Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Za loňský rok jsem zhubla 22 kg a dokazala jsem to pomoci kalorickych tabulek. Na internetu jsem si vypocitala svuj bazalni metabolismus a drzela se v jidle kousek nad ním, nikdy ne pod.
A pohyb. Ale ten neni nutny, je to hlavne o jidle. Jen ten pohyb to urychli a vytvaruje ti telo. Ja osobne běhám s kočárkem i bez a cvicim podle YouTube, jsou tam miliony videi. Doporucuji cvicit s cinkami, vybudujes svaly a ty pak taky spaluji kalorie ![]()
Hodně štěstí.
Za mě jsou kalorické tabulky skvělý podpůrný doplněk, ale přece jen hlavní je nastavení hlavy. Zkrátka nemít jen cíl zhubnout, protože po “splnění úkolu” se člověk často vrací k původnímu stylu života a stravování, což vede k opětovnému nárůstu hmotnosti. Hlava musí být nastavená tak, že prioritou je pro mě zdraví a psychická pohoda, ke které mi z části přispívá fakt, že se ve svém těle cítím dobře. A dobře se cítím, když jsem štíhlá.
Jinak kalorické tabulky jsou moc fajn, používala jsem je k redukci hmotnosti a vlastně se jimi řídím dodnes, protože je mám v hlavě a vím, kolik toho můžu sníst. Jím vše, mám ráda sladké. Ale všeho s mírou. Pokud by ti nevyhovovalo jídlo vážit, porce se dají odměřovat i pomocí tvojí dlaně - zkus si o tom počíst.
Jinak já si stejnou váhu držím už 12 let, mezitím byly jen dva výkyvy v podobě dvou těhotenství, ale vždy jsem váhu do půl roku po porodu dokázala srovnat na původní předporodní.
Držím palce ![]()
Napřed si stáhni kalorické tabulky do mobilu. Je k nim skupina na fb. Ráda čtu jejich příběhy, jak se jim daří. Pokud nechceš nebo nemáš čas vážit jídlo. Tak si můžeš pomoct, že si koupíš zdravý talíř (má přepážky). Do každého okna talíře dávat, co tam patří. A najdi si pro inspiraci fotky takového talíře. Např. tady jsem teď našla. Přemýšlet o jídle. Přidat nějaký pohyb. To půjde.
@Kelsey1 píše: Více
To vidím poprvé. Jak ale poznáš, jak velké porce máš do přepážek dát? Jinou porci bude mít 70kilová žena jinou 100kilový muž. U toho je nějaký návod?
Já bych do kalorických tabulek určitě nešla. Před x lety jsem je zkusila a pak se celý můj život točil jen kolem počítání kalorií, vyměřování porce jídla atp. Když jsem si uvědomila, kolik kJ má troška másla, tak jsem,,šílela", dělalo mi to zle na psychiku, nešla bych už do toho.
Všechny, co chceme zhubnout, se ptáme, jak to udělat, přitom to podvědomě moc dobře víme..
jíst zdravě (selským rozumem) - tzn. místo coly piju vodu, jím pravidelně (nenaláduju se na noc), místo bílého pečiva zařadím pečivo celozrnné a omezím sladké. Neznamená to, že si nebudeš moct nikdy dát čokoládu, ale nemůžeš jíst denně dvě porce sladkého denně, jako například croissant a pak ještě čokoládu, to by ses nikam nepohla.. ale občas ti čokoládová tyčinka jistě neublíží.
No a hlavní je samozřejmě pohyb! Já osobně strašně nerada cvičím zavřená ve svém pokoji, nebaví mě to.. takže ideálně najít nějaký pohyb, který tě bude bavit. Teď bude hezky teplo, tak můžeš sednout na kolo(běžku), jít si zaběhat, zahrát si tenis, jít na kolečkové brusle, zaplavat si.. je xx možností. ![]()
@Anonymní píše: Více
Talíř se dá koupit třeba na temu nebo Dr.Max e-shop má. Když si zadáš do KT své hodnoty. Vážíš si a předěláš na talíř, tak zjistíš, že to orientačně sedí. Jde o to, že někdo se vymlouvá, že nemá čas, aby vážil jídlo. Chystal si krabičky předem. Od oka se těžko odhadne množství, aby třeba přílohy nebylo moc. Tak tohle je berlička pro odpůrce vážení jídla.
Jasné někdo potřebuje analyzovat do molekuly, tak těm je těžko pomoc.
@Ester17 někdo opravdu tomu propadne tahle špatně, a to je pak horší. Je dobry se k tomu neupinat.
