Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@tonj píše:
@jitkabokule Jasně souhlas, mně jenom přišla divná reakce Lizbeth - proč u ní jsi?. Já to vidím ze svého pohledu, že kdybych k našim nešla, tak se ani nevidíme. Ale u nás to je trochu o něčem jiném a hlavně u nich nemakám.
Já přece nepsala: Proč u ní jsi…ale proč u ní jsi, když…
Pokud návštěva u rodičů není návštěva u rodičů, ale hlídání vlastního dítěte u babičky a výpomoc není to návštěva a budování vztahu vnouče - babička.
Když jdu navštívit rodiče očekávám od toho různé věci - že si pohovoříme, že se děti pomějí s prarodiči, že se informujeme o novinkách, domluvíme společné akce ( nákupy, doktory, výpomoc atd.)..
Z popisu autorky to vyznívá i v tom smyslu, že babičce je i se svým vnoučetem ukradená, potažmo je vítaná pouze jako výpomoc v domácnosti..Tak snad má také již svůj rozum a hrdost.
omlouvám se nedočítám diskuzi, pokud bylo již napsáno něco doplnujícího.
Já bych jí to narovinu řekla… A pokud jí to nedojde, nechodila bych tam…
U nás to teda funguje tak, že mamka hlídá děti mně a i prcka švagrové… Funguje to tak, že hlídá tomu, kdo potřebuje, když potřebujem obě zároveň, hlídá té, které to slíbila dřív… ![]()
Ze začátku se švagrové zdálo, že u mě je častěji, tak si to vyříkaly a mamka se teď snaží „dělit“ mezi všechny děti spravedlivě…
Nemyslím si, že bys byla sobecká nebo tak, podle mě to, jak to u vás „funguje“ není fér, ale zas na druhou stranu je švagrová blíž, měla děti dřív, takže podle mě je problém i v tomhletom…
Prostě je víc „po ruce“…
@Lizbeth já taky vždycky říkám, že jsem návštěva, ale moc to nepomáhá ![]()
Já něco podobnýho řešila s manželem, bydleli jsme už dávno sami ale jakmile jeho otec (věčně ožralej a naprosto neschopnej)zavolal že potřebuje pošplíchat vinohrad atd. tak můj okamžitě rušil co jsme měli v plánu a valil…dle slov jeho mamky jeho bratr na to přece nemá čas když chodí do práce (jako kdyby můj nechodil navíc živnostník takže často od rána do večera) Manžel tvrdil že nechce být ten nejhorší atd… bylo pár hádek pak jsme si sedli s jeho rodičema a naprosto v klidu jsme jim prostě oznámili že s vinohradama a jejich polama je konec že máme svůj život a že nás to absolutně nezajímá ať to buďto pustí nebo si to zařídí jinak a prostě tím to pro nás haslo. Stačilo si prostě stát za svým a teď máme klid. Chce to jen pevný nervy… věřím že když si budete stát za svým i s manželem bude to úplně nejlepší proti tomu už není potom moc co namítat totiž… držím palce ať se vše podaří vyřešit ![]()
trošku delší ale snad to jde pochopit
![]()
@kate02 já si taky myslím, že problém je v tom, že švagrová tam bydlí a že měli děcka dřív. Děcka si totiž myslí, že jsou u našich víc doma než u sebe a nedávno synovec (4 roky) normálně přišel dolů a když nás tam viděl, tak nadrzo povídá: Co taky jako dělá teta? - nikdo to nekomentoval. Tohle říct moje dítě, tak ji má takovou, že se nevzpamatuje. Nebo možná ještě nemám tu představu, jak těžko se vychovávaj děti ![]()
@novo123 píše:
@Lizbeth já taky vždycky říkám, že jsem návštěva, ale moc to nepomáhá
Tak si tam sedni a ani se nehni!!! Maximálně tak nohy ze stolu na gauč přendat, aby se ti moc neodkrvily. Kdy jindy na to máš větší nárok než teď. ![]()
@Verunecka289 neboj, není to dlouhý a je to pochopitelný - jenže já už jsem se jasně vyjádřila tolikrát a výsledek pořád nikde - teď jsem rozhodnutá dělat nějakou dobu fory a uvidíme - buď se něco změní a nebo tam nebudeme jezdit a hotovo ![]()
A to sem právě myslela stát si za tím prostě jak už tady jednou zaznělo když bude máti chtít kafe tak hned nejít a udělat ho ale spíš říct něco ve stylu já chci rozpustný s mlíkem a dva cukry a podívat se na ní stylem myslim to naprosto vážně a říct díky ![]()
Stejně nechápu tvou švagrovou… my bydleli ještě donedávna u mých rodičů, děcka byly zvyklé tam chodit kdykoliv během dne, ale když přijel brácha či ségra s rodinou, šli jsme k nám nahoru (pokud to nebyly oslavy) a čekali jsme, až pro nás přijdou (ne kvůli tomu, že jsme někdo a čekáme na pozvání, ale proto, ať si můžou v klidu povykládat s našima… nemusíme být všude a u všeho), nebo šly dolů max děti, aby si užily tety a strýce (ale ti už mají velké děti, takže myslím, že až tak neobtěžovaly).
Ségra bydlí od nás dál, takže jsem se na ni těšila i já. Brácha jezdíval častěji, takže byly návštěvy, kdy jsme se ani neviděli.
