam, nebo si zajít např do solárka, vždy se najde hodina, kdy pohlídá a já si oddechnu. Nedávno hlídal večer a já byla pařit
![]()
Mám kamarádku a ta vždy razila heslo: čerpám mateřskou v době, kdy jsem měla prac. dobu. Samozřejmě, ne že by se o holky pak nestarala, ale šlo o to, aby si manžel nenavykl přijít domů a hodit kopyta nahoru. A to byste viděli, jak jim to k oboustranné spokojenosti fungovalo.
U dcery manžel bez problémů hlídal od miminka, klidně vykoupal, přebalil. Když byl dceři rok, musela jsem v rámci studia na VŠ odjet na týdenní kurz a vše bylo bez nejmenších problémů.
Když jsem nastoupila po mateřské do práce, dcera byla ve školce hodně nemocná (pokud mu prac. doba dovolila, chodil pro ni po O., minimálně 1× týdně). Tak jsme se střídali v OČR. Práci má náročnou, nepravidelnou, ale ve státním sektoru a při OČR se mu nekrátí peníze.
@Pifinka píše:Žádné ironicke reci jsem nemela, najdi si definici slova ironie. Ptala ses, jak to kdo doma ma, tak jsem odpověděla, pokud jsi chtěla jen litovat, mas to napsat. Věta, že pro něj konci den v pět jsem samozřejmě myslela obrazne, nejsem telepat, abych věděla, v kolik ti chlap chodí domu. Nicméně pokud stíhá veci, které píšeš, a ještě drepet u TV a PC, potom zřejmě do deseti vecer nedře.
@marrlinka no tak on nechodí domů v pět a ty smajlíky s protáčecíma očima si nech. Prostě jsi dobrá, že ti to doma funguje a díky za ironický řeči, ty mi fakt pomůžou.@Suzuveverka To bude spíš tím, že ne každá to přizná, že to má doma naprd jako já, tak spíš píšou ty, který to maj tak, jak to má bejt.
@marrlinka Chtěla jsem znát názor ostatních a když si pročteš diskuze, tak mi 20 holek napsalo že má doma lepšího chlapa, ale ani jedna, krom tebe, mě kvůli tomu nesoudila a nepsala že NECHÁPE jak může někdo takhle dopadnout. Ale on se vždycky najde někdo, kdo si potřebuje udělat dobře, tak ať je ti přáno.
Tak já chodím na brigádu od roka malého a dělám 12 tky, přítel vždy bez problému hlídá malého a doma udělá, co je potřeba, máme to tak, že máme protisměny. A když někam jdu posedět, zapařit a pod. tak samozřejmě hlídá taky, nikdy mě nenapadlo se ho ptát, je to pro něj automatické, stejně jako pro mě, když on někam jde. Děti jsou nás obou. A taky mě udivuje, kolik chlapů tohle nepovažuje za automatické ![]()
@Pifinka píše:
@marrlinka Chtěla jsem znát názor ostatních a když si pročteš diskuze, tak mi 20 holek napsalo že má doma lepšího chlapa, ale ani jedna, krom tebe, mě kvůli tomu nesoudila a nepsala že NECHÁPE jak může někdo takhle dopadnout. Ale on se vždycky najde někdo, kdo si potřebuje udělat dobře, tak ať je ti přáno.
Nenapsala jsem, ze nechápu, jak muze někdo takhle dopadnout. Napsala jsem, ze nechápu, jak to muze žena dopustit. Připadá mi hrozny dělat ze sebe otroka (a ještě horší je, kdyz to chlapovi připadá normální). Rozhodne te kvůli tomu nesoudim, jen mi to proste není jasne, jak to můžeš vydržet ![]()
@marrlinka no tak on nechodí domů v pět a ty smajlíky s protáčecíma očima si nech. Prostě jsi dobrá, že ti to doma funguje a díky za ironický řeči, ty mi fakt pomůžou.
@Suzuveverka To bude spíš tím, že ne každá to přizná, že to má doma naprd jako já, tak spíš píšou ty, který to maj tak, jak to má bejt.