Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
KacenkaK píše:
Tak horecková a pohotovostní příhoda od nás:odjela jsem mimo město - 300 km daleko (do práce na školení) - večer telefon, vyplašený manžel,že malý už nemá teplotu,ale že se mu celý osypal (jasná 6. nemoc..) jenomže on bobek celý na prášky,tak co mu můžete chlapovi večer poradit. Tak mu říkám,jed na pohotovost,co jiného ti radit. Dr. se na vyrážku podívá a uvidíš.
Na pohotovosti dr. mladý dr.(podle mě debil a měl by uvažovat o roztrhání diplomu…):
- No ta vyrážka je jasná alergická reakce na paralen nebo ten Nurofen, protože jedno je jahodové a jedno pomerančové.
- No dávejte mu paralen čípky i když nemá teplotu, to je prevence aby ji neměl.
- dávejte mu pít černý čaj s cukrem,aby měl energii
Manžel starostlivý a vyplašený otec dělal co mu doktor řekl,ač jsem mu do telefonu dost důrazně řekla,že je to blbost, že je to jasná 6. nemoc. At s ním hned ráno zajde k naši dr.
Ráno u naši dr.
Manžel od té doby nechce o pohotovosti nic slyšet, prý potom u naší dr. vypadal jak debil - naštěstí mu tenkrát ten čípek na prevenci dal jenom jeden…
sotva ho položil na lehátko - jééé no to je ukázkový průbeh 6. nemoci. Krása,ted jenom čekejte až vyrážka sama odejde. cože? Panadol čípky,když nemá teplotu jako prevence? Chcete mu odrovnat játra? Kolik jste mu toho dal?
No, tak to je fakt na zabitie
Ale manžel sa časom otrká, uvidíš ![]()
Gabika píše:KacenkaK píše:
aha, no a o kolik si myslíš,že se ti běžná viroza zkráti?To bola otázka na mňa?
Ak áno, tak popíšem, ako to môže vyzerať u nás:
1. deň - počas dňa teplota stúpa, kulminuje večer až v noci. (maximálna teplota sa drží menej ako 6 hodín, väčšinou už počas noci cítime, že teplota klesá, dieťa dýcha pokojnejšie)
2. deň - teplota sa ešte môže držať okolo 38 stupňov, prípadne klesla úplne
3. deň - je bez teploty, pokiaľ sa ešte neobjavil, môže sa objaviť kašel, ktorý v priebehu noci (začína trebárs v podvečer, v noci je ešte suchý) maximálne ráno sa stane vlhkým - vykašlávacím. ďalšie dni riešime vykašlávanie bylinkovými sirupmi. Dĺžka kašľa závisí u nás od veku dieťaťa, čím mladšie, tým dlhší kašel. Ale ten vykašlávací, takže len podporujeme vykašlávanie. Prípadne sa objaví rýmy, ktorá trvá maximálne 7 dníA toto je u nás 95% „chorôb“, ktoré riešime.
Příspěvek upraven 17.01.11 v 23:07(Cca 2-3× do roka)
Jo byla. Děkuji za odpověd a popis.
Tak u nás teploty nejsou dele jak 2 dva dny - s vyjimkou 6. nemoci,to teplotovali myslím každý 3.
Jenomže u nás je hlavní problém kašel - starší se z každé nemoci vylíže během týdne - deseti dnů.
Mladšímu to okamžitě skočí na průdušky a bylinkový sirup je k ničemu. Ted už nerozdýchal ani běžný provoz a skončil na ATB… ![]()
Ahoj nečetla jsem celou diskuzi ale mohla bych mít otázku?Jak měříte dětem teplotu mám 3 a pul letého syna a měřím digitálním teploměrem ale v podpaží mi to nejde změřit,tak stále měřím v konečníku.Mám i u tak velkého dítěte odpočítávat pul stupně dolu?
buď ušním teploměrem, nebo v ústech. Máme to ozkoušený s normál teploměrem, takže no problem
Navíc většinou neměřim teploměrem, ale rukou
Celou noc měl horečky39,5 až 7 a dnes ráno 38,1, ale má šílenou rýmu a kašle ale to už měl před tou horečkou.dneska ráno se nasnídal tak doufámže se to na chvíli zklidní.V noci měl celé tělo horké i nohy i ruce a tak jsme udělali zábal a snížilo se to.jdu volat dr.
lukymaty píše:
Ahoj nečetla jsem celou diskuzi ale mohla bych mít otázku?Jak měříte dětem teplotu mám 3 a pul letého syna a měřím digitálním teploměrem ale v podpaží mi to nejde změřit,tak stále měřím v konečníku.Mám i u tak velkého dítěte odpočítávat pul stupně dolu?
Nikdy jsem neměřila dětem teplotu v zadečku. Nelíbí se mi to, je to nehygienický, dítko musím svlékat…atd.
Od narození měřím teplotu digitálním teploměrem do ucha s výměnnými kloboučky. Za 3s je to změřeno ! ![]()
Dr. mi říkala že pokud nebude mít žádné vyrážky že na pohotovost nemusím a v pátek jí mám zavolat co a jak , jestli jsme to snížili nebo ne a pak se uvidít.Střídám teda paralen čípky a ibalgin sirup baby cca po 4-5 hodinách.
jo a ještě dáváme dithiaden půlku na večer a ráno 2,5ml Aerius na tu rýmu a kašel aby se mu moc netvořily hleny a lépe se mu spalo.
Farska a kolik jste měli ty horečky.Malá má dneska třetí den horečku,dneska už to bylo přes den dobrýa teď jí zase vyskočila na 38
Tak nevím jestli už s ní mám jít k doktorce nebo je to normální?
lula píše:
Farska a kolik jste měli ty horečky.Malá má dneska třetí den horečku,dneska už to bylo přes den dobrýa teď jí zase vyskočila na 38Tak nevím jestli už s ní mám jít k doktorce nebo je to normální?
PET DNU…
ma uz druhe atb a anginu jak kraaava s krapniky hnisu v krcku...... ![]()
holky tak my už máme 37,5 uf, ale ted to přelezlo na mě, ale to nevadí hlavně když je Šimonek o.k. ![]()
mějte se moc hezky a děkuji vám za rady
tak dneska opět 39,4, je to tu zpátky, a ta rýma je tak velká že má úplně nateklé oči a kašel se taky zhoršil.
To bola otázka na mňa?
Ak áno, tak popíšem, ako to môže vyzerať u nás:
1. deň - počas dňa teplota stúpa, kulminuje večer až v noci. (maximálna teplota sa drží menej ako 6 hodín, väčšinou už počas noci cítime, že teplota klesá, dieťa dýcha pokojnejšie)
2. deň - teplota sa ešte môže držať okolo 38 stupňov, prípadne klesla úplne
3. deň - je bez teploty, pokiaľ sa ešte neobjavil, môže sa objaviť kašel, ktorý v priebehu noci (začína trebárs v podvečer, v noci je ešte suchý) maximálne ráno sa stane vlhkým - vykašlávacím. ďalšie dni riešime vykašlávanie bylinkovými sirupmi. Dĺžka kašľa závisí u nás od veku dieťaťa, čím mladšie, tým dlhší kašel. Ale ten vykašlávací, takže len podporujeme vykašlávanie. Prípadne sa objaví rýmy, ktorá trvá maximálne 7 dní
A toto je u nás 95% „chorôb“, ktoré riešime.
(Cca 2-3× do roka)
Příspěvek upraven 17.01.11 v 23:07