Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja jsem taky zvykla spolehat na sebe, nicmene nejsem laik( byt nemam zadne klinicke zkusenosti) a tak to mam jednodussi. Sanitkou jsem jela jednou v zivote, do porodnice, ja chtela jen obyc. prevozni( mela jsem i tel. cisla), protoze jsem jako poucena prvorodicka bez auta na navsteve u mamy s odteklou vodou nechtela jet MHD
, nicmene bylo to mezi svatky a zadna prevozni se nedala sehnat, prepojovali si me jak horky brambor, letet vrtulnikem jsem teda odmitla
nakonec pro me poslali zachranku. Bylo mi to trapne, ale jinak to proste neslo. S dnesnimi zkusenostmi, po dvou porodech, bych asi jela taxikem.
Mě když praskla voda s dvojčaty tak chtěl manžel volat sanitu. Jsem mu řekla jestli se nepomátl
že tak rychlí to fakt není. Chtěla jsem aby jen se mnou tak jsme volaly tchýni ať přijede z Hrádku (cca 25km od Liberce)se švagrem a ten nás pak vezl do špitálu. Rodila jsem až druhý den v 11
Doteďka se směju když si vzpomenu, jak začal manžel vyplašeně běhat po bytě a dobalovat mi tašku, já na záchodě klepající se. Jsem ho nemohla pomalu přemluvit aby ji nevolal, si myslel, že když praskne voda tak za chvíli porodím ![]()
Mě vození sanitou k porodu vadí protože je strašně moc zneužívaný. Ležela jsem 2měsíce ve špitále a často tam přijela mamina sanitkou s kontrakcema po 10 min ap.
Tohle mi přijde jako zneužívání… Samo jsou i případy, kdy to je nutné. Kamarádka jela sanitou protože ve Frýdlantu zrušily porodnici a zrovna byla vánice, málem fakt porodila v sanitě. Jel pluh za ním ona v sanitě za nima policie a za policií její manžel
![]()
@TornadoLou to je dobre ze uz vam je lip, nic si nevycitej, nakonec si myslim, ze jsi udelala spravnou vec a zachovala si klidnou hlavu - asi to bylo fakt prehrati + ten teplomer si to spatne vylozil. Je videt, ze te jen tak neco nerozhazi
.
ja se snazim taky neplasit a nevolat hned sanitu, nebo valit na pohotovost (my treba ani nemame moc jak, leda MHD nebo taxikem, tam je zas problem se sedackou, (tu vetsi doma nemame k dispozici) a kolikrat cesta na pohotovost taky neni jen tak „zadarmo“. Kdyz je fakt pruser, tak je to jina.
taky mi prijde, ze se rychla dost zneuziva, ja jsem teda jeste presne nezjistila situaci tady v nemecku, ale tady to s rychlou neni jen tak. 112 pro vas prijede fakt jen v ohrozeni zivota, nebo ve vaznych situacich. Dale existuji sanitky - krankentransport.
treba pro tehotnou by neprijeli, leda by mela masivni krvaceni. kranken transport pak v pripade ze odtece voda a dite je nahore a hrozi, ze se tam dostane snura, nebo tak. Pak i pojistovna chce lekarskou spravu. Ja proste jela taxikem.
Dakujem, snazim sa nerobit zbytocny chaos-ale musim priznat ze vcera v noci som bola vydesena a nahnevana na seba, ze som podcenila situaciu…
Dcerke zase stupla horucka na 38,4'C, ale to preto ze si nedal povedat a blbla so synom.
Uz ale spinkaju, po vlaznom kupeli.
K tomu rodeniu: syn sa vypytal o mesiac skor, rano mi zacala odtekat plodovka-tak som sadla do auta, isla ku gynek. ktory mi neveril, lebo tri dni predtym som mala poradnu a tam ok. Ked videl ze nekecam;hnal ma na prijem-ale ja som este odsoferovala domov, odviezla dcerku k starej mame a potom ma manzel odviezol do porodnice. Prijem o 11.30;narodenie cisarom o 15.20 v ten den
. Cisara som mala planovaneho, az na to ze az o mesiac…
Tiez som potom spätne uvazovala co sa vsetko mohlo skomplikovat-a ci som nemala volat sanitku
.