Mě třeba to udělání kafe nebo umytí nádobí po obědě přijde jako jediná pomoc kterou bych byla ochotná skousnout i nabídnout, když už jsme u mamky. To je tak maximum. Ale je fakt, že u nás by mi mamka pomohla s chystáním nebo nádobím také..
Já bych to asi také řešila tak, jak tady spousta holek píše- pokud jsi to mámě říkala, pohádaly jste se a ty jsi odjela, tak to je dobrý začátek. Dál bych ji nekontaktovala a na návštěvy nejezdila a počkala bych, jestli jí něco sepne.
Ono si to svoje místo na slunci evidentně musíš vybojovat, pro sebe i pro svoje děti. Když neberou ohledy na to, že jsi ve vysokém stupni těhotenství s dvojčaty, nedělala bych si iluze, že pak na tebe budou brát ohledy, až se děti narodí. Takže rázem budeš mít své tři, z nichž budeš mírně na budku, se kterými ti nikdo nepomůže, a k tomu ti ještě občas strčí synovce a neteř, protože už máš stejně doma mateřskou školu a další dva kousky se už ztratí, ne?
A jednodušší bude asi si prosadit svoje pravidla u sebe doma, než u ní. U ní doma asi bude těžko synovce a neteř vyhazovat, když jsou tam jako doma a švagrovka bude asi také těžko sama od sebe své zvyky měnit, když je takhle zvyklá a vyhovuje jí to (mmch. ví ona, že ti to vadí? Že třeba když se všichni vypaří a její děti ti tam zbydou, co takhle jí je odvést nahoru s tím, že mamka se teď o ně nemůže starat, protože vaří/šla zatopit/… a ani nepřipouštět myšlenku, že by ses o ně měla starat ty. Snad nebude tak odrzlá, že by ti to navrhla.) takže bych teď nechala mámu vycukat a až jí dojde, že tě to fakt štve, že to nebyl nějaký výlev těhotné hysterky a ozve se, tak jí pozvat k sobě, ale vysloveně jí říct, ať přijde bez dětí, že jsi unavená/že jsi v šestinedělí/ že teď hodně řádí chřipky, tak aby miminka něco nechytla…
@novo123 píše:
@tonj mě přijde taky drsný, že švagrová svoje děcka automaticky pošle máti každý odpoledne a ještě si stěžuje, že se jí zdá, že by mohla máti dělat vícVe mě totiž ještě pořád leží to, že když jsem přišla z porodnice, tak mi máti celý těhotenswtví slibovala, jak mi pomůže a nakonec se na to úplně vykašlala. Teď mi slibuje to samý a já už jí to ani nevěřím
Stěhujeme se takže hledám placený hlídání v místě nového bydlení - sama ročního a dvojčata v kombinaci s prací nemám šanci dát. V podstatě jsem se dostala do fáze, kdy pracuju, abych si mohla dovolit hlídání
Včera jsem byla tlumočit u soudu a musela jsem zaplatit hlídání, protože že by mi snad někdo z rodiny hlídal dítě je naprosto nemyslitelný - když jede švagrvoá k doktorovi, tak jí tam můj otec veze a moje máti si veze dovolenou a hlídá jí obě děti. tak jsem divná já nebo jak? Dlouho jsem si myslela, že je to tím, že si o pomoc neříkám, protože je nechci zneužívat, že jsou z práce utahaní a tak, pak se pomoc začala stávat nutností a místo, aby ta pomoc přišla, tak mi máti dává čím dál víc najevo, že je jí úplně ukradený, že pomoc potřebuju a čeká pomoc ode mě. Já to prostě celý nechápu
No toto, to je zvláštní situace
Takže z pohledu tchyně - možná se tvoje mamka bojí, že by mohla o vnoučata od švagrové ůpřijít", zatímco tvé mí „jisté“, i když nepomůže.
Alternativní teorie: neupřednostňovala bráchu obecně i dřív?
Tohle by chtělo na rovinu vyříkat s konkrétními námitkami.
@me2dova švagrová si je toho zatraceně dobře vědoma, minulej víkend, když se mi snažila narvat synovce i na procházku, jsem jí řekla, že jsem ráda, že jsem ráda a nemám na to hlídat ještě další děcko - na to ona mi řekla, že přece nejdu na tu procházku sama (tím myslí, že máti jde se mnou a stará se o psa, nás s kočárem si ani nevšimne a kolikrát pustí psa z vodítka, takže běhám ještě i za ním); to samý, když se snažila poslat synovce na stavbu, jsem jí vysvětlila, že se stavbou se spěchá, pracuje se jeden den v týdnu a jsou tam celkově tři chlapy, takže tam není nikdo, kdo by se o něho staral. Minulej víkend tam normálně přišla i s děckama a že tam synovce nechá, chlapi řekli, že tam být nemůže a ten šel celou cestu s pláčem dom ![]()
@Bábrdl přisahám, že jsem nikdy neměla pocit, že by byl brácha upřednostňovenej. Za to u jeho dětí mám ten pocit teda opravdu silnej. možná bude něco na tom, že máti ví, že moje děcka má jistý, tak si pojišťuje ty bráchovi. Ale jak k tomu přijdu já? Já vím, že vztahy tchýně - snacha jsou celkově komplikovanější (sama to mám s tchýní na budku) a tak se asi tchýně i víc snaží, ale zase ignorovat dětí dcery asi taky není moc normální ![]()
@novo123 A v tom bude asi ten rozdíl. Ona se umí posadit. Tobě máma dítě taky pohlídá, jen jsi říkala, že je kolem toho plno řečí. Prostě jí ho tam nech a uteč
![]()