Ale dobře se kontroluje kaloricky deficit, který je potřebný k hubnutí.
@Kelsey1 píše: Více
Tak vymlouvačům si myslím nepomůže nic a nikdo ![]()
Ale jo, asi to trošku pomoct může, já jsem vždy měla naopak problém, že od oka jsem si dávala menší porci, než bych měla.
Pár mých tipů.
Osobně neumím držet diety, zapisovat si do tabulek atd.
Důležitý je jíst to co ti opravdu chutná. Teď je v módě ovesná kaše, skyr, cottage sýr atd. Nic z toho mi nechutná, když jsem se snažila tohle zařazovat do jídelníčku, tak mi to vydrželo jen chvíli.
Takže je dobrý jíst fakt to co člověku chutná. Ono když se člověk naučí jíst pravidelně, zdravě a nepřejídat se, tak fakt nemusí jíst jen jídla co mají málo kalorií.
Zhubla jsem 10 kg za půl roku a jedla jsem 4× denně.
Snídám většinou slaný snídaně, sladký po ránu mi nechutná. Takže chleba s vajíčky k tomu vždycky kopec nějaký zeleniny. Jindy chleba s lučinou a na to tuňáka, chleba s debrecínkou, šunkou od kosti atd
K obědu klasický jídlo, klidně i smažený.
Na svačinu sladký. Jogurt s banánem, palačinku, sušenku, buchtu…
Večeři už se snažím lehčí. Maso, rýže, zelenina a nebo třeba kuskus, ryba, vajíčko.
Klidně bych ze začátku jedla větší porce aby ses cítila opravdu najedená. Časem se to pak upraví.
A cvičím jen občas jógu, jinak chodím každý den na procházky. Je to i o tom nastavit si to v hlavě, líp k sobě přizpůsobovat a být na sebe hodná. Držím palce ať se ti daří na cestě za spokojenějším já.
Pokud víš, že je u tebe na vině pití coly, nadměrní jedení sladkého a noční nálety na ledničku, bude úplně stačit, když se toho vyvaruješ. Sladké pití přestaň kupovat, začni jíst normální jídla (hlavně dostatek bílkovin, které zasytí) přes den, přidej nějaký pohyb a ve tvém věku to půjde samo i bez zbytečných diet. Jen se nesmíš hroutit, že to nebude hned, ale určitě několika měsíční proces.
Kalorické tabulky jsou určitě dobrá pomůcka. Já je mám taky, jedu podle nich abych věděla kolik přijímám bilkovin. Jako úplně nejlepší na začátek je zmenšit porce a vyloučit kaloricky vydatné pití. Takže vůbec žádná Cola, ideálně pouze vodu. Tabulky ti vypočítají příjem a podle toho se pak řídíš. Co pomohlo mně je asi pravidelnost, plánování jídelníčku, zmenšení porcí, vynechání sladkého pití a pamlsků a pohyb. Ale ten mám vzhledem ke zdravotním problémům celkem omezený. Ale i chůze je na hubnutí skvělá. Takže když se přidají kroky je to znát. ![]()
Ahoj. Asi začnu tím, že vim, že jsem se do toho dostala sama, a proto s tím chci už něco dělat. Je mi 23 měřím 161cm a mám 76kg…
Bohužel jsem se do toho dostala tím, že jsem pila denodenně 1,5l coca coly, jedla denodenně sladké a ne jen jedno…. A hlavně jsem přes den nejedla a jedla v noci… už jsem došla do fáze, kdy se sama sobě nelíbím a kdy už VÍM, že je potřeba a hlavně CHCI zhubnout a ne málo, ale celkem dost. Takových maximálně 62kg….
Prosím, aby jste si nechali narážky… důležitý je, že jsem si to uvědomila a chci něco dělat… před dvěmi lety jsem pěkně zhubla skrz psychickou poruchu, kdy jsem nejedla.. pak jsem se rozjedla ještě víc, začal být život zase hezký a došla jsem až sem… a to nechci. Chci s tím něco dělat
Na to konto mne zajímají vaše rady, vaše zkušenosti a jak nejlépe začít… prosím žádné rády na keto apod… známá keto dietu měla když s tím přestala, přibrala dvojnásobně….
Zajímá mě, jaký jste měli třeba jídelníček, co vám pomohlo do lehčího startu mimo vůle ( kterou dá se říct mám). Co zařadit do jídelníčku a pokud máte nějaké! OSVĚDČENÉ! aplikace jak na hubnutí, tak i cvičení, tak budu ráda…
Ve svém těle se už necítím dobře a hlavně ani ne komfortně
Diky moc všem a hezký den