Já jsem takhle taky jela do špitálu. Byla jsem v 29tt a celý den mi bylo divně. Manžel byl ale zrovna nemocnej, tak jsem nechtěla plašit, aby musel zbytečně hlídat malou. Ve 2 odpoledne už jsem byla fakt nervozní, že tohle není normální a jela jsem na gyndu(naštěstí měl odpoledne). Doktor mi řekl, že mám kontrakce a jdu hned do špitálu (od něj asi 300m). No já ale věděla, že než bych dala zprávu manželovy a než by mi zabalil věci (a hlavně taky co by mi zabalil za blbosti) tak by bylo večer a musel by holku tahat ven, a to se mi nechtělo. Taky by byla asi vyděšená, kdyby mě vyděla v nemocnici, tak jsem jí vysvětlila, že musím pryč, pak jela raději k babičce. Šla jsem do teska, nakoupila si věci co jsem doma neměla, sedla na mhd a jela dom. Doma jsem se rozloučila s malou a jela zpět do špitálu mhd. Napíchly mě na kapačku, vlastě mi ani nic neřekly, myslela jsem si, že tam budu max den dva. Nakonec jsem tam zkejsla skoro 2 měsíce, protože jsem měla nepravidelný kontrakce i přez ty kapačky a když mi ji vysadily, tak znovu pravidelný po 5ti minutách. No hlavně, že jsem dala na instinkt, protože bůh ví jak by to dopadlo, kdybych nikam nejela. A ještě taková hystorka, jak někteří lidi nepřemýšlí. Na pokoji jsem byla s maminkou, co byla těhu a měla v děloze hematom. No a v předchozím těhu měla dvojky a porodila 30tt. Po měsíci jí jeden chlapeček zemřel. A tohle mi tam vykládala, když já totálně vystreslá co bude dál. Teď se tomu směju, ale v té chvíly jsem nemohla pomalu ani spát.
No ano-taketo „historky na povzbudenie“ dokazu naozaj cloveka zrazit na kolena…
Ked mi pred mesiacom oznamili syncekovu diagnozu(epilepsia) tak na jednej strane son bola rada ze konecne ho mozu zacat liecit ako treba a nie len pokusom a omylom;no na druhej strane ked mi lekari povedali ake su moznosti-tak mi prislo az zle.
A kym som to predychavala-spolubyvajuca v nemocnici mi porozpravala o svojom vzdialenom bratrancovi s tou skoro najhorsou moznou formou epilepsie-samozrejme tiez malom chlapcekovi…
Som tam skolabovala-to bolo hrozne moc aj na vola…
Dcerka sa tu na mna prave hneva ze jej nechcem dat zmrzlinuatak si myslim ze uz je na najlepsej ceste byt zdrava ako vzdy
…
A ja sa vobec na nu nehnevam ale sa tesim ze je zas svoja
![]()
@TornadoLou píše:
Dakujem, snazim sa nerobit zbytocny chaos-ale musim priznat ze vcera v noci som bola vydesena a nahnevana na seba, ze som podcenila situaciu…
Dcerke zase stupla horucka na 38,4'C, ale to preto ze si nedal povedat a blbla so synom.
Uz ale spinkaju, po vlaznom kupeli.
K tomu rodeniu: syn sa vypytal o mesiac skor, rano mi zacala odtekat plodovka-tak som sadla do auta, isla ku gynek. ktory mi neveril, lebo tri dni predtym som mala poradnu a tam ok. Ked videl ze nekecam;hnal ma na prijem-ale ja som este odsoferovala domov, odviezla dcerku k starej mame a potom ma manzel odviezol do porodnice. Prijem o 11.30;narodenie cisarom o 15.20 v ten den. Cisara som mala planovaneho, az na to ze az o mesiac…
Tiez som potom spätne uvazovala co sa vsetko mohlo skomplikovat-a ci som nemala volat sanitku.
ty jsi dobrej rizek teda ![]()
ale me aby k doktorovi taky tahali parem volu ![]()