Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Lama Lama má něco málo přes 10kg, dávám 2,5ml Nurofenu, popř. 1 čípek paralenu, po 4 hodinách střídám. Jinak jak jsem psala, nic jí není, žádná rýma, kašel, jen ta horečka a je samozřejmě utahaná a moc nechce jíst, dodržuju hlavně pití.
@sad 1 já mám jen strach, aby jí to neublížilo, holt nejsem doktor, nevím, co to může udělat…a hlavně jestli se to nějak nebije s těma lékama na horečku ![]()
@Sibyla0 píše:
Souhlasím, že Nurofen je hodně poddávkovaný, vypočítávám podle váhy, takže dávám celou tu stříkačku. Malá měla čtyřicítky jen jednou, naštěstí po léku klesaly na docela únosnou mez. Plakala a šahala si na plínu, tak jsem vzala druhý den moč a mazala k dr. Nakonec to teda byla angína, ale zrovna ten zánět močáku může probíhat bez jakýchkoliv příznaků.
paralen taky.
a čípky už úplně. jsou koncipované, aby byly bezpeční pro dítě na té zpodní hranici váhy. Jakmile se dítě přibližuje té hodní hranici, účinnost rapidně klesá.
@Verca1989 píše:
@Lama Lama má něco málo přes 10kg, dávám 2,5ml Nurofenu, popř. 1 čípek paralenu, po 4 hodinách střídám. Jinak jak jsem psala, nic jí není, žádná rýma, kašel, jen ta horečka a je samozřejmě utahaná a moc nechce jíst, dodržuju hlavně pití.@sad 1 já mám jen strach, aby jí to neublížilo, holt nejsem doktor, nevím, co to může udělat…a hlavně jestli se to nějak nebije s těma lékama na horečku
a proč nezavoláš na pohotovost? Tam ti sice neřeknou, co jí je, ale řeknou ti, jestli podávat to či ono, když má takovou horečku. Rozhodně ti tam poradí víc než tady. Přecejen tam těch doktorů bude víc než tu. Já bych si v téhle situaci tedy radit na emiminu virtuálně nenechala.
Příspěvek upraven 23.09.13 v 19:18
@sad 1 nepsala jsem diazepan nedávej, ale nedala bych ho (já osobně). A určitě bych ho nedala proto, že mi to poradila sousedka. Zvláštní, že se o tom nezmínila lékařka, když je na ty křeče tak záračný, ne?
@sad 1 sousedka je zdravotní sestra, pracuje v dětské nemocnici, proto jsem volala jí ale zkrátka mám strach podávat léky které neznám, zvlášť když se tam píše, že se nemá dávat dětem do 3 let.
@micelinka píše:
@sad 1 nepsala jsem diazepan nedávej, ale nedala bych ho (já osobně). A určitě bych ho nedala proto, že mi to poradila sousedka. Zvláštní, že se o tom nezmínila lékařka, když je na ty křeče tak záračný, ne?
holky já se dohadovat nebudu, mně osobně to je jedno. Já jsem s malou s horečkama na pohotovost jela, když se mi je nedařilo lékama srážet. Rozhodně se mi tam dostalo asi lepších rad než od sousedek a na serverech. Jako tady dobrý, hodněkrát mi zde někdo poradil, ale léčbu bych si fakt netroufla tady s někým konzultovat
@micelinka no u téhle lékařky se tomu nedivím, chodila jsem k ní 19 let a ke všemu přistupovala dost laxně, bohužel naše doktorka měla dnes dovolenou no ![]()
@Verca1989 píše:
@sad 1 sousedka je zdravotní sestra, pracuje v dětské nemocnici, proto jsem volala jí ale zkrátka mám strach podávat léky které neznám, zvlášť když se tam píše, že se nemá dávat dětem do 3 let.
tak když máš strach, tak je nepodávej, vždyť tě nikdo nenutí. Jak jsem psala, já už bych dávno na pohotovosti byla. M8m z takových horeček strach, a z těch fibr. křečí taky. Dítěti kamarádky se to stalo, a já bych prostě moji malou křísit nechtěla. proto raději vždy vyhledávám odbornou pomoc.
@Verca1989 no a co zkusit zavolat na tu pohotovost? Mně to přijdou fakt vysoké horečky na to, aby to člověk řešil tady
Nemyslím to zle, ale tady odbornou radu nehledej
@Verca1989 no a leták jsem si od Diazepamu četla taky. Vím, že tam píšou od 3 let, ale já to beru tak, že když mi to předepíše lékařka, a nejsem jediná, znám v okolí více maminek, co jim to lékařka pro malé děti napsala, tak to asi nebude tak škodlivé, jako když se pak dítě nevzpamatuje z křečí. Ale proto radím konzultovat s lékaři, ne s laiky. Fakt si na tu pohotovost zavolej nebo jeď, ať něco nezanedbáš je díky tomu, že ti tady někdo skvěle na emiminu poradil.
@Verca1989 píše:Čípek Paralen 100mg? To je určitě málo. Když čípek, tak určitě Panadol 125 mg.
@Lama Lama má něco málo přes 10kg, dávám 2,5ml Nurofenu, popř. 1 čípek paralenu, po 4 hodinách střídám. Jinak jak jsem psala, nic jí není, žádná rýma, kašel, jen ta horečka a je samozřejmě utahaná a moc nechce jíst, dodržuju hlavně pití.
Nurefen se dávkuje 20-30 mg/ kg váhy/ 24 hod. rozděleně do 3-4 dávek. takže 200-300mg/24 pro desetikilové dítě, rozdělíš do 3 dávek ( po 8mi hodinách) na 67-100mg. Máš 100mg v 5ti ml, takže dítěti máš dát 3,3-5ml 3× denně.
Tak raději zajedeme na pohotovost, malé to kleslo jen na 39.5 a už se mi zdá zase až moc teplá, tak nám držte palce prosím ![]()
@sad 1 píše:
@Verca1989 no a leták jsem si od Diazepamu četla taky. Vím, že tam píšou od 3 let, ale já to beru tak, že když mi to předepíše lékařka, a nejsem jediná, znám v okolí více maminek, co jim to lékařka pro malé děti napsala,tak to asi nebude tak škodlivé, jako když se pak dítě nevzpamatuje z křečí. Ale proto radím konzultovat s lékaři, ne s laiky. Fakt si na tu pohotovost zavolej nebo jeď, ať něco nezanedbáš je díky tomu, že ti tady někdo skvěle na emiminu poradil.
ne, to není pravda. U dítěte bez předchozí amanézy febrilních křečí není rutinně podávání diazepamu doporučováno. Křeče sice vypadají příšerně, u dítěte bych to zažít nechtěla, ale probíhají obvykle bez komplikací, dítě se samo probre a nemá žádné následky.
Teraz sme mali podobne horucky a na pohotovosti nam dali Voltaren cipky, ktore som mala davat nad 39.5. Ale este mi idporucili dat malej oblecenie s vlhkymi rukavmi a nohavicami (vlazna voda) a to jedine aspon na par hodin zaberalo. Paralen a Nurofen nezaberali. Nakoniec to bola viroza a Voltaren sme ani nepotrebovali, lebo najhorsie si uz odbila a na zvysok nam stacilo to mokre oblecenie
@Verca1989 tak nám dej vědět
Je nemocná poprvé? Nemyslím to ve zlém, ale pamatuju si jak jsem brečela, když měla malá poprvé horečky a ležela mi tu a padaly jí oči a nechtěla ani to prso. U dalších už jsem byla otrlejší ![